Meritiikerien nousu ja tuho

fulcrum

Greatest Leader
Toisen maailmansodan jälkeisen ajan kiivaimmat meritaistelut käytiin melko yllättävällä suunnalla, Sri Lankan sisällissodan yhteydessä. Tamilitiikerit olivat ehkä maailman parhaiten organisoitu ja tehokkain sissijärjestö, ja heillä oli myös vahvat merivoimat, "Meritiikerit". Tamilitiikerit tarvitsivat merikuljetuksia varusteiden ja aseiden salakuljetukseen ja perustivat merivoimat vuonna 1984. Meritiikerit laajensivat pian osaamistaan sabotaasiryhmien kuljetukseen, myöhemmin suuriin maihinnousuihin vihollisen selustaan, taistelusukeltajiin ja lopulta Sri Lankan laivaston huoltokuljetusten kimppuun käymiseen.

Tiikerien aseet näissä taisteluissa olivat kevyet konekivääreillä ja tykeillä aseistetut moottoriveneet ja pienet räjähteillä lastatut itsemurhaveneet. Loppuaikoinaan järjestö kehitteli myös omia sukellusveneitä, mutta näitä ei ehditty ilmeisesti saada käyttöön. Varsin suuriakin aluksia pystyttiin näillä keinoin upottamaan, mm. yksi rahtilaiva ja useita tykkiveneitä, mm. kaksi Shanghai-tyypin 150 tonnin alusta ja yksi 330 tonnin alus. Tiikerit eivät juurikaan partioineet vesiään (mikä olisikin näillä pienillä aluksilla vaikeaa) vaan veneet pidettiin kaukana rannasta viidakon suojissa salaisissa tukikohdissa ja vedettiin traktoreilla rantaan hyökkäyksiä ja operaatioita varten.

Sri Lankan laivaston ensimmäinen vastaus Meritiikerien uhkaan olivat israelilaiset Dvora- ja Super Dvora-tyypin moottoritykkiveneet. Nämä ovat moderneja, n. 50-60 tonnisia aluksia, nopeus 40-50 solmua, modernit sensorit, aseistuksena 20-30mm tykki ja pari konekivääriä. Tämän tyyppisiä veneitä ruvettiin rakentamaan myös Sri Lankassa. Aluksi nämä nopeat, ketterät alukset tuntuivatkin ylivoimaiselta vastukselta primitiivisille tiikeriveneille. Mutta meritiikerit kehittivät taktiikoitaan ja keskittivät Dvoria vastaan lukumääräisesti ylivoimaiset määrät veneitä joiden seassa oli räjähteillä varustettuja itsemurhaveneitä. Dvorat ja muut perinteiset nopeat tykkiveneet eivät pystyneet vastaamaan tällaiseen uhkaan, niillä ei ollut riittävästi tulivoimaa tuhota niin montaa vihollista lyhyessä ajassa ja monia tämän tyypin veneitä menetettiin. Kalliit, sivistyneeseen sodankäyntiin tarkoitetut Dvorat ja muut sen kaltaiset alukset olivat liian vähälukuisia eivätkä pärjänneet tiikerien häikäilemättömille massahyökkäyksille. Lisäksi tykkiveneiden syväys (Super Dvoralla lähemmäs 2 metriä) haittasi välistä tiikerien pienten veneiden seuraamista.

2000-luvulla Sri Lankan laivasto rupesi vastaamaan sissien uhkaan näiden omilla aseilla. Perustettiin Rapid Action Boat Squadron, laivaston oma massataktiikkaosasto. Nämä varustettiin massatuotetuilla pienillä lasikuituveneillä. Näissä veneissä oli niiden kokoon nähden muhkea aseistus: pienimmässä 7 metrin veneessä oli yksi raskas ja 4 kevyttä konekivääriä. Isommissa veneissä oli 23mm tykkejä tai 40mm kranaattikonekivääreitä. Myös Super Dvorien tulivoimaa lisättiin uusilla tykeillä ja konekivääreillä. Taktiikoitakin kehitettiin: uudessa konseptissa Dvorat ja muut perinteiset FACit partioivat rannikolla ja mikäli Meritiikerit hyökkäsivät (tai sellainen oli odotettavissa) RABS laittoi paikalle pikkuveneet suurena laumana. Näillä mentiin sodan viimeinen vaihe 2006-2009. Meritiikerit pistivät lujasti hanttiin ja taistelut saattoivat kestää koko päivän ja suurimmillaan niihin osallistui jopa 60 alusta. Mutta laivaston ylivoimainen lukumäärä käänsi kelkan pysyvästi tiikereitä vastaan. Lisäksi laivasto ryhtyi myös (ilmeisesti vakoojien avustamana) jäljittämään tiikereiden sodankäynnille kriittisiä huoltoaluksia ja upotti nämä. Lopullinen kuolinisku tuli kun armeija valtasi meritiikerien tukikohta-alueet.

Asiaan liittyviä linkkejä:

Erinomainen artikkeli laivaston ja tiikereiden välisestä sodasta ja pienvene-konseptista

HFp0bjSgwe4[/media] Jazeeran uutispätkä jossa näkyy mm. tiikerien itsemurhaveneitä. Videosta näkee myös miten laivasto lisäsi Super Dvorien aseistusta, veneet muistuttavat lähinnä piikkisikoja konekiväärien sojottaessa joka suuntaan.

Q-ZEAWrlegI[/media] meritaistelussa kuvaama video. Loppupuolella dramaattista kuvaa uppoavasta Dvora-tyypin veneestä

u5NpO7Mthdw[/media] vastaava video.

Artikkeli meritaistelusta, jonka keskellä myös suomalainen sotilastarkkailija. Onkohan missään kotimaisessa mediassa ollut kaverin kommentteja.

On aika varmaa että isot merivallat ovat hyvin tarkasti syynänneet Sri Lankan sisällissodan tapahtumia. Huomionarvoista on ainakin miten hankalaa on tykkiaseistuksella tuhota pieniä veneitä (tämähän nähtiin jo taannoisista videoista joissa oikeat sotalaivat ampuvat tykkiaseistuksellaan pieniä veneitä). Molemmilla puolilla vastaus oli yksinkertaisesti lisätä aseistuksen määrää joko aluksilla tai yksinkertaisesti aluksia lisäämällä varmistamaan että ainakin joku osuu. Huomattavaa on myös miten ainakin tietyissä olosuhteissa varsin vähäisilläkin voimavaroilla ja primitiivisellä teknologialla pystyy aiheuttamaan vahinkoa ihan oikeillekin sotalaivoille, huolimatta perinteisestä viisaudesta että meritaisteluissa henki ei korvaa materiaa tai koulutusta. On selvää että suurikin sotalaiva luultavasti kärsisi ainakin pahoja vaurioita jos se joutuisi LTTE-tyyppisen massahyökkäyksen kohteeksi (15-25 venettä, joukossa itsemurhaveneitä). Yhdysvaltain laivaston LCS-projektin absurdilta tuntuva nopeusvaatimus näyttää nyt perustellummalta, sillä perinteinen 28 solmun korvetti tuhoutuisi tällaisessa tilanteessa varmasti, siinä missä 45 solmun LCS voisi päästä pakoon ja kenties jopa kontrolloida tilannetta. Nykyään pinta-alusten standardina pidetty lähipuolustusaseistus vaikuttaa Sri Lankan kokemusten pohjalta riittämättömältä, kevyen aseistuksen määrää olisi massiivisesti lisättävä. Toisaalta herää kysymys, olisivatko ohjukset sittenkin parempi vastaus tällaiseen uhkaan.
 
Last edited by a moderator:
Yhdysvallathan on perustanut uudelleen Vietnamin sodassa käytetyt partiovenejoukot. KOulutuksessa ja joukkojen kehittelyssä on jopa käytetty asiantuntija-apuna Vietnamin sodan partioveneveteraaneja. En hetkeäkään epäile etteikö siellä olisi tutustuttu tarkkaan tuohon Sri Lankan kuvioon. USA:n veneethän ovat jo tositoimissa Irakissa, vaikkakin erilaisella tehtäväkuvauksella, niin valmiutta varmasti löytyy.

Mitä tulee tuohon tarkkailijaan, niin eräs paikallisen vaitteriklubin tyypeistä oli noihin aikoihin juurikin kyseisissä tehtävissä siellä. Täytyy kysellä josko jotain olisi julkaissut.
 
Käsittääkseni partiovenejoukot ovat olleet varsin keskeisessä asemassa väli- ja etelä-amerikan huumausainejahdeissa. Noilla joukoilla on kaiketi tilkitty vaikeakulkuisten alueiden vesistöreitit tehokkaasti.
 
Hyvä avaus ja paljon uutta asiaa. Kiitos.

Muistelen lukeneeni Suomessa joskus ehdotetun maihinnousun torjuntaan pieniä moottoriveneitä sinkomiehillä aseistettuna. Ei kelvannut. Oliko idea edellä aikaansa?

Iran on ilmeisesti jalostanut tamilien itsemurhaideologiaa läheltä laukaistavien rakettien suuntaan:

iranboatES_468x316.jpg
 
JOKO kirjoitti:
Hyvä avaus ja paljon uutta asiaa. Kiitos.

Muistelen lukeneeni Suomessa joskus ehdotetun maihinnousun torjuntaan pieniä moottoriveneitä sinkomiehillä aseistettuna. Ei kelvannut. Oliko idea edellä aikaansa?

Iran on ilmeisesti jalostanut tamilien itsemurhaideologiaa läheltä laukaistavien rakettien suuntaan:

Nuo pienet moottoriveneet ja sinkomiehet kuulin joen ylityksen estämisen yhteydessä, mutta maihinnousun tapauksessa voisin kuvitella muutaman ongelman. Mm. sen, että naapurissa käyttävät turhan nopeita ilmatyynyaluksia maihinnousuihin, mikä asettaa hieman vaatimuksia moottoriveneelle ja silloinkin veneellä pitää olla hieman enemmän kokoa, jotta se pärjää edes jonkinlaisessa aallokossa ja kykenee vielä ampumaankin.
 
Mielenkiintoinen keskustelu....
Mitä tiedetään Rajavartiolaitoksen alusten, mm. lukuisten kumiveneiden, bustereiden ja 7:n ilmatyynyaluksen(!) mahdollisesta aseistamisesta, ohjuksin, konekiväärein, sergein, singoin jne? Vartiolaivoihin Bolidet, sergeit ja Suto-kyky jne. Erityyppisiä aluksia on todella paljon ja aseistettuna ne olisivat/tulevat olemaan(?) aikamoinen lisäys muuten aika vaatimattomaan Suomen laivastoon.

Rajan alukset:
http://www.intermin.fi/rvl/home.nsf/pages/AFC7630D4FF9088BC2256CA8002A60AA?opendocument)
 
SJ kirjoitti:
Nuo pienet moottoriveneet ja sinkomiehet kuulin joen ylityksen estämisen yhteydessä, mutta maihinnousun tapauksessa voisin kuvitella muutaman ongelman. Mm. sen, että naapurissa käyttävät turhan nopeita ilmatyynyaluksia maihinnousuihin, mikä asettaa hieman vaatimuksia moottoriveneelle ja silloinkin veneellä pitää olla hieman enemmän kokoa, jotta se pärjää edes jonkinlaisessa aallokossa ja kykenee vielä ampumaankin.

Ne ajat kun urhea kiväärimies istui saippualaatikossa joka pikkuhiljaa lillui tyrskyjen läpi kohti Omaha-sektoria ovat tosiaan takanapäin. Ilmatyynyalusten lisäksi maihinnousuissa käytetään helikoptereita. Jenkit pystyvät tekemään suuren maihinnousun horisontin takaa ja miehet saadaan maihin ilman että kuljetusvälineet edes koskevat vettä.

Pienvenearmada voisi kuitenkin olla käyttökelpoinen erilaisia huolto- tai raskaan kaluston kuljetuksia vastaan, ei liene todennäköistä että kaikkea voitaisiin hoitaa koptereilla tai ilmatyynyaluksilla. Myös miinantorjunta-alukset voisivat olla kiitollisia kohteita. Lähinnä Sri Lankan merisodasta voidaan nähdä että on mahdollista nopeasti varustaa "ersatz-laivasto" jolla on oikeaakin taisteluarvoa kunhan olosuhteet ovat sopivat. Meidän oloissamme kyseeseen tulisi lähinnä sodankäynti saaristossa ja vakinaisen aluskannan täydentäminen sopivissa tilanteissa. Itsemurhaveneisiin ei meillä varmaan tarvitsisi (toivottavasti) lähteä, mutta joku kauko-ohjattava viritys voisi olla mahdollinen. Veneitä voitaisiin myös lähettää ihan valemaaleiksi. Kauko-ohjattu tai autopilotilla varustettu vene jossa olisi yksinkertainen silpunlaukaisin, ja torjuntapuolella saattaisi V-käyrä pikkuhiljaa nousta kun ruutu täyttyy harhamaaleista.

Onko suomalaisilla riskiä joutua tällaisten taktiikoiden kohteeksi? Itämeren piirissä se ei ole kovin todennäköistä. Yleisesti esitetään Iran ja mahdollisesti Pohjois-Korea massataktiikoiden merkittävimmiksi käyttäjäehdokkaiksi. Ei ole luultavaa että meidän merivoimamme osallistuisivat operaatioihin näitä maita vastaan. Somalian alueella sellainen voisi olla mahdollisuuksien rajoissa. Merirosvot eivät sinänsä ole kiinnostuneita itsemurhaiskuista, mutta huhutaan että sikäläiset islamistit ovat ruvenneet kiinnostumaan tästä bisneksestä ja jonkun poppoon väitetään julistaneen "merellisen jihadin". Mikäli tällainen uhka realisoituu, iskut kauppalaivoja vastaan olisivat hyvin helppoja, eikä ole poissuljettua että sota-aluskin voisi joutua tällaisen kohteeksi.
 
fulcrum kirjoitti:
Merirosvot eivät sinänsä ole kiinnostuneita itsemurhaiskuista, mutta huhutaan että sikäläiset islamistit ovat ruvenneet kiinnostumaan tästä bisneksestä ja jonkun poppoon väitetään julistaneen "merellisen jihadin". Mikäli tällainen uhka realisoituu, iskut kauppalaivoja vastaan olisivat hyvin helppoja, eikä ole poissuljettua että sota-aluskin voisi joutua tällaisen kohteeksi.

Eikös USS Cole joutunut tuollaisen iskun kohteeksi 2000 Adenin satamassa? Jostakin muistan lukeneeni, että Beirutissa vuonna 1983 länsimaisia rauhanturvaajia vastaan tehtyihin itsemurhaiskuihin olisi liittynyt suunnitelmia siitä, että vetäytyvien rauhanturvaajien joukkojenkuljetusaluksiin olisi aiottu iskeä vielä veneillä ja itsemurhapommeilla ikäänkuin hyvän kotimatkan toivotukseksi. Näinhän ei sitten kuitenkaan käynyt, mutta ajatus ei ole uusi.
 
USS Cole pommitettiin satamassa. Itsemurhapommittajien vene ajoi kylmästi laivan viereen ja vartijoilla ei (vielä tuolloin) ollut lupaa ampua kyselemättä.
 
Hmmm... Pulpettivene kunnon moottorilla. Kyytiin mies + SpikeLR ja muutama ohjus. Ammutaan vihollista vitutusmatkan päästä aaltojen suojasta ja ajetaan pois kun ohjukset loppuu. Voi hiukan harmittaa naapuria.
 
[attachment=447]
hessukessu kirjoitti:
Hmmm... Pulpettivene kunnon moottorilla. Kyytiin mies + SpikeLR ja muutama ohjus. Ammutaan vihollista vitutusmatkan päästä aaltojen suojasta ja ajetaan pois kun ohjukset loppuu. Voi hiukan harmittaa naapuria.

Tässä kiva pulpettivene... kunnon moottoreilla.. vain spiket puuttuvat...
http://www.ringpowercraft.net/Ring_01/imagemod_13_3.htm
 

Liitteet

  • image_13m_3.jpg
    image_13m_3.jpg
    88.7 KB · Luettu: 3
fulcrum kirjoitti:
SJ kirjoitti:
Nuo pienet moottoriveneet ja sinkomiehet kuulin joen ylityksen estämisen yhteydessä, mutta maihinnousun tapauksessa voisin kuvitella muutaman ongelman. Mm. sen, että naapurissa käyttävät turhan nopeita ilmatyynyaluksia maihinnousuihin, mikä asettaa hieman vaatimuksia moottoriveneelle ja silloinkin veneellä pitää olla hieman enemmän kokoa, jotta se pärjää edes jonkinlaisessa aallokossa ja kykenee vielä ampumaankin.

Ne ajat kun urhea kiväärimies istui saippualaatikossa joka pikkuhiljaa lillui tyrskyjen läpi kohti Omaha-sektoria ovat tosiaan takanapäin. Ilmatyynyalusten lisäksi maihinnousuissa käytetään helikoptereita. Jenkit pystyvät tekemään suuren maihinnousun horisontin takaa ja miehet saadaan maihin ilman että kuljetusvälineet edes koskevat vettä.

Pienvenearmada voisi kuitenkin olla käyttökelpoinen erilaisia huolto- tai raskaan kaluston kuljetuksia vastaan, ei liene todennäköistä että kaikkea voitaisiin hoitaa koptereilla tai ilmatyynyaluksilla. Myös miinantorjunta-alukset voisivat olla kiitollisia kohteita.


Vahvasti epäilen jenkkien kykyä laajaan maihinnousuun ilman perinteisiä purtiloita. Jos vastassa on päättäväinen vihollinen jolta löytyy panssarijoukkoja sekä kohtuullinen ilmatorjunta, on maihinnousun onnistumisen edellytyksenä raskaan kaluston saanti rantaan heti kättelyssä. Helikoptereilla ei vaadittu kalusto kulje ja ilmatyynyaluksia ei todennäköisesti ole tarpeeksi. Suurin osa kalustosta joutuu polskuttelemaan omin voimin rantaan ja osa viedään vähän isommilla saippualaatikoilla.AAV-7 vaunut ovat vedessä varsin hitaita. Ilmatyynyalukset ovat nopeita, mutta kykenevät kuljettamaan vain yhden panssarivaunun. Mahtavatko kestää tulta alkuunkaan? Ovat ainakin hyvä maali kelluessaan kokonaan veden pinnalla.
 
Last edited by a moderator:
JOKO kirjoitti:
Vahvasti epäilen jenkkien kykyä laajaan maihinnousuun ilman perinteisiä purtiloita. Jos vastassa on päättäväinen vihollinen jolta löytyy panssarijoukkoja sekä kohtuullinen ilmatorjunta, on maihinnousun onnistumisen edellytyksenä raskaan kaluston saanti rantaan heti kättelyssä. Helikoptereilla ei vaadittu kalusto kulje ja ilmatyynyaluksia ei todennäköisesti ole tarpeeksi. Suurin osa kalustosta joutuu polskuttelemaan omin voimin rantaan ja osa viedään vähän isommilla saippualaatikoilla.

Konseptin idea on se ettei maihinnousukyky ole enää niin rajoittunut tiettyihin maihinnousulle sopiviin rantoihin vaan operaatio voidaan käynnistää nopeasti ja potentiaalisen hyökkäysuhan alla oleva rannikkoalue on laaja. Eli mikäli suinkin mahdollista, niin yritys on nousta maihin siellä missä vihollinen ei sitä odota. Sitten kun sillanpää on valmis niin perinteisimmillä maihinnousu- ja kuljetusaluksilla (joita jenkeilläkin toki runsaasti vielä on) tuodaan rannalle tarpeellista joukkovoimaa ja tarvikkeita. Muilla mailla (myös Venäjällä) on ollut yritys kehittää maihinnousukykyä samaan suuntaan.
 
Tuntuu nyt vähän siltä, että rakkaat kirjoittelijat eivät tunne oman laivastomme historiaa. Suomessahan oli aikoinaan nuoli luokan veneitä- nämä olivat pieniä ja kevyesti aseistettuja (konetykki ja kk-aseistus). Ovelat tsuhnat olivat kuitenkin järjestäneet asian niin, että alukset olisi aseistettu torpeedoilla mahdollisen sodan syttyessä. Ajat kuitenkin muuttuivat- vanhat ylijäämä torpeedot vanhenivat ja sodankäynti merellisessä elementissä kehittyi siihen suuntaan, että torpeedojen laukominen kovin läheltä vihollisen sotalaivaa alkoi käydä turhan vaaralliseksi. Merivoimat kehittivät ohjattavaa torpeedoa- kun hommasta ei oikein tullut lasta eikä paskaa, lopulta merivoimien johto ilmoitti, että ase pitää toimivaksi protoksi tiettyyn päivään mennessä. Ei tullut valmista ja torpeedo-osaston miehet siirrettiin ohjuspuolelle. Ostaminen ulkomailta ei luonnollisesti käynyt päinsä- mihin Suomi olisi torpeedoita tarvinnut kun torpeedoveneitäkään ei saanut olla? Samalla sinetöitiin se ettei Nuolille koskaan tullut jatkajia.

Panssarintorjuntaohjusten laukominen veneistä ei oikein onnistu koska ne pitäisi laukaista vakaalta alustalta ja vielä seurata maalia. Monissa malleissa ohjausvaijerin joutuminen veteen sotkee lisäksi ohjauksen. Toisaalta nyt on saavutettu sellainen teknologinen taso, että on mahdollista ehkä ampua keveitä ohjuksia veneestä "ammu ja unohda" periaatteella. Tuollaisia ohjuksia ei kuitenkaan ole näkynyt esim. suurvaltojen laivastojen lähisuoja-aseina joten ilmeisesti pitää vielä odottaa.

Ylipäätänsä koko pienveneuhka tuntuu paljolti joidenkin US Navyn kavereiden hössötykseltä. Sellaisen jalustaputken hitsaaminen laivankanteen kestää puolituntia ja sellaisen raskaan kk:n tai kranaattikonekiväärin saa melkein laulun hinnalla. Sitten vaan pitäisi opettaa oikeat miehet ampumaan aseilla. Toki vituttaahan se matruusia jos tehtävänä on lähisuojamies/kansimies. Joutuu käkkimään kannellla helteelllä, sateellla ja myrskyssä. Sillä välin sutomatruusi tuijottaa vesiputous näyttöä paitahihasiltaan ilmastoidussa taistelukeskuksessa. Raskas, tylsä, vastuullinen ja vielä raakasti aliarvostettu homma johon pitäisi kuitenkin löytää hyviä miehiä... Teknohullut on tietenkin kehittämässä jotain 20 miljoonaa maksavaa mikroaaltutkalla varustettu asejärjestelmää tähänkin hommaan?

Suomen laivasto saa myös mahdollisessa kriisitilanteessa käyttöönsä riittävät määrät kaikenlaista vene- ja aluskalustoa. Niitä yksinkertaisesti otetaan siiviilistä. Joskus 90-luvun alussahan jossain laivaston harjoituksessa kokeiltiin kuinka urheilukäyttöön tarkoitetut pikaveneet aka. muskeliveneet sopivat saaristosodankäyntiin. Tuloksista ei ole tietoa.

Sinkoja, raskaitakonekiväärejä, vesiskoottereita sekä pikaveneitä Suomesta kyllä löytyy. Vastassa ei kuitenkaan ole mikään kehitysmaan laivasto. Venäläisiltä laivoilta löytyy niitä kehittyneitä ilmatorjuntatykkejä jotka sylkee sitä 30 millistä kranaattia vähän eri volyymillä kuin joku vartalosuunnattava 20 millinen oerlikoni. Ylipäätänsä on syytä muistaa, että osa noista tamilitiikereistä oli puolihulluja fanaatikkoja joista 1500-luvun samuraitkin olisivat olleet ylpeitä. Jos joku komentaisi allekirjoittaneen jonkun Buster XL:n nokkaan NSV:n ampujaksi ja käskisi meidän pysäyttää maihinnousun niin kyllä saisi tulla operaation keksinyt meriupseeri ensimmäiseen veneeseen Apilaksen kanssa...
 
Ilmankos amerikkalaiset eivät USKALLA pitää Persianlahdessa kuin yhtä laivastoa kerrallaan...ei kannata panna kaikkia munia siihen koriin. Jos sattuu Otto-veneiskuriNSV-prikaatit iskemään...
 
baikal kirjoitti:
Ilmankos amerikkalaiset eivät USKALLA pitää Persianlahdessa kuin yhtä laivastoa kerrallaan...ei kannata panna kaikkia munia siihen koriin. Jos sattuu Otto-veneiskuriNSV-prikaatit iskemään...

Niin ja miten hyvin tämä soveltuukin meidän erikoisolosuhteisiin? Onneksi on satoja rannikkopyssyjä sulateltu uusiokäyttöön ja linnakkeet on pääosin ajettu alas. Nyt voidaan sitten Itämeren laivaston uusiessa kalustoa ottaan käyttöön ihan toisenlainen taktiikka- vesiskootterilla vierelle ja telamiina magneetilla kylkeen kiinni. Kahdenkymmenen sekunnin sytytyslanka varmaan rittää... Nämä olisi varmasti myös sellaisia erikoistehtäviä jossa reserviläiset on parhaimmillaan?:uzi:
 
Mosuri kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Ilmankos amerikkalaiset eivät USKALLA pitää Persianlahdessa kuin yhtä laivastoa kerrallaan...ei kannata panna kaikkia munia siihen koriin. Jos sattuu Otto-veneiskuriNSV-prikaatit iskemään...

Niin ja miten hyvin tämä soveltuukin meidän erikoisolosuhteisiin? Onneksi on satoja rannikkopyssyjä sulateltu uusiokäyttöön ja linnakkeet on pääosin ajettu alas. Nyt voidaan sitten Itämeren laivaston uusiessa kalustoa ottaan käyttöön ihan toisenlainen taktiikka- vesiskootterilla vierelle ja telamiina magneetilla kylkeen kiinni. Kahdenkymmenen sekunnin sytytyslanka varmaan rittää... Nämä olisi varmasti myös sellaisia erikoistehtäviä jossa reserviläiset on parhaimmillaan?:uzi:

Sitä minä mietin, jotta räjähteillä lastattuja veneitä on ollut käytössä vaikka kuinka kauan. Vikana niissä on se, että kuskin on joko hypättävä veteen ennen räjähdystä, jos siis meinaa ollenkaan selvitä, tai sitten mentävä pommin mukana kerralla. Olisikos sitten mahdollista värkätä jokin vempain, joka käyttäisi vaikka vesiskootteria torpeedona ja sen voisi ohjata maaliin toisesta vastaavasta vempaimesta? Esim. säädetään se pommiskootteri kulkemaan hieman hitaammin kuin etummainen ja hinataan se maalin suuntaan ja päästetään menemään. Voisi toimia vihollisen ponttooni siltoja vastaan.
 
Miten toimisi laivue viritettyjä (50+ solmua) "stealt-Jurmoja", missä osassa Nemot ja osassa 30 mm Bushmasterit. Jokaisessa myös It-mies Stingerin kanssa... hieman kalliimpi kuin Buster XL-viritelmä mutta varmasti aika ilkeä vastustaja bad guyseille.
 
3JK kirjoitti:
Miten toimisi laivue viritettyjä (50+ solmua) "stealt-Jurmoja", missä osassa Nemot ja osassa 30 mm Bushmasterit. Jokaisessa myös It-mies Stingerin kanssa... hieman kalliimpi kuin Buster XL-viritelmä mutta varmasti aika ilkeä vastustaja bad guyseille.

Eikö tuo ole hieman kallis ratkaisu? Nuo purkit kun on edelleen aika kertakäyttöisiä oikeita laivoja vastaan. Ennemmin ohjusveneitä sen mitä budjetilla saa ja loput improvisoidaan.

Mutta jos Jurmoille pitää käyttöä löytää, niin kuskataan niillä ne Stinger ryhmät saariin pitämään seuraa Spike -ryhmille.
 
3JK kirjoitti:
Miten toimisi laivue viritettyjä (50+ solmua) "stealt-Jurmoja", missä osassa Nemot ja osassa 30 mm Bushmasterit. Jokaisessa myös It-mies Stingerin kanssa... hieman kalliimpi kuin Buster XL-viritelmä mutta varmasti aika ilkeä vastustaja bad guyseille.

Ei käy! Ei noilla voi tehdä mitään merirosvopartiointia Somalian edustalla. (Ainakaan ilman mitään valtamerikelpoista tukialusta, joka olisi kyllä varsinainen strateginen lillukanvarsi.) Saaristosodankäynti on out ja kansainväliset operaatiot sekä "meriliikenteen turvaaminen" on inn.
 
Back
Top