Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Mitä tarkoittaa "Harmaa vaihe"

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja Creidiki, 12.09.2013.

 1. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,105
  Tykkäykset:
  1,573
  Pisteet:
  636
  Minulle harmaa vaihe alkaa siitä kun ampuminen alkaa ja päättyy siihen kun valtiojohto ymmärtää olevansa sodassa.

  Jos FSB kaappaa tsetseeniaktivisteja suomen maaperältä niin onko se harmaata vaihetta?
  Entä jos he rahoittavat tai provosoivat expat-ryhmiä?
  Jos venäläiset hävittäjät loukkaavat rutiininomaisesti Suomen ilmatilaa?
  Alkaako harmaa vaihe siitä jos suomi julistetaan öljynvientikieltoon tai muun taloudellisen painostuksen alle?
  Jos venäjän asevoimat pitävät itärajalla aikataulun mukaisen sotaharjoituksen ja parkkeeraavat sitten siihen, putket länteen päin niin merkkaako se harmaata vaihetta?

  Mikä on se lähtölaukaus joka saa PLM:n virkamiehet lennähtämään valtion Visa-kortin kanssa lännen asemarkkinoille ja muuttaa risupartaressut sotureiksi jotka lyövät pelon vastustajan sydämeen?
   
 2. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Harmaa_vaihe
  "Harmaa vaihe on nykyaikaisen sodankäynnin käsite, joka kuvaa välittömästi strategista iskua edeltävää toimintaa. Harmaan vaiheen aikana vihollisen joukkoja on saapunut kohdemaahan ja he harjoittavat siellä sabotaasitehtäviä ja levittävät disinformaatiota. Harmaaseen vaiheeseen kuuluu myös kohdemaan diplomaattinen ja sotilaallinen painostus johon saattaa liittyä rajaloukkauksia sekä muita provokaatioita."

  Eli toisin sanoen harmaa vaihe on se aika jolloin kuvitellaan olevan rohkeutta suomalaisille lähetettävän kertausharjoituskutsut, ostettavan ja valmistettavan varusteet ja koulutettavan sotaan... :D
   
 3. Mainos 4. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,946
  Tykkäykset:
  24,031
  Pisteet:
  1,286
  Tosiasiassa tuo käsite ei nykyisellään tarkoita mitään. Käsite pyrkii jäsentämään tajuttavaksi kriisin eri asteita, en ole läheskään varma, kertooko eri väriskaala enää mitään.

  No meillähän tämä käsite valjastettiin sitten eräänlaiseksi Goetthelaiseksi jumalhämäräksi, jonka hetkenä luodaan hirmuinen asevoima, joka pistää sitten vainolaista tonttiin, niin että helinä käy. Joo. Reserviläisille puhuttaessahan tuo oli vielä männä vuosina kovaa tavaraa, sen avulla reserviläiset saatiin katsoa killottamaan rajattomasti ihailtua everstiluutnanttia kuin kissanpojat päät kallellaan ja sotilasherra otti omansa, yleisön. Kaikille tuli hyvä mieli, mitäs sitten, jos venttiseiskat eivät pelanneetkaan tai kiväärinpatruunoita oli ampua 12 kpl per taistelija, mitä siitä, jos maastopuku olikin jo kuusi kertaa paikattu ja saappaat linttaan vääntyneet....harmaassa vaiheessa sitten kyllä......

  Miten reagoida kriisin eri värisävyihin? Niimpä. Missä kohtaa päätöksentekijöitä kohtaa kova maailma, jossa ei enää ne omat toiveet ja asenteet pelaakaan omaan pussiin?

  En epäile sitä ollenkaan, etteikö jonkin värinen vaihe edellä myrskyä, varmasti näin. Mutta erotapa ihminen SE hetki ja ota siitä vastuu? Ei ihan helppoa.
   
 5. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Ruotsissa eletään samaa väriskaalojen haavemaailmaa kuin Suomessakin. Heillähän on aikaa palauttaa asevelvollisuus täyteen mittaansa sitten harmaassa vaiheessa... Surkeita tässä on se, että meillä apinoidaan länsinaapurimme temppuja 1:1 joskin parinkymmennen vuoden viiveellä.
   
  Merten sheriffi tykkäsi tästä.
 6. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Harmaa vaihe päättyy siihen, että hyökkääjän ohjukset iskevät strategisiin kohteisiimme ja sähkönjakeluun pimentäen suurimman osan Suomea. Harmaus muuttuu silloin pimeydeksi, jota valaisevat satunnaiset välähdykset strategisten kohteiden yllä ja läheisyydessä. Harmaata vaihetta seuraa lyhyt kylmä ja pimeä vaihe, jonka aikana varsinainen hyökkäys alkaa tai vaihtoehtoisesti saadaan se viimeinen uhkavaatimus suostua ehtoihin. Puolustusvoimat ja kokoon saatu reservi pärjäävät aikansa, mutta entä siviiliyhteiskunta? Onko meillä pätevät suunnitelmat tämän varalta, onko varauduttu harmaaseen aikaan ja sitä mahdollisesti seuraaviin iskuihin. Niiltä osin kuin itse olen selvittänyt asiaa, vastaus on aika pessimistinen!
   
 7. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,946
  Tykkäykset:
  24,031
  Pisteet:
  1,286
  Suunnitelmista tuskin on pulaa, se osataan: erilaisia laatikkoleikkejä piirretään sitä tahtia, ettei wanhimpia suunnitelmia ehditä Nato-silppurin läpi syöttää. Noh, tämä on provokatorinen väite, tiedän sen ja myönnän. Hlökoht. edustan sitä koulukuntaa, joka ei usko teorioiden hyppäävän käytännöksi sormia napsuttamalla, ei mahtikäskyillä eikä kiertokirjeillä. Suomessa kyetään toimimaan erittäin tehokkaasti tiettyyn rajaan saakka, kun tuo raja ylittyy, silloin alkavat lievästi sanoen haasteelliset hetket.

  Noh, paljonhan tuollaisessa tilanteessa ratkaisee sekin, mikä on hyökkääjän tosiasiallinen kyky ja intensiteetti, jolla toimeen tartutaan. Eikä tämä koske vain Suomea, kaikki ns. modernit yhteiskunnat ovat haavoittuvia, jos hyökkääjä osaa asiansa ja sillä on värkit tehdä temput.

  Hirmu mielenkiintoinen on aiheena kybersota. Pitääkö hyökkäyksen kohteen kyyristyä? Vai pitääkö tuon hyökkäyksen kohteeksi joutuneen käynnistää omat kyberhyökkäyksensä? Hyökkäys voi olla tuossa kohtaa paras puolustus. Kohtuullisella panostuksella voi saada aikaan melkoisen mylläkän kohteessa.

  Pitäisikö suomalaispuolustukseen kytkeä ja luoda kyky suorittaa kyberhyökkäyksiä, jos niikseen tulee? Mielestäni tätä olisi pohdittava oikein tosissaan, ja epäilen, että sitä myös pohditaan. Edelleen veikkaan, että varsin kohtuullisella rahoituksella pystytään luomaan varsin pätevä kyky antaa kyberisti loimeen vihollista.
   
 8. Taitolaji

  Taitolaji Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.03.2013
  Viestejä:
  3,663
  Tykkäykset:
  2,972
  Pisteet:
  1,286
  Toiminnan toivottomasta vaikeudesta oheista vain yhden linkin. Sen alaluvun 8.2 kohdassa Evakuintivalmius kuvataan, miten terveydenhuoltoalan (kuten sairaalan tai vanhainkodin) tulee menetellä jos olosuhteet käyvät niin huonoksi, ettei rakennuksissa enää voi toimia. Tällainen tilanne voi muodostua esimerkiksi jos hyökkääjä tuhoaa tarvittavan määrän isoja muuntaja-asemia ohjusiskuin (2 - 3 riittä) ja pimentää pitkikäksi aikaa koko pääkaupunkiseudun tai mahdollisesti koko Etelä-Suomen (MOT Suomi pimeäksi 15 minuutissa) . Sairaaloiden varavoima riittää pariksi päiväksi vain kaikkein välttämättömimpien toimintojen ylläpitämiseen sen jälkeen tulee pimeä ja kylmä ja potilaat alkavat menehtyä.

  Opas ehdotaa siirtymistä toiseen rakennukseen jos olosuhteen käyvät mahdottomiksi, mutta entäs jos sitä toista rakennusta ei ole? Kysyin asiaa eräältä terveydenalan ammattilaiselta, hän ei osannut vastata kysymkseeni; hurskas toive, kumpa emme joutuisi koskaan tähän tilanteeseen. Valitettava tosiasia on, että juuri niin siinä käy jos maahamme kohdistetaan täsmäiskuja. Eräs reipas reserviläinen totesi, so what, ainahan sodassa siviilit kärsii. Itse olen melko vakuuttunut siitä, ettei poliittinen johtomme näin helpoin perustein laskisi maatamme sotaan. Jokainen ymmärtää mitä se puolestaan tarkoittaa!

  http://www.puolustusvoimat.fi/wcm/a0132280487f34c088ac8988ae12af8a/Taitto+8.2+WEB.pdf?MOD=AJPERES

  Kyperhyökkäysten varalta puolustautuminen edellyttää kykyä hyökätä ja jos meitä vastaan hyökätään, on suoritettava sarja vastahyökkäyksiä!
   
 9. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Harmaa vaihe terminä tarkoittaa tosiasioiden kieltämistä tarkoituksena saada aikaan valheellinen turvallisuudentunne.

  Todellinen sotavalmius on se, mitä saadaan aseistettuna, varustettuna ja koulutettuna riviin max. 2 viikossa eikä 5 kuukaudessa.
   
 10. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,319
  Pisteet:
  316
  Tämä on hyvä näkökulma, jonka avulla pystyy laajentamaan keskustelun ulottuvuutta vaikka kuinka laaja-alaiseksi. Puolustusjärjestelmän ketju on lopulta yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki, mikä saattaa Suomen tapauksessa olla esimerkiksi poliittisen päätöksenteon eri tasot. Voi se olla myös jokin muu, sillä ketjussa on monta lenkkiä.

  Lisäksi kannattaa huomioida, että kybersodankäyntiin, kuten myös ELSO:on kuuluu olennaisena osana myös kyky vaikuttaa vastustajan järjestelmiin fyysisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi riittävää kykyä maalien tiedusteluun ja osoittamiseen sekä tulenkäyttöä vastustajan syvyyteen. Pelkkää kokiksenmakuista nippelinäppelihommaa kybersotakaan ei ole, eikä tule olemaan.

  Harmaa vaihe on poliittista retoriikkaa, joka on käsitteenä samaa tasoa "nato-option" ja "uskottavan puolustuksen" kanssa. Näiden mystisten käsitteiden todellista sisältöä tai katetta en lähde tässä arvuuttelemaan.
   
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Harmaa vaihde tarkoittaa ylimääräisiä kertausharjoituksia. Kuten tapahtui 14.10.1939 alkaen.
   
 12. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,540
  Pisteet:
  636
  Jos siihen tilanteeseen joudutaan että ylimääräisiä kertausharjoituksia on kokoon kutsuttava, toivon hartaasti että poliittisilta päättäjiltä, keitä ne silloin ovatkin, löytyy ns. munaa se YH-kutsu julistaa. En ole varma löytyykö, sillä pahoin pelkään että harmaa vaihe on hankala tunnistaa ja kukkahattutätejä, sekä muista syistä valmiuden kohottamista vastustavia dos.. eikun desantteja löytyy varmasti. Jos ehditään julistaa YH, ja saada merkittävä osa SA-joukoista perustettua ja varustettua, sotilaallisesti pärjätään kyllä. Siviiliyhteiskunnan haasteet Taitolaji on käsitellyt tyhjentävästi.
   
 13. Kumitassu

  Kumitassu Alikersantti

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  97
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  6
  Harmaa aika edeltää ja seuraa varsinaista aseellista konfliktia.
   
 14. Mainos 15. Benelli

  Benelli Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  19.09.2013
  Viestejä:
  3,788
  Tykkäykset:
  2,705
  Pisteet:
  1,286
  Harmaa vaihe tarkoittaa syvän rauhantilan ja sieto vaiheen tai sodan välistä aikaa joka voi olla hyvinkin lyhyt tai erittäin pitkä.
  Esimerkiksi Israel on ollut jonkin asteisessa harmaassa vaiheessa koko olemassa olonsa ajan.
   
 16. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,699
  Tykkäykset:
  2,083
  Pisteet:
  1,286
   
 17. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,660
  Tykkäykset:
  5,098
  Pisteet:
  636
  Emmekö ole nyt siinä harmaassa vaiheessa"TM"?? Mitä minä muistan koulutuksissa kerrottaneen, mitkä olivatkaan sen tunnusmerkit? Ainakin seuraavat:

  - kiristynyt tilanne euroopassa (sota) tai lähialueilla
  - ilmatila-tai rajaloukkaukset
  - talouspakotteet
  - propagandasota
  - sotaharjoitukset lähialueilla
  - sodalla uhkailu
  - cybersota

  Vai julistetaanko se harmaa vaihe"TM" sitten kun Pihkovan pojat pitävät Hangon kasinolla Barbeque bileitä ja surffaavat??
   
  Viimeksi muokattu: 30.07.2014
  skärdis ja hessukessu tykkäsivät tästä.
 18. JackieBoy

  JackieBoy Alikersantti

  Liittynyt:
  26.07.2014
  Viestejä:
  85
  Tykkäykset:
  40
  Pisteet:
  6
  Mietin tänään täysin samaa..

  Kyllä:
  - Kiristynyt tilanne Ukrainassa
  - Ilmatilaloukkaukset "vahingossa"
  - Talouspakotteet
  - Sotaharjoitukset lähialueilla

  Mites nämä?
  - Propagandasota? Onko? Eikö ole? (En siis tosiaan tiedä)
  - Suoranaista sodalla uhkailua ei ole tainut olla?
  - Cybersodasta ei mitään havaintoa?
   
 19. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,660
  Tykkäykset:
  5,098
  Pisteet:
  636
  Nämähän kaikki kohdat eivät ole suoraan Suomea koskevia, mutta EU:ta kyllä. Ja silloin koskevat epäsuorasti myös meitä EU:n jäsenmaana.
   
  Viimeksi muokattu: 30.07.2014
 20. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,648
  Tykkäykset:
  3,173
  Pisteet:
  636
  Propagandasota on mielestäni täysin selvä "kyllä", cyber-operaatiot kyllä, täysi sota ei.
   
 21. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Harmaan vaiheen tunnistaa siitä, että Juha Sipilä kannattaa NATO-option realisointia. On siis hyvin selvää, ettemme vielä elä harmaata vaihetta.
   
  tjmies ja skärdis tykkäsivät tästä.
 22. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Hys hys! Ei tuollaisia sovi mennä kirjoittelemaan. Harmaan vaiheen määritelmät on joku majuri kirjoittanut kalvoilleen aivan toisenlaisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Koulutettavat sitten kopioivat käskystä, selän suorassa pidon ohessa, aiheet sinikantiseen ruutuvihkoonsa ja nyt sitä luetaan kuin piru raamattua.

  Harmaa vaihe alkaa silloin kun sen kerrotaan alkaneen eli varmaankin on jo spetnazeja ilmassa kuin ukkosmyrskyjä ikäänsä.
   

Jaa tämä sivu