Mikko Pajala HS
Julkaistu: 26.6. 2:00 , Päivitetty: 26.6. 6:23
PUOLUSTUSVOIMIEN upseerien alkoholinkäyttö on saanut huomiota Lemmenjoen harjoituksen tapahtumien vuoksi.
Entisaikoina raskastakin alkoholinkäyttöä katsottiin yleensä läpi sormien, mikäli itse päätehtävä sujui.
”Nyt tapahtuneisiin ylilyönteihin on puututtu järein keinoin, jota historian valossa tuskin olisi aiemmin tehty.
Tapahtumien kulku kuvastaa nykyistä yhteiskunta-ajattelua: puuttumisen kynnys on madaltunut, ja julkinen sana valvoo tiukemmin väärinkäyttäytymistä”, linjaa sotahistoriaan erikoistunut filosofian tohtori, kolmen eri yliopiston dosentti
Lasse Laaksonen.
Laaksonen pyrki vuonna 2017 julkaistussa tietokirjassa
Viina, hermot ja rangaistukset 1918–1945 selvittämään, millaisia vaikutuksia johtajien alkoholikäytöllä ja muilla henkilökohtaisilla ongelmilla oli armeijan sodankäyntiin.
Tutkimuksensa lähteinä hän käytti eri tuomioistuinten materiaaleja, salassa pidettäviä henkilökohtaisia aineistoja sekä virallisia ja epävirallisia dokumentteja.
”Sotilaskulttuuriin on vuosisatojen ajan kuulunut alkoholi ja siihen liittyvä sormien läpi katsominen ja vaikeneminen.
Asia on kuitenkin nähtävä myös ajan kuvaa vasten, sillä ennen päihteiden käyttöön suhtauduttiin kaikkiaan vapaammin kuin nykyään.
Päihdeongelmaisia oli enemmän kaikissa muissakin yhteiskuntaryhmissä”, toteaa Laaksonen.
Laajasta aineistosta kävi hyvin selväksi, ettei alkoholin käyttö ollut ylimpien upseerien keskuudessa harvinaista.
”Esimerkiksi kieltolain aikana upseerit eivät missään suhteessa olleet kuuliaisin ryhmä, ja alkoholinkäyttöä upseerikasinoilla jouduttiin kitkemään.
Sodassa vähemmän aktiivisen asemasodan aikana sotilasylijohdossa oli myös useita, joille alkoholi oli enemmän tai vähemmän ongelma”, Laaksonen kertoo.
MARSALKKA
Gustaf Mannerheimin tiedetään vain harvoin puuttuneen kunnolla upseerien juomiseen.
Kenraali
Kurt Martti Walleniuksen alkoholiongelmat olivat olleet tiedossa jo pitkään: esimerkiksi Mäntsälän kapinan lopussa Wallenius ja hänet vanginnut kenraali olivat yhdessä juopotelleet matkalla Helsinkiin. Talvisodan jälkeen vuonna 1940 Wallenius erotettiin komentajan tehtävästä.
”Sinä olet yhtä juoppo kuin minä”, kerrotaan Walleniuksen tiuskaisseen Mannerheimille.
Kenraali
Taavetti Laatikaisen runsaaseen alkoholin käyttöön Mannerheim sen sijaan suhtautui piittaamattomasti.
Karjalan kannaksen takaisinvaltausta valmisteltaessa elokuussa 1941 Laatikainen oli päiväkausia tavoittamattomissa ryyppyreissulla.
”Hoida sinä ne sotatoimet, sehän on sinun alaasi, minä tulen sitten kun kunniamerkkejä jaetaan”, kerrotaan lempinimellä ”Pappa” tunnetun Laatikaisen todenneen puhelimessa esikuntapäällikölleen
Valo K. Nihtilälle.
Kahta vuotta myöhemmin sotaviskaali katsoi toteennäytetyksi, että Laatikainen oli ollut Maaselän komentajana päihtyneenä kahden upseerialaisensa kanssa.
Tällöin Mannerheimin oli pakko antaa kirjallinen varoitus, joka käytännössä kuitenkin jäi melko olemattomaksi rangaistukseksi. Jo muutamaa viikkoa myöhemmin marsalkka nimitti Laatikaisen armeijakunnan komentajaksi puolustamaan Viipuria.
YLI SEITSEMÄN vuosikymmenen aikana moni asia on ymmärrettävästi muuttunut.
Muutos suhtautumisessa alkoholiin on näkynyt puolustusvoimien toiminnassa samalla tavalla kuin muussa yhteiskunnassa.
Sotilasjohtajien monimutkaistunut tehtävänkuva on vaikuttanut asiaan suuresti. Jo sota-aikana tarkempaa keskittymistä vaativina aikoina korkit menivät kiinni, eikä alkoholi tuottanut ongelmia kiihkeinä rintamajaksoina.
”Sodankäyntiin ja johtamiseen on tullut hyvin paljon teknisten taitojen osaamista ja ilmiöiden hallintaa, eikä se ole enää vain ’komentamista ja käskemistä’. Erityistaitoja ja tarkkaavaisuutta vaaditaan aivan toisessa mittakaavassa, jolloin alkoholin käytöstä tulee selkeä haittatekijä”, Laaksonen sanoo.
”Johtajuus on muutenkin muuttunut yhteiskunnan monimutkaistuessa. Pitkien lounaiden tilalle johtajille ovat tulleet triathlonin kaltaiset harrastukset, joilla pidetään yllä fyysistä kuntoa.
Vaatimukset ovat kasvaneet niin paljon, ettei alkoholiongelmaisille johtajille ole enää sijaa.”
PUOLUSTUSVOIMIEN pääesikunta julkaisi jo tammikuussa tiedotteen, jossa Lemmenjoen harjoituksen tapahtumat tuomittiin.
”Puolustusvoimien johtamiskulttuurissa on viime vuosina korostettu tasapuolista ja avointa kohtelua sekä lainmukaista toimintaa kaikilla tasoilla.
Puolustusvoimien kaikille komentajille ja työnantajavirkamiehille on säännöllisesti korostettu esimiesasemaa ja siihen liittyviä oikeudellisia velvoitteita.
Helmikuussa Puolustusvoimat antoi käskyn vapaaehtoisten harjoitusten järjestämisperusteista.
Käskyssä muun muassa mainitaan, ettei vapaaehtoisia harjoituksia saa toimeenpanna sidosryhmätoiminnan tai virkistystapahtumien järjestämiseksi.
Helsingin hovioikeus näki Lemmenjoen harjoituksessa olleen kyse juuri sidosryhmätoiminnasta eikä sotilaallisesta harjoituksesta.
Huhtikuussa pääesikunta puolestaan päivitti henkilöstö-, maanpuolustus- ja edustustilaisuuksista aiheutuviin menoihin liittyvää määräystä.
”Tarkentaminen ei liittynyt suoraan Lemmenjoen tapaukseen, mutta tietenkin myös se on ollut valmistelijoilla mielessä.
Tästä kokemuksesta on yritetty ottaa opiksikin”, kertoo Puolustusvoimien tiedottaja
Max Arhippainen.
Alkoholia voidaan tarjota vapaaehtoisessa harjoituksessa oleville ainoastaan ”erityisissä tilaisuuksissa”.
Tarjonnasta on tällöin tehtävä kirjallinen päätös, jossa yksilöidään alkoholin määrä, vastuuhenkilö sekä tarjoiluajankohta.
Arhippaisen mukaan alkoholin virtaaminen upseerien keskuudessa ei ylipäätään ole ollut ongelma tai ilmiö enää vuosikymmeniin.
”Aiemmin upseerit asuivat melko usein kasarmien alueella, ja upseerikerhot olivat aktiivisia.
Nykyään on harvinaista, että upseeri asuisi varuskunnassa.
Muutenkaan koko upseerin ammatti ei edes mahdollista sellaista törttöilyä, joka saattoi joskus vuosikymmeniä sitten olla yleisempää”, Arhippainen toteaa.
Myös Laaksonen uskoo Lemmenjoen harjoituksen olevan enää yksittäistapaus, jollaisia saattaa hänen mukaansa vielä silloin tällöin esiintyä.
”Jos kyse olisi laajemmasta ilmiöstä, tapauksia tulisi väistämättä enemmän julki ja virheet näkyisivät toiminnoissa”, hän sanoo.