Metsähallitus myy maitaan valtion kulujen kattamiseksi
YLE Uutiset 23.2. klo 08:18
Valtion koventuvat tuottovaatimukset pakottavat Metsähallituksen maan myyntiin. Aiemmin valtio on ostanut maata enemmän kuin myynyt, mutta tänä vuonna kaupataan aiempaa enemmän tontteja, metsäpalstoja ja kiinteistojä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen vakuuttaa, että kansallispuistot ja saamelaisalueet rauhoitetaan myyntiaallolta.
Metsähallitus on tyypillisesti myynyt vuodessa maata 10-15 miljoonalla eurolla, mutta tänä vuonna kauppoja voidaan tehdä jopa 25 miljoonan euron edestä. Myynnissä on useita kiinteistöjä, metsäpalstoja ja mm. Ylläkseltä tarjotaan tukkua tontteja rakennusoikeuksineen. Rahaa otetaan sieltä mistä sitä saadaan, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen.
- Tänä vuonna valtio velkaantuu ainakin 7 miljardia euroa, nyt pitää ottaa kaikki marjatkin maasta. Metsähallituksen tuloutusta on lisätty tällä hallituskaudella noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.
Vielä vuonna 2009 valtio-omistajalle riitti reilun 70 miljoonan euron tuloutus, mutta ensi vuonna vaatimus on jo 122 miljoonaa euroa. Entistä kovempien tavoitteiden takia pelkät puun myyntitulot eivät riitä. Tänä vuonna Metsähallitus myykin ensimmäisen kerran maata enemmän kuin ostaa. Lisäksi investointeja vähennetään, kertoo metsätaloudesta vastaava johtaja Jussi Kumpula metsähallituksesta.
- Se näkyy siellä metsäautotiepuolella. Sieltä suurimmat säästöt haetaan heti 3-4 miljoonan euroa tänä vuonna. Teiden kunto on meillä parantunut selvästi viime vuosina. Nyt tämä parantuminen taittuu ja pysytään hyvällä tasolla.
Kansallispuistoja myynti ei koske. Puistojen investoinnit tulevat metsähallituksen luontopalveluista, jonka budjetti jätetään rauhaan.
Luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen katsoo että talousmetsienkin kauppaaminen on lyhytnäköistä.
- Kansallisomaisuus vähenee, kansalaisten ja eduskunnan kontrolli vähenee. Tärkeitä ovat alueet, jotka ovat olemassaolevien luonnonsuojelualueiden lähellä, niitä olisi voinut jatkossa käyttää luonnonsuojelualueiden täydentämiseen.
Olennainen kysymys onkin, mitä jätetään myymättä. Ministerin mukaan tutkimuksen tai puolustusvoimien käytössä oleviin alueisiin ei kosketa.
Myös saamelaisalueet rauhoitetaan.
- Ne ovat herkkiä alueita. Olennaista on, miten poronhoito järjestyy jatkossa, ja miten matkailu Lapissa järjestetään. Lapissa on paineita maankäyttöön muutenkin. Ei sieltä ole olennaisesti myytävissä mitään.
Metsähallitus on sitoutunut alueillaan tiettyihin metsänhoitomenetelmiin, joilla tuetaan muun muassa luonnon monimuotoisuutta.
Metsähallituksesta arvioidaan, että valtion metsistä saataisiin vuosittain 60 miljoonaa euroa parempi tuotto, jos näistä arvoista luovuttaisiin. Uusien omistajien vastuulle jää, mitä arvoja he palstoillaan painottavat.