Suomi peruu sadan miljoonan ohjusoston Yhdysvalloista
Taktiset Atacms-ohjukset olivat liian kalliita Puolustusvoimille
29.3.2014 7:21
7
Jarmo Huhtanen
Helsingin Sanomat
Yhdysvaltojen armeija
Atacms-ohjukset ammutaan raskaista MLRS-raketinheittimistä. Suomi osti niitä kahdeksan vuotta sitten Hollannista 22 kappaletta. Suomen raketinheittimistä puuttuu yhä tärkeimmät ammukset.
Tästä on kyse
Suomi sai kesällä 2012 Yhdysvaltain kongressilta luvan ostaa taktisia Atacms M-57-ohjuksia.
Ohjuksista piti tulla Suomen maavoimien iskukykyisin asejärjestelmä.
Ohjuskauppa peruuntuu, koska ohjukset ovat osoittautuneet liian kalliiksi.
Suomi peruu sadan miljoonan euron taktisten ohjusten kaupan Yhdysvaltojen kanssa. Syynä on ohjusten liian kova hinta.
Kyseessä ovat Lockheed Martin -yhtiön valmistamat maasta maahan ammuttavat Atacms-ohjukset (army tactical missile system). Niiden laukaisualustana ovat raskaat raketinheittimet.
Atacms-ohjusten kantama on jopa yli 300 kilometriä.
"Hanke pannaan jäihin budjettisyistä, korkean kappalehinnan vuoksi. Se on hyvin kallis ja jo vanhahko järjestelmä. Nyt pitää arvioida materiaalista kehittämistä kokonaisuutena", sanoo kaupallinen neuvos
Arto Koski puolustusministeriön materiaaliyksiköstä.
"Lähivuosina tulemme tarkastelemaan muita edullisempia tapoja hankkia kaukovaikutusta."
Koski sanoo, että Suomi haluaa kuitenkin yhä pitkän kantaman asejärjestelmän.
"Tähän tullaan palaamaan lähivuosina. Toivotaan, että löytyy nykyaikaisempia ja kappalehinnaltaan halvempia ratkaisuja. Meillä on tiedossa vaihtoehtoja, jotka vastaisivat samaan teknologiatarpeeseen."
Puolustusministeriö hieroi kauppoja Yhdysvaltojen kanssa puolitoista vuotta.
Suomi sai kesällä 2012 Yhdysvaltain kongressilta luvan ostaa enintään seitsemänkymmentä Atacms-ohjusta noin sadan miljoonan euron hintaan.
Hanke nousi julkisuuteen, kun ensimmäinen hakemus vedettiin yllättäen pois kongressista. Syynä oli hakemukseen väärin kirjattu ohjustyyppi. Pentagonista kerrottiin HS:lle, että virhe oli tehty Yhdysvalloissa.
Puolustusvoimat on pitänyt Atacms-ohjusta Suomen puolustuskyvyn kannalta yhtenä tärkeimmistä aseista.
Suomen puolustuskykyä on jo vuosia kehitetty suunnitelmallisesti viime vuosikymmenellä valmistuneen iskukykytutkimuksen perusteella. Tutkimuksen mukaan kokonaismaanpuolustuksen kannalta keskeisin asejärjestelmä on raskaat raketinheittimet ja sen jälkeen Hornet-hävittäjien ohjukset ja tykistön erikoisampumatarvikkeet.
Hornetien ohjuksien ja tykistön erikoisampumatarvikkeiden osto on jo hyväksytty.
Suomi päätti kaksi vuotta sitten ostaa Horneteihin Jassm-risteilyohjuksia (joint air-to-surface standoff missiles). Puolustusministeriö julkisti tykistön erikoisampumatarvikekaupan kuukausi sitten.
Atacms-ohjuksien ostoon Suomi varautui hankkimalla vuonna 2006 raskaita MLRS-raketinheittimiä (multiple launch rocket system) Hollannista 45 miljoonalla eurolla. Puolustusvoimat ehti tehdä niiden ammunnanhallintajärjestelmään 40 miljoonan euron päivityksen Atacms-ohjuksia varten.
Noin sadan ajoneuvon ja 22 raketinheitinlavetin järjestelmällä ei ole vieläkään muita ampumatarvikkeita kuin harjoitusraketteja ja pieni määrä miinaraketteja. Nyt näyttää siltä, ettei niitä vähään aikaan tulekaan.
Alun perin Puolustusvoimat oli ajatellut käyttää raketinheittimissä rypäleammuksia, mutta kansalaisten kielteinen suhtautuminen on tehnyt aikeen tyhjäksi.
HS:n tiedon mukaan Yhdysvallat suunnitteli yhdistävänsä Suomen Atacms-ohjuskaupan Qatarin suunnittelemaan ohjushankintaan. Isommalla tilauksella olisi saatu hintaa alaspäin.
Qatar julkistikin torstaina jättimäiset asekaupat, jotka sisältävät muun muassa ohjuksia Yhdysvalloista.
Arto Koski, mitä vaihtoehtoja Suomella nyt on?"Yhdysvalloissa on muun muassa kehitteillä järjestelmiä, jotka lähtevät samalta alustalta mutta jotka ovat edullisempia ja joiden kantama on lyhyempi. Voi olla myös ihan erilainen järjestelmä, joka ei liity MLRS:ään ollenkaan."
Kosken mukaan puolustusministeriö käyttää taktisiin ohjuksiin varatut rahat muihin hankintoihin.
"Johonkin muuhun, joka on samassa kategoriassa. Meillä on tarpeita, eikä tule olemaan ongelma kohdentaa rahaa uudestaan. Suorituskykyä sillä ostetaan."