Miten sotilaallinen konflikti vaikuttaisi puolustusvoimien kalustotilanteeseen?

Kehittäisikö sota puolustusvoimien materiaalista tilannetta?


  • Äänestäjiä yhteensä
    18

RPG83

Soome Majori
(@moderaattorit: Parempikin alue tälle olisi saattanut löytyä, mutta laitetaan nyt tänne. Kyse ei ole teknisestä kalustosta, mutta en oikein tiedä, onko tämä turvallisuuspolitiikkaakaan. "Taktiikka ja strategia" tuntui sopivalta välimaastolta.)

Sanotaan, että maamme joutuu jälleen kerran sotaan ikiaikaista vihollistamme vastaan. Mikä vaikutus sodalla on puolustusvoimien materiaaliseen tilanteeseen? Johtaako sota materiaalin määrän kasvuun, vai osoittautuuko jo tappioiden osittainen korvaaminen liian vaikeaksi?

Kysymyksiä pohtiessa täytyy ottaa huomioon monia asioita. Listaan alle puoltavia ja kieltäviä seikkoja:

Puolesta:
+Suomi on rikas valtio, jolla on varaa ostaa aseita
+Suomi on Euroopan unionin jäsen (olemme siis niissä pöydissä, joissa asioista päätetään)
+Suomessa riittää kyllä halukkaita käyttäjiä, jos jostakin vain saadaan kalustoa
+Talvisota johti kalustotilanteen parantumiseen (historiallinen esimerkki)

Vastaan:
-Suomalaiset poliitikot ovat ensi sijassa kiinnostuneita hyvinvointivaltion rippeiden säilyttämisestä
-Suomi on tunnettu nöyrästä ja varovaisesta linjastaan
-Suomi ei kuulu Natoon
-Länsi on osoittanut haluttomuutensa myydä aseita Georgialle 080808-sodan jälkimainingeissa
-Länsi on ollut ylipäätään hyvin haluton aseistamaan Ukrainaa
-Kaikilla on vähän kalustoa, eikä kukaan halua kriisissä luopua omastaan
 
Johtaisi räjähdyksenomaiseen kaluston kasvuun kun koko Neuvostoimperium... Venäjän kalusto voitaisiin laskea myös meidän kalustoksi. Näitä aseita hvyäksikäyttäen taltutamme Venäjän ja Ruotsin väliset rajakahakat Haaparannassa.

Leikki sikseen...

Vaikka tuosta hässäkästä jotenkin kunnialla selviäisimme niin näkisin tilanteen hyvin samankaltaisena Georgian kanssa. Venäjällä on läpi historian ollut ilmiömäinen kyky saada itsensä näyttämään uhrilta. Luultavasti se kävisi Suomenkin kimppuun "kaltoin kohdeltuna naapurina". Tilanne maailmanrauhan osalta olisi niin tulehtunut että suurvallat tuskin haluaisivat provosoida Venäjää varustamalla ja aseistamalla Suomea.
 
Kaikilla ei ole vähän kalustoa ellei olla kolmannessa maailmansodassa eli luultavasti löytyy jostain päin maailmaa asemyyjiä jos löytyy rahaa. Lisäksi länsimaat voivat vedota Suomen valtion ja asevalmistajien välisiin olemassa oleviin sopimuksiin. Eli ei puhuta vielä edes Suomen aseistamisesta vaan tavallisesta kaupankäynnistä.
Olin itse hieman yllättynyt siitä montako miljoonaa on korvamerkitty eräälle porukalle hankintoihin jos pilliin vihelletään ja monenko miljoonan hankinnoista voidaan päättää yhden henkilön suostumuksella. Olen tietysti jo unohtanut nämä luvut jos joku kysyy.
Eli lyhyesti: Hyvin.
 
Kaluston hankkiminen ei ole ongelma.
Aikatekijä sen sijaan on. Kuljettaminen ja kouluttaminen siten, että niistä on jotain hyötyä ennen kuin taistellaan Närpiön kunnanrajalla.
 
Se, että Suomea ei viety aikoinaan natoon on rikos suomalaisuutta kohtaan.
 
Back
Top