Osa asiantuntijoista näki, että 1.000.000 turvapaikanhakijan skenaario on utopiaa, osa taas piti skenaariota täysin mahdollisena. Tämän keskustelun pohjaksi todettiin kuitenkin, että on useita täysin mahdollisia eri syitä 1.000.000 turvapaikanhakijan skenaarion toteutumiseen, johon tulee varautua.
"On olennaista, että tällaisissa skenaarioissa kotimajoituksen ratkaisuja syntyisi. Suomessa on noin 3 000 000 asuntoa, joissa useimmissa on runsaasti neliöitä asuttaa ihmisiä.
Lisäksi lämmitettyjä varastoja on runsaasti. Vaikka vastuu vastaanotosta on valtiolla, kapasiteettien ylittyessä tilanne kysyisi kuitenkin kansalaiskulttuuria ottaa vastaan turvapaikanhakijoita. Valmiuslain sisältöä ja erityisesti säätelyä tulisi ennakoivasti miettiä.Esimerkiksi mitkä ovat sopivat ruuan laadun vaatimukset, rakennusten kunnon ja sairaanhoitajien osaamisvaatimukset poikkeustilanteessa.
Lisäksi rakennusten ja ajoneuvojen käyttöönotto oikeuksia tulisi miettiä myös SM:n hallinnonalan näkökulmasta. Sähköisten järjestelmien ylikuormittuminen ja tietoturvallisuusriskit nähtiin edelleen riskitekijänä ja niiden turvaaminen nähtiin tärkeänä."
"Miljoonan tulijan skenaariossa sosiaaliset jännitteet lisääntyisivät väistämättä. Etnisten ryhmien väliseen rasismiin, vähemmistöjen sisäiseen syrjintään ja yhteiskunnan vastakkainasetteluun tulisi puuttua avoimesti ja näkyvästi. Osa asiantuntijoista painotti huomioimaan rakentavan yhteiskunnallisen vuoropuhelun merkitystä yleisen turvallisuuden takaamisessa.
Sujuvilla vastaanottoprosesseilla voitaisiin pyrkiä ehkäisemään asenteiden koventumista kantaväestön keskuudessa ja tehostamaan turvapaikanhakijoiden integroitumista. (Kuten jo edellä on mainittu yhdenmukainen kielikoulutus, koulutus, asuminen ja työnsaanti ovat tässä tärkeässä roolissa). Jotta turvapaikanhakijoiden rikollisuus ja ääritoiminta eivät lisääntyisi olisi asiantuntijoiden mielestä tärkeää saada turvapaikanhakijat itse mukaan järjestyksen ylläpitoon. Luottamusta turvapaikanhakijoiden ja viranomaisten välillä tulisi kehittää entisestään.
Poliittisen väkivallan ja ääritoiminnan torjumiseen on oltava poliisilla riittävät resurssit ja osaamista, ja etenkin siihen, miten vastakkainasettelua yhteiskunnassa voidaan torjua myös viranomaiskeinoin. "
Miljoonan tulijan tilanne olisi sama kuin Libanonissa, jolloin sisäministeriö voisi vertailla, miten resilienssiä on siellä kehitetty.
Vastaanottojärjestelmää tulisi kyetä laajassa kriisitilanteessa keventämään ja nopeuttamaan, säilyttäen edelleen kuitenkin sen läpinäkyvyyden ja johdonmukaisuuden.
Huomionarvoista on, että Suomen hallinnon kantokyky on eri asia kuin suomalaisten sosiaalinen kantokyky.
Suomalaisten halukkuuteen vastaanottaa miljoonittain turvapaikanhakijoita tulisi perehtyä.