Äänestys Mistä Suomi voisi saada sotilaallista apua? 3/3

Mistä Suomi voisi saada sotilaallista apua?

  • Ruotsi

  • Muut Pohjoismaat

  • Viro ja muut Baltian maat (resurssiensa puitteissa)

  • Isot Euroopan maat: Saksa, Englanti, Ranska

  • Puola

  • USA

  • EU - solidaarisuuslauseke kunniaan

  • NATO

  • Ei meitä kukaan auttais


Tulokset ovat nähtävillä vasta äänestyksen jälkeen.

Mustaruuti

Ylipäällikkö
BAN
RÖLLIKKÄ
Auttaminen on hyvin kaksipiippuinen juttu. Toisaalta on kiva, jos pystyy ystävän auttamisella patoamaan vihollista. Toisaalta on äärimmäisen vaarallista, jos itse joutuu mukaan sotaan.

Itsehän äänestin sektorilla Pohjoismaat (ml. Ruotsi) - Viro (ei Baltia yleisesti) - Yhdysvallat - NATO.

Jaa

Ruotsi ja muut pohjoismaat (pl. Islanti, joka ei kykene) auttavat tavalla tai toisella, koska ne haluavat padota Venäjää. Pohjoismailla on kuitenkin rajoitteensa, koska ne haluavat välttää sodan Venäjän kanssa.

Viro haluaa auttaa, tavalla tai toisella, koska heimosuhde. Turvallisuuspoliittiset realiteetit eivät ole ongelmalliset, koska apu olisi niin vähäistä: ongelma on, että Viro on pieni, ja kalustoa on vähän, eikä Virolla ole oikein varaa luopua siitä. Kuitenkin uskon, että jonkinlaista apua maasta tulisi, vaikka merkitykseltään se olisi enemmän symbolista - jalkaväkikomppania kevyesti aseistettuja vapaaehtoisia ja ehkä vähän 122 H 63 kalustoa ja/tai ampumatarvikkeita.

Yhdysvallat auttaa, koska olemme de facto liittolaisia, ja koska meillä on (toistaiseksi) yhteinen vihollinen. Se on sitten ihan luojassaan, millaista apua voimme saada. Voi olla, että saamme tiedustelutietoa ja pari tuhatta suojaliiviä - tai voi olla, että saamme pari laivuetta Raptoreita valvomaan ilmatilaamme ja mittaamattoman määrän ilmapuolustuksen ja tykistön ampumatarvikkeita. Riippuu ihan presidentistä.

Nato auttaa, mutta kuinka paljon, se on se kysymys. Todennäköisesti luvassa olisi jonkinlaista tehostettua tiedustelutiedon jakamista, johon voisi kuulua AWACS tai pari lentelemään jossakin lähialueellamme (Baltia/Norja/Ruotsi/KV-ilmatila).

Ei


Baltia (pl. Viro) ei auta, koska resursseja ei ole. Olemme myös poliittisesti suhteellisen etäisiä.

Puolalla on asenne kohdallaan, mutta epäilen, että resursseja ei ole riittävästi. Puola nyt vain on suuressa vastuussa Baltian puolustuksesta, ja sen omakin geopoliittinen asema on ongelmallinen.

Isoihin Euroopan maihin en usko kovin vahvasti. Voi olla, että ne auttaisivat, mutta niillä on vain vähän hyödyttävää, ja kaikki menetettävänä. Britannia ja kenties Saksa voisivat auttaa joissakin skenaarioista, mutta paljon riippuisi sisäpoliittisesta tilanteesta ja Venäjä-suhteista. Ranskaan en usko tippaakaan.

Euroopan unioni voi auttaa tai olla auttamatta. En kuitenkaan jaksa uskoa, että sen puitteissa ryhdyttäisiin järeisiin toimiin. Apu olisi luonteeltaan enemmän diplomaattista kuin sotilaallista. Epäsuorasti EU:n päätöksenteko voisi tietysti saada aikaan reaktioita Saksan/Britannian taholta. Pitää muistaa, että vastuu Euroopan yhteisestä puolustuksesta on Natolla, ei Euroopan unionilla.
 
Laitetaanpa tämä tänne

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/177...to-uusi-pelotevaikutus-kaytossa-myos-suomella

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) katsoo, että Lissabonin sopimuksen keskinäisen avunannon lausekkeen sisältö on kirkastunut Ranskan vedottua lausekkeeseen Pariisin terrori-iskujen seurauksena. Niinistön mielestä lauseke mahdollistaa ”pelotevaikutuksen”, joka soveltuu Suomen näkemyksen mukaan myös hybridiuhkiin vastaamiseen.
 
Nakisin etta jos Yhdysvalloista ei apua tule ei sita uskalla Ruotsikaan yksin antaa... Saksa voisi auttaa, mutta todennakoisesti lahinna jollain 'ei-sotilaallisella' holynpolylla koska kaasuputki ja ydinvoimaloiden alasajo ja 'historiallinen painolasti' jne...
Toisaalta mahdollisuudet saada merkittavaa apua Yhdysvalloista ovat nahdakseni erinomaiset, koska liittolaissuhteen korvikkeena Suomen clientismi vahvistuu vuosi vuodelta. Suomi on hyva asiakas, joka maksaa ajallaan ja ei tingi (tarpeeksi) eika uhoa kenellekaan naapurilleen uusilla jenkkiraudoillaan. Lisaksi Suomi-Venaja olisi selkeahko 'perinteinen' konflikti, joka kaytaisiin alueella jossa todennakoisesti ei siviileja pyori jaloissa, ja sinansa helppo keissi 'myyda' aanestajille... old school free fire zone!

Yhdysvalloissa kongressi paattaa seka sodanjulistuksista, ulko- ja sotilaspoliittisten sopimusten ratifioinnista etta asevoimien budjetista kokonaisuudessaan. Viimeisen vuosikymmenen sisapoliittisen valtapelin valossa voisi nahda tilanteen jossa kongressi puoltaisi voimakasta aseapua Suomeen Valkoisen talon nihkeydesta huolimatta, tai jopa sen seurauksena.

Lisaksi varsinkin pohjoisissa osavaltioissa on esim. Suomen koulujarjestelmaa ja tasa-arvoa yms. rummutettu niin kauan etta meilla on hyvat sympatiat sielta pain. Ja etela-valtioista nyt rautaa lahtee muutenkin helpommin, samoin lansirannikolta joissa on paljon aseteollisuutta... kongressiedustajat edustavat kuitenkin loppujen lopuksi osavaltioitaan.

PV:n viimevuosien hankintojen valossa on vaikea nahda mitaan kulutussotatarviketta jota Suomi akuutisti tarvitsee jota Yhdysvallat ei voisi toimittaa... Leo:n osia saa purkamalla ja on niita ostettukin, NH90:sen varaosille nyt tuskin ilmeisesti mitaan hirvean akuuttia tarvetta edes olisi :D... jollei yriteta naurattaa Venajan armeijaa kuoliaaksi...:(
 
Kannattaa laittaa näihin letkautuksiin hymiöitä tai sarkasmi lisäykset, muuten joku pian luulee että olet tosissasi ;)

@Laamanator lienee tosissaan. Tuskin kyse on vitsistä. Kannattaa myös muistaa, että Neuvostoliitto tuki Suomea avokätisesti. Suurimmat asetoimitukset tehtiin Ratteentietä pitkin.

Nakisin etta jos Yhdysvalloista ei apua tule ei sita uskalla Ruotsikaan yksin antaa...
Minkälaista apua odotat? Jos ruotsalaiset lähettävät tuhat NLAW-lähipanssarintorjuntaohjusta, niin todisteiden saaminen voi olla aika vaikeaa. Ja tuskin venäläisiä edes kiinnostaa noin vähäinen apu. Lisäksi meillä on yhteistä kalustoa. Jos meille tulee konteittain Leopardin/NH90:n/Pasi:n/RG-32:n "varaosia", niin ei pirukaan ota selvää siitä sirkuksesta.

Jos tahtoa on, niin ruotsalaiset poliitikot voidaan vaikka pitää pimennossa koko hommasta. Kun homma joskus vuosia myöhemmin alkaa avautua, nauttivat kaikki siitä päättäneet ruotsalaisupseerit jo sotilaseläkettä.
 
@Laamanator lienee tosissaan. Tuskin kyse on vitsistä. Kannattaa myös muistaa, että Neuvostoliitto tuki Suomea avokätisesti. Suurimmat asetoimitukset tehtiin Ratteentietä pitkin.


Minkälaista apua odotat? Jos ruotsalaiset lähettävät tuhat NLAW-lähipanssarintorjuntaohjusta, niin todisteiden saaminen voi olla aika vaikeaa. Ja tuskin venäläisiä edes kiinnostaa noin vähäinen apu. Lisäksi meillä on yhteistä kalustoa. Jos meille tulee konteittain Leopardin/NH90/Pasi:n/RG-32:n "varaosia", niin ei pirukaan ota selvää siitä sirkuksesta.

Jep oikeassa olet "battlefield forensics" -pohjalta jos kaikki kaytetty varustus palaa tai rajahtaa tunannen pareiksi suuressa Kymenlaakson Niebelungissa (tosin sodan jalkeen ryssa kaivaa kylla kaikki mahdolliset osittaiset sarjanumerot ja oikeutukset 'fasismin-vastaiselle' ristiretkelleen, ja Moskovan saatana keksii loput...) ongelma on se etta Ruotsissa pitaisi tehda poliittinen paatos etta tallaista tukea salassa lahetetaan Suomeen (rekoilla? laivoissa? kuskit, keita he ovat? kuka vaarentaa TIR-sinetit/ rahtikirjat? jne... ja on hiljaa) tai sitten Ruotsin kenraalikunta paattaa omatoimisesti etta nyt tehdaan nain ja selitetaan havikki myohemmin jotenkin parhain pain kun vasuritoimittajat Tukholman keltaisesta lehdistosta alkavat ronkkia tunkiota.

Not gonna happen... ihmiset ovat pohjimmiltaan joko selviytymisvaistoisia pelkureita, idealistisia/ fanaattisia aatteen ihmisia tai "luovia hulluja"... kenuksi asti ei onneksi montaa hullua ole paassyt ensimmaisen maailmansodan jalkeen, muutamakin fanaatikko kylla tosin.

Ja nimeapa muuten yksi luotettava fennomaaninen idealisti Ruotsin johdosta tana paivana niin tarjoan lounaan Ravintola Kosmoksessa pitkan kaavan mukaan :)!
 
@Laamanator lienee tosissaan. Tuskin kyse on vitsistä. Kannattaa myös muistaa, että Neuvostoliitto tuki Suomea avokätisesti. Suurimmat asetoimitukset tehtiin Ratteentietä pitkin.


Minkälaista apua odotat? Jos ruotsalaiset lähettävät tuhat NLAW-lähipanssarintorjuntaohjusta, niin todisteiden saaminen voi olla aika vaikeaa. Ja tuskin venäläisiä edes kiinnostaa noin vähäinen apu. Lisäksi meillä on yhteistä kalustoa. Jos meille tulee konteittain Leopardin/NH90:n/Pasi:n/RG-32:n "varaosia", niin ei pirukaan ota selvää siitä sirkuksesta.

Jos tahtoa on, niin ruotsalaiset poliitikot voidaan vaikka pitää pimennossa koko hommasta. Kun homma joskus vuosia myöhemmin alkaa avautua, nauttivat kaikki siitä päättäneet ruotsalaisupseerit jo sotilaseläkettä.

Jep, laaman jutut on tuttuja. Unohdin itse nuo sarkasmimerkit kirjoituksestani :) Tuo Raattentien avustuskuorma oli kyllä aikasmoinen ja erittäin uhrautuvaisesti tehty.
Luulempa, että Ruotsi kyllä lähettäisi apua ja saisivat itselleen tarvittaessa täydennystä isolta ystävältään...
 
ongelma on se etta Ruotsissa pitaisi tehda poliittinen paatos etta tallaista tukea salassa lahetetaan Suomeen (rekoilla? laivoissa? kuskit, keita he ovat? kuka vaarentaa TIR-sinetit/ rahtikirjat? jne... ja on hiljaa) tai sitten Ruotsin kenraalikunta paattaa omatoimisesti etta nyt tehdaan nain ja selitetaan havikki myohemmin jotenkin parhain pain kun vasuritoimittajat Tukholman keltaisesta lehdistosta alkavat ronkkia tunkiota.

Not gonna happen... ihmiset ovat pohjimmiltaan joko selviytymisvaistoisia pelkureita, idealistisia/ fanaattisia aatteen ihmisia tai "luovia hulluja"..

It's happened before. In the WWII. Mikään ei tietysti ole varmaa Neuvostoliiton kaatumista lukuunottamatta, ja senkin tekee varmaksi vain historiankirja. :D

Pelkkä asetoimittajan rooli tuskin on Ruotsille mahdoton. Ruotsilla ei ole niin mittavia määrää kalustoa, että se pystyisi niitä Suomelle myymällä/luovuttamalla muuttamaan radikaalisti sodan tulosta. Jos Venäjä aloittaa sodan Ruotsia vastaan parin NLAW:n takia, niin se oli tulossa joka tapauksessa.

Lisäksi ajattelisin, että tässä on olennaista uskottava kiistettävyys. Jos Venäjä mussuttaa jostakin NLAW:n eränumerosta, niin olkoon sitten niin. Kaikki voivat kieltää asian todisteiden puutteessa. Panssarikalustosta taas voidaan viilata sarjanumerot pois. Niin rikollisetkin tekevät pienempien pyssyjen kanssa. Ei Leopard ole yhtään sen kummallisempi (no okei, niitä viilattavia sarjanumeroita voi olla useampi tuhat koko vaunussa, mutta periaate on sama: viila ja meisti).

kenuksi asti ei onneksi montaa hullua ole paassyt ensimmaisen maailmansodan jalkeen, muutamakin fanaatikko kylla tosin.

Mistä päin nyt katsotaan: hullun ja fanaatikon ero on hiuksenhieno. Wesley Clark, Gustav Hägglund... Patton oli fanaatikko, edellämainitut hulluja.

Sitä paitsi onhan noita hulluja ylipäälliköitä sitten vielä enemmän ja nimekkäämpiä. Tosin harva taisi olla kenraali.

Ja nimeapa muuten yksi luotettava fennomaaninen idealisti Ruotsin johdosta tana paivana niin tarjoan lounaan Ravintola Kosmoksessa pitkan kaavan mukaan :)!

Paha, paha... Taitaa mennä kummankin lounas minun laskuuni. :( Ravintolakin on kyllä kiinni huhtikuuhun asti.
 
It's happened before. In the WWII. Mikään ei tietysti ole varmaa Neuvostoliiton kaatumista lukuunottamatta, ja senkin tekee varmaksi vain historiankirja. :D
Ravintolakin on kyllä kiinni huhtikuuhun asti.

No Ravintola Elitelle aina bisnes kelpaa, ja Elite eliitille :)!

ps. Enpa tiennytkaan etta Kosmos on bosessa kevaan, toivottavasti ei loosheista sentaan luovuta... huolestuttava tieto. Koko katu on mennyt pain helvettia, Kosmos oli ainoa henkireika Urhon muututtua hipsteri-helvetiksi.
Kosmoksen suomalaisuus ja liharuokalista eivat ehka kelpaa H. Wuolijoen moraalisesti unikonsiemensampylajalkaisille jalkiperillisille...
 
No Ravintola Elitelle aina bisnes kelpaa, ja Elite eliitille :)!

ps. Enpa tiennytkaan etta Kosmos on bosessa kevaan, toivottavasti ei loosheista sentaan luovuta... huolestuttava tieto. Koko katu on mennyt pain helvettia, Kosmos oli ainoa henkireika Urhon muututtua hipsteri-helvetiksi.
Kosmoksen suomalaisuus ja liharuokalista eivat ehka kelpaa H. Wuolijoen moraalisesti unikonsiemensampylajalkaisille jalkiperillisille...
Mitä helvettiä, mitä Urholle on tapahtunut!!
 
Suomi saa sotilaallista apua Venäjältä.

Jostain syystä tämä vaihtoehto on jäänyt äänestyksen vastausvaihtoehdoista puuttumaan.

Mutta tuleeko se apu ihan Suomen hallituksen pyytämänä, vai onko kyseessä Suomen kansantasavallan demokraattisen vallankumoushallituksen, johtajana dosentti B, pyytämää, avuksi Suomen sorretulle kansalle? :cool:
 
Osa porukasta on ilmeisesti unohtanut että USA ja muut Pohjoismaat kuuluvat NATOon. :rolleyes:
 
Osa porukasta on ilmeisesti unohtanut että USA ja muut Pohjoismaat kuuluvat NATOon. :rolleyes:

Niin kuuluvat. Mutta on hyvin mahdollinen skenaario, että Nato ei puolusta organisaationa, vaikka Nato-maat yksittäin osallistuisivat.
 
Kyllä:

- Ruotsi
- Muut Pohjoismaat
- Viro ja muut Baltian maat
- Isot Euroopan maat
- Puola
- USA
- EU

Ei:

- NATO (koska emme jäsen)
- Ei meitä kukaan auttais (historia todistaa toisin)


Lisättäköön vielä sellainen anekdootti, että arvioisin mikäli olisimme NATO:n jäsen tämä koko kysely olisi tarpeeton. Kynnys NATO-jäsenen suvereeniteetin loukkaamiseen on Keltainen A2 kohdalta liian suuri, etenkin meidän kohdalla jolla on kotiasiat noin periaatteessa hyvällä mallilla ja ovi jo suht tiukasti säpissä jo ominkin voimin. Saati ennen NATO-solidaarisuutta.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top