Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kypärät

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja JOKO, 08.01.2011.

 1. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Aikanaan intissä meillä oli peltiset potat, joissa oli sisälle muoviremmihässäkkä, jonka varassa se oli päässä. Pään ja kypärän väliin taisi jäädä muutaman sentin rako. Miten toimisi kypärä ohuilla pehmikkeillä varustettuna? Kypärästä voisi tehdä pienemmän ja kevyemmän.
   
 2. Hösseli

  Hösseli Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  16.04.2010
  Viestejä:
  593
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  76
  Eli talvimalli, kypärästä "aivot" pois ja potta ppähän suoraan karvalakin päälle. Noin meille ainakin opetettiin teräskypärän käyttö kovilla pakkasilla.

  Ongelman voisi varmaankin muodostaa se, että pienetkin muodonmuutokset välittyisivät sellaisenaan suoraan kalloon ja sen jälkeen voi olla pää pipi.
   
 3. Mainos 4. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Ei taida olla nykyaikana enää ongelma kun kypärät on komposiittimateriaaleja ja siten huomattavasti kevyempiä ja suojaavampia. Ymmärtääkseni rako on tarpeen, jotta mahdollisen osuman liike-energia välittyy mahdollisimman huonosti päähän.
   
 5. Hösseli

  Hösseli Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  16.04.2010
  Viestejä:
  593
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  76
  Eivät minun kohdalleni osuneet komposiittikypärät kyllä erityisen kevyille ole tuntuneet, huimasti teräspottia ergonomisemmille kylläkin. Etenkin kuppisuojainten kanssa istuvuus on todella hyvä ja vehkeet kestävät menossa mukana.
   
 6. Pantherapardus

  Pantherapardus Kersantti

  Liittynyt:
  07.10.2010
  Viestejä:
  121
  Tykkäykset:
  32
  Pisteet:
  16
  Pieni mainos tähän: Varusteleka-nimisestä puljusta saa tai ainakin sai 35€ käytettyjä komposiittikypäriä mallia SADF (South-African Defence Forces). Ostin itse sellaisen pahan päivän varalle, ja onhan tuo pirun mukava päässä (kypäräksi), mielestäni jopa Suomen uudempaa mallia mukavampi.
   
 7. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Suosittelen tutustumaan amerikkalaisten nykyään käyttämään kypärään. Hakusanalla MICH pitäisi löytyä kaikkea kivaa.
  Kypärä on pyritty tekemää niin, että se ei muuta muotoaan sisäpinnalta osumasta. Tällöin pehmusteet voidaan kiinnittää suoraan kypärän sisäpintaan, samaan tapaan kuin esimerkiksi moottoripyöräkypärissä ja laskettelukypärissä. Niin kypärän kokoa on voitu pienentää ja näin ollen myös painoa vähentää.
   
 8. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Sisätoppauksella varustetussa kypärässä on hajanaisten havaintojen mukaan sama ongelma kuin moottoripyöräkypärissä jne. Suljettu kuori ja toppaus kerää kosteutta (hikeä, saastaa) sisäpuolelle ja mikäli ei eletä "Camp Petteri" -olosuhteissa hyvän huollon piirissä niin ennen pitkää haisee elimelle.

  Remmiviritetyissä kypärissä tuuletus toimii oikeasti paremmin, vaikka tuotekehitystä on tehty vimmatusti materiaalien ja "hengittävyyden" suuntaan. Sirpalesuojakypärässä ei luonnollisestikaan voi kovin kummoisia tuuletusaukkoja olla ulkokuoren puolella.

  Toisaalta, silloin kun on pitkäkestoiselle kypärälliselle toiminnalle tarvetta niin ennen pitkää väki haisee muutenkin reippaalle ulkoilmaelämälle. Liekö tuo sitten sen kummempi haitta.

  Nykyiset komposiittikypärät ovat kyllä järjestään todella hyviä. Tai siis suoja-arvojen puolesta onneksi on vain kirjallisia lähteitä, mutta päässä tuntuvat todella hyvältä ja profiilit käyttötilanteessa osoittavat että suojaavuus on hyvää luokkaa. Vielä kun on kauluksellinen sirli ja suojalasit niin moni "turha" sirpalevamma säästyy. Tietenkin ahkion kanssa hiihtäessä se pikkunäppärä 15 kiloa ylimääräistä päällä on toinen juttu...
   
 9. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  Mulla on tossa hyllyssä "wärtsilän pipo" eli kypärä mallia 40 uusilla sisuksilla. Meillä oli vuonna 2005 käytössä niin k92, k96 kuin m2000 mallin komposiittejä ja kyllä vanhinkin komposiitti oli kevyempi ja mukavampi kuin tuo tossa hyllyn päällä.

  Lämpökuorma varsinkin kesällä voisi umpinaisessa kypärässä nousta aika infernaaliseksi ja ukot kuukahdella ja kypärät lentää mäkeen. Muistettava on että sotilalilla on muutenkin melko hyvät toppaukset niin kesällä kuin talvella varusteiden johdosta.
   
 10. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Muistaakseni uusin malli komposiittikypärästä on melko tarkkaan puolet kevyempi kuin vanhin. Eron huomaa todella helposti päässä. Ja todellakin vanhinkin malli oli kevyempi kuin teräspotat. Tietty jos on tottunut vain pyöräilykypärään tai sellaisen ABS-muoviseen airsoftaukseen tehtyyn replicaan, niin onhan sitä painoa vielä siihen nähden. Olikohan uusimman mallin paino jossain yhden kilon luokkaa.
  Teräspotalla, muuten ei kovimmilla pakkasilla ole hyvä menetelmä se sisusten poistaminen, koska suora kosketus lakista teräkseen johtaa jo niin paljon lämpöä pois päästä. Parempi on jo paksu pipo kypärän sisällä ja eristää vain reunat niin ettei ilma sisällä kierrä. Mahtuupa sinne kivasti jopa jonkunlainen handwarmer pussukkakin (ja antaa muuten hauskan kuvan lämpökameralla).
   
 11. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Miten mahtaisi toimia kypärän remmien varaan tulevat kasvosuojukset?

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:MultiCam_ACU.jpg

  Kasvot ovat melkoisen suojattomat. Kuvittelisin tuohon remmin ja kasvojen väliin sopivan sopivasti muotoillun suojalevyn. Ihonmukainen sovitus olisi kooltaan mahdollisimman pieni ja toisaalta se ei rajaisi näkökenttää. Suojalevyt eivät kaipaisi pehmikkeitä, vaan sirpaleen sattuessa kasvojen pehmytkudokset ottaisivat tällin vastaan. Olisihan mies, kuin turpaansa saanut, mutta ei menisi sirpale päästä läpi. Hiostava tuo tietysti olisi ja paino lisääntyisi.
   
 12. vm78

  vm78 Luutnantti

  Liittynyt:
  05.05.2010
  Viestejä:
  319
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  36
  Kelpaisko Level IIIA? Maski tuo mieleen lähinnä Friday 13th-leffasarjan Jasonin, mutta olkoon sitten vaikka psykologista sodankäyntiä...

  :p

  http://www.securityprousa.com/tabaleiiima.html
   
 13. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Eli kyseessä on teräskypärä m/61. Kuvun muodoltaan se on kutakuinkin sama kuin m/40 eli ruotsalaisen m/37:n lisenssiversio. Metallurgisesti se on jonkin verran sitkeämpää ainesta kuin vastaava vanhempi malli ja sisus on kangasnauha-muoviyhdistelmä. Kypärä m/61:ä valmistettiin Wärtsilän Järvenpään tehtaalla lähes neljännesvuosisadan ajan eli valmistus päättyi vasta 80-luvun puolivälissä. Määrät lienenvät satojatuhansia ja eiköhän noita ole vieläkin alueellisten joukkojen jakovarusteiksi varattuna.

  Kypärä malli 40:n alkuperäinen lempinimi on muuten Wärtsilän borsa, ei mikään pipo. Ja mikäkö on borsa: No tietenkin Borsalino-merkkinen huopahattu, joka oli nuortenkin miesten tyypillinen parempi päähine 30-50-luvuilla. Pipohan oli pikkupoikien päähine vielä -60 luvulla; aikamies käytti talvella turkislakkia tai villakankaista huopahattua tai lippalakkia; pipo sopi enintään hiihtoladulle!

  Teräskypärästä on viime aikoina tullut halveksittu "peltikypärä". Toki nykyaikainen komposiittikypärä on kevyempi ja suojausominaisuuksiltaan parempi kuin teräskypärä. Teräskypärä on kuitenkin kaikkea muuta kuin "peltiä": Se on metallurgisesti tarkkaan mietitystä raakalevystä ylensä painosorvaamalla valmistettu ja erilaisilla lämpökäsittelyilla sitkeänkestäväksi viimeistelty suojaväline.
  Ei teräskypärä muuten olisi ollut noin 70 vuotta sotilaan tärkeä suojavaruste!
   
 14. Mainos 15. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286

  Tuohon tapaan. :a-smiley:

  Jättäisin tosin suun ja sieraimet suojatta. Silmien suojaksi lasit.
   
 16. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Italian antiterroristiyksiköt ovat käyttäneet ballistisia kasvosuojuksia jo pitkään. Tulevat nauhastoilla suoraan päähän, eivät siis kiinnity kypärään. Ongelmana on kuulemma ollut kaasunaamarien käytön mahdottomuus.

  Suksisissiltä hyvä historiakatsaus. :a-smiley:
   
 17. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Tämä viesti on jäänyt pitkään kiertämään allekirjoittaneen kahden aivosolun välille.
  Ensinnäkin kirjoittajan nimimerkki toi mukavasti mieleen erään vahvoja tupakoiita poltelleen susi1.netin kirjoittajan.
  Toisekseen tämä pisti miettimään omia hankintoja. Ensimmäinen reaktio oli, että komposiittikypärää en ole kertaakaan siviilissä tarvinnut, enkä usko ihan justiin tarvitsevanikaan.
  Toisaalta olen aina kertausharjoituksissa kypärän saanut sitä tarvitessani.
  Toivon mukaan niinä muutamana vuotena joina joku vielä voi saada hullun ajatuksen että noskalla olisi jotain käyttöä vielä ei tilanne eskaloidu sellaiseksi että kypäriä varastoista tarvitsisi jaella muuta kuin harjoitustarkoituksissa.
  Jos näin tapahtuu, niin tuskin olen ensimmäisten joukossa varustejonossa eli jäljellä on vain terästä keramiikan sijaan.
  Männä vuosina ei kukaan meikäläisen porukasta olisi lähtenyt pottaa mukanaan kantamaan, mutta asenteet ovat muuttuneet ja suojauksia suositaan.
  Tässä iässä tuskin kuitenkaan tarvitsee lähteä kovin pitkiä reissuja tekemäänkään vaan enempi esikunnan kahvinkeittimen vahtimiseksi menisi hommat ja se keraamiikkapata voisi olla ihan kivakin.
  Muutenkin on jos jonkunlaista varustetta nurkkiin tullut hilattua, vaikkakin enemmän keräilymielessä. Etelä-Afrikkaliset ovat noita ainakin kokeilleet tosikäytössä, joten laadunkin kuvittelisi olevan kohdallaan.
  Jos siis olisin nuorempi ja tietäisin sijoitukseni olevan sellaisessa joukossa, että komposiittikypäriä ei välttämättä sinne saakka riitä, niin melkeinpä jättäisin yhden baari-illan väliin ja hommaisin moisen.
  Nyt lähinnä katson peiliin ja totean olevani siksi paljon vanha gubbe, että kannattaako noihin varusteisiin enää paljoa sijoitella. Ennemmin pistää iltaisin kädet ristiin ja esittää yläkertaan toiveen että rauha jatkuisi vielä riittävän monta vuotta, ja jos varusteita hankkii niin sellaisia joilla on jotain käyttöä siviilissäkin.

  Eli älkää ihmetelkö jo huomenaamulla noska nykii varustelekan ovea jo tunnin ennen aukeamisaikaa.
   
 18. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  Noska hyvä, tilaa netitse :D
   
 19. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Onko tämä nyt se klassinen kehäpäätelmä? :a-laugh:
   
 20. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  :a-laugh:

  Muista napata myös liivit messiin matkalla..
   
 21. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Ei se käy. Posti kuitenkin rikkoo sen matkalla :D

  Ainoa klassiseen liittyvä johon minä pystyn on laittaa kyseisen tyylisuunnan levyn lautaselle. (eli klassisen vanerilevyn soppalautaselle)

  Triumphilla ja Lindexillä näkyy olevan laajemmat valikoimat ja paremmat mallit esittelemässä. Enää on päätettävä niiden osalta että minkä koon ostan. Eli valitsenko kuppikoon espresso-kuin, kahvikupin vai teekupin mukaan.
   
 22. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Siinä tapauksessa suosittelen taktisen mustaa pitsiä.. :p
   

Jaa tämä sivu