Auttaminen on hyvin kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on kiva, jos pystyy ystävän auttamisella patoamaan vihollista. Toisaalta on äärimmäisen vaarallista, jos itse joutuu mukaan sotaan.
Itsehän äänestin sektorilla Pohjoismaat (ml. Ruotsi) - Viro (ei Baltia yleisesti) - Yhdysvallat - NATO.
Jaa
Ruotsi ja muut pohjoismaat (pl. Islanti, joka ei kykene) auttavat tavalla tai toisella, koska ne haluavat padota Venäjää. Pohjoismailla on kuitenkin rajoitteensa, koska ne haluavat välttää sodan Venäjän kanssa.
Viro haluaa auttaa, tavalla tai toisella, koska heimosuhde. Turvallisuuspoliittiset realiteetit eivät ole ongelmalliset, koska apu olisi niin vähäistä: ongelma on, että Viro on pieni, ja kalustoa on vähän, eikä Virolla ole oikein varaa luopua siitä. Kuitenkin uskon, että jonkinlaista apua maasta tulisi, vaikka merkitykseltään se olisi enemmän symbolista - jalkaväkikomppania kevyesti aseistettuja vapaaehtoisia ja ehkä vähän 122 H 63 kalustoa ja/tai ampumatarvikkeita.
Yhdysvallat auttaa, koska olemme de facto liittolaisia, ja koska meillä on (toistaiseksi) yhteinen vihollinen. Se on sitten ihan luojassaan, millaista apua voimme saada. Voi olla, että saamme tiedustelutietoa ja pari tuhatta suojaliiviä - tai voi olla, että saamme pari laivuetta Raptoreita valvomaan ilmatilaamme ja mittaamattoman määrän ilmapuolustuksen ja tykistön ampumatarvikkeita. Riippuu ihan presidentistä.
Nato auttaa, mutta kuinka paljon, se on se kysymys. Todennäköisesti luvassa olisi jonkinlaista tehostettua tiedustelutiedon jakamista, johon voisi kuulua AWACS tai pari lentelemään jossakin lähialueellamme (Baltia/Norja/Ruotsi/KV-ilmatila).
Ei
Baltia (pl. Viro) ei auta, koska resursseja ei ole. Olemme myös poliittisesti suhteellisen etäisiä.
Puolalla on asenne kohdallaan, mutta epäilen, että resursseja ei ole riittävästi. Puola nyt vain on suuressa vastuussa Baltian puolustuksesta, ja sen omakin geopoliittinen asema on ongelmallinen.
Isoihin Euroopan maihin en usko kovin vahvasti. Voi olla, että ne auttaisivat, mutta niillä on vain vähän hyödyttävää, ja kaikki menetettävänä. Britannia ja kenties Saksa voisivat auttaa joissakin skenaarioista, mutta paljon riippuisi sisäpoliittisesta tilanteesta ja Venäjä-suhteista. Ranskaan en usko tippaakaan.
Euroopan unioni voi auttaa tai olla auttamatta. En kuitenkaan jaksa uskoa, että sen puitteissa ryhdyttäisiin järeisiin toimiin. Apu olisi luonteeltaan enemmän diplomaattista kuin sotilaallista. Epäsuorasti EU:n päätöksenteko voisi tietysti saada aikaan reaktioita Saksan/Britannian taholta. Pitää muistaa, että vastuu Euroopan yhteisestä puolustuksesta on Natolla, ei Euroopan unionilla.