Ehrnrooth oli ilmeisen pidetty komentaja, jonka syrjäyttämisen sanotaan aiheuttaneen jopa kapinahenkeä HRR:ssä. On kuitenkin vaikea ymmärtää eversti Ehrnroothin nipottamista ylimenokaluston puutteesta Koitajoen ylittämisen yhteydessä, se kun ei ole mikään niin mahtava kymi, etteikö siitä pikasillan äkkiä yli tekaisisi ellei kahlaamoa löytyisi. Toisaalta kuitenkin tapa,jolla komentajan erottaminen tapahtui, oli aika tyly, varsinkin kun ottaa huomioon kuinka hienovaraisemmin Raappana antoi potkut RvPr:n komentajalle eversti Tähtiselle sekä Osasto Partista komentaneelle everstiluutnantti Partiselle. Tähtinen vain siirrettiin komentajan paikalta "Raappanan käyttöön", syynä operaationsa hitaus huolimatta hänelle annetuista resursseista sekä aivan liian takaa johtaminen. Tämä lienee ollut aivan aiheellinen komentajanvaihdos.Hänelle ei myöskään herunut mitalia kuten muille Ilomantsin taistelujen komentajille. Partisen kohdalla olisi oikea menettelytapa ollut kuitenkin sotaoikeus, mutta eihän sitä nyt esiupseeria semmoiseen

.. Everstiluutnantti oli nimittäin jättänyt joukkonsa eli syyllistynyt karkuruuteen. Aiemmin karskina rintamakomentajana tunnettu Partinen siirrettiin johonkin saunanlämmitystehtäviin ja sittemmin koulutuskeskukseen. Jo aiemmin Osasto Partisen vaeltaessa erämaiden läpi Rukajärven suunnalta Ilomantsiin oli sen komentaja menettänyt hermonsa. HRR:n taistellessa Hattuvaarasta tien suunnassa kohti itää, tupakoi Osasto Partinen kaikessa rauhassa nuotioilla erämaassa tien pohjoispuolella, eikä tehnyt elettäkään katkaistakseen vihollisen vetäytymistien. Vasta HRR:n lähettämä partio sai viimein Partisen liikkeelle. Lopullinen sinetti P:n uralle oli sitten tuo luvaton poistuminen ja uudeksi komentajaksi tuli majuri Seitamo.
Ymmärrän Erkki Raappanaa. Hänen käyttöönsä oli annettu vieraita yhtymiä, joille hänen piti näyttää olevansa johtaja. Kyse oli myös suuresta asiasta: vain kovuus, nopeus ja röyhkeys veisi tulokseen. Nyt hän sai käyttöönsä hyväkuntoisen prikaatin, jossa kaikki muu oli kurinalaista paitsi korskeat ikiaikaista suomenruotsalaisista upseerisuvuista tulevat komentajat.
Kärhämää pohjustettiin ennen Polvikoskea. HRR oli saanut vihollisen irtautumaan Hattuvaarasta. Ehrnrooth ei säilyttänyt kosketusta, vaan ilmoitti, että joukon pitää saada ruokaa ja huoltaa varusteita. Rykmentti piti kahden tunnin tauon. Tuo "ylimenokaluston puute" tuli sitten seuraavana. Polvikoskella Ehrnrooth vaati ylimenokalustoa ja kirosi kenraalille "perkele, ei olla mikään sorsaparvi".
Eli tämä "silkkihousuisuus" siinä oli syynä. Kyse oli Mannerheimin omasta joukko-osastosta, ylipäällikön henkilökohtaisesta reservistä, ratsuväestä - vaikka se jo olikin siirtynyt miehistön osalta kuorma-autoihin, polkupyöriin ja moottoripyöriin.
Sinänsä prikaatilla oli hevosia vielä paljon, mikä teki itse asiassa sen kaikkein taistelukelpoisimmaksi koko alueella. RvPr:n huolto ja ammustäydennys pelasi mottialueella. Samasta syystä JP 6:sta tuli avainpataljoona Ilomantsissa, kun Kannaksella taas paremmin oli pärjännyt tarmokkaan Jorma Vetren JP 1. Kuutoselle teki terää hyvän mutta virkamiesmäisen ja takana viihtyvän komentajan vaihtaminen sotaisampaan Arto Virkkuseen. Eli myös JP 6:n komentaja vaihdettiin.
(Kuutosta johti milloin neloskomppanian kapteeni Honkkila, milloin ykkösen ratsumestari Vaaraniemi. Vaaraniemi oli va. pataljoonankomentajana Piilovaaraan asti. Kun Kuolismaan tie oli katkaistu, pataljoonankomentaja tuli lomaltaan. Hänet vaihdettiin Virkkuseen. Ratsumestari Vaaraniemi taas vietiin nukkumaan.)
Raappana halusi reippaampaa menoa HRR:ltä. Ja sitä saa helpoiten komentajan vaihtamisella. Tämä on sellainen valmennusjuttu. Jos ei uusi komentaja muuta ymmärrä, ainakin sen, että ihan pelkkää taukoa ei sotaan tulla pitämään. Aatto- ja alkupäivinä tilanne oli veitsen terällä. Siis onnistuuko homma ylipäätään. RjP 3 ja JP 6 olivat hoitaneet hommansa Ilajanjärven ja Luovejärven kannaksella. Muutenkin hyökkäys sujui. Sitten tämä herraseversti alkaa näyttää, että hän täällä kenraalia määrää.
Kenraali Erkki Raappanan tapoihin kuului
johtaminen. Silti hän oli mies, joka ei pelkästään kunnianhimossaan vaatinut vaan tilanteen vuoksi. Hänen johdollaan menestys oli varmaa. Hän ei olisi tapattanut viimeiseen mieheen.
Siksi juuri kiire on varmaan pidettävä ajallaan.