Äänestys Mikä konetyyppi korvaa Hornetit?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Huhta
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Mikä konetyyppi on mielestäsi todennäköisin valinta Hornetin korvaajaksi?


  • Äänestäjiä yhteensä
    599
  • Äänestys suljettu .
F-35:ttä odotin mutta reilusti pienempää määrää. Itse kone vain 73mE kipale. Ilmasta-maahan aseistus sitten vuoteen 2035 mennessä.

Nyt tehtävä hankinta on arvoltaan noin 8,378 miljardia euroa. Monitoimihävittäjien osuus summasta on 4,703 miljardia euroa ja ilmataisteluohjusten AMRAAM ja Sidewinder osuus 754,6 miljoonaa euroa. Huoltovälineet, varaosat ja vaihtolaitteet, koulutusvälineet, muut hankittavat järjestelmät ja palvelut sekä vuosien 2025-2030 ylläpito maksavat yhteensä 2,920 miljardia euroa.

https://www.defmin.fi/ajankohtaista...uraava_monitoimihavittaja.12334.news#2ca1484b
 
No seuraavaksi perustetaan seurantalankoja kun Suomenkin koneet toimitetaan uuden Block 4 -järjestelmäpäivityksen kyvykkyyksillä ja kun F-35:n moottoria ollaan päivittämässä tai jopa vaihtamassa uuteen niin riittää niissä aseiden lisäksi seurattavaa.
 

Suomen ja muiden käyttäjämaiden onneksi F-35 on käytännössä Yhdysvalloille itselleen ainut vaihtoehto vielä pitkään vanhenevan konekantansa uudistamiseksi.
Tämän vuoksi koneen suorituskykyä kehitetään varmasti edelleen.

Mediassa F-35 on saanut vuosien saatossa kovaa kritiikkiä ja syystäkin. Amerikkalaisilla on kuitenkin tapana julkistaa koneistaan myös negatiivista tietoa.
Muut maat eivät toimi näin, minkä vuoksi on syntynyt vääristynyt kuva koneiden toimivuudesta.

Esimerkiksi F-35 ylläpitokustannukset on monesti arvioitu tähtitieteellisiksi. Puolustusvoimien mukaan ne ovat kuitenkin korkeintaan 250 miljoonaa euroa vuodessa. Arvion täytyy olla lähellä oikeaa, muutoin Puolustusvoimat joutuu todella vaikeaan välikäteen, aivan kuten Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi marraskuussa Ylen haastattelussa.

F-35 vahvuus on koneiden lukumäärässä ja niiden kyvyssä verkottua keskenään.
Vaikka Yhdysvallat saattaa itsekin tilata lopulta niitä aiottua vähemmän, koneita on joka tapauksessa ensi vuosikymmenellä mahdollisesti yli 3 000 eri maissa.

F-35 on kova haaste sekä Kiinalle että Venäjälle, joiden omat viidennen sukupolven koneet ovat lukumääräisesti ja teknisestikin kaukana takana.

Puolustuspoliittisesti amerikkalaiskone on lopulta helpompi ratkaisu kuin jonkun muun koneen valinta.
Suomi jatkaa tutulla linjalla USAn kanssa, ja yhteistyö Ruotsin kanssa syvenee taas hetken päästä.
Ruotsalaiselta Saabilta on jo tilattu satojen miljoonien arvoiset taistelujärjestelmät tällä vuosikymmenellä valmistuviin taistelulaivoihin.
 
Kohotan kaksi maljaa kilpailun voittajalle (en ihan vielä kun pitää ajella vielä autolla mutta illalla avaan pullon jaloa k-vitamiinijuomaa eli konjamiinia ja nautin hissukseen tunnelmasta). Onnittelut Ilmavoimille F-35:n valinnasta ja valtioneuvostolle siitä, että vahvistettiin asiantuntijoiden valinta!

Salamalla siis lennetään, kuvassa hieman huntua, jota ei muodostu ilman runtua.

4C4D9828-4D2E-4BD7-931A-4F0022C5F28E.jpeg

Suomelle tehty tarjous oli kova ja kilpailukykyinen paketti ja loppua kohti lyötiin ässät pöytään. Minulla vakuutus 64:n koneen mahtumisesta pakettiin pyöräytti sukat jalassa, mutta se on vain osa tarjottua kokonaisuutta. Tarjous oli myös muissa suhteissa yksiselitteisesti kova (vaikka sellaisia ei saanut joidenkin mielestä tehdä ;) ja toki suuri osa asioista jää salaisuudeksi).
 
Tässä oli ihan mielenkiintoinen kappale:
F-35 oli vertailun paras tai jakoi parhaan tuloksen kaikissa tehtäväalueissa ja sai parhaan kokonaistuloksen. Esitettävällä F-35-ratkaisulla on mahdollista täyttää määritetyt tehtävät riittävällä tasolla tulevaisuuden toimintaympäristön vaatimukset huomioiden. Hyvään tulokseen vaikutti osaltaan tarjouksen kone- ja asemäärä. Suorituskyky on saatavissa käyttöön suunnitellussa aikataulussa.
Eli onko tästä rivien välistä luettavissa, että kaikki eivät edes saaneet 64 kpl koneita viivalle :)
 
Back
Top