Lämpökamerat

Youtubista löysin tälläisiä videoita Leclercin lämpökamerasta. En tiedä onko kuva vaunujohtajan vai ampujan monitorin kuva, mutta helvetin laadukkaalta ja tarkalta näyttää. Leclecrin lämpökamera on varmaan parasta laatu mitä tällä hetkellä on saatavilla, eikä meidän Leo2a4:sten kuva yllä samalle tasolle, koska edustaa 80-luvun tekniikkaa, vai kuinka? Jälkimmäisessä videossa vaunut tunnistaa todella hyvin päiväsaikaankin vähän kauempaakin.

Leclercin lämpökameran kuvaa kun vaunu ampuu eri maaleja, niin tykillä kuin konekiväärillä. Ruudulle tuleva lukema on ilmeisesti, etäisyys maaliin.

Päiväsaikaan eri maalien tähystämistä.
 
Last edited by a moderator:
Juu Leopardissa taitaa olla edelleen se vanha 80-lukulainen kiinni. Aika harvoin noita lämpötähtäimiä vaihdetaan uudempiin. Ehkä ei koskaan. Esim Jenkeillä käsittääkseni on vain lisälämpökamera (johtajalle) modernimpaa tekniikkaa, mutta ampuja tähyilee edelleen sillä vanhalla. Ei kai tuolla laadukkaammalla lämppäreillä taitane olla hirvittävästi muuta etua kuin omien ja vihollisten tunnistaminen toisistaan helpottuu paljonkin. Näin ainakin muistelen jenkkien päätelleen Aavikkomyrkyn aikana. Toki näkyy ne pienetkin lämmönlähteet varmasti paremmin.

Välillä piti ottaa aika monta LEM:in lukemaa.
 
CV9030 FIN ajajan näytön kuva ammunnan aikana. En tiennytkään että ajajakin näkee ampujan tähtäimen kuvan. Eikös CV:ssä ole useampia kameroita: ampujan tähtäin, tykin putken päällä oleva kamera ja peruutuskamera. Koko vaunumiehistöllä on omat näytöt joista näkee kaikkien kameroiden kuvan tarvittaessa.
 
Last edited by a moderator:
Näkyykö tuo "poliisi" -teksti tarkoituksella noin hyvin kamerassa?


Lämpökameran kuvat julki: Näin Liperissä kadonnut mies löydettiin – ”Etsittävä löytyi makaamasta muutamassa minuutissa”
Kadonnut henkilö löytyi Rajavartiolaitoksen mukaan vain parissa minuutissa, kun lämpökameraa käytettiin.s (KUVA: RAJAVARTIOLAITOS / VARTIOLENTOLAIVUE)
Julkaistu: 28.8. 8:38

Kadonnut mies löytyi lämpökameran avulla vain parissa minuutissa.
Muistisairas mies katosi Liperin Viinijärvellä alkuviikosta. Poliisi tiedottaa nyt, että vuonna 1933 syntynyt mies on löytynyt.

Mies löytyi hieman ennen puolta yötä noin puolen kilometrin päästä katoamispaikastaan.

Etsittävä henkilö havaittiin paikalle pyydetystä Rajavartiolaitoksen helikopterista lämpökameran avulla. Ambulanssi toimitti hänet sairaalaan tarkistettavaksi.

Poliisi etsi kadonnutta henkilöä koko päivän ajan usean koirapartion voimin sekä vapaaehtoisen pelastuspalvelun avulla.
Rajavartiolaitoksen vartiolentolaivue julkaisi Twitter-tilillään harvinaista kuvamateriaalia lämpökameran käytöstä etsinnöissä.

Twitter-tilillä kerrottiin, että etsittävä löytyi lämpökameran avulla muutamassa minuutissa maasta makaamasta.

Aiemmin poliisi julkaisi etsittävän kuvan ja nimen, jotta etsinnät nopeutuisivat.
Nita Makkonen

1566972184793.png


 
@miheikki eli videolla näkyy kuinka käytettävää sensoria vaihdetaan. Näytön ylälaidassa oleva IR tarkoittaa lämpökameraa ja EON lähi-infrapunaa/mahdollisesti lyhytaaltoinfrapunaa.

Eli lämpökamera ja valonvahvistin. Valonvahvistin kuvassa tietysti näkyy poliisi teksti selvästi kun sehän on heijastavalla pinnassa
 
@miheikki eli videolla näkyy kuinka käytettävää sensoria vaihdetaan. Näytön ylälaidassa oleva IR tarkoittaa lämpökameraa ja EON lähi-infrapunaa/mahdollisesti lyhytaaltoinfrapunaa.

Eli lämpökamera ja valonvahvistin. Valonvahvistin kuvassa tietysti näkyy poliisi teksti selvästi kun sehän on heijastavalla pinnassa

Samaa mietin itsekkin, kun etsittävän ruumiinlämpö katosi poliisin tullessa paikalle. :)
 
Kohta ei tarvitse vaihdella kun multispektri-laitteistot yleistyy. Nämähän on lahden toisella puolella olleet kuuminta hottia jo pari vuotta, ihan kypäräkokoisissakin laitteissa. Tietokone siis miksaa lämpö ja pimeänäkösensorien kuvan päällekkäin ja 1+1 on yhtäkkiä 3. Lisäksi tulossa on värikuvaa pimeänäköön, protot on jo olemassa. Olisin olettanut että Predatorilla olisi ollut tämä teknologia Arskanmetsästyksessä apuna jo 80-luvulla, mutta ei ne leffantekijät kaikkea osaa ennustaa. ;)
 
Meidän palokunnan lämpökamerassa on digitaalinen (video)kamera yhdistetty lämppäriin, kuvat ajetaan näyttöön päällekkäin. Näin sellaiset asiat jotka eivät näy lämppärissä näkyvät kamerassa. Samasta saattaa olla kysymys tuossa kuvassa jossa poliisi teksti näkyy.
 
Ainakin wikipedian mukaan mm. bemari käyttää ihan oikeita lämpökameroita. Tuollainen olisi omassa autossa ihan helkkarin hyvä, sillä kun ajetaan päivittäin työmatkoja pimeässä, maan peuratiheimmällä alueella.
 
Mersulla ja Bemarilla on jonkinsorttisia "pimeänäkökameroita" ollut muutaman vuoden. Vaan ovatko lämpökameroita? Ir ainakin.
Työnantajalla on XC90 ja olen ymmärtänyt että siinä olis jokin systeemi mikä katsoo sivulle.
 
Jenkeillä on ollut kehitelmiä joissa yhdistetään valonvahvistin ja lämpökamera.
Kuinka toimivia nämä hybridit ovat on jäänyt epäselväksi.
 
Ainakin wikipedian mukaan mm. bemari käyttää ihan oikeita lämpökameroita. Tuollainen olisi omassa autossa ihan helkkarin hyvä, sillä kun ajetaan päivittäin työmatkoja pimeässä, maan peuratiheimmällä alueella.

Vanhempi bemarin versio näyttää kuvan kojetaulussa ja sillä ei ole muuta kuin leikkikalun virka. Eihän katsetta siellä voi pitää pimeässä. Uudempi valaiseen myös kohteen yms... ja saattaa olla että sillä jo jotain virkaa olisikin.

On muuten kohtuullisen kallis korjata jos siihen tulee jotain hämminkiä...
 
Jollain autonvalmistajalla oli kaikista kalleimmassa premium-sarjassaan HUD (heads up display) lämpökamera jossa heijastettiin lämpökameran kuva tuulilasiin.
 
Epäilen että Suomen viranomaiset sellaisen hyväksyisivät käytettäväksi täällä.
Niissä nopeusvanvontakamerapöntöissä, joissa kamera kulloinkin on sisällä, on lämmitys päällä talvella. Ja sehän paljastuu lämppärillä. Hyi-hyi. Eihän sellainen sovi.
 
Ajattelin lähinnä sitä kun täällä on kiellettyä pitää esim noppia roikkumassa peilistä eikä navigaattoriakaan saa pitää tuulilasissa kiinni koska se viranomaisten mielestä haittaa kuskin näkökentää. Niin ilmeisesti tekisivät saman päätelmän HUD-näytölle.
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Back
Top