Mikä on Suomen kyky vastaanottaa turvapaikanhakijoita?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja hansai
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Euroopan siirtolaisreitit kääntyivät Espanjaan – ”Meri ylitetään vaikka leikkikumiveneillä”
Valvonnan kasvaessa muilla reiteillä Espanjan rannikkoseutu houkuttelee tulijoita. Maahantulijoiden määrät ovat kasvaneet Espanjassa, mutta laskeneet huomattavasti koko Euroopan tasolla.

e26c95f14eb344a09e8e10bb4b518068.jpg


Espanjalainen kansalaisjärjestö Proactiva Open Arms pelasti naisen vedestä heinäkuussa Välimerellä runsaan 135 kilometrin päässä Libyan rannikosta. (KUVA: PAU BARRENA / AFP)

Tuukka Tervonen HS
Julkaistu: 9.8. 2:00 , Päivitetty: 9.8. 11:07

EUROOPPAAN pyrkivät siirtolaiset yrittävät mantereelle nykyään useimmin Espanjan kautta niin sanottua läntisen Välimeren reittiä pitkin.

Espanjaan on saapunut YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan tänä vuonna yli 27 000 siirtolaista epävirallisia reittejä pitkin. Se on yli kaksi kertaa niin paljon kuin viime vuonna samaan aikaan.

”Laittoman maahantulon virrat ovat nyt enimmäkseen Marokko–Espanja-reitillä”, kertoo Brysselissä sijaitsevan Suomen pysyvän EU-edustuston rajavalvonnan erityisasiantuntija Mikko Simola.

”Ihmisiä salakuljettaville rikollisorganisaatioille Espanjan-reitti on edullinen. Lyhyemmät matkat taittuvat halvemmalla ja pienemmällä kalustolla. Meri ylitetään vaikka leikkikumiveneillä”, Simola kuvailee Marokosta Espanjaan kulkemisen etuja.

Vielä viime vuonna Eurooppaan saavuttiin eniten keskistä Välimeren reittiä eli Libyasta Italiaan. Sitä ennen polttopisteessä oli itäinen Välimeren reitti, joka kulkee Turkista Kreikan saarille.
1482dc0a4f384bee9d177d63c54bb449.png


Nykyisessä Espanjan tilanteessa ei ole kyse läheskään niin suurista määristä kuin vaikkapa pakolaiskriisin pahimpana vuonna 2015.

”Nyt ollaan onneksi vielä aivan eri tasolla. Silloin havaittiin 1,8 miljoonaa laitonta ulkorajan ylitystä Euroopassa”, Simola vertaa tilannetta edellisvuosiin.

Euroopan rajavalvontaviraston Frontexin mukaan heinäkuun puoleenväliin mennessä EU:n ulkorajoilla havaittiin hiukan yli 60 000 luvatonta rajanylitystä. Se on vain puolet viime vuoden ylityksistä samaan aikaan. Ylitysten määrä ei myöskään tarkoita, että näin monta ihmistä olisi saapunut Eurooppaan, sillä sama ihminen voi ylittää rajan useamman kerran.

5110b82314b84478879389c2ef2f222f.jpg


Pelastetut siirtolaiset nukkuivat espanjalaisen Proactiva Open Arms -järjestön aluksen kannella Välimerellä sunnuntaina. (KUVA: JUAN MEDINA / REUTERS)
PÄÄASIALLINEN reitti Espanjaan kulkee meritse mantereelle.

Espanjan tilanne on kuitenkin siinä mielessä erikoislaatuinen, että maalla on viisi pientä erillisaluetta Pohjois-Afrikassa Gibraltarinsalmen eteläpuolella. Siirtolaiset pyrkivät Espanjaan myös näiden alueiden kautta.

Erillisalueista erityisesti Ceutan ja Melillan kaupungeissa Eurooppaan pyrkivät ovat toisinaan rynnäköineet raja-aidan yli päästäkseen Espanjaan. Viimeksi kaksi viikkoa sitten sadat ihmiset ryntäsivät Ceutan raja-aitaa vasten ja yrittivät kiivetä sen yli.

Siirtolaisia saapuu myös Espanjan hallitsemille Kanariansaarille.

Vaikeimman ongelman rajavalvontaoperaatioiden kannalta luo Simolan mukaan se, että rikollisjärjestöt pyrkivät käyttämään hyväkseen alueella olevia meripelastusaluksia lähettämällä tarkoituksellisesti veneitä näitä kohti.

”Miten ratkaista asiat tehokkaasti niin, että ennen kaikkea ihmishenkien menetyksiltä säästyttäisiin? Ilman muuta ihmiset pitää pelastaa, mutta yksi avainasia on tehdä se niin, ettei palvella näiden rikollisjärjestöjen toimintaa.”

ESPANJALLA on pitkä historia myönteisessä suhtautumisessa siirtolaisuuteen. Se koki 1990-luvulla vahvan taloudellisen nousukauden, jonka aikana maahan saapui yli viisi miljoonaa siirtolaista, pääasiassa laillisesti Latinalaisen Amerikan maista ja Itä-Euroopasta.

Espanjassa ei myöskään ole merkittävää maahanmuuttokriittistä puoluetta. Ainoalla maahanmuuttovastaiseksi tunnustautuvalla puolueella, Voxilla, ei ole yhtään edustajaa Espanjan parlamentissa. Muut poliittiset puolueet suhtautuvat varsin myönteisesti siirtolaisiin.

Kesäkuussa Italia ja Malta kieltäytyivät ottamasta vastaan Aquarius-laivaa, joka kuljetti merihädästä pelastettuja siirtolaisia. Tällöin Espanjan tuore pääministeri Pedro Sánchez antoi laivan ankkuroitua espanjalaissatamaan. Kaikki parlamentissa istuvat poliittiset puolueet tukivat Espanjassa päätöstä, ainakin puheissaan.

ESPANJALLA on pitkät perinteet sopimusten tekemisessä muiden maiden kanssa siirtolaisvirtojen katkaisemiseksi.

”Reilu kymmenen vuotta sitten Kanariansaarille saapui noin 30 000 henkeä Afrikasta. Muutama vuosi sitten samalla reitillä puhuttiin joistain sadoista ihmisestä”, Simola sanoo.

Sanomalehti El País kirjoitti joitain vuosia sitten siitä, miten Espanja ratkaisi kymmenen vuoden takaisen siirtolaistulvan Kanariansaarille. Silloin Espanja lähetti joukon poliiseja ja rannikkovartijoita kouluttamaan paikallisia poliiseja Mauritaniaan, josta siirtolaiset tulivat veneillä ja laivoilla Kanarialle.

Espanjalaiset toivat mukanaan myös aluksia, jotka esiintyivät näyttävästi paikan päällä. Sen lisäksi Espanja investoi Mauritaniaan 150 miljoonaa euroa erilaisiin projekteihin ja teki läheistä yhteistyötä tietojenvaihdossa maan hallituksen kanssa.

EU on luvannut Espanjalle 30 miljoonaa euroa siirtolaishaasteiden ratkaisemiseen.

EU on yrittänyt myös kesän aikana sopia yhteisistä toimista, joilla hillitä laittomia rajanylityksiä Euroopan ulkorajoilla.

Kesäkuun loppupuolella sovittiin niin sanotuista maihinnousupisteistä, joita perustettaisiin Pohjois-Afrikkaan ja vapaaehtoisiin EU-maihin käsittelemään merestä pelastettujen asioita ja turvapaikkahakemuksia.

Vapaaehtoisia maita ei kuitenkaan vielä ole ja suunnitelma on hyvin alkutekijöissään. Aiheesta voit lukea lisää tästä HS:n artikkelista.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005784597.html
 
Kesäkuun loppupuolella sovittiin niin sanotuista maihinnousupisteistä, joita perustettaisiin Pohjois-Afrikkaan ja vapaaehtoisiin EU-maihin käsittelemään merestä pelastettujen asioita ja turvapaikkahakemuksia.

Vapaaehtoisia maita ei kuitenkaan vielä ole ja suunnitelma on hyvin alkutekijöissään. blaa blaa....

Ei mulla muuta.
 
Back
Top