Lapin sota 70 vuotta sitten

Vonka

Supreme Leader
1.12.

Sää Yli-Muoniossa - 1, lunta 50-60 sm, jää 25 sm.

Ryhmä Lagus: Lumiesteet vaikeuttavat joukkojen siirtoa ja huoltoa.

Ryhmä Puroma: Vihollisen voimakasta tykistötulta. Vilkasta omaa partiointia.
 

Vonka

Supreme Leader
2.12.

Ryhmä Lagus: Eversti Nordgren ottanut toistaiseksi vastaan ryhmän komentajan tehtävät.

Ryhmä Puroma: Vihollinen asemissa Kuolbanoaivilla, ampuu häirintätulta. Vilkasta partiointia. Vihollinen käyttää myös koiria.
 

Vonka

Supreme Leader
3.12.

Ei ilmoitettavaa.
 

Vonka

Supreme Leader
4.12.

Ryhmä Lagus: Ei ilmoitettavaa.

Ryhmä Puroma: Partiointi vilkasta.

JP 1 aloittaa siirtymisen Pellon - Muonion maastoon.
 

Vonka

Supreme Leader
5.12.

JP 1 onkin vastoin edellistä ilmoitusta lumiesteiden vuoksi juntturissa Ylitorniolla. Ryhmä Puroman partiotoiminta edelleen vilkasta.
 

Vonka

Supreme Leader
6.12.-7.12.

Ei ilmoitettavaa.
 

Vonka

Supreme Leader
8.12.

Ryhmä Lagus: Ei ilmoitettavaa.

Ryhmä Puroma: Partiointimme ollut edelleen vilkasta. Goatteluabbalissa paljon saksalaisia (n. 1000). Sen ja Hirvasvuopion puolivälissä suuri saksalaisten telttaleiri. Agjettunturi voimakkaasti varustettu. Siellä myös n. 1000 miestä. Kautokeinossa saksalaisia kuusi komppaniaa.

Sää -5,5, lumipeite 50 - 70 sm. Jääpeite 25 mm.
 

Vonka

Supreme Leader
Lisätietoa: Käsivarren poikki kulkevassa 26 kilometriä pitkässä huolellisesti linnoitetussa puolustuslinjassa saksalaisilla oli 12 000 miestä, 800 konekivääriä, 100 kranaatinheitintä, yli 160 tykkiä ja ammusvarasto koko talven tarpeiksi. Suomalaisilla oli kotiuttamisten jälkeen tällä suunnalla enää loppujen lopuksi vain kaksi vahvennettua pataljoonaa.
 

Vonka

Supreme Leader
9.12.

Ryhmä Puroma: Partiomme tunkeutui Mustavaaran suunnalla vihollisen asemiin, jossa syntyi kiivas laukaustenvaihto. Partiomme vetäytyi tappioitta.
 

Vonka

Supreme Leader
10.12.

Ryhmä Puroma: Partiomme tarkastanut Koihkalanvaara - Lohiselän. Ei vihollista. Kampfgruppe Kräutler ei ole Saarenpään asemissa, vaan muodostanee sen reservin. Skibotnissa Geb.IR 143, Geb.AR 118, Feldersazbataillon 118 ja Pg.Jg.Abt 47.

JP 1 tietöissä lumipyryn kokonaan tukkimilla teillä.
 

Vonka

Supreme Leader
11.12.

Ryhmä Lagus: Rajapartiointia.

Ryhmä Puroma: Oma partiointi jatkuu. Vihollinen passiivinen.
 

Vonka

Supreme Leader
12.12.

Ei erikoista.
 

Vonka

Supreme Leader
13.12. - 14.12.

13.12.

Lagus: Rajapartiointia.

Puroma: Partiomme todenneet Mustavaaran miehitetyksi. Yksi partio joutui miinakenttään Mustavaaran edessä. Kaksi haavoittui ja toinen joutui vihollisen vangiksi.

14.12.

Lagus: Rajapartiointia.

Puroma: Partioillamme useita taistelukosketuksia Mustavaarassa ja Aksikielaksen eteläpuolen tuntureilla. Saksalaisten tykistö ampui 200 kranaattia. Lohiselän tunturissa havaittu valoraketteja ja räjähdyksiä. Eilisen tappioiksi vahvistuu 3 haav ja 1 kadonnut.
 

Vonka

Supreme Leader
Koska Lapin sota alkaa hiljentyä, laitan päivityksiä muutaman päivän välein. Lagus on jo tyhjentänyt Pohjois-Lapin ja Puroman vaatimattomien joukkojen edessä ovat Käsivarressa saksalaisten vahvat Sturmbock-asemat.

15.12. - 18.12.

15.12.

Oma partiointi vilkasta. Saksalaiset vetäytyneet Vakkovattanjärveltä. Silloin tällöin ammutaan jokunen kranaatti. Yksi haavoittunut.

16.12.

Partiokahakoita.

17.12.

Puroma: Vihollishävittäjä tulitti Lätäsenossa joukkojamme. Yksi kaatunut ja kolme haavoittunutta + kaksi haavoittunutta hevosta. Kone kaartoi Ruotsin alueen kautta, jolloin Ruotsin it avasi tulen.

Partiomme jatkuvassa tulikosketuksessa Mustavaarassa.

18.12.

Puroma: 32 norjalaista pakolaista mukanaan 50 poroa saapui Suomen puolelle Kautokeinon suunnalla. Pakolaiset ohjataan Kaaresuvantoon ja aikomus on siirtää Ruotsiin.
 

pstsika

Haukka
Päivitetty 16.12.2014 08:23, julkaistu 16.12.2014 08:23
Saksan suurlähetystö ei kavahda Lapin sodan markkinoimista tulitikuilla"Wir Waren Freunde - Olimme ystäviä" -näyttely avataan Lapin maakuntamuseossa keväällä 2014.
Lapin maakuntamuseo markkinoi sotaa edeltäneestä ajasta kertovaa ”Olimme ystäviä” -näyttelyään muun muassa tulitikkuaskeilla. Mielleyhtymä maan tasalle palaneen Rovaniemen kauppalan ja tulitikkuaskin välillä on väistämätön – tarkoituksella.


Lapin maakuntamuseon johtaja Hannu Kotivuoren mukaan 70 vuotta vanhaa sotaa voi käsitellä jo hieman pilkettä silmäkulmassakin.

–  Kyllä lappilaiset tämän ymmärtää. Askeja on jaettu jo elokuussa Wanhoilla Markkinoilla ja ihmiset ovat ottaneet asian positiviisesti vastaan. Jonkin verran on kuultu kevyttä naureskelua, että miksi juuri näin.

Päätöstä tehdessä ei Kotivuoren mukaan erikoisemmin pohdittu, saattaako joku loukkaantua.

–  Tietysti on henkilöitä, joille asia tulee mieleen. Mutta en tiedä, onko meillä syytä erityisesti lähteä sitä pohtimaan. Ei ole kriminaalista tai edes hyvän tavan vastaista mainostaa näin.

Kotivuori epäilee, että tulitikkumarkkinoinnin mahdollisen vastustuksen taustalla voisi olla etupäässä pelko saksalaisten suhtautumisesta asiaan.Saksan suurlähestystön lehdistöyksikön päällikkö Joachim Bussian kertoo, että tieto Rovaniemen näyttelystä ja tulitikkuaskilla markkinoinnista kantautui suurlähetystöön viime viikolla.

Hänen mielestään Lapin sota ei ole enää niin arka asia, että sitä pitäisi käsitellä silkkihansikkain.

– Suomessa käsitellään avoimesti muitakin sotia, joten siinä mielessä aihe ei ole arka. Tulitikuilla markkinointiin Bussian ei ota suoraan kantaa.

–  Se, miten aihetta markkinoidaan, on järjestäjien vastuulla. En halua ottaa tarkemmin tulitikkuihin kantaa, koska emme tiedä näyttelyn sisällöstä vielä tarkemmin. Emme pysty arvioimaan, mistä näkökulmasta tämä päätös on tehty.

http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194948042267/artikkeli/saksan+suurlahetysto+ei+kavahda+lapin+sodan+markkinoimista+tulitikuilla.htmlKuvituskuva. Kuvan talo ei liity tapaukseen.
 

Vonka

Supreme Leader
19.12. - 23.12.

19.12.

Puroma: Partiotoiminta jatkunut. Vihollinen entisissä asemissa. Sää -8.

Ryhmä Lagus luovuttanut rajavartiovastuun Rajavartiolaitokselle.

20.12.

Puroma: Vihollinen ampunut kranaatteja ilmeisesti sulkujen tarkistamiseksi. Vihollisen puolelta kiivasta ammuntaa takamaastossa. Ilmeisesti tst-harjoituksia.

Norjalaisilta pakolaisilta tieto, että saksalaiset olivat tyhjentäneet Kautokeinoa, mutta eivät enää pysty pitämään rantatietä auki. Tiedot vanhoja.

21.12.

Partiomme kartoittavat saksalaisten kenttävartioita. Kiivaita laukaustenvaihtoja Nierijärvellä.

22.12.

Partiointia. Norjalaisia pakolaisia tullut 40 lisää. Sää -12,5.

23.12.

Partiointia. Taistelutilanteesta ei ilmoitettavaa.

Ilmavoimat: Yksi DB pommitti Sarvisuon majoitusalueita.
 
Viimeksi muokattu:

Vonka

Supreme Leader
24.12. - 25.12.

Ei ilmoitettavaa.
 

Vonka

Supreme Leader
26.12. - 28.12. 1944

Vilkasta omaa partiointia. Saksalaiset pysyvät asemissaan ja tarkistavat silloin tällöin sulkuja.

28.12. partiomme toteaa Aksikielan rinteellä kuusirivisen pommimiinakentän ja kompastusesteitä. Vihollinen avasi kummaltakin tunturilta jv-asetulen, johon tykistö yhtyi. Partiomme poistui tappioitta.
 

Vonka

Supreme Leader
29.12.1944

1.D: Partiomme kiivaassa tulitaistelussa Mustavaarassa.

30.12.

1D: Vilkasta partiointia.

31.12.

1D: Tilanne ennallaan.
 

Vonka

Supreme Leader
1.1. 1945 - 7.1.1945

1.1.

Omia pommitus- ja tiedustelulentoja. Ruotsin it ampui yhtä konettamme kohti, vaikka kone oli omalla puolella. Asiaa tutkitaan.

2.1.

1.D: Partiomme totesi Hirvasvuopiossa runsaasti liikettä päinvastoin kuin ilmatiedustelumme on esittänyt.

3.1. - 7.1.

Partiointia. Ei mainittavaa.
 
Top