Kysymyksiä puolustusministerille? - Osa 2

TomTom

Ylipäällikkö
Mod
Puolustusministeriltä tuli vihreää valoa kysymyksille. Eli sama homma kuin viimeksi, esittäkää asiallisia kysymyksiä koskien yleistä turvallisuuspolitiikkaa, ressuja, venäjää, ukrainaa, pakolaisuus, ym ym... Välitän valitut kysymykset eteenpäin, aikaa on about loppuviikkoon, eli hopi hopi kysymysten kanssa.

Baikalin esittämiä asioita tuskin kannaattaa kysyä:
Valmiuteen, joukkojen yksityiskohtaiseen varustamiseen ja kokoonpanoon, perustamiskeskuksiin jne. liittyviä asioita on melko turha kysellä tai kysyä voi, vastaus on: hyvin.

Jos haluaa esittää kysymyksen ns. anonyymisti, kysymykset voi laittaa myös YV:llä minulle/modeille tai vaikka sähköpostilla [email protected]

Antaa palaa...
 
Tullaanko maakin kykyä kehittämään missä määrin lähitulevaisuudessa? Venäjällä on harjoiteltu 24-48h varotus ajalla olevia iskuja missä harjoitellaan tärkeiden kohteiden haltuun ottoa.
 
Kannattaisiko asevelvollisuuden kansantaloudelle aiheuttamat piilokulut mielestänne kirjata osaksi puolustusbudjettia? Taloustieteilijöiden mukaan piilokulut ovat n. 1-2% bruttokansantuotteesta. Israelissa piilokulut ovat osa puolustusbudjettia.

Professori Roope Uusitalon mukaan puolustusbudjetti kannattaisi laskea uusiksi niin, että siellä olisi myös varusmiesten työpanokselle realistinen arvo: http://blog.hse-econ.fi/?p=5647

Lainaus: "Sotilaat pääsivät miettimään kaipaavatko annetulla sotilasmenobudjetilla enemmän miehiä vai Hornetteja. Koska asevelvollisen hinta on nykyään keinotekoisesti lähellä nollaa, tällainen optimointiongelma menee väkisinkin nykysysteemissä pieleen."
 
Saavatko alukset ja hävittäjät täyden erillisrahoituksen, vai kuivuuko muu hankintabudjetti miten pahasti? Arvio tulevasta siis.
 
Onko parlamentaarisen työryhmän esittämä puolustusbudjetin lisäys korvamerkitty tiettyihin kuluihin ja mitä Puolustusvoimien materiaalinen kehittäminen 2017 - tilausvaltuus tulee pitämään sisällään?
 
Herra Ministeri, onko mahdollista valmiustilalainsaadannon ja yleisen liikekannallepanon puitteissa heittaa tietyt jankuttajat samantien turvasailoon murjottamaan? Itsellani on sotilaspoliisijoukkue joka ehtii Vantaalle 20 minuutissa kun kasky kay. Kiitos ja lepo.
 
Arvoisa ministeri.
Ulkomaalaisten omistamat kiinteistöt maanpuolustukselle tärkeiden alueiden sekä yhteiskunnan huoltovarmuudelle kriittisten paikkojen vieressä ovat selkeä uhka, mikäli valmiustilaa joudutaan kohottamaan.
Riittääkö poliisilla ja puolustusvoimilla tarpeeksi joukkoja uhan hallitsemiseen, vai pitäisikö perustaa lisää joukkoja sijoittamattomasta reservistä kiinteistöjä läpikäymään, jotta varsinaiset taistelujoukot eivät sitoutuisi niiden kannalta toisarvoiseen tehtävään.
 
Kävi mielessä sellainen juttu, että olisiko mitään järkeä lähettää samat kysymykset mitä aikaisemminkin, joskin mainiten siitä mitä ne ovat, ihan sen takia että voidaan katsoa mikä on muuttunut. Toisaalta muistelen, että kysymyksiä oli aikaisemmin aika paljon ministerin siltä istumalta vastattavaksi, joten niitä pitäisi ainakin karsia.
 
Mikä on reserviläisen omistamien käsiaseiden kohtalo, mikäli reserviläinen käsketään ylimääräiseen palvelukseen tai liikekannalle pantuun kenttäarmeijaan ja hän tuo mukanaan Puolustusvoimien käsiaseita teknisesti vastaavat 9 mm pistoolin ja 7.62x39 "reserviläiskiväärin"? Mikäli asiasta ei ole tehty normia tai muuta päätöstä, niin tuleeko tähän asiaan Teidän ministerikaudellanne päätös, joka tiedotettaisiin esimerkiksi käskykorteissa tai jo normin/vast. tultua hyväksytyksi?
 
Ministerin puoluetoveri ja kansanedustaja Tom Packalen on julkisuudessa esittänyt reserviläisistä koostetun tarkka-ampujajoukon perustamista.
Onko tämä sotilaallinen pelote sellainen aihe, joka on aiheuttanut todellista jatkopohdintaa, koska selkeitä hyötyjä on enemmän kuin kehittämisen esteitä?
 
1. Onko vaikea tasapainoilla siinä, miten kansalaisille kuvataan turvallisuuspoliittista tilannetta, ihmisiä ei haluta pelästyttää, mutta pitäisi myös ilmaista, että nyt ei olla enää 90-luvulla?

2. Osaatteko tai uskallatteko esittää prosenttilukua, kuinka suuri osa kansanedustajista on niin sanotusti "kartalla" Suomea koskevan geopoliittiseen turvallisuustilanteen osalta?

3. Malli Cajander tunnetaan historiasta hyvin, pelkäättekö että historiankirjoihin ilmestyy aikanaan Malli Niinistö, eli monet kriittiset rivimiehen varusteet puuttuu?

4. Jos Suomen poliittinen johto saisi diplomaattikanavia pitkin tietää, että Nato-ovi on kiinni, yhden tai useamman Nato-jäsenen kielteisen kannan takia, olisiko tämä suuremman luokan salaisuus?

5. Onko harkinnassa luopua nykyisestä avoimuuslinjasta, missä esim. upseerien nimet, osoitteeet, puh.numerot, autojen rekisterinumerot, kasvot, ihan kaikki on ammattilaisille helposti selvitettävissä?

6. Pelkäättekö joskus, että teillä käy Anneli Tainat(puolustusministeri 1995), eli ette tunne asejärjestelmien nimiä ja teknisiä ominaisuuksia riittävästi?
 
Onko Venäjän maa/kiinteistökauppojen Suomen alueilla toimivilla ulkomaisilla yrityksillä/yhdistyksillä/yksityisillä TIR-Carnet:n käyttömahdollisuus? Voisivatko täten hyödyntää näihin paikkoihin sotilaskäytössään TIR-kuljetuksia, tai muita vastaavia kuljetuksia, joiden tarkistus on harvinaisempaa? Toisin sanoen, onko tämmöisiin "tarrallisten valkoisten rekkojen" saapumiseen varauduttu?

Tosin vastaus on varmaan se: hyvin / on. Joka riittää ihan hyvin. :D Tuleepahan kysyttyä jotain kuitenkin.
 
Mulle riittäisi tieto miten omien aseiden, patruunoiden, tähtäinten, kiikarien, latausvälineiden sekä niiden komponenttien jne ja muiden varusteiden mukaan ottamiseen suhtaudutaan ja miten niiden kanssa sitten loppupeleissä toimitaan eli takavarikoidaanko ne vai miten ne jäävät omaan tai muiden hyötykäyttöön ja saako niistä millaisen korvauksen jos ne takavarikoidaan PV:lle...?
 
Onko sijoittamattoman reservin käytöstä konfliktin uhkan kasvaessa selkeät suunnitelmat, vai onko se ennemmin improvisoitava asia kun tilanne on päällä? Asia kiinnostaa lähinnä siltä kantilta että kannattaako sijoittamattoman rasittaa MPK:n ennestäänkin rajallisia resursseja sotilaallisten koulutusten osalta, jos ei halua käyttää järjestön varoja pelkässä "harrastemielessä".

Jos vastaus on "kyllä" niin onko mietitty että sijoittamattoman reservin kuntotasoa ja kiinnostusta voitaisiin kartoittaa ennalta vaikka nettipohjaisella kyselyllä, ettei esim. määrätä tilanteen kiristyessä koulutukseen lihavia, huonokuntoisia ja haluttomia reserviläisiä jos tarjolla olisi toimintakykyisiä ja halukkaitakin.
 
Mulle riittäisi tieto miten omien aseiden, patruunoiden, tähtäinten, kiikarien, latausvälineiden sekä niiden komponenttien jne ja muiden varusteiden mukaan ottamiseen suhtaudutaan ja miten niiden kanssa sitten loppupeleissä toimitaan eli takavarikoidaanko ne vai miten ne jäävät omaan tai muiden hyötykäyttöön ja saako niistä millaisen korvauksen jos ne takavarikoidaan PV:lle...?

Heitän tähän vielä lisäyksen:

Voisiko PV myös julkaista listan patruunoiden lataustarvikkeista jotka ovat sallittuja? Eli vaikkapa listan Lapuan luodeista joita saa mukaan otettaviin patruunoihin ladata. Tai mahdollisesti listan kalibereista joille on varattu ammuksia "otto aseita" varten?
 
Onko tulossa mahdollisuus liittyä esimerkiksi paikallispataljoonan vartiokomppaniaan. Ja jos on, niin onko tulossa vapaaehtoisia harjoituksia jossa toimintaa voi harjoitella.

Onko miehistön jäsenillä mahdollisuus reservissä opiskella ylempiin sodan ajan arvoihin
 
Onko tulossa mahdollisuus liittyä esimerkiksi paikallispataljoonan vartiokomppaniaan. Ja jos on, niin onko tulossa vapaaehtoisia harjoituksia jossa toimintaa voi harjoitella.

Onko miehistön jäsenillä mahdollisuus reservissä opiskella ylempiin sodan ajan arvoihin

Jääkäristä majuriksi-koulutusohjelma voisi olla hyvä. Saataisiin hommaan vähän pidempää perspektiiviä :)
 
Aiotaanko PVMoodleen tuoda reserviläiselle sopivia, nousujohteisia kursseja, minkä tyyppisiä ja millä aikataululla? Tyyliin: miehistö voisi tenttiä itselleen ryhmänjohtajan oppimäärän, ja joukkueenjohtaja voisi tenttiä uudelleen oman tehtävänsä teoriaoulutuksen.
 
Back
Top