Lehväslaihon saldo

KIM

Kenraali
Tulipa keskustelua Simo Häyhästä ja siitä sitten siirryttiin Reino Lehväslaihoon. Yritettiin arvuutella paljonko hän joutui ampumaan neuvostoliittolaisia sotilaita sodissa. Minulla on joku käsitys, mutta minkäänlaista faktaa en netistä löydä. Tappolukemaa ei ole tietysti olosuhteista johtuen päästy todentamaan, eikä tarvitsekaan. Reino varmaan toki itse parhaiten pystyy kertomaan, mutta en tiedä haluaako kenenkään kysyvän. En ole tullut kysyneeksi tavatessa, enkä viitsi kysyäkään.
Jos joku on laskenut määrää jollakin haarukalla esim. kirjojen perusteella, niin olisi mielenkiintoista tietää. Laita vaikka yksityisviestillä arviosi ja mihin se perustuu. Tai jos on jo valmiiksi julkista tietoa olemassa niin silloinhan sen voinee tässäkin kertoa.
 
Reino taisi ampua 40 vihollista 40 asteen kuumeessa 40 asteen pakkasessa 40 kilon reppu selässä 40 täitä navanpielessä 40 päivän partioretkellä 40 kertaa 40 kilsaa linjojen takana 40 päivää syömättä.

Juu, olen lukenut Reinon kirjoja. :devilish:
 
Reino taisi ampua 40 vihollista 40 asteen kuumeessa 40 asteen pakkasessa 40 kilon reppu selässä 40 täitä navanpielessä 40 päivän partioretkellä 40 kertaa 40 kilsaa linjojen takana 40 päivää syömättä.

Juu, olen lukenut Reinon kirjoja. :devilish:

Pöh. Romaanit on erikseen. Niitä on ollut kiva lukea, kunhan ei ota liian vakavasti. Reino on itse panssarimies.
 
Veikkaisin että lehväslaihon saldo on paljon suurempi kuin häyhällä. Talvisodassa muutamia, hyökkäysvaiheessa päivittäin paljon, sitten on useita tapauksia jolloin vihollinen hyökkää avomaastossa.
Ratkaistaisteluissa tietysti myös 44 jonkin verran.
Mutta lehväslaihon kirjoihin tämä veikkaus perustuu...
 
Jos hyökkäysuraa avataan panssarit kärjessä niin eikö ole selvää että päiväsaldo on suurempi kuin yksittäisellä tarkka-ampujalla. Mutta näitä ei ole laskettu henkilökohtaisiksi pisteiksi. Mukana on vaunun muu miehistö ja jääkärijoukkue.
 
Eikä noista mitään pisteitä tarvitsekaan jakaa, eikä luvuilla voi kilpailla. Lentokoneiden tiputukset on helpommin todettavissa kuin jotkut 300 metrin päästä tehdyt vallin reunan yli kurkanneiden tiputukset tai konekiväärillä niitetyt. Häyhän lukemissakin on varmasti aika iso virhemarginaali. Osa varmoja, toiset ei. Minullakin on sellainen ajatus, että Lehväslaiho saattoi niittää jo kookoollakin satoja.
 
Kyllähän niitä varmaan Reinolla paljon on tilillään kun panssarimiehenä palveli sodassa. Se Panssarisotaa kai on omakohtaista kokemusta, ja varmaankin Sotkalla sodassa myös (en ole sitä lukenut). Muut ovat käsittääkseni enemmän ja vähemmän ’faktiota’.. Näistä vihollisten ampumismääristä sodassa on sellainen ”omakohtainen kokemus” kun yksi vanhempi kylänmies kertoi tuttunsa joka oli sodassa kk-ampujana sanoneen ”ampuneensa niin paljon ryssiä että jos kaikki olisivat tehneet saman niin ne olisi jo kuolleet sukupuuttoon”..
 
Itse luin vain Sotkalla sodassa-kirjan,jotenkin ei tyyli iskenyt vaikka miestä toki arvostan.
 
Se Panssarisotaa kai on omakohtaista kokemusta, ja varmaankin Sotkalla sodassa myös (en ole sitä lukenut)

Nämä kaksi ovat periaatteessa sama kirja, toinen vaan uudelleenkirjoitettu kymmeniä vuosia myöhemmin. Panssarisotaa oli kuitenkin mielestäni parempi, jotenkin tuntui, että asiat olivat olleet sitä kirjoitettaessa mielessä tarkempina ja yksityiskohtaisempina. Lukemisen arvoisia molemmat ehdottomasti.
 
Nämä kaksi ovat periaatteessa sama kirja, toinen vaan uudelleenkirjoitettu kymmeniä vuosia myöhemmin. Panssarisotaa oli kuitenkin mielestäni parempi, jotenkin tuntui, että asiat olivat olleet sitä kirjoitettaessa mielessä tarkempina ja yksityiskohtaisempina. Lukemisen arvoisia molemmat ehdottomasti.
Panssarisotaa on kirjoitettu melko tuoreeltaan ja kuvannee omakohtaisia kokemuksia aika hyvin, vaikka en sotapäiväkirjoihin ole verrannutkaan. Sotkalla sodassa sen sijaan on sepitetty romaani, jonka yhteys todellisiin tapahtumiin on kauniisti sanottuna vaihteleva. Esimerkkinä Tienhaaran taistelua kuvaava kohta on täysin keksitty; Lehväslaiho ja muutkin panssarit oli silloin kaukana muualla.
 
Molemat luettu ja Sotkalla Sodassa myös äänikirjana. Näistä kirjoista puuttuvat ne
Tyypilliset kliseet muista kirjoista.
 
Panssarisotaa hyvä. Sotkalla Sodassa, en ole varma olenko edes lukemut.
Mutta nämä viimeisimmät sissikirjat on kyllä aikamoista :D jopa romaaneiksi.
 
Kylä nuo molemmat kirjat kannattaa lukea, ihan sen vuoksi että ovat kuvauksia suomalaisesta panssarisodasta.
Hienoa että reino sai tuosta kirjoittamisesta ammatin ja lopulta taiteilijaeläkkeen.
 
todellisiin tapahtumiin on kauniisti sanottuna vaihteleva. Esimerkkinä Tienhaaran taistelua kuvaava kohta on täysin keksitty; Lehväslaiho ja muutkin panssarit oli silloin kaukana muualla.

Kyllä näihin ja kaikkiin muihinkin -sotatarinoihin- kannattaa lähtökohtaisesti suhtautua tarinoina.
 
Mikä on kamreerin vointi tänään? Ymmärtääkseni vielä hengissä mutta kirjoittaminen jäänyt. En jaksanut lukea enää viimeisiä kirjoja.
 
Joskus olen tavannut ns. koviakin kyrpiä viime sotien ajoilta. Hämmästyttävää kyllä, kukaan heistä ei ole ollut ensimmäisenä tyrkkäämässä eteen kaatomääriä. Vaikka jotkut on tullut tunnettua pitempäänkin.

Itseasiassa eräskin kk-ampuja pillahti itkuun.

Eli Lehväslaiho on varmasti oman tonttinsa hoitanut ja se on jopa ollut kohtuullisen iso ja näkyvä. Ne tappamiset ovat olleet homma, joka on täytynyt tehdä, mutta epäilen vahvasti, ettei Reino ole pahemmin lovia sängynreunaan veistänyt. Kannattaa lukea Panssarisotaa 1941-44 ja Viimeiseen mieheen -teoksista kuvaus neuvostopataljoonan hyökkäyksen torjumisesta. Joukkoteurastus ei sen jälkeen vaikuta kovin mukavalta touhulta.
 
Ainoastaan panssarikirjat ovat omakohtaisia. Muut Lehväslaihon kirjat ovat täyttä fiktiota.
 
Sissitarinat ovat fiktiota. Mutta käsittääkseni etelä-amerikan laivamatkaa ja kostamuksen keikkaa koskevissa kirjoissa on jotain omakohtaista. Sitten on pari kirjaa lotista. Niissä on varmaan haastateltu lottia kirjan lähtöaineistoksi.
 
Back
Top