Siinä jotain varojen käyttökohteista.Eli 1740 miljoonaa materiaalihankintoihin ja siitä pois 163 miljoonaa rajavartiolaitoksen koneille? Vai onko tuo 1740 + 163 miljoonaa, koska Rajahan ei kuulu Puolustusvoimien alle?
No, oli miten oli, niin piikki on auki 1,5 -1,7 miljardin euron tahtiin, joten mitä laitetaan tulemaan? Jos minulta kysyttäisiin, niin ensimmäiseksi modernisoitaisiin kaikki meidän Sergeit, mutta ehkä onkin parempi, ettei minulta kysytä.
Tuleeko kokonaan uusia järjestelmiä, vai kasvatetaanko lähinnä olemassa olevien järjestelmien ja a-tarvikkeiden määriä? Jos uusia tulee, niin veikkaan, että lennokkeja. Jos taas olemassa olevien määrien kasvattamista, niin veikkaan, että Horneteille lisää ilmasta maahan -aseistusta, lisää vastatykistötutkia, ja lisää pst-aseistusta.
Toivoisin oikeastaan, ettei lähdettäisi hirveästi keulimaan uusien järjestelmien kanssa, koska ne pitäisi oikeasti kilpailuttaa ja evaluoida ja se on pitkä prosessi. Parempi olisi nyt kasvattaa olemassa olevien ja jo evaluoitujen sekä hyväksi havaittujen avainjärjestelmien taistelunkestävyyttä hankkimalla lisää a-tarvikkeita/ohjuksia/etc.
Puolustusvoimien määrärahoja lisätään
Suomen sotilaallisessa toimintaympäristössä tapahtunut muutos edellyttää pitkäjänteistä puolustuskyvyn vahvistamista sekä nopeaa lyhyen ja keskipitkän aikavälin lisäresursointia Puolustusvoimien määrärahoihin. Lisäresursointi aloitetaan välittömästi jo kuluvana vuonna. Puolustusvoimien toimintamenoihin osoitetaan kehyskaudella vuotuinen noin 130200 miljoonan euron korotus, jolla mm. lisätään Puolustusvoimien henkilöstömäärää asteittain, lisätään kertausharjoituskoulutettavien reserviläisten määrää, nostetaan materiaalin kunnossapidon tasoa ja varmennetaan Puolustusvoimien toiminta ja valmius.
Puolustusmateriaalihankintoihin osoitetaan kehyskaudella yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäys, jota on tarkoitus käyttää mm. panssarintorjunta- ja ilmatorjunta-aseiden, taistelijan varusteiden, tykistöampumatarvikkeiden, kenttähuoltomateriaalin sekä meri- ja ilmapuolustuksen ohjusten hankintaan. Edellä mainitut hankkeet käynnistetään kevään lisätalousarvioon sisällytettävällä Puolustuskyvyn parantaminen –tilausvaltuudella, jonka suuruus on 1,75 mrd. euroa jatkuen vuoteen 2027.
Rajavartiolaitoksen uusien valvontalentokoneiden hankintaan varaudutaan 163 miljoonalla eurolla, ja asiaan liittyvät tarkemmat budjettipäätökset tehdään valmistelun täsmennyttyä. Rajavartiolaitokselle kohdennetaan muuttuneessa turvallisuustilanteessa myös muihin välttämättömiin menoihin 20 miljoonaa euroa kevään 2022 lisätalousarviossa, 45 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja 46 miljoonaa euroa vuonna 2024 sekä 6,4 miljoonaa euroa vuosittain vuosina 2025 ja 2026, minkä lisäksi rajavartiolaitokselle kohdistuu määrärahalisäyksiä osana kyberturvallisuuden kokonaisuutta.
Hallitus on perunut Puolustusvoimien osalta kevään 2021 kehysriihessä päätetyn 35 miljoonan euron kehysleikkauksen, joka kohdentui sekä toimintaan että materiaalihankintoihin.
Toiminnan taso ja henkilöstö
Puolustusvoimien toimintamenoihin osoitetaan kehyskaudella 2023-2026 vuotuinen 129-201 miljoonan euron tasokorotus, joka kohdentuu seuraaviin osa-alueisiin:
- Puolustusvoimien henkilöstömäärää lisätään Valtioneuvoston puolustusselonteon (VN 2021:78) mukaisesti lähivuosien aikana 500 henkilötyövuodella. Henkilöstölisäykset kohdistuvat sekä siviili- että sotilashenkilöstöön, ja ne aloitetaan jo vuonna 2022.
- Sopimussotilaiden määrää lisätään noin 180−230 henkilötyövuodella nykyisestä noin 350 henkilötyövuodesta
- Kertausharjoituksia lisätään vuosittain noin 10 000 reserviläisellä nykyisestä 19300 reserviläisestä
- Puolustusvoimien päivittäisen toiminnan tason ylläpitäviä resursseja varmennetaan (kuten alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen, harjoitustoiminta ja polttoaineet)
- Materiaalin kunnossapidon tason nosto
- Valmiudellista syistä aiheutuva kiinteistömenojen kasvu, mukaan lukien energian hinnannousu.
Puolustusmateriaalihankinnat
Hallitus päätti, että puolustusmateriaalihankintoihin osoitetaan kehyskaudelle 2023−2026 yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäys parantamaan kansallista puolustuskykyä. Edellä mainitut hankkeet käynnistetään kevään lisätalousarvioon sisällytettävällä Puolustuskyvyn parantaminen 2022 –tilausvaltuudella, jonka suuruus on 1,74 mrd. euroa jatkuen aina vuoteen 2027. Lisätalousarvion 2022 kanssa puolustusmateriaalihankintojen yhteenlaskettu kokonaisuus on noin 2 miljardia euroa.
Rahoituksella hankintaan muun muassa panssarintorjunta- ja ilmatorjunta-aseistusta, taistelijan varusteita, tykistön ampumatarvikkeita, kenttähuoltomateriaalia sekä meri- ja ilmapuolustuksen ohjuksia.
Viimeksi muokattu: