Juanin osuuden kehittymisestä kiinan ja ryssän kanssa...
Ryssällä on nykyisin juania, mutta kelpaako se paljon muualle kuin kiinalaisille.
Kiinan valuutta yuan ohitti viime vuonna Yhdysvaltojen dollarin Venäjän vaihdetuimpana valuuttana.
www.hs.fi
HS: "Venäjän keskuspankki ilmoitti perjantaina uutistoimisto Bloombergin mukaan, ettei sillä ole parempaa vaihtoehtoa reserveilleen kuin kiinalaiset arvopaperit."
Kiinan talouden ja yuanin voimakas notkahdus, vaikka puhutun kiinteistökuplan tai Taiwan-retken vuoksi, olisi myrkkyä ryssän taloudelle.
Lyhyt HS-artikkeli ansaitsee tulla nostetuksi kokonaisuudessaan. Suomen Pankki maalaa vihdoin ryssätaloudesta selväsanaisesti positiivisen synkkää kuvaa.
Venäjän keskuspankki ilmoitti perjantaina uutistoimisto Bloombergin mukaan, ettei sillä ole parempaa vaihtoehtoa reserveilleen kuin kiinalaiset arvopaperit.
Keskuspankin vuosikertomuksen mukaan muiden Venäjälle ”ystävällisten” valtioiden arvopaperit sisältävät liian suuria riskejä. Niiden valuuttakurssien heilahtelut ovat voimakkaita, arvopapereita on vaikea muuttaa käteiseksi ja monissa valtioissa on pääomarajoituksia.
Länsivaltioiden määräämien pakotteiden takia Venäjän valtio ja keskeiset liikepankit on eristetty kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta. Keskuspankin ulkomaisia sijoituksia on takavarikoitu 300 miljardin euron arvosta ja kaikki maksutapahtumat sen kanssa on kielletty.
Kiinan merkitys Venäjän kauppakumppanina on kasvanut kahden vuoden kuluessa. Presidentti Vladimir Putin on pyrkinyt suuntaamaan kauppaa yhä enemmän Aasiaan länsivaltioiden määräämien pakotteiden takia.
Lisääntynyt kauppa Kiinan kanssa myös lievittänyt pakotteiden vaikutusta Venäjän talouteen.
Keskuspankin mukaan Kiinan valuutta yuan ohitti viime vuonna Yhdysvaltojen dollarin Venäjän vaihdetuimpana valuuttana. Ennen Venäjän Ukrainassa aloittamaa suurhyökkäystä yuanin painoarvo Venäjän markkinoilla oli Bloombergin mukaan vähäpätöinen.
Suomen Pankki arvioi maanantaina Venäjän talouden haurastuvan entisestään lähivuosina. Talouskasvu hidastuu yhteen prosenttiin ja sitä kannattelee enää hallituksen avokätinen sotateollisuuden rahoitus.
Suomen Pankin mukaan Venäjän ulkomaankauppa on supistunut pakotteiden takia voimakkaasti. Lisäksi Venäjällä alkaa olla mittava työvoimapula sodassa kuolleiden ja Venäjältä paenneiden koulutettujen ihmisten takia.
Sotateollisuudesta tulonsa saavilla toimialoilla menee hyvin, mutta yksityinen kulutus kehittyy heikosti.
”Julkisella sektorilla etenkin terveydenhuollossa ja koulutuksessa on suuria ongelmia, jotka heikentävät talouskasvun edellytyksiä. Mitä pidempään hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu, sitä enemmän talous kulkee tulevina vuosina kohti umpikujaa”, sanoi Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimusyksikön päällikkö Iikka Korhonen.