Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Minä internetissä - sen hallinnointi

Viestiketju osiossa 'Verkko, informaatio, internet ja elektroninen' , aloittaja gnomeofdestruction, 01.06.2016.

 1. gnomeofdestruction

  gnomeofdestruction Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  152
  Tykkäykset:
  94
  Pisteet:
  16
  Yhä useampi meistä on netissä, ja yhä useammassa eri portaalissa ja mediassa mukana. Kymmeniä tilejä mihin on liitettyä itsestään kuvia, tiedostoja, tietoja, kommentteja, tekstejä, mielipiteitä yms.

  Historia on jo näyttänyt, kuinka petollisia jotkut vanhat jutut netissä voi olla, monia juttuja on kaiveltu esille vuosien vuosien takaa erittäin vakavin seurauksin, puhumattakaan perinteiset "pomoni näki kännikuvani feisbuukissa".

  Lähtökohtaisesti, järki käteen ja omatoimista kouluttamista aiheesta "mitä laitan nettiin?".
  Mutta, jälleen pohdintana ja ajatuksena, miten hallinoida tätä massiivista sosiaalista minäänsä, joka valloittaa internetin ihmeellistä maailmaa?

  Käytän itseäni esimerkkinä, en ole postaillut mitään täysin typerää, en omaa mitään hävyttömiä kuvia, minusta ei ole ns. liikaa tietoa. Olen muutama vuosi sitten deletoinut Facebookista "Activity" toiminnon kautta poistanut systemaattisesti kaikki kommentit, tykkäykset, jaot, yms mitä olen tehnyt siellä vuosina 2009-2011. Tuskin olin sanonut mitään mikä minun tulevaa uraa varsinaisesti satuttaisi ja tuskin tällä hetkellä kukaan niitä a) jaksaisi tallentaa koneellensa b) jaksaisi käyttää minua vastaan.

  olen kuitenkin ollut 15-17 kesäinen, mielenkiinnon kohteet, ajatukset ja mielipiteet naiivilla ja vaiheessa, kielenkäyttö ja kommentit sen ikäluokan mukaista, ja vanhemmiten olen tullut päätöksen laimempaa hieman yksityiskohtaista olemista sosiaalisessa mediassa. Toki haluan edelleen olla aktiivinen ja ylläpitää, mutta nykyään yhä tarkemmin katson mistä tykkään ja mitä sanon. Kuten jo siis mainitsin, en ole siis tehnyt mitään peruuttamatonta tai typerää, mitä monet muut ovat tehneet, mutta silti haluan hieman hallinoida tekemisiäni.

  Tottakai suurvallat U S and A löytää kaikki minun tekeleet arkistoista kaivelemalla, eikä se minua tässä pelota, eikä täsäs pelotakkaan mikään, enemmin vaan sellainen pieni derp_hetki, kun tuntematon selailee minun fb sivua ja sieltä katsoo että olen vuonna 2009 tykännyt IS artikkelista Katso Emman jätti takapuoli - Video. Kasvotusten tottakai myönnän näin tehneeni, mutta mieluusti sellaiset olen kitkenyt pois.

  Miten muut olette asian kokeneet, oletteko heti alussa olleet kriittisia tiedon jakajia vai oletteko nuorina mellastaneet ja sittemin rauhoittunut?


  Mitä tapoja teillä on ollut hallinnoida mitä kaikkea teistä on, nimenomaan itsennen laittamina, mitä kaikkea tilejä yms on käytössä, tms.
   
 2. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Internetin kanssa pätee vanha sananlasku, minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Internet on vielä kohtalaisen tuore koko kansan viestintäkanava, jonka käytössä on vasta nyt hiljattain herätty tietoturvakysymyksiin ja siihen, että ehkä ihan mitä tahansa ei kannata sinne julkaista. Sitä ennen on nyt reilu viisitoista vuotta mellastettu miten sattuu ja ehkä joissakin tapauksissa oma toiminta aiheuttaa vuosia jälkikäteen hieman nolouden tuntemuksia.

  Loppupeleissä internet ja varsinkin suomen kielinen internet on kuin pienen sisäänpäin lämpenevän paikkakunnan tori. Sinne ei kannata lähteä julkisesti huutelemaan muuten kuin kokonaan ulkopaikkakuntalaisena tai vähintään naamari päässä.

  Yksityisyydestään on osattava huolehtia ja toiminnan on oltava hallittua. Tämän merkitys tulee vain korostumaan tulevaisuudessa.
   
  Rajajääkäri, MeriTJ ja Fremen tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,137
  Tykkäykset:
  8,157
  Pisteet:
  1,286
  Tämä ei ehkä ihan suoraan vastaa, tai edes liity, alussa esitettyyn kysymykseen.

  Mutta, jokaisen on hyvä tiedostaa, että omat tekemiset internetissä vaikuttavat myös siihen, minkälaisen maailmankuvan internet meille tarjoilee.

  Tätä voi torjua sillä, että välttää tiettyjä palveluja, tai ei ainakaan ole kirjautuneena niihin koko aikaa ja koettaa siivota koneensa selaustietoja. Helpoiten onnistuu, jos käyttää vaikka paria eri tietokonetta. Toisella koneella ei sitten kirjaudu mihinkään palveluihin.

  http://yle.fi/uutiset/ihmiskoe_face...lisesta_mediasta_tulee_propagandakone/8944708
   
  ctg tykkäsi tästä.
 5. Huhta

  Huhta Ylipäällikkö ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.07.2015
  Viestejä:
  4,805
  Tykkäykset:
  4,853
  Pisteet:
  1,286
  Vuos oli -56 ja Paasikivi... ;) Minä nyt en sentään noin vanha myönnä olevani, mutta kyllä tällä foorumilla kirjoittelee yllättävän paljon dinosauruksia, joiden nuoruudessa ei internetistä paljon ollut käsitystä.

  Jos miettii nuorempiakin, niin esimerkiksi 1986 syntynyt tuskin on ihan hirveästi sekoillut netissä. Eipä tuolloin vuosituhannen alkupuolella suosittuja somepalveluita ihan hirveästi ollut. Nimellä esiinnyttiin lähinnä IRC-Galleriassa ja tietysti uutisryhmissä (voi kuinka kaipaankaan tuota älyllisen keskustelun muotoa! :().

  Entä natsitervehdyksen tekeminen Hitler-naamari päässä? :rolleyes:
   
 6. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,990
  Tykkäykset:
  7,897
  Pisteet:
  1,286
  Ilmeisen hyvä tilanne sellaisilla jotka eivät esiinny netissä omalla nimellään.
  Ei käytä Facebook, Instagram, Twitter ja muunlaiset vastaavat. Jos ainoa omalla nimellä oleva on gmail-postilaatikko, niin ihan hyvin menee turvallisesti. Näitä vaan ei vissiin ole paljoa.
   
 7. gnomeofdestruction

  gnomeofdestruction Kersantti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  06.10.2015
  Viestejä:
  152
  Tykkäykset:
  94
  Pisteet:
  16
  Nostoa sen verran, ASIS Finland julkaisi linkin tähän uutiseen ja palveluun, joka liittyy juurikin tähän minkä aloitin.

  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/deseat-58221

  Kokeilen, ainakin sain selville muutamat sivustot mihin olen nykysellä maililla tehnyt käyttäjän, mutta eipä se hirveän kattava ollut, eikä poistaminen suoraan ainakin vielä onnistunut.
   
 8. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  7,547
  Tykkäykset:
  11,692
  Pisteet:
  1,286
  Mielenkiintoinen artikkeli..
  https://yle.fi/uutiset/3-9901680
   

Jaa tämä sivu