Juuri näin. Arvasinkin, että on liian helppo, mutta kun en muutakaan keksinyt. Jatkapa, ole hyvä...
No kokeillaan
. Pysytään aiheessa jonka aloitit, eli Yhdysvaltojen sisällissodassa.
Gettysburgin taistelu oli tunnetuin sisällissodan taisteluista. Se oli Etelävaltojen viimeinen hyökkäys pohjoiseen. Ja sen taistelun viimeinen Etelävaltojen hyökkäys oli kolmannen päivän hyökkäys Pohjoisvaltioiden keskustaan. Tämän viimeisen hyökkäyksen ratkaiseva hetki oli "Picket's Charge" taistelun keskustassa, jossa Etelävaltioiden kenraali Picketin divisioona hyökkäsi avoimen kentän yli Pohjoisvaltioiden keskustassa olevaa Hancockin 2. armeijakuntaa vastaan.
Picketin hyökkäyksen tiellä oli monia esteitä, joista osa tiedettiin ja osa taas tuli yllätyksenä. Eräs merkittävimmistä ongelmista muodostui Emmitsburgin tiestä joka kulki taistelualueen poikki. Edetäkseen Picketin miesten oli ylitettävä tämä tie. Ongelmaksi muodostui se, että tietä reunusti molemmin puolin reilu puolentoista metrin korkuinen lauta-aita.
Tämä aita (joka pioneerien oli pitänyt purkaa, mutta eivät ehtineet) hidasti ja sekoitti hyökkäyksen kärkenä olevan Garnettin prikaatin pahasti. Ja samalla hetkellä, kun Garnettin noin 1400 miestä kipusivat aidan ylitse epämääräisenä massana, heidän edessään noin 100 metrin päässä asemissa oleva Pensylvanian 69. rykmentti avasi tulen.
Kyseinen rykmentti oli kerännyt ylimääräisiä musketteja haavoittuneilta sillä seurauksella, että jokaisella miehellä oli yhden aseen sijasta 5-6 muskettia. Noin 20 sekunnin aikana kaikki nämä aseet laukaistiin yhtenä massana vellovaan etelävaltiolaisten joukkoon. Lisäksi muutama jäljellä oleva tykki linjassa latasi putkiin rikkinäisiä kuulia, metalliromua ja jopa pistimiä ja laukaisi nämä itsetehdyt "srapnelliammukset" päin hyökkääjiä.
Seuraukset olivat kaameat. arviolta 50% Garnettin miehistä kaatui ja haavoittui alle minuutissa. Loput jäivät makaamaan paikoilleen. Heidän takaanan tullut Armisteadin prikaati sen sijaan pääsi yli helpommalla ja pääsi pohjoisen asemiin asti, mutta lyötiin verissä päin takaisin. Tähän päättyi Gettysburgin taistelu.
Muutamia viikkoja taistelun jälkeen eräs pohjoisvaltioiden upseeri kävi taistelupaikalla ja myös Emmitsburgin tiellä. Sieltä hän otti mukaansa kohtuullisen ison muistoesineen, joka oli todisteena hirveästä taistelusta ja Garnettin miesten kohtalosta. Tämä muistoesine säilyi ainakin 1900-luvun alkupuolelle saakka, mutta enää ei tiedetä onko se olemassa.
Mikä tämä esine oli ja miten se todisti taistelun raivokkuudesta?