Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kyllönen: Virkamiesvalta kasvanut varsin suureksi

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 05.11.2012.

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.
 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Politiikka 5.11.2012 klo 13:47
  Kyllönen: Virkamiesvalta kasvanut varsin suureksi

  Liikenneministeri Merja Kyllönen kävi Liikenneviraston pääjohtaja Juhani Tervalasta itsensä kanssa Jaakobin painia puolen vuoden ajan. Kyllösen mielestä kansan antamaa valtakirjaa pitää uskaltaa käyttää niin, että oikeus, totuus ja kohtuus toteutuvat.

  Mistä on kyse?

  Liikenneministeri ei halunnut pitkittää ratkaisuaan Liikenneviraston pääjohtajasta.
  Virkamiesten valta on kasvanut Kyllösen mielestä varsin suureksi.
  Kyllösen mukaan kansan antamaa valtakirjaa pitää uskaltaa käyttää.

  Liikenneviraston pääjohtaja Juhani Tervalan eroilmoitus nostatti ison kohun lokakuun puolivälissä. Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) kertoo nyt jälkeenpäin, että hän ei lähtenyt soitellen sotaan.

  - Olin puolen vuoden ajan itse itsessäni käynyt sitä Jaakobin painia, että mitkä menettelytavat ja asiat minä koen oikeaksi, ja mikä on minun oikeustajuni mukaista ja vastaista. Siitä olen ratkaisuni tehnyt. Minulle ei tullut missään vaiheessa sellaista tunnetta, että olisin yöuneni menettänyt, kyllä minä olin sen ratkaisun niin varmasti pohtinut ja miettinyt ja taustat selvittänyt.

  Julkisuudessa Tervalan eron syyksi kerrottiin pitkällä aikavälillä syntynyt luottamuspula, Tervala ei nauttinut enää liikenneministerin luottamusta. Kyllösen mukaan Juhani Tervalalle annettiin ratkaisun avaimet ja aikaa miettiä vaihtoehtoja.

  - Hänellä oli useampi tunti aikaa pyöritellä papereita ja pohtia, että onko hänen kannaltaan fiksumpaa tehdä itse ratkaisu vai lähteä toista vuotta kestävään oikeusprosessiin, joka olisi tarkoittanut sitä, että kaikki asiat olisi ruodittu avoimesti julkisuudessa, sanoo ministeri Kyllönen Yle Kainuun haastattelussa.
  Onko virkamiehillä liikaa valtaa?

  Liikenneministeri Kyllösen mielestä Tervalan ero on nostanut esiin tarpeellisen keskustelun poliittisten päättäjien ja virkamiesten vallasta.

  - Aika monta kertaa olen törmännyt siihen keskusteluun, että sekä kollegat että politiikassa toimijat sanovat, että hyvin paljon löytyy sellaista asennetta, että poliitikkoja tulee ja poliitikkoja menee ja ministerit vaihtuvat neljän vuoden välein, mutta me virkamiehet päätetään.

  Kyllähän tätä kansanvallan käsitettä on aika pitkälle venytetty, ja sitä ymmärrystä mikä on demokratiaa.

  - Merja Kyllönen

  Kansalaiset ovatkin antaneet Kyllösen mukaan hänelle palautetta siitä, onko kansanvalta niiden käsissä, joille se on vaaleilla annettu.

  - Ainakin minut tämä on herättänyt ja pistänyt miettimään sitä, että virkamiesvalta on kasvanut varsin suureksi.

  - Itse asiassa olen huomannut sen viimeisen puolentoista vuoden aikana, että kyllähän tätä kansanvallan käsitettä on aika pitkälle venytetty, ja sitä ymmärrystä mikä on demokratiaa, sanoo Kyllönen.

  Kyllösen mielestä ministerillä on valtaa juuri sen verran kuin itse uskaltaa sitä käyttää.

  - Tokihan sen huomaa käytännön elämässä ja julkisuudessa, että helpompi olisi olla käyttämättä valtaa, olisi hajuton ja mauton neljän vuoden ministeri. Tämmöiselle kainuulaiselle jurrikalle se ei oikein toimi. Jos on kansa valtakirjan antanut, niin sitä pitää uskaltaa käyttää. Ainakin niin, että oikeus, totuus ja kohtuus toteutuvat.

  "Näin iso asia ei ole mikään vaalikysymys"

  Tervalan ero herätti heti myös kysymyksen siitä, kuka tulee Tervalan tilalle Liikenneviraston pääjohtajaksi. Liikenneministeri Merja Kyllösen mukaan tehtävään valitaan pätevä ja osaava ihminen, joka kykenee myös henkilöstöjohtamiseen ja ymmärtää hallinnon päälle.

  - Aika vahvasti vanha kulttuuri nousee esiin, että ei se nyt mitään osaajaa sinne voi nostaa, se on varmaan joku sen oma tyyppi tai läheinen ihminen. Olen aidosti sitä mieltä, että näissä tehtävissä, joissa käsitellään miljardeja veronmaksajien rahoja, pitää olla osaavat ja ammattitaitoiset ihmiset tekemässä. Ei mikään hyvä veli –verkosto, joka toimii muilla periaatteilla kuin hyvän hallinnan ja hyvän henkilöstöpolitiikan ja liikenneosaamisen pohjalta, sanoo Kyllönen.

  Juhani Tervalan ero tuli julki vajaa kaksi viikkoa ennen kuntavaaleja. Liikenneministeri Merja Kyllönen kertoo saaneensa palautetta kuntavaalikikasta.

  - Näin isot asiat eivät ole ikinä mikään vaalikysymys. Lähinnä oli sellaisia isoja kysymyksiä ja asioita pöydällä ja kesken, jotka eivät minun mielestäni kestäneet sitä, että asiaa olisi pitkitetty ja jätetty venymään ja vellomaan. En olisi toivonut sitä, mutta näin että tilanne meni siihen, että ei ollut mahdollisuutta pitkittää ratkaisua tai sitten olisi voitu aidosti kysyä sitä, olenko minä tehtävieni tasalla.
   
 2. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Provo poistettu.

  -Setämies-
   
 3. Mainos 4. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,412
  Tykkäykset:
  6,559
  Pisteet:
  1,286
  Joo, ja niitä on liikaa virkemiehinä.
   
 5. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,645
  Tykkäykset:
  3,166
  Pisteet:
  636
  En mäkään, mut kuuntelisin. Siis jos olisin sen alaisena oleva virkamies.
   
 6. mursu

  mursu Alikersantti

  Liittynyt:
  22.07.2010
  Viestejä:
  91
  Tykkäykset:
  7
  Pisteet:
  6
  Mielummin valta kyseiseen työtehtävän osaamisen ja koulutuksen perusteella valitulla virkamiehellä kuin vasemmistolaisella apteekin apulaisella.
   
 7. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Provo poistettu -Setämies-
   
 8. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  Sikahan se sian tuntee, vai miten se vanha sanonta menikään?
   
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,914
  Tykkäykset:
  23,923
  Pisteet:
  1,286
  Ylen wahvasti on viime aikoina tuntunut siltä, että tää homma rupee oleen tässä.
   
 10. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Tarkoitatko, että Suomen tasavallan tarina alkaa olla ehtoopuolella?
   
 11. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  Itselläkin tulee perinnefoorumia ikävä.
   
 12. Victor Charlie

  Victor Charlie Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  650
  Tykkäykset:
  652
  Pisteet:
  76
  Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun meno on kuin Suoli24:llä.

  Olkoon nyt vaikka minkä näköinen ministeri ja mistä puolueesta hyvänsä, niin kaapin paikan näyttäminen vallastaan pöhöttyneelle virkamiehelle on hatun noston arvoinen teko.:a-smiley:
   
 13. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Samaa mieltä. Tässä sen näkee ettei asiasisältö ratkaise vaan ulkonäkö.
   
 14. Mainos 15. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Kyllösen olisi pitänyt pysyä metsässä runoilemassa. Yhden virkamiehen häätämisellä ei ole mitään merkitystä, koska tilalle tulee kuitenkin uusi poliittisen virkanimityksen saanut hönö, mutta tällä kertaa kriteerit asettaa kommunisti.
   
 16. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Mitäs jos odotettaisiin Tervalan seuraajan nimittämistä. Pahaa pelkään, että siihen nimitetään jokin pöhöttynyt virkamies jäsenkirjan perusteella.

  Tervalan kunniaksi täytyy sanoa hänen olleen ehta insinööri ja tiukasti asiaansa ajanut virkamies. Ei väylästön muodostavaa (maantiet, rautatiet, laivaväylät) kansallisomaisuutta voi hallita vaalikauden mittaisella jänteellä siltarumpupoliitikoiden määräämässä tahdissa.

  Jo pelkän valtatien linjauksen vaatiman suunnittelun, kaavoituksen, liito-oravaselvitysten ym. värkkääminen kestää yli 5 vuotta, kun kaikki päätökset vielä valitetaan tappiinsa asti. Vasta sen jälkeen päästään iskemään kuokka maahan jos ministeri ja eduskunta suo rahaa edeltäjiensä tekemien päätösten täyttämiseen.

  Nyt uhkaa esim. 8-tien (Turku-Pori) valmiiksi suunniteltu peruskunnostus jäädä suutariksi. Töitä on tehty kymmenien ihmisten toimesta jo 5 vuotta ja rahaa on palanut kymmeniä miljoonia. Nyt kun kaikki paperit ovat järjestyksessä, niin ministeri ilmoittaakin, että rakennetaankin jotain jonnekin muualle.

  Eikä kyse ole vain virkamiehistä tai ministereistä, vaan myös aivan tavallisista kansalaisista, jotka sattuvat omistamaan maatilkkuja suunnitellulta linjaukselta. He eivät ole enää vuosiin saaneet rakentaa mailleen, eikä kukaan sellaisia maita ostakaan. Jos tietä ei nyt tule, niin vartavasten muutetut kaavat eivät muutu ennalleen vaan tielinjan varaus jää niihin. Tästä seuraa se, että rakennuskiellot pysyvät voimassa epämääräisen pitkään.

  Jos ja kun tie sitten aikanaan kuitenkin päätetään rakentaa, niin luvat ja suunnitelmat ovat vanhentuneet. Jälleen pitää lähteä keväthangille laskemaan liito-oravan papanoita ja ruletti pyörii jälleen KHO:ta myötä. Rahaa palaa jälleen miljoonia.
   
 17. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Aika hieno silmänkääntötemppu kyseessä.

  Osa ottaa tuollaisen huolestuneen paskapuheen kansanvallantilasta tosissaan, mutta ei taida ymmärtää sitä, että Kuningatar ainoastaan järjestelee pelinappuloita uuteen järjestykseen ja hankkii sopivampia käskyläisiä, koska jos seuraavissa vaaleissa menetetään tämä salkku, niin ainakin ministeriö on miehitetty ”omilla”.

  ”Epäluottamus” varmaan tarkoittaa väärää puoluekantaa. Enhän minäkään luottaisi kommunistiin, mutta ministerinä sitä ei saa sanoa noin suoraan.
   
 18. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  Voiko kukaan luottaa sellaiseen, joka sanoo kaikkia eri mieltä olevia kommunisteiksi tai kukkahattutädeiksi?
   
 19. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Onko sillä mitään merkitystä, jos ei ole poliitikko tai korkea virkamies?
  Pitäisikö minun luottaa esimerkiksi sinuun?

  Edit. Ei tarvitse vastata. Menit jo mustalle listalle.
   
 20. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Mikä siinä vasemmistoliittolaisen ministerin kommunistiksi sanomisessa on vastenmielistä? Vai pitäisikö käyttää hieman lievempää sosialistiksi nimittämistä?

  Sanopa kokoomuslaista porvariksi, niin hyrisee tyytyväisyyttään. Kapitalistiksikaan sanomista eivät ota haukkuna.
   
 21. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  No vähästäpä se suuttui. Taisi osua.
   
 22. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  Et vissiin lukenut virkettäni? No, sitä sattuu joskus sellaistakin.
   

Viestiketjun status:
Viestiketju on suljettu.

Jaa tämä sivu