Miten nykytilanteessa realistisesti pystyttäisiin nopeasti kasvattamaan puolustusvoimien omaa suorituskykyä?

Eli 1740 miljoonaa materiaalihankintoihin ja siitä pois 163 miljoonaa rajavartiolaitoksen koneille? Vai onko tuo 1740 + 163 miljoonaa, koska Rajahan ei kuulu Puolustusvoimien alle?

No, oli miten oli, niin piikki on auki 1,5 -1,7 miljardin euron tahtiin, joten mitä laitetaan tulemaan? Jos minulta kysyttäisiin, niin ensimmäiseksi modernisoitaisiin kaikki meidän Sergeit, mutta ehkä onkin parempi, ettei minulta kysytä.

Tuleeko kokonaan uusia järjestelmiä, vai kasvatetaanko lähinnä olemassa olevien järjestelmien ja a-tarvikkeiden määriä? Jos uusia tulee, niin veikkaan, että lennokkeja. Jos taas olemassa olevien määrien kasvattamista, niin veikkaan, että Horneteille lisää ilmasta maahan -aseistusta, lisää vastatykistötutkia, ja lisää pst-aseistusta.

Toivoisin oikeastaan, ettei lähdettäisi hirveästi keulimaan uusien järjestelmien kanssa, koska ne pitäisi oikeasti kilpailuttaa ja evaluoida ja se on pitkä prosessi. Parempi olisi nyt kasvattaa olemassa olevien ja jo evaluoitujen sekä hyväksi havaittujen avainjärjestelmien taistelunkestävyyttä hankkimalla lisää a-tarvikkeita/ohjuksia/etc.
Siinä jotain varojen käyttökohteista.


Puolustusvoimien määrärahoja lisätään​


Suomen sotilaallisessa toimintaympäristössä tapahtunut muutos edellyttää pitkäjänteistä puolustuskyvyn vahvistamista sekä nopeaa lyhyen ja keskipitkän aikavälin lisäresursointia Puolustusvoimien määrärahoihin. Lisäresursointi aloitetaan välittömästi jo kuluvana vuonna. Puolustusvoimien toimintamenoihin osoitetaan kehyskaudella vuotuinen noin 130200 miljoonan euron korotus, jolla mm. lisätään Puolustusvoimien henkilöstömäärää asteittain, lisätään kertausharjoituskoulutettavien reserviläisten määrää, nostetaan materiaalin kunnossapidon tasoa ja varmennetaan Puolustusvoimien toiminta ja valmius.

Puolustusmateriaalihankintoihin osoitetaan kehyskaudella yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäys, jota on tarkoitus käyttää mm. panssarintorjunta- ja ilmatorjunta-aseiden, taistelijan varusteiden, tykistöampumatarvikkeiden, kenttähuoltomateriaalin sekä meri- ja ilmapuolustuksen ohjusten hankintaan. Edellä mainitut hankkeet käynnistetään kevään lisätalousarvioon sisällytettävällä Puolustuskyvyn parantaminen –tilausvaltuudella, jonka suuruus on 1,75 mrd. euroa jatkuen vuoteen 2027.

Rajavartiolaitoksen uusien valvontalentokoneiden hankintaan varaudutaan 163 miljoonalla eurolla, ja asiaan liittyvät tarkemmat budjettipäätökset tehdään valmistelun täsmennyttyä. Rajavartiolaitokselle kohdennetaan muuttuneessa turvallisuustilanteessa myös muihin välttämättömiin menoihin 20 miljoonaa euroa kevään 2022 lisätalousarviossa, 45 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja 46 miljoonaa euroa vuonna 2024 sekä 6,4 miljoonaa euroa vuosittain vuosina 2025 ja 2026, minkä lisäksi rajavartiolaitokselle kohdistuu määrärahalisäyksiä osana kyberturvallisuuden kokonaisuutta.
Hallitus on perunut Puolustusvoimien osalta kevään 2021 kehysriihessä päätetyn 35 miljoonan euron kehysleikkauksen, joka kohdentui sekä toimintaan että materiaalihankintoihin.
Toiminnan taso ja henkilöstö
Puolustusvoimien toimintamenoihin osoitetaan kehyskaudella 2023-2026 vuotuinen 129-201 miljoonan euron tasokorotus, joka kohdentuu seuraaviin osa-alueisiin:
- Puolustusvoimien henkilöstömäärää lisätään Valtioneuvoston puolustusselonteon (VN 2021:78) mukaisesti lähivuosien aikana 500 henkilötyövuodella. Henkilöstölisäykset kohdistuvat sekä siviili- että sotilashenkilöstöön, ja ne aloitetaan jo vuonna 2022.
- Sopimussotilaiden määrää lisätään noin 180−230 henkilötyövuodella nykyisestä noin 350 henkilötyövuodesta
- Kertausharjoituksia lisätään vuosittain noin 10 000 reserviläisellä nykyisestä 19300 reserviläisestä
- Puolustusvoimien päivittäisen toiminnan tason ylläpitäviä resursseja varmennetaan (kuten alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen, harjoitustoiminta ja polttoaineet)
- Materiaalin kunnossapidon tason nosto
- Valmiudellista syistä aiheutuva kiinteistömenojen kasvu, mukaan lukien energian hinnannousu.


Puolustusmateriaalihankinnat
Hallitus päätti, että puolustusmateriaalihankintoihin osoitetaan kehyskaudelle 2023−2026 yhteensä noin 1,5 miljardin euron lisäys parantamaan kansallista puolustuskykyä. Edellä mainitut hankkeet käynnistetään kevään lisätalousarvioon sisällytettävällä Puolustuskyvyn parantaminen 2022 –tilausvaltuudella, jonka suuruus on 1,74 mrd. euroa jatkuen aina vuoteen 2027. Lisätalousarvion 2022 kanssa puolustusmateriaalihankintojen yhteenlaskettu kokonaisuus on noin 2 miljardia euroa.

Rahoituksella hankintaan muun muassa panssarintorjunta- ja ilmatorjunta-aseistusta, taistelijan varusteita, tykistön ampumatarvikkeita, kenttähuoltomateriaalia sekä meri- ja ilmapuolustuksen ohjuksia.
 
Viimeksi muokattu:
tulkitsin että 1740 + 163 lennokkeihin, eli 1,9 miljardia yhteensä.

Ennen tätä on jo valmisteltu ilmatorjuntaa, mutta en tiedä onko se osana tätä. Alla Kaikkosen pohdintaa ilmatorjunnasta ja sen sopimisesta budjettiin

-------

– Meillä on tunnistettu, että ilmatorjunta on kohta, jossa parannusta ja vahvistusta tarvitaan.

Kaikkonen kertoo laittaneen nimen alle paperiin eilen perjantaina. Hänen mukaansa Suomi valitsee kahden israelilaisen ilmatorjunta-aseen välillä.

– Haarukoinnissa meille sopivimmiksi ovat osoittautumassa kaksi israelilaista vaihtoehtoa, Kaikkonen sanoo.

Suomi jatkaa neuvotteluja Israel Aerospace Industriesin sekä Rafael Advanced Systemsin kanssa, kerrotaan puolustusministeriön tiedotteessa. Päätös valitusta järjestelmästä tehdään alkuvuodesta 2023.

Hankinnan euromäärää ei anneta julkisuuteen, mutta Kaikkonen sanoo, että se pysyy normaalin puolustusbudjetin sisällä.

– Se on merkittävä investointi, isoimmasta päästä hävittäjien jälkeen.
 
Okei, eli ei mitään ilmavoimille. Pidän aika erikoisena, koska Hornetien JDAM-iskut voisivat olla hyvinkin tehokkaita vihollisen yhtymiä vastaan. Ja toisaalta taas JASSM:eja lisää hankkimalla voitaisiin iskeä huollon solmukohtiin syvemmällä Venäjän puolella rajaa. Mutta ilmeisesti suuremmat puutteet on todettu pst/it-puolella. En sikäli käy kiistämään, että Stinger/NLAW-kulutus Ukrainassa on huimalla tasolla ja varmastikaan meillä ei ole riittävää materiaalivarastoa näistä aseista tällä hetkellä. Hyvä myös, jos hankitaan uusia kypäriä ja suojaliivejä. Mielestäni pitäisi kyllä koko 280 000 sodan ajan joukko pystyä varustamaan modernilla kypärällä ja suojaliivillä.
 
Okei, eli ei mitään ilmavoimille. Pidän aika erikoisena, koska Hornetien JDAM-iskut voisivat olla hyvinkin tehokkaita vihollisen yhtymiä vastaan. Ja toisaalta taas JASSM:eja lisää hankkimalla voitaisiin iskeä huollon solmukohtiin syvemmällä Venäjän puolella rajaa. Mutta ilmeisesti suuremmat puutteet on todettu pst/it-puolella. En sikäli käy kiistämään, että Stinger/NLAW-kulutus Ukrainassa on huimalla tasolla ja varmastikaan meillä ei ole riittävää materiaalivarastoa näistä aseista tällä hetkellä. Hyvä myös, jos hankitaan uusia kypäriä ja suojaliivejä. Mielestäni pitäisi kyllä koko 280 000 sodan ajan joukko pystyä varustamaan modernilla kypärällä ja suojaliivillä.
Nykyisen JASSM:on valmistus on päättynyt ja uutta ER-versiota ei ole integroitu Hornettiimme. Sitä paitsi, se tulee melko selvästi F-35:n pakettiin.
Mitäs luulette, tuleeko Bonuksia lisää tykistölle?
Vai pelataanko pst-ohjusten hankinnoilla?
 
Nykyisen JASSM:on valmistus on päättynyt ja uutta ER-versiota ei ole integroitu Hornettiimme. Sitä paitsi, se tulee melko selvästi F-35:n pakettiin.
Mitäs luulette, tuleeko Bonuksia lisää tykistölle?
Vai pelataanko pst-ohjusten hankinnoilla?
"Tykistön ampumatarvikkeet" voivat tarkoittaa myös lisapaukkuja M270 MLRS-raketinheittimiin. Tuo voisi olla keino parantaa kaukovaikuttamistamme, kun JASSM-tie on tosiaan loppuun kuljettu tältä erää ja ER-version suhteen varmaan puhutaan sitten jostain vuodesta 2030.
 
Pidän aika erikoisena, koska Hornetien JDAM-iskut voisivat olla hyvinkin tehokkaita vihollisen yhtymiä vastaan. Ja toisaalta taas JASSM:eja lisää hankkimalla voitaisiin iskeä huollon solmukohtiin syvemmällä Venäjän puolella rajaa.

Jos jotain apua voitaisiin kriisissä jenkeiltä saada niin lisää JASSM-puikkoja.

Voivat antaa niitä tänne ja ottaa omaan käyttöön lisää ER malleja.
 
Rannikkopuolustukselle siis ilmeisesti siis tulossa lisää Gabriel V-pintatorjunta-ohjuksia aluksille ja maalaveteille. Olisikohan mahdollista saada rannikkojoukkoja varten myös Spike NLOS:ia?
 
Missä muussa kalustossa K9:n lisäksi Suomella on optioita jäljellä käytettävänä?
 
Siis sinä olet oikeasti sitä mieltä, että jos kaikki Suomen sillat posautetaan ilmaan, tämä haittaa yhtäläisesti Suomeen tienX suunnassa vyöryvää vihollisen prikaatia, kuin kaikkialta ympäri Suomen kokoon kutsuttavia meikäläisten joukkoja? Selitäppä nyt. Valaisen esimerkillä, että varmasti menee jakeluun:

Matti, Pekka, Simo ja Timo on kutsuttu palvelukseen. Matti asuu Porissa, Pekka Tampereella, Simo Turussa ja Timo Helsingissä. Prikaati, johon he kuuluvat, perustetaan vaikkapa Hämeenlinnassa. Matin pitää kulkea sinne 6 sillan kautta, Pekan 5 sillan kautta, Simon 10 sillan kautta ja Timon 7 sillan kautta, joita ei enää ole. Tämän lisäksi Hämeenlinnassa perustettava prikaati pitää kuljettaa sinne Helsinkiin (7 sillan kautta joita ei enää ole) torjumaan sinne E18 tietä pitkin posottavaa vihollisen prikaatia. E18 tietä etenevällä vihollisella on edessään 17 siltaa, jotka sen pitää siltapanssareilla ylittää tai ohittaa. Kumman osapuolen arvelet saavan tarvitsemansa sillat ensin kuntoon voidaakseen päästä Helsinkiin, kun otetaan huomioon paitsi siltojen eriävä määrä (35 vs 17) ja se, että vihollisen tarvitsee todellakin kokonaisuudessaan korjata tai ohittaa vain nuo 17 siltaa, kun taas meidän puolen pitää käytännössä korjata tai ohittaa sattumanvaraisesti siltoja joka puolella Suomea, jotta Matti, Pekka, Simo, Timo ja heidän prikaatinsa pääsee päämäärään (eivät sillan korjaajat tiedä, mitä siltoja pitäisi priorisoida kuntoon, eivät he tiedä Matista, Pekasta, Simosta ja Timosta mitään, ehkä prikaatista jotain), kun vielä otetaan huomioon, että meidän puoli ei ole varautunut tähän, mutta vastapuoli on varautunut siltapanssareillaan?

Otetaan toinen esimerkki:
Pioneerit posauttavat ne E18 tien suunnassa olevat 17 siltaa paskaksi, mutta ei muita (oletamme, ettei vihollinen hyökkää muualta) ja nekin vain sitä mukaa, kun vihollinen etenee, ei yhtään ennen. Kumpi osapuoli pääsee ensiksi Helsinkiin, kun Matin Ladan nopeus on 60km/h, Pekan Skodan 80km/h, Simon Audin 160km/h, Timo BMW:n 140 km/h ja prikaatin nopeus 80 kh/h, kun vihollisen kolonnan nopeus on 60 km/h ja jokaisen sillan ylittämisessä siltapanssarilla kestää vartin verran?

Joko nyt havainnollistaa tarpeeksi?
Emme tarvitse sotilaita, jotka tarvitsevat siltoja.
Vesi ei ole este, se on vain hidaste.
Meidän jälkeemme tulevat pioneerit ja siltainsinöörit.
t: Kevyt RannikkojääkäriPataljoona
 
K10 latausvaunuissa, joita ei kuulema Suomessa tarvita, kun erikoisolosuhteet yms...
Ei tarvita, käyttöperiaate on ihan erilainen ja sitä a-tavikkeiden lataamista on harjoiteltu pitkään. Suomessa täyttö on tuliasema-alueella ja täyttö otetaan vaihdettaessa asemia. Korealaiset ajavat tykit samalla tavalla rintamaan, kuin venäläiset ja latausvaunuilla yritetään kestää vastatykistötoimintaa.
 
Ei tarvita, käyttöperiaate on ihan erilainen ja sitä a-tavikkeiden lataamista on harjoiteltu pitkään. Suomessa täyttö on tuliasema-alueella ja täyttö otetaan vaihdettaessa asemia. Korealaiset ajavat tykit samalla tavalla rintamaan, kuin venäläiset ja latausvaunuilla yritetään kestää vastatykistötoimintaa.
Olen katsonut noita korealaisten K-9 -rivejä. Ampuvat samanaikaisesti. Onko Moukareissa mahdollisesti jokin verkotuskyky, että yhtä liipaisinta painamalla N. putkea ampuu?
 
Laiskana paskana en lukenut ketjua läpi, mutta onko varusmiespalveluksen pidentämistä käsitelty jo? Haulla ei löytynyt osumia.
Olisiko realistisesti mahdollista 6kk palveluksen pidentäminen 9 kuukauteen, siten ylimääräisenä 3kk aikana olisi resursseja järjestää järkevää koulutusta, eikä pelkkää kikkelin venyttelyä. Olisiko tuolla mitään merkittävää vaikutusta valmiuteen saapumiserän vaihtuessa?
 
Laiskana paskana en lukenut ketjua läpi, mutta onko varusmiespalveluksen pidentämistä käsitelty jo? Haulla ei löytynyt osumia.
Olisiko realistisesti mahdollista 6kk palveluksen pidentäminen 9 kuukauteen, siten ylimääräisenä 3kk aikana olisi resursseja järjestää järkevää koulutusta, eikä pelkkää kikkelin venyttelyä. Olisiko tuolla mitään merkittävää vaikutusta valmiuteen saapumiserän vaihtuessa?
Yksi vaihtoehto tuokin. Ensin pitäisi ottaa korona-ajan saapumiserät kuukauden ylipalvelukseen jossa täydennettäisiin koulutuspuuttee. Monet nuoret ovat valittaneet koulutuksen olleen paskaa jatkuvista karanteeneista johtuen.
 
Laiskana paskana en lukenut ketjua läpi, mutta onko varusmiespalveluksen pidentämistä käsitelty jo? Haulla ei löytynyt osumia.
Olisiko realistisesti mahdollista 6kk palveluksen pidentäminen 9 kuukauteen, siten ylimääräisenä 3kk aikana olisi resursseja järjestää järkevää koulutusta, eikä pelkkää kikkelin venyttelyä. Olisiko tuolla mitään merkittävää vaikutusta valmiuteen saapumiserän vaihtuessa?
Minä olen miettinyt samaa. Luulisi että tuo olisi varmaan halvin tapa saada muutama tuhat sotilasta lisää ruotuun. 9kk palveluksessa voisi tuo 3kk alokasaika ja 6kk valmiusyksiköissä. Johtajille ja spesialisteille sitten 3kk extra kakkua päälle. Mahtaiskohan riittää rukkiin lähtijöitä, jos palvelus ois 15kk? Tässä mallissa tosin olisi ehkä hyvä olla 4 saapumiserää vuodessa. Samalla voisi olla syytä perata muutenkin perata asevelvollisuuslakia läpi. Voisi olla ihan hyvä malli siirtyä vaikka vähän valikoivampaan asevelvollisuuteen, mutta ottaa naiset saman velvollisuuden piiriin. Otetaan niin sanotusti rusinat pullasta. Hämmentävää, että vielä 2022 osan ihmisistä pitää mennä inttiin siksi että on munat🤔
 
Massatuotantona kevyitä kranaatinheittimiä ja ammuksia.

Esim M224 painaa noin 20 kiloa ja sillä voi ampua kuitenkin 3.5 kilometrin päähän epäreilua.

Näitä pitäisi olla jaettavissa ihan takalinjojen hirviporukoille asti. Kärkeä näillä ei pysäytetä, mutta leiriintynyttä huoltoa voi häiritä ikävästi.
 
Minä olen miettinyt samaa. Luulisi että tuo olisi varmaan halvin tapa saada muutama tuhat sotilasta lisää ruotuun. 9kk palveluksessa voisi tuo 3kk alokasaika ja 6kk valmiusyksiköissä. Johtajille ja spesialisteille sitten 3kk extra kakkua päälle. Mahtaiskohan riittää rukkiin lähtijöitä, jos palvelus ois 15kk? Tässä mallissa tosin olisi ehkä hyvä olla 4 saapumiserää vuodessa. Samalla voisi olla syytä perata muutenkin perata asevelvollisuuslakia läpi. Voisi olla ihan hyvä malli siirtyä vaikka vähän valikoivampaan asevelvollisuuteen, mutta ottaa naiset saman velvollisuuden piiriin. Otetaan niin sanotusti rusinat pullasta. Hämmentävää, että vielä 2022 osan ihmisistä pitää mennä inttiin siksi että on munat🤔
Minä en lähtisi lisäämään saapumiserien määrää. Loppuviimeksi se ei sodan ajan joukkojen määrään vaikuta kuin sen 3kk. Nämä tyypit kuitenkin on astumassa palvelukseen ennemmin tai myöhemmin. Sen sijaan ajatus pidemmästä palvelus ajasta olisi hyödyllinen. Kustannuspaineiden takia asevelvollisuutta on kuitenkin lyhennetty useampaan otteeseen.

Minusta P-kausi voitaisiin hyvin suorittaa erillisenä koulutuksena pakollisena kaikille. jonka jälkeen siirrytään varsinaiseen asepalvelukseen aselajin koulutuskeskukseen sopivaksi ajaksi. Jos jääkärille riittää 5kk niin sit se riittää, jos se vaatii 7kk niin sit se vaatii sen, kuhan on tasa-arvoinen koulutus. Joten toisiks pisimmän mukaan kai mennään.

Itse olisin mieluummin toivonu viikon pidempää palvelusta verrattuna siihen, että ajan säästämiseksi söin pakkiruokailuja sadan metrin päässä mukesta.
 
Ei ole mennyt kahta vuotta, reilu puoli+ vuotta vasta. Aikamoista. Tosissaan ollaan ja olemme. Muoks viestit siis postattu 30.3.2022

1. Lisätään ammattihenkilöstön määrää. Palkataan lisää aliupseereja, otetaan takaisin nuorempia evp-upseereita esim esikuntatehtäviin ja palkataan siviilejä tukitehtäviin vapauttamaan sotilaita sotilaiden töihin ja ammattiosaamisen perusteella erikoistehtäviin kuten kyberiin. Palkataan kokeneita MPK-kouluttajia ja operaatioissa olleita reserviläisiä kouluttajiksi ja valmistehtäviin. Tällä sellaiset 4000-5000 ihmistä lisää olisi hyvä alku. Ja lopuksi kasvatetaan kadettikurssien aloitusvahvuuksia vaikka peruskoulutus kestääkin kolme vuotta.
2. Lisätään kertausharjoitusten määrää vähintään tuplaksi samaan tahtiin kun saadaan lisää kouluttajia kentälle.
3. Ostetaan lisää ampumatarvikkeita, kaikkia ampumatarvikkeita ulkomailta. Etenkin GMLRS, Gabriel, ilmasta-maahan a-tarvikkeet, tykistön pitkän kantaman ja hakeutuvat ampumatarvikkeet. Aloitetaan/kasvatetaan samalla kotimainen kivkal ja tykistön ja krh:n ammusten tuotanto sekä meri- ja panssarimiinojen tuotanto.
4. Laitetaan kotimainen teollisuus tuottamaan taisteluasuja, kantolaitteita, taisteluvöitä ja yksittäisen sotilaan suojavarustuksia.
5. Laitetaan Patria, Sisu ja kumppanit tuottamaan kovaa tahtia uusia panssari- ja maastoajoneuvoja. Samalla paranee valmius kun tuotantolinjat ovat toiminnassa kuten a-tarvikkeidenkin osalta.
6. Laitetaan kotimainen teollisuus tuottamaan johtamisjärjestelmäkalustoa, radioita ym sekä varmantamaan kiinteitä yhteyksiä.
7. Aloitetaan valmiusrakentaminen kaikissa tukikohdissa ja väistöpaikoissa.
8. Kunnostetaan ja laajennetaan kaikki intille suunnitellut suojatilat.
9. Aloitetaan kehittyneempien asejärjestelmien lisähankinnat ulkomailta. Mieluummin sellaisia joita on jo palveluskäytössä ja joille on jo ylläpito olemassa. MLRS, vastatykistötutkat, LEO:t, NASAMS, Elso, K9, Stinger, Spike, NLAW jne.
10. Aloitetaan puuttuvien suorituskykyjen paikkaaminen uuden kaluston hankinnalla, kuten IT:n kaukotorjunta, aseistetut MALE:t, vaanivat UAV:t jne.

Pelkästään nuo neljä ensimmäistä nostavat jo olemassa olevien kykyjen tehokkuutta ja valmiutta nopeasti. 5-8 toisivat taistelukestänyyttä kun kotimainen tuotantovalmius ja samalla korjauskyky paranee ja suoja kehittyy. 9 voi tuottaa kykyä parhaissa tapauksissa kuukausissa jos saadaan ostettua materiaalia kumppanimaiden asevoimien varastoista suoraan, muuten kestää yli vuoden. 10 onkin sitten jo useamman vuoden projekti.

Parin vuoden päästä tuo viesti kaivetaan esiin toteutuneena profetiana, kun noin tapahtui. :censored:

No, ei ehkä sentään.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top