Äänestys Miten Al-Holin tapaus tulee ratkaista?

Miten Al-Holin tapaus tulee ratkaista?

 • Sekä naiset että lapset tuotava Suomeen seurauksista välittämättä. Ihmisyys velvoittaa.

  Ääniä: 3 1.9%
 • Naiset ja lapset Suomeen, mutta vain jos siitä seuraa hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit.

  Ääniä: 3 1.9%
 • Vain lapset Suomeen. Naiset luovutetaan esim. Irakin viranomaisille ennen koneen lähtöä Erbilistä

  Ääniä: 53 33.5%
 • Ei naisia eikä lapsia Suomeen. Jääkööt Al-Holiin kaikki

  Ääniä: 83 52.5%
 • Erikoisjoukot eliminoimaan aikuiset (kuten Ranska suunnittelee), jonka jälkeen orpolapset Suomeen

  Ääniä: 16 10.1%

 • Äänestäjiä yhteensä
  158
Haaviston al-Hol-piina jatkuu koko kevään – Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja: Haaviston ja Tuomisen lausunnot ristiriitaisia
Viimeksi ministerin vastuuta punnittiin valiokunnassa Kataisen pääministeriaikana.
Pekka Haavisto
14.1.2020 klo 05.37
Pekka Haavisto eduskunnassa menossa perustulakivaliokunnan kuultavaksi.

Pekka Haavisto vieraili tiistaina eduskunnassa perustuslakivaliokunnan kuultavana.Jari Kovalainen / Yle
17-6372357f4a79a13ed3.png

Tekijät(2 henkilöä)

Eduskunnan perustuslakivaliokunta pyytää ulkoministeriöltä vielä lisäselvityksiä al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamista koskevien asioiden käsittelystä.

Valiokunta kokoontuu seuraavan kerran 6. helmikuuta, jolloin lisäselvitysten pitäisi olla valiokunnan käytössä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ja ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen valiokunnalle tänään esittämissä lausunnoissa on edelleen ristiriitaisuuksia.
– Kyllä nämä kertomukset ovat ristiriitaisia keskenään, kuten on luettu myös lehdistöstä, Ojala-Niemelä kuvailee.

Kirjallisia päätöksiä, sähköpostiliikennettä
Valiokunta pyytää ulkoministeriöltä lisää aineistoa.
– Paljon tuli tietoa aineistosta, mitä meillä ei ollut vielä tässä vaiheessa käytettävissä, joten nyt ulkoministeriöltä toivotaan kaikkea tähän asiaan merkityksellisesti liittyvää aineistoa valiokunnan käyttöön.
- No siellä varmaan tulee erilaisia päätöksiä, mitä on tehty vielä kirjallisena, sähköpostiliikennettä ja muuta tämän tyyppistä, Ojala-Niemelä arvioi.
Ojala-Niemelän mukaan valiokunta on jo varannut asian käsittelylle useita kokouspäiviä helmikuun aikana. Mietintöä valiokunta päässee kirjoittamaan maaliskuussa.

Haavisto ja Tuominen tänään niukkasanaisia
Perustuslakivaliokunta sai aamupäivällä ulkoministeri Haaviston vastaukset al-Holin leirin suomalaisia koskevien ratkaisujen taustoista. Harvinaisessa käsittelyssä selvitetään, toimiko Haavisto lain ja ministerin velvollisuuksiensa mukaan.
Valiokunta kuuli Haavistoa kahden tunnin ajan. Kokouksesta poistunut Haavisto ei kommentoinut millään tavalla valiokunnan kuulemistilaisuutta. Haaviston mukaan niukkasanaisuus johtui valiokunnan toiveesta.
Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen oli myös tänään valiokunnan kuultavana parin tunnin ajan. Tuominen on moittinut julkisuudessa ulkoministeri Haavistoa painostuksesta al-Holin asiassa. Tänään Tuominen ei halunnut kommentoida lausuntoaan.

Selvitykset salataan asian käsittelyn ajaksi
Haaviston ja Tuomisen selvityksiä ei vielä julkisteta.
–Ne päätettiin salata. Tämä Haaviston ministerivastuuasian käsittely poikkeaa siinä määrin tavanomaisesta lainsäädäntötyöstä valiokunnassa, että asiakirja-aineisto päätettiin salata asian käsittelyn loppuun asti, Ojala-Niemelä kertoo.

Mietinnön valmistuttua valiokunta harkitsee vielä erikseen kaikkien asiakirjojen julkisuutta ja osa asiakirjoista voidaan todeta salassa pidettäviksi.

 
Al-Holin tilanne: Ruotsalaisia yritetään saada Somaliaan? – Ulkoministeriö: Leirin tilanne yhä ”kestämätön”
21.1.202014:49päivitetty 21.1.202014:49
Ruotsissa pohditaan, voisiko Somalia ottaa vastaan ruotsinsomaleita al-Holin Isis-leiriltä Syyriasta. Somalia on halukas ryhtymään hankkeeseen.
e2135419-1c8a-520e-ba38-4fafe7c18ae8

Kalifaattiin jääneet. Al-Holin vanki- ja pakolaisleirillä Syyriassa pidetään tammikuun alun lukujen mukaan edelleen kaikkiaan noin 66 000 ihmistä, jotka ovat äärijärjestö Isisin taistelijoiden omaisia tai muuten Isisin kalifaatissa olleita.KUVA: CAROL GUZY


Sveriges Radio kertoo, että al-Holin leirillä olevien ruotsinsomalialaisten perheiden omaisia on Somaliassa, missä he yrittävät vaikuttaa maan hallintoon perheiden saamiseksi Syyriasta Somaliaan.

Somalian presidentti on Sveriges Radion mukaan jo hyväksynyt suunnitelman, jossa halukkaat ruotsinsomalialaiset naiset ja lapset yritetään tuoda Somaliaan.

Jos kukaan ei halua heitä ja eurooppalaiset eivät hyväksy heitä takaisin, niin Somalian presidentti on päättänyt ottaa vastaan naiset ja lapset, jotka haluavat tulla Somaliaan”, maan EU-lähettiläs Ali Said Faqi sanoo.

 
Vetoomus valtakunnansyyttäjälletorstai 26. joulukuuta 2019
TUTKINTAPYYNTÖ/VETOOMUS

Me allekirjoittaneet pyydämme / Pyydän kunnioittavammin, että valtakunnansyyttäjä tutkii, ovatko ne eri tahot, jotka ovat julkaiseet Syyriassa sijaitsevalta al-Holin kokoamisleiriltä saapuneiden kahden viranomaisten huostassa olleen lapsen valokuvan, syyllistyneet rikoslain 8. pykälässä mainittuun yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai törkeään yksityiselämää loukkaava tiedon levittämiseen. Lapset ovat alle 10-vuotiaita. Kuvat on julkaistu internetin eri viestintäkanavissa.

Rikoslain mukaan joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon.

Mainitun lain 8a kohdassa mainitaan, että jos yksityiselämää loukkaavassa tiedon levittämisessä aiheutetaan suurta kärsimystä tai erityisen suurta vahinkoa ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Lain mukaan tekijä syyllistyy törkeään kunnianloukkaukseen silloin kun rikoksen vaikuttimena on rotu, ihonväri, syntyperä, kansallinen tai etninen alkuperä, uskonto tai vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen tai vammaisuus taikka niihin rinnastettava muu peruste, sovelletaan, mitä oikeushenkilön rangaistusvastuusta säädetään.

Valtakunnansyyttäjä voi antaa määräyksen syytteen nostamisesta, jos rikos on tapahtunut joukkotiedotusvälinettä käyttäen ja erittäin tärkeä yleinen etu vaatii syytteen nostamista.
Valokuvan ovat julkaisseet ainakin oululainen kaupunginvaltuutettu Junes Lokka Twitter-tilillään ja Uusi MV-lehti verkkosivuillaan.

Jos osallistutte pyyntöön, lisätkää nimenne ja kotipaikkakuntanne alla olevaan kommenttikenttään. Mikäli mahdollista, käyttäkää kommentointiin Google-tiliä, jos haluatte hallita kommenttejanne jatkossa. Jos kommentoit nimettömänä, et voi muokata tai poistaa kommenttiasi. Myös Facebook- tai muuta www-osoitetta on mahdollista käyttää nimen lisäksi.

Allekirjoitukset jäävät aluksi tarkistusjonoon roskapostin ja häirinnän välttämiseksi.

Tämä vetoomus tullaan lähettämään tiedoksi valtakunnansyyttäjälle tammikuun 2020 aikana.

Vetoomus on alun perin luotu RASMUS ry:n Facebook-ryhmässä 25.12.2019. Vetoomuksen on allekirjoittanut kahden vuorokauden aikana 27.12. mennessä noin 900 henkilöä. Koska vetoomukseen osallistuminen on mahdollista vain ryhmän jäsenille ja koska useat eivät käytä Facebookia, tarjoamme kaikille allekirjoitusmahdollisuuden tätä kautta. 
Myös suomalaisia epäiltyinä rikoksista al-Holin leirillä, kurdihallinnon edustaja sanoo
 • STT
Suomessa vieraileva Koillis-Syyrian kurdihallinnon edustaja Abdulkarim Omar tapasi torstaina ulkoministeri Pekka Haaviston. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARISuomessa vieraileva Koillis-Syyrian kurdihallinnon edustaja Abdulkarim Omar tapasi torstaina ulkoministeri Pekka Haaviston. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Suomessa vieraileva Koillis-Syyrian kurdihallinnon edustaja Abdulkarim Omar vaatii EU-maita kiirehtimään al-Holin leirillä olevien kansalaistensa tilanteen ratkaisemista. Hän kertoi tänään tiedotustilaisuudessa todisteita olevan myös suomalaisten osallisuudesta rikoksiin.

Omarin mukaan kurdihallinto on valmis noudattamaan mahdollisissa vierastaistelijoiden oikeudenkäynneissä paikallista lainsäädäntöä, mutta mitä tämä tarkoittaa, ei ole täysin selvää.

Omar huomauttaa, että kurdihallinnolla ei ole käytössä kuolemanrangaistusta, mutta Syyrian keskushallinnolla on.

 
Suomalaisten Isis-naisten profiileista löytyi poikkeava piirre – turvallisuusviranomaiset huolissaan

Naiset olivat Isisin ”kalifaatille” synnyttäjiä, värväreitä, propagandisteja ja moraalinvartijoita. Turvallisuusviranomaiset uskovat suomalaisnaisten olleen hyvin sitoutuneita Isisin ideologiaan.

Julkaistu: 7:00

TURVALLISUUSVIRANOMAISET ovat Ilta-Sanomien tietojen mukaan huolestuneita siitä, että Suomesta Isisin alueille lähteneiden naisten profiilit poikkeavat monista muista maista lähteneiden profiileista.
Kyse on toisin sanoen al-Holin leirillä olevasta yhdestätoista naisesta. ”Poikkeava profiili” tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, ettei Suomesta lähteneiden naisten joukossa ole ketään, joka olisi päätynyt alueelle esimerkiksi tietämättömyyttään tai romanssin perässä.

Osa heistä on matkustanut alueelle ennen kuin terrorijärjestö Isis julisti kalifaattinsa perustetuksi kesällä 2014, mutta osa on tehnyt matkansa myös sen jälkeen. Lisäksi naiset pysyivät kalifaatin alueella viimeiseen saakka – heitä täten pidetään sitoutuneina Isisin ideologiaan.

Osin näistä syistä suojelupoliisi on arvioinut, että Suomeen palaavat naiset jatkaisivat terrorista toimintaa ja integroituisivat jälleen osaksi kotimaisia jihadistisia verkostoja.

Muutoin al-Holin naisten taustat ovat hyvin kirjavat. Yhdentoista naisen joukossa on niin kantasuomalaisia käännynnäisiä eri puolilta Suomea kuin syntymämuslimeitakin, joiden juuret ovat ulkomailla.
Kuva al-Holin leiriltä marraskuulta.

Kuva al-Holin leiriltä marraskuulta.
Kuva: Carol Guzy / Zuma

ISISIN hallitsemille alueille
matkusti ainakin noin 7 000 naista eri puolilta maailmaa.
Mittakaavansa vuoksi ilmiö on historiallisesti erikoislaatuinen ja kiinnostava. Tutkimuksessa puhutaan muhajirat-ilmiöstä.

Mujahirat on uskonnollinen termi ja sillä viitataan naisiin, jotka ovat matkustaneet vääräuskoisten maailmasta oikeauskoisten maailmaan. Sanan yksikkömuoto on muhajira.

Eräs muhajirat-ilmiöstä kirjoittaneista on Oslon yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Brynjar Lia. Hän on tarkastellut muun muassa matkustamisen taustasyitä ja sitä, millaisia rooleja naisilla oli Isisin kalifaatissa.

Lian mukaan etenkin romanssia matkustamisen syynä on liioiteltu. Heitäkin on ollut – kuten vanhemman poikaystävänsä perässä mennyt ruotsalaisteini, ”Isis-Marilyn” – mutta valtaosa naismatkaajista oli naimisissa jo alueelle mennessään.

Siksi puhe ”Isis-vaimoista” ja ”Isis-morsiamista” on ongelmallista, sillä termit antavat yksipuolisen kuvan naisten roolista Isisin kalifaatissa. Suomessa samasta teemasta on puhunut muun muassa jihadismitutkija Juha Saarinen.

– Se on harhaanjohtavaa todellisuutta siitä, että naisten rooli konfliktialueella rajoittuu vaimouteen ja äitiyteen. Tämä on empiirisen tutkimuksen valossa perusteetonta. Myös naiset edistävät ja ovat motivoituneita edistämään jihadistiryhmien toimintaa, kommentoi Saarinen taannoin Ilta-Sanomille.

PROFESSORI Lia ei ole kuitenkaan tarkastellut ilmiötä niin yksityiskohtaisella tasolla, että osaisi sanoa, missä määrin turvallisuusviranomaisten arvio juuri Suomesta lähteneiden naisten poikkeuksellisesta profiilista pitää paikkansa.
Lähtijöitä on kuitenkin niin paljon, eri maista ja eri taustoista. Se on selvää, ettei ole ainakaan yhtä yksittäistä profiilia, johon kaikki naiset saisi mahdutettua.

– Syyt sille, minkä vuoksi Isisiin on liitytty ja sen joukoissa pysytty, ovat moninaiset. Vaihtoehtojen puute on kuitenkin ollut selkeästi tärkeimpiä ”motivaattoreita”, kommentoi Lia sähköpostitse.

Moni naisista on matkustanut kalifaattiin puolisonsa mukana ja jäänyt, koska ulospääsyä ei ole ollut. Edes leskeytyminen ei vapauta, sillä kalifaatissa naiset naitettiin pikavauhtia uusille Isis-taistelijoille.


Myös naiset edistävät ja ovat motivoituneita edistämään jihadistiryhmien toimintaa.

TÄSSÄ kohtaa on muistettava, mikä oli Isisin tavoite. Se ei halunnut käydä vain uskonnollista sissisotaa luolissa ja syrjäseuduilla piilotellen, vaan perustaa islamilaisen valtion.
Pelottavan lähelle järjestö tavoitteissaan pääsikin. Kalifaatin ollessa suurimmillaan se oli suurempi kuin Suomi, sillä sen elinpiirissä oli noin 10 miljoonaa ihmistä.
...
 
Suomalaisten Isis-naisten profiileista löytyi poikkeava piirre – turvallisuusviranomaiset huolissaan

Naiset olivat Isisin ”kalifaatille” synnyttäjiä, värväreitä, propagandisteja ja moraalinvartijoita. Turvallisuusviranomaiset uskovat suomalaisnaisten olleen hyvin sitoutuneita Isisin ideologiaan.

Julkaistu: 7:00

TURVALLISUUSVIRANOMAISET ovat Ilta-Sanomien tietojen mukaan huolestuneita siitä, että Suomesta Isisin alueille lähteneiden naisten profiilit poikkeavat monista muista maista lähteneiden profiileista.
Kyse on toisin sanoen al-Holin leirillä olevasta yhdestätoista naisesta. ”Poikkeava profiili” tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, ettei Suomesta lähteneiden naisten joukossa ole ketään, joka olisi päätynyt alueelle esimerkiksi tietämättömyyttään tai romanssin perässä.

Osa heistä on matkustanut alueelle ennen kuin terrorijärjestö Isis julisti kalifaattinsa perustetuksi kesällä 2014, mutta osa on tehnyt matkansa myös sen jälkeen. Lisäksi naiset pysyivät kalifaatin alueella viimeiseen saakka – heitä täten pidetään sitoutuneina Isisin ideologiaan.

Osin näistä syistä suojelupoliisi on arvioinut, että Suomeen palaavat naiset jatkaisivat terrorista toimintaa ja integroituisivat jälleen osaksi kotimaisia jihadistisia verkostoja.

Muutoin al-Holin naisten taustat ovat hyvin kirjavat. Yhdentoista naisen joukossa on niin kantasuomalaisia käännynnäisiä eri puolilta Suomea kuin syntymämuslimeitakin, joiden juuret ovat ulkomailla.
Kuva al-Holin leiriltä marraskuulta.

Kuva al-Holin leiriltä marraskuulta.
Kuva: Carol Guzy / Zuma

ISISIN hallitsemille alueille
matkusti ainakin noin 7 000 naista eri puolilta maailmaa.
Mittakaavansa vuoksi ilmiö on historiallisesti erikoislaatuinen ja kiinnostava. Tutkimuksessa puhutaan muhajirat-ilmiöstä.

Mujahirat on uskonnollinen termi ja sillä viitataan naisiin, jotka ovat matkustaneet vääräuskoisten maailmasta oikeauskoisten maailmaan. Sanan yksikkömuoto on muhajira.

Eräs muhajirat-ilmiöstä kirjoittaneista on Oslon yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Brynjar Lia. Hän on tarkastellut muun muassa matkustamisen taustasyitä ja sitä, millaisia rooleja naisilla oli Isisin kalifaatissa.

Lian mukaan etenkin romanssia matkustamisen syynä on liioiteltu. Heitäkin on ollut – kuten vanhemman poikaystävänsä perässä mennyt ruotsalaisteini, ”Isis-Marilyn” – mutta valtaosa naismatkaajista oli naimisissa jo alueelle mennessään.

Siksi puhe ”Isis-vaimoista” ja ”Isis-morsiamista” on ongelmallista, sillä termit antavat yksipuolisen kuvan naisten roolista Isisin kalifaatissa. Suomessa samasta teemasta on puhunut muun muassa jihadismitutkija Juha Saarinen.

– Se on harhaanjohtavaa todellisuutta siitä, että naisten rooli konfliktialueella rajoittuu vaimouteen ja äitiyteen. Tämä on empiirisen tutkimuksen valossa perusteetonta. Myös naiset edistävät ja ovat motivoituneita edistämään jihadistiryhmien toimintaa, kommentoi Saarinen taannoin Ilta-Sanomille.

PROFESSORI Lia ei ole kuitenkaan tarkastellut ilmiötä niin yksityiskohtaisella tasolla, että osaisi sanoa, missä määrin turvallisuusviranomaisten arvio juuri Suomesta lähteneiden naisten poikkeuksellisesta profiilista pitää paikkansa.
Lähtijöitä on kuitenkin niin paljon, eri maista ja eri taustoista. Se on selvää, ettei ole ainakaan yhtä yksittäistä profiilia, johon kaikki naiset saisi mahdutettua.

– Syyt sille, minkä vuoksi Isisiin on liitytty ja sen joukoissa pysytty, ovat moninaiset. Vaihtoehtojen puute on kuitenkin ollut selkeästi tärkeimpiä ”motivaattoreita”, kommentoi Lia sähköpostitse.

Moni naisista on matkustanut kalifaattiin puolisonsa mukana ja jäänyt, koska ulospääsyä ei ole ollut. Edes leskeytyminen ei vapauta, sillä kalifaatissa naiset naitettiin pikavauhtia uusille Isis-taistelijoille.TÄSSÄ kohtaa on muistettava, mikä oli Isisin tavoite. Se ei halunnut käydä vain uskonnollista sissisotaa luolissa ja syrjäseuduilla piilotellen, vaan perustaa islamilaisen valtion.
Pelottavan lähelle järjestö tavoitteissaan pääsikin. Kalifaatin ollessa suurimmillaan se oli suurempi kuin Suomi, sillä sen elinpiirissä oli noin 10 miljoonaa ihmistä.
...
Kyllä nuo turvallisuusarviot päivitetään, kunhan Ohisalo saa värisuoran kasaan.

Sisäministeriön kansliapäällikkö on jo, ja tietysti sisä- ja ulkoministerit. Supo tulossa.

Lopputulema on tietysti se, että kaikki roudataan tuolta Suomeen ja sitten päähuomio kiinnittyy heidän turvallisuutensa, rasistit pannaan tosissaan kuriin ja rasistejahan ovat kaikki jotka eivät yhdy tulijoiden ihailijakaartiin. Taponen tulee olemaan tärkeä propagandan julistaja, kierrokset nousevat kaiken aikaa.
 
”BANDIITTI LÖI FATIMAA”

Tummaa ja kurvikasta Fatimaa viehättivät rosoisimmat nuorukaiset.

– Hän tykkäsi jo nuorena pahoista pojista. Hän styylailikin erään alkuaikojen tunnetuimman bandiitin kanssa, joka veteli kerran Fatimaa turpaan yhden ostarin pihalla.

Entinen Cannonball-liivimies ja vapaaottelija muistelee Fatimaa. – Hän oli perso miehille. Syyriassa niitä on varmaan nyt ollut riittämiin, Immu virnistää.


Fatima oli Immun mukaan ”armoton miestennielijä.”

Hän oli nätti, mutta kauhea diiva. Sen vuoksi en lämmennyt häneen koskaan.


Immu biletti vuosikausia 80-luvulla Fatiman kanssa samoissa porukoissa.

– Fatima tuli aina jatkoille vaikka keskellä yötä. Drinksut maistuivat hänelle hyvin.

Immu on entinen vapaaottelija ja Cannonball-jengin jäsen. Immun nimeä kantava elämäkertateos nousi yhdeksi luetuimmista kirjoista viime vuonna.

 
Taustalta paljastui itähelsinkiläinen radikaalia islamintulkintaa harjoittava verkosto, jonka johtohahmoihin kuuluu kantasuomalainen nainen. Kutsumme häntä tässä jutussa nimellä Fatima. Oikealla nimellään tässä jutussa esiintyy vain Sanna.


Fatima on käynyt myös omien lastensa kanssa Syyriassa, ja vuonna 2016 hän sai tuomion lapsikaappauksesta.


Vuonna 2013 tästä naisesta tuli Sannan sisarvaimo.

FATIMALLA oli alun perin suomalainen nimi, olkoon se vaikka Laura. Hän syntyi 1970-luvun alussa kantasuomalaiseen perheeseen. Laura eli lapsuutensa pääkaupunkiseudulla. Isä oli yritysjohtaja, joka vaikutti myös politiikassa.

 
Onko tämä Fatima suomessa?

30.3.2019
”Fatima” on käynyt lapsineen Syyriassa. Nyt hän oleskelee pääkaupunkiseudulla.

Se on nähtävästi Suomessa? Sotkenko henkilöt?

Tuossa IS:n jutun kuvatekstissä maaliskuulta 2019 kerrotaan Fatiman olevan Helsingissä.
Nimien "anonymisointi" sekoittaa kyllä helposti, kun välillä on Katja ja välillä Fatima..
 
Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta.

Näkökulma: Rikkoiko ulkoministeriö perustuslakia?
VERKKOUUTISET | 25.02.2020 | 09:22

Al-Hol -jupakassa on piirteitä, jotka tekevät siitä Suomen oloissa ainutlaatuisen.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti viime keskiviikkona eli 19.2.2020 pyytää valtakunnansyyttäjää ryhtymään toimenpiteisiin esitutkinnan toimittamiseksi ulkoministeri Pekka Haaviston virkatoimen lainmukaisuudesta al-Hol-asiassa.

Valiokunnan pöytäkirjan mukaan ”pyyntö koskee ulkoministerin menettelyä ulkoministeriön konsulipäällikön virkajärjestelyissä. Asiassa on selvitettävä, onko konsulipäällikön pysyminen kannassaan johtanut siihen, että hänet on pyritty siirtämään uusiin tehtäviin epäasiallisin perustein ja onko menettelyn tarkoituksena ollut vaikuttaa konsulipäällikön päätöksentekoon, ja onko virkajärjestelyn valmistelumenettely ollut lainmukainen”. Tämä oli ollut asiasta tehdyn muistutuksen kolmas kohta.

Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelää haastateltiin saman illan 19.2.2020 A-studiossa:

Onko tilanne nyt sitten se, että pidätte Haaviston toimintaa al-Hol -asiassa muuten (kuin konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tapauksen osalta) täysin moitteettomana nyt, paitsi tässä kysymyksessä siitä, että pyrkikö hän syrjäyttämään Tuomisen?

– Kyllä. Juuri näin on. Muusta ei löytynyt moitittavaa sijaa.

Eli näistä muista kohdista asia on nyt siis käsitelty loppuun ja mitään lisää tutkimista tai ulostuloja ei ole tulossa?

– Ei. Tältä osin.


Moni ihmetteli Ojala-Niemelän lausuntoa. Käsitelty loppuun? Eikä muusta ”löytynyt moitittavaa sijaa”?

Kokenut parlamentaarikko ja juristi Johanna Ojala-Niemelä todellisuudessa oletettavasti tarkoitti, että valiokunta käsitteli loppuun vasta rikoslain puolen asiassa. Siksi siis ”tältä osin”.

Valiokunnan työn asiassa pitäisi jatkua poliisin esitutkinnan valmistuttua. Lopulta valiokunnan mietintö ottanee kantaa koko asiakokonaisuuteen.

Siihen kuuluu myös kansanedustajien muistutuksen neljäs kohta. Sen mukaan ”tutkinnan osana on tarkasteltava, onko ulkoministeri toiminut lain mukaisesti jättäessään tuomatta asian valtioneuvoston yleisistunnon ratkaistavaksi”. Hankkeista tuoda ISIS-äitejä Suomeen, kuten salaisesta Korpi-projektista, ei ollut valtioneuvoston yleisistunnon päätöstä. Perustuslain 67. pykälän mukaan kuitenkin ”yleisistunnossa ratkaistaan laajakantoiset ja periaatteellisesti tärkeät asiat sekä ne muut asiat, joiden merkitys sitä vaatii”.

Voisi olla melko ironista, jos perustuslakivaliokunta ei kansanedustajien muistutuksen myötäkään käsittelisi lainkaan sitä, rikottiinko valtakunnan turvallisuuttakin koskevassa päätöksenteossa perustuslakia.

Miksi hallituksen käsittelyyn?
Syyrian al-Holin ISIS-leirin suomalaisten kotiuttamista valmistellut Korpi-projekti työryhmineen oli monen näkemyksen mukaan sen luokan hanke, ettei ulkoministeriö olisi saanut toteuttaa sitä omin päin.

Julkisuudessa olevien tietojen valossa on vähintään perusteltua epäillä, ettei Pekka Haavisto menetellyt asiassa valtioneuvostolain eikä perustuslainkaan mukaisesti. Tämä kysymys saattaa vielä palata kummittelemaan, kun al-Holin tapauksen puintia jatketaan.

Miksi ulkoministerin olisi sitten pitänyt tuoda tällainen asia hallituksen käsittelyyn, ainakin viimeistään loppuvuodesta?

* Perustuslain 67. pykälässä säädetään, että valtioneuvoston yleisistunnon tulisi ratkaista laajakantoiset ja periaatteellisesti tärkeät asiat sekä ne muut asiat, joiden merkitys sitä vaatii.
* Valtioneuvostolaissa todetaan, että ministeriön päätettäväksi kuuluva asia on yksittäistapauksessa siirrettävä yleisistunnossa ratkaistavaksi, jos sen katsotaan olevan niin laajakantoinen tai periaatteellisesti tärkeä, että se olisi ratkaistava yleisistunnossa. Siirtämisestä päättää yleisistunto pääministerin tai asianomaisen ministerin esityksestä.

”Laajakantoisuudelle” ja ”periaatteelliselle tärkeydelle” ei ole aukotonta määritelmää. Hyvällä tahdolla voidaankin todeta, että esimerkiksi yksittäisten orpolapsien kotiuttaminen Syyrian leiriltä tuskin täyttäisi laissa mainittua kynnystä. Tilanne menee kuitenkin mutkikkaammaksi, kun kotiutettavien määrä nousee, mukaan otetaan useita ministeriöitä ja joudutaan punnitsemaan terrorismin uhkaan liittyviä turvallisuuskysymyksiä.

Muistellaanpa, minkä suuruusluokan hankkeesta oli kyse.

Ulkoministeriön johdolla perustettiin marraskuussa 2019 ”KORPI-projekti -työryhmä”. Mukana olivat ulkoministeriö, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö ja puolustusministeriö. Työryhmän alaisuuteen asetettiin perustamisasiakirjan mukaan vielä kolme alatyöryhmää, joihin ministeriöt lähettivät edustajiaan. Alatyöryhmät olivat konsulitoiminta, operaatioturvallisuus ja -logistiikka sekä viestintä. Niiden tehtävänä oli ”tuottaa operaatiosuunnitelma vastuullaan olevan kokonaisuuden osalta”. Hankkeesta tiesivät vain asianosaiset.

Maan johdon tietämättä
Myöhemmin julki tulleiden tietojen mukaan Korpi-ryhmä laati ulkoministeriön johdolla tarkan suunnitelman tuoda leiriltä Suomeen joulukuussa charterlennolla kaikki palautukseen suostuvat henkilöt.

Ulkoministerin toimivallalla siis perustettiin neljän ministeriön yhteishankkeena työryhmä ja alatyöryhmiä, jotka päätyivät laatimaan tarkan suunnitelman noin 40 ihmisen tuomisesta Syyrian ISIS-leiriltä Suomeen. Heidän joukossaan maahan olisi tuotu kymmenkunta naista, joiden muodostamasta turvallisuusuhasta suojelupoliisi on varoittanut.

Kotiuttamishankkeita vietiin eteenpäin muun muassa tämän ja tämän jutun perusteella informoimatta asianmukaisesti silloista pääministeri Antti Rinnettä ja tasavallan presidentti Sauli Niinistöä.

Presidentti palasi poliittisen päätöksen – eli valtioneuvoston linjauksen – tarpeeseen Ylen Ykkösaamussa lauantaina 22.2.2020. Sauli Niinistöltä kysyttiin loppuvuoden tapahtumista ja turvallisuusselvitysten kattavuudesta al-Holin asiassa. Hän vastasi muun muassa seuraavaa:

– Erityisesti poliittinen päätös – sehän sitten syntyi joulukuussa – se oli minusta sen vuoksi hyvin tärkeä, että tuo erityislähettiläs (ulkoministerin erityisedustaja, toim. huom.) joka siellä paikan päällä oli, hän joutui pyytämään virka-apua. Ja yksittäinen virkamies, hänen pyyntönsä on vähän vaikea toiselle virkamiehelle, ellei taustalla ole selkeää linjausta.

Tasavallan presidenttikin siis katsoi, että ulkoministerin al-Hol-erityisedustaja tarvitsi tuekseen poliittista päätöstä voidakseen ottaa kotiutushankkeeseen mukaan muita viranomaisia. Korpi-projektia kuitenkin vietiin eteenpäin pelkällä ulkoministeri Haaviston päätöksellä ja julki kertomatta.

Vasta joulukuun puolivälissä uuden pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus teki yleisistunnossaan al-Holista periaatepäätöksen.

KASPERI SUMMANEN


 
Back
Top