Mediaseuranta ja 6/12 tapahtumat

AKE-ukki

Respected Leader
Aloitetaan tähän seuranta ja kommentointi, kuinka eri lähteet (YLE, Aaamulehti, HS jne) käsittelevät päivän tapahtumia.

Löytyyjö sitä rahvaalle julistettua vastuullista uutisointia?
 
Poliisilla jättimiehitys itsenäisyyspäivänä - näitä asioita saat ja et saa tehdä mielenosoituksessa

Maanantai 5.12.2016 klo 19.37


Anarkistimielenosoittajat mellakoivat ja tuhosivat irtaimistoa Tampereella 2013. Poliisi turvasi presidentin vastaanottoa Tampere-talossa. (JUKKA VUOKOLA/ALMA MEDIAN ARKISTO)
Ennalta suurimmat mielenosoittajajoukot ovat Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa ja sen vastamielenosoituksessa.

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista kertoo, että vastarintaliike on arvioinut osallistujamääräkseen noin sata. Uusnatsijärjestöksi tunnustautuvan ryhmän vastamielenosoitukseen lienee osallistumassa enemmän ihmisiä.

Vastamielenosoitus lähtee liikkeelle Asema-aukiolta kello 14.30 ja kulkee Kaisaniemenkatua pitkin Kaisaniemeen. Natsijärjestö aloittaa kello 15.30 Hakaniementorilta ja liikkuu Pitkääsiltaa myöten Kaisaniemenrantaan.

Poliisi on valvomassa mielenosoituksia ja estämässä mahdollisia ylilyöntejä. Keskustelut kummankin ryhmittymän kanssa ovat sujuneet rakentavasti.

Vastamielenosoittajilla on perusoikeus kohdata toinen ryhmä näköetäisyydeltä, kunhan tilanne pysyy rauhallisena. Vastuu kuuluu poliisin ohella protestin järjestäjille.

- Mielenosoituksen ja vastamielenosoitusten tarkoitusten on toteuduttava. Laissa on otettu kantaa, että mielenosoittajat saavat olla kohtuullisella etäisyydellä toisistaan, Kujala sanoo.


Kiinniotto Helsingin kansallismielisessä 612-marssissa viime itsenäisyyspäivänä. (ANTTI NIKKANEN)
Linnan juhlia ovat useina vuosina häirinneet erilaiset protestoijat. Poliisin tiedossa ei ole erityisen voimakkaita rähinöintiliikkeitä. Virkavalta valvoo Presidentinlinnaa samoilla tavoin kuin yleensäkin itsenäisyyspäivisin.

Naamioitumista vaikea kieltää

Itsenäisyyspäivän protesteista on vuosien aikana nähty kuvia, joissa kasvonsa peittäneet rettelöitsijät hakkaavat ikkunoita jääkiekkomailoilla.

Kujalan mukaan poliisi voi puuttua epäilyttävien henkilöiden käytökseen vasta, kun heidän toimintansa alkaa uhata järjestystä.

- Kieltoon tarvitaan ilmeinen aie tehdä vahinkoa. Selkeä motiivi on löydyttävä.

Kokoontumislaki kieltää yksiselitteisesti kaikki ampuma-aseet, teräaseet ja räjähteet yleisissä kokoontumisissa. Lisäksi kiellettyjä ovat kaikki esineet tai aineet, joita voi syystä epäillä käytettävän väkivaltaisesti.

Vappuna 2014 anarkistimielenosoittajilla oli hallussaan paksuja puukeppejä, joiden päät oli teroitettu. Poliisi takavarikoi kepit astaloina, mikä herätti keskustelua.

- Käsite on aika lailla avoin. Lähtökohta on, että tällaiset lippukepit ovat jees. Tuossa vanhassa tapauksessa kepit kiellettiin, koska oli selvää, mihin tarkoitukseen ne olivat, Kujala toteaa.

Kylteissä, huudoissa ja muussa viestinnässä pätevät Suomen lait.

Poliisi voi käskyttää mielenosoittajia, jos kokee, että sivullisten terveys tai yleinen järjestys on uhattuna. Toisaalta kokoontumislaki velvoittaa poliisin tukemaan sitä, että kokoontumisvapaus toteutuu.

SOLMU SALMINEN
[email protected]
 
Kajaanissa on ainakin asiat perinteisellä mallilla ja vastuullinen toimija marssilla.

Cy6sZ8IXEAA6GHT.jpg
Cy6slZAXUAAOaNv.jpg
 
HELSINGIN NATSIMARSSIEN VASTAMIELENOSOITUS KOKOONTUU ASEMA-AUKIOLLA KELLO 14.30
KANSAN UUTISET6.12.2016 11.01
KOTIMAA
Huolestuttava merkki fasististen arvojen normalisoitumisesta, sanoo Helsingin vasemmistonuorten puheenjohtaja Kaisa Liljanto itsenäisyyspäivän natsimarssista.
Helsinki ilman natseja -mielenosoitus vastustaa itsenäisyyspäivänä Helsinkiin kokoontuvia äärioikeistolaisia Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ja 612-soihtukulkueen marsseja.

– Pidämme äärioikeiston mielenosoituksia huolestuttavina merkkeinä fasististen arvojen normalisoitumisesta, toteaa tapahtuman järjestäjiin kuuluvan Helsingin vasemmistonuorten puheenjohtaja Kaisa Liljanto.

Muut järjestäjät ovat Varisverkosto ja A-ryhmä.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi pitää uskomattomana, jos poliisi sallii väkivallalla politiikkaa tekevän ja Suomen valtion lakkauttamista ajavan natsijärjestön marssin.

– Poliisin on käytettävä mahdollisuuksiaan mielenosoituksen estämiseksi ja kaupunkilaisten turvallisuuden takaamiseksi.

ILMOITUS
Pohjoismainen vastarintaliike on Suomen vastarintaliike SVL:n kattojärjestö. 612 on äärioikeistolaisia ryhmiä yhdistävä tapahtuma, jossa esimerkiksi Suomen Sisun ja hallituspuolue perussuomalaisten jäsenet marssivat yhdessä SVL:n kanssa.

SVL:n aktiivia epäillään syyskuisesta kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä Asema-aukiolla.

– Uusnatsin aiheuttamasta kuolemantuottamuksesta ei ole kulunut kolmeakaan kuukautta, kun hallituspuolueen jäsenet ovat jo marssimassa samassa mielenosoituksessa SVL:n aktiivien kanssa, A-ryhmän Alexa Salmi toteaa.

Helsinki ilman natseja -mielenosoituksesta on ilmoitettu poliisille. Järjestäjät ovat sitoutuneet mielenosoituksen väkivallattomuuteen ja ilkivallattomuuteen sekä edellyttävät sitä myös siihen osallistuvilta. Järjestäjät toimivat mielenosoituksen turvallisuuden ja sujuvuuden edistämiseksi. Mielenosoitus käyttää monipuolisesti ääntä protestin muotona sekä pyrkii valtaamaan katuja fasismilta näiden periaatteiden pohjalta.

”Eikö hallitus ota vieläkään vakavasti?”
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson jätti viime viikolla hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa hän tiedustelee, miten hallitus aikoo varmistaa, että väkivaltaisen historian omaava Pohjoismainen Vastarintaliike ei syyllisty uusiin väkivallan tekoihin.

– Vastarintaliike on syyllistynyt toistuvasti kiihotukseen kansanryhmää vastaan ja käyttänyt väkivaltaa omissa tapahtumissaan sekä hyökännyt poliittisia tapahtumia ja sivullisia kohtaan lukuisia kertoja. Järjestön aikaisemman toiminnan perusteella on selvää, että hälytyskellojen pitäisi soida aina kun ryhmä kokoontuu, Andersson sanoi.

Hallitus linjasi syyskuussa, että viranomaisille osoitetaan lisää voimavaroja puuttua väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan.

– Äärioikeiston nousu, järjestäytyminen ja väkivalta on ollut tiedossa pitkään. Onko tosiaan niin, että hallitus ei kaiken tapahtuneen jälkeen vieläkään suhtaudu Vastarintaliikkeeseen asian vaatimalla vakavuudella, Andersson hämmästeli.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus kokoontuu Asema-aukiolla itsenäisyyspäivänä 6. 12. kello 14.30.

Järjestäjien mukaan fasismin nousu on uhka vapaudelle ja tasa-arvolle yhteiskunnassa.

EDIT:siirsin tuon @Vääpeli :n postauksen tännekkin
 
Ok. Kansan Uutisten jutussa kerrotaan huolesta, että persut, sisulaiset ja SVL marssivat rinta rinnan. Tämähän se on se clue tässä hommassa muillekin kuin komukoille. Tästä 612-hommasta olisi voinut tulla jotain, jos olisivat pitäneet rivit koossa. Jos eivät olisi huolineet natseja, silloin se kansallismielisten marssi olisi pysyvästi eriytynyt pois Hitleristä ja laajentunut kansanliikkeeksi.

No, luonto hoitaa.
 
Kajaanissa on ainakin asiat perinteisellä mallilla ja vastuullinen toimija marssilla.

Kaksi lavettia tuli eilen Kajaanin eteläpuolella viitostiellä vastaan, kyydissä Leo2:t. Etelää kohti ajelin. Sitä ennen tuli vastaan kuorma-autoista koostuva marssiosasto Kajaanin pohjoispuolella.
 
Tästä 612-hommasta olisi voinut tulla jotain, jos olisivat pitäneet rivit koossa. Jos eivät olisi huolineet natseja....
Annetaan mahdollisuus oppia virheistä.
612 kulkueen olisi pitänyt sopia natsien kanssa sen kulkueen päättäminen johonkin muualle kuin Töölöntorille. Tässä kytkennässä on tapahtunut hieman virhettä.
Mutta tosiaan annetaan mahdollisuus oppia ja luonto hoitaa.
 
Helsingin poliisi löysi teräaseita laivamatkustajilta

Helsingin poliisi on ottanut haltuun teräaseita tarkastuksissa, joita on tehty satamiin saapuneille laivamatkustajille.
Poliisin mukaan tarkkailua on ollut kaikissa satamissa. Tarkastuksia on tehty yhteensä arviolta kymmenkunta ainakin Katajanokalla.

Tarkastukset kohdistuivat sellaisiin tulijoihin, joiden arvioitiin voivan liittyvän itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin.

Helsingin poliisille on tänään ilmoitettu yli kymmenestä mielenosoituksesta, mikä on poikkeuksellisen paljon. Mielenosoitusten järjestäjien joukossa on myös uusnatseja ja vastamielenosoittajia.

STT
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000004896127.html
 
Poliisi on vaskitsi..

Poliisi rajoittaa nyt myös toimittajien liikkumista Kaisaniemen puistossa

Poliisi rajoittaa toimittajien liikkumista ja siirtää mielenosoituksia seuraavia toimittajia Kaisaniemen puistossa mielenosoittajien joukkoon. Asiasta kertoo Aamulehden paikalla oleva toimittaja Tuomas Rimpiläinen.

Poliisi on päästänyt alueelle toimittajia, joilla on ollut esimerkiksi mikrofonissa selvästi näkyvissä tiedotusvälineen logo, mutta esimerkiksi kaulassa riippuva tiedotusvälineen henkilökortti ei ole ollut riittävä, vaan on vaadittu pressiliivi.

Rimpiläinen sanoo, ettei ole koskaan kuullut, että Suomessa olisi toimittu vastaavasti.

Vastamielenosoittajat saapuivat Kaisaniemen puistoon neljän aikaan tiistaina iltapäivällä. Poliisi on estänyt paikan päällä mielenosoittajien pääsyn pidemmälle puistoon vetämällä hiekkakentän väliin noin 200 metrin pituisen köyden. Lisäksi poliisi on tehnyt köyden taakse muurin poliisiautoista sekä mellakkavarusteisiin sonnustautuneista poliiseista. Poliisi on kieltänyt vastamielenosoitukseen osallistuvia ylittämästä köyttä.

Puoli viiden aikaan tiistai-iltana myös äärioikeiston järjestämä mielenosoitus on saapunut Kaisaniemen puistoon.

– Mielenosoittajaryhmät seisovat tällä hetkellä noin 200 metrin päässä toisistaan. Poliisi on heidän välissä, keskellä hiekkakenttää, Rimpiläinen kertoo.

Tämän jälkeen siis myös toimittajien liikkumista alettiin rajoittaa.

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/pol...n-liikkumista-kaisaniemen-puistossa-24116046/
 
Joku kuvasi Kaisaniemen puistossa lentävällä laitteella, luultavasti gyrokopterilla. Olisko ollut poliisi.
 
Päivystävä anarkisti ja friends itkee poliisille...

https://mobile.twitter.com/HelsinkiPoliisi

Mari Pudas
33 min33 minuuttia sitten
Mari Pudas ‏@MariPudas
Jaha. @HelsinkiPoliisi 'lle ei riitä enää pressikortti. Toimittajilta vaaditaan myös PRESSILIIVI Kaisaniemen puistossa. @HuhtelaJussi
 
Ylen toimittaja seisoi Kaisaniemen puistossa, kehui rauhallisuutta ja sanoi, että poliisi on hyvin onnistunut pitämään erimieliset toisistaan erillään, vain näköetäisyydelle pääsivät.
 
Ylen toimittaja seisoi Kaisaniemen puistossa, kehui rauhallisuutta ja sanoi, että poliisi on hyvin onnistunut pitämään erimieliset toisistaan erillään, vain näköetäisyydelle pääsivät.

Paitsi pikku "nujakka"..kuinka ollakaan..tutunnäköinen mies viime vuodelta..

poliisitiinaetu3_uu.jpg
 
Päivystävä anarkisti ja friends itkee poliisille...

https://mobile.twitter.com/HelsinkiPoliisi

Mari Pudas
33 min33 minuuttia sitten
Mari Pudas ‏@MariPudas
Jaha. @HelsinkiPoliisi 'lle ei riitä enää pressikortti. Toimittajilta vaaditaan myös PRESSILIIVI Kaisaniemen puistossa. @HuhtelaJussi

Poliisi on lähettänyt ohjeet jo viime viikolla medialle. Ilmeisesti Jussi Huhtela, Mari Pudas, Suvi Auvinen ja tietenkin Jussi Korhonen eivät silti malta tyytyä tilanteeseen.
 
Back
Top