Miten varaudut tuleviin levottomuuksiin Suomessa?

nihilisti

Korpraali
Alustus:

Olette varmasti lukeneet uutisissa Yel-lain uudistuksesta, jota hallituksemme ajaa läpi parasta aikaa.
Sellaisenaan sillä, sen syvällisemmin talouteen menemättä on valtavia seurauksia yhteiskunnalliselle rauhalle: Konkurssien ja lopettaneiden 1-5 henkeä työllistävien yritysten määrä tulee kasvamaan merkittävästi seuraavien vuosien aikana. Tilannetta ei helpota suuret ikäluokat joista sisukkaimmatkin jäävät seuraavien vuosien aikana eläkkeelle.

Seuraavalla hallituksella on suurempi haaste edessään, kuin Ahon hallituksella Neuvostoliiton kaaduttua: Silloin petti itävienti, nyt Suomessa ei yksinkertaisesti ole veronmaksajia. Samaan aikaan valtionvelka kasvaa huimaa vauhtia ja valtiolainojen korot nousevat. Kaikki ymmärtää yhtälön: Olemme Kreikan tiellä ja niin yli keikautuspisteen, että ainoa tapa jolla saamme valtiontalouden taas tasapainoon on bailout EU:lta -> EKP:n tummiin pukuihin pukeutuneet herrat saapuvat senaattiin, avaavat budjettikirjan ja ottavat salkusta viivottimen sekä punakynän: Kylmän rauhallisesti aletaan yliviivata kuluja siihen asti, että talous toimii taas.

Worst case scenario voisi olla jotain tällaista:
-80% julkisen puolen työntekijöistä saa kenkää
-Seuraavassa hallituksessa istuu joku ministeri joka tulee olemaan poliittisen murhan kohteena
-Asumistuet lakkautetaan->Ay jäsenmaksut nousevat->Väki eroaa liitosta->Työlakeja muutetaan vahvemmin "pro työnantaja" -> Palkkataso pysyy samana, mutta työn tuottavuus kasvaa reilusti enemmän mitä Sipilän kiky-minuuteilla=Lauantai pakollinen työpäivä ja työvuoroihin +1h/pvä
-Asumistukien lakkauttaminen vie monta asuntosijoittajaa kanttuvei, syntyy kodittomuutta
-Perustoimeentulotuki lakkautetaan -> Kodittomat kuolee sillan alle

Mitä ajan tällä takaa? Sitä, että keskivertosuomalainen kyllä ymmärtää miten heikoissa kantimissa talous maassamme on ja on valmis säästämään, kunhan säästötoimet eivät koske itseä. Nyt on kuitenkin niin, että tällainen ei ole mahdollista ja pääsemme pian jokainen nauttimaan enemmän tai vähemmän leikkaustoimista syntyvistä mellakoista. Poliisin määrärahojen pienentyessä myös erilaiset ryöstöt, pahoinpitelyt ym. lisääntyvät (Poliisillehan on nykykaudella nostettu määrärahoja, mutta ne menivät johtoon, ei kentälle). Kun koko pakettiin yhdistetään itänaapurin kiva pikku hybridijekkuilu niin soppa on valmis: Länsi ei anna Suomen joutua sekasortoon joten on mahdollista, että pahimmassa skenariossa tänne tultaisiin pitämään porukkaa ruodussa jonkun toisen, liittolaismaan sotilaspoliisien toimesta.

Trust me: Tulemme seuraavan viiden vuoden (seuraavan hallituksen aikana) kokemaan Suomessa ennennäkemättömiä levottomuuksia.

Eli:

Miten sinä varaudut levottomuuksiin ja kuinka olet pedannut oman toimeentulosi tulevaisuutta ajatellen?
 
  • Tykkää
Reactions: zlm

Lunni

Ylipäällikkö
Olette varmasti lukeneet uutisissa Yel-lain uudistuksesta, jota hallituksemme ajaa läpi parasta aikaa.

Oletko sitä mieltä että palkansaajien ja valtion pitää maksaa yrittäjien eläkkeet?

Toki koko yel-systeemi on perseestä ja sinne maksetulla osuudella ei yrittäjän eläke paljoa nouse, mutta ei se ihan reilua ole muita pistää maksamaan eläkkeitä. Muuten olen sitä mieltä että jos firma ei tuota niin paljoa että siitä ei jää eläkemaksuun juuri mitään, niin kuinka kannattavaa tuollaisen pyörittäminen sitten on. Luiskaan vaan ja tilaa uusille.

Ja enemmän tämä näitä volttilähettejä sun muita koskee. On kikkailtu oma hinta niin alas juuri tuolla yel minimimaksulla.
 

Norppa

Kersantti
YELissä hiertää se kekkoslovakialainen joustamattomuus yhdistettynä suomalaiseen ”yrittäjä on porvari ja porvari on riistäjä”-asenteeseen josta pidetään kiinni vaikka joku olisi yksin- tai jopa sivutoiminen yrittäjä.

Esim toiminimiyrittäjän turvaverkot on niin risaiset ja sellaisen byrokratian takana, että on ollut pakko pitää ns. ylimääräistä pöydällä jos tulee hiljaisempi kausi. Onneksi sitä ei saa edes seuraavalle tilikaudelle mukaansa, vaan pitää investoida tai maksella verot ja säästellä puskuri taas alkuvuodesta.

Veikkaan, ettei tätä aivopierua valmistellessa kukaan miettinyt tilannetta, jossa joku tekee vaikka puoli vuotta verokortilla ja toisen puolikkaan toiminimellä - verokortilla palkkaturvan vuoksi ja toiminimellä joustavuuden vuoksi. Ei epäilystäkään, etteikö joku paperinpyörittäjä nuijii T:mi Putkimiehelle YEL-maksut täyden työvuoden mukaan, vaikka Putki-Pena on jo eläkkeellä tai tekee sivuhommia viikknloppuisin, hankkiakseen vähän ylimääräistä lastenlastensa ja/tai lastensa tukemiseen tekemällä keikkaa sellaisella hinnalla että siellä Impivaaran puolisokealla mummollakin on varaa juoksemaan veteen. Ei Pena ehdi vaikuttamaan eläkkeeseensä enää yhtään mitään. Tekee sit jatkossa pimeänä, tai ei tee ollenkaan.

Tämä muutos tulee todennäköisesti rokottamaan kaikkein eniten niitä yrittäjiä kellä työtulo on vähiten pielessä. Korjaisivat nyt jumalauta ensin pienyrittäjien työttömyysturvan.

Ainoa levottomuus mikä tässä nousee, tulee olemaan tuolla ministeriöissä ja verovirastossa. Pikkufirmoja poistuu listoista ihan niiden vitutuksen vuoksi, mutta jäljelle jääneiden liikevaihto ei kasva samaa tahtia. Kymmenen vuoden päästä itketään taas harmaata taloutta.
 

nihilisti

Korpraali
Oletko sitä mieltä että palkansaajien ja valtion pitää maksaa yrittäjien eläkkeet?

Toki koko yel-systeemi on perseestä ja sinne maksetulla osuudella ei yrittäjän eläke paljoa nouse, mutta ei se ihan reilua ole muita pistää maksamaan eläkkeitä. Muuten olen sitä mieltä että jos firma ei tuota niin paljoa että siitä ei jää eläkemaksuun juuri mitään, niin kuinka kannattavaa tuollaisen pyörittäminen sitten on. Luiskaan vaan ja tilaa uusille.

Ja enemmän tämä näitä volttilähettejä sun muita koskee. On kikkailtu oma hinta niin alas juuri tuolla yel minimimaksulla.
Ei nyt kyllä vastannut aloituksen kysymykseen ollenkaan sun kommenttisi :p

Vastaan kuitenkin...
-En. Koen myös oksettavaksi paskaksi, kun joku edes kuvittelee sellaista. Oletko itse sitä mieltä, että yrittäjien tulee maksaa työttömien ja sosiaalituella loisivien, työhön kykenevien toimeentulotuki? Minusta parempi ratkaisu olisi räjäyttää koko eläkejärjestelmä mukaan lukien palkansaajat.
-"Pistää muita maksamaan eläkkeitä" on käsittämättömän ontuva fraasi joka on nyt jostain syystä jäänyt pyörimään mediaan. Kukaan vaan ei osaa perustella tätä: Miksi minimiyelliä maksanut henkilö saa vain minimieläkkeen joka koskee sitä osaa yel-maksusta jonka hän on maksanut? -Missä se loppu on jonka "muut maksaa"?
-Miksi ylipäätään lähdetään oletuksesta, että ihminen tarvitsee valtion apua eläkkeensä järjestelyyn? Tuo ajatuslähtökohta millä lähdit sivuraiteille on niin kollektivistinen, että tuntuu pahalta.
-Tuo volttilähettihomma ei muuten pidä alkuunkaan paikkaansa, selvästi sulla ei ole yrityselämästä kokemusta (jo muidenkin kommenttien perusteella)
Sanon kuitenkin, että tällä mallilla volttilähetit ja muut vastaavat työt y-tunnuksen alla tulevat lisääntymään.

...Vai otitko kierroksia, kun olet julkisella duunissa ja havahduit, että nettomaksajat loppuvat?
 
  • Tykkää
Reactions: zlm

nihilisti

Korpraali
Herää kysymys, mitä tällä dystooppisen vision esiin tuomisella edes haetaan.
Keskustelua, keskustelua ystävä hyvä. Spekulointia.

Kuten sanoin, tuo on worst case scenario.
On suurta hulluutta uskoa ettei koskaan tarvitse varautua.
Tutut naureskeli mulle, kun aloin 2014 järjestelemään asioitani siltä varalta, jos ryssä tulee.
...No, ei tullut Suomeen, mutta meni Ukrainaan. En usko etteikö Kremlissä olisi keskusteltu ainakin teoriatasolla vuosien 2014-2022 aikana siitä mitä voisi tapahtua, jos "tekisimme sotilaallisen erikoisoperaation Suomeen". Aina, kun varaudut pahimpaan, yllätyt positiivisesti.

...Voi sitä tietty painaa pään pensaaseenkin.
 

nihilisti

Korpraali
Suomi Kokoomuksen seuraavan pääministerikauden jälkeen..sitähän tarkoitit..ajallisestikin ehkä..
Kyllä. Toki riippumatta siitä mikä puolue on pääministerinä (nyt se gallupien valossa on Kokoomus) tulee seuraava hallitus olemaan Suomen vihatuin, sitten Keskustan vetämän Ahon hallituksen.

Suomen tilaa kuvastaa paljon, että leväperäisesti taloutta hoitavaan tyttöviisikon pääministeripuolue saa kaiken kämmäilynkin jälkeen yli 20% prosentin kannatuksen Ylen gallupissa, ollen toiseksi suurin puolue. Tämän vuoksi väitän, että tarvitaan joku ulkoinen konklaavi (EKP) joka tulee hoitamaan valtiontalouden kuntoon. Meillä on mitä todennäköisimmin sinipunahallitus 2023-> Eikä se saa kunnollisia leikkauksia tehtyä.
 

nihilisti

Korpraali
YELissä hiertää se kekkoslovakialainen joustamattomuus yhdistettynä suomalaiseen ”yrittäjä on porvari ja porvari on riistäjä”-asenteeseen josta pidetään kiinni vaikka joku olisi yksin- tai jopa sivutoiminen yrittäjä.
Kirjoitit asiaa koko viestin, mutta lainaan vain tämän: Tässä oikeastaan tiivistyy kaikki.
Suomessa olisi pitänyt 90-luvulla tehdä samanlainen lustraatio mitä vapautuneissa itäblokin maissa tehtiin. Tänne jäi henkiin 70-luvun "me vs. te"-asenne työelämään.

Oli miten vaan niin niitä pikkufirmoja on tyyliin 90% kaikista suomalaisista yrityksistä. Suomen suurin työnantajasektori yksityisellä on 2-5 työntekijän yhtiöt. Ne kun menee kanttuvei niin kyllä siinä alkaa levottomuuksia tulla.
 

Norppa

Kersantti
Ne 2-5 hengen firmat on se suurin työllistäjä kyllä, mutta siellä pitää olla sitten jo sen verran tolkkua päässä että YELit on kohdallaan. Jos siellä on porsasteltu, niin turpaa tulee ja syystä, mutta nämä on varmasti marginaalissa.

yksinyrittäjien, ammatinharjoittajien ja freelancereiden tulotaso jää jälkeen palkansaajista, iso osa yksinyrittäjistä on huomattavan pienituloisia ja neljännes eli noin 25 % kuuluu alimpaan tulodesiiliin, kun vastaava osuus palkansaajista on 8 prosenttia.

Tässä kohdassa sitten napsahtaa. Suomessa on 232000 yksinyrittäjää, joista merkittävälle osalle tuuraajan löytäminen, palkallinen sairasloma ja työttömyyskorvaus on aivan utopistisen vaikea toteuttaa. Kaikille ei välttämättä löydy jatkuvaa työtä, vaan pienyrittäjyys (huom, ei kevytyrittäjä-paska) on ainoa järkevä keino.

Omalla kohdalla olisi jäänyt alkuvuodesta 80% töistä tekemättä, koska lyhyet työsuhteet teettää liikaa paperityötä työnantajalle ja haluavat ketteryyttä. Vaikka verokortilla tekeminen olisi sopinut kaikille, olisin tehnyt kuluvana vuonna jo 13 työttömyystukihakemusta - oma leipä on leveä, mutta lyhyt ja perkeleen kova leikattava. Yrittäjänä ei ongelmaa, teen muutaman viikon, seuraava keikka ilmestyy taas viikon parin huilaamisen jälkeen - lyhin keikka on ollut yksi työpäivä, pisin 2 viikkoa. YEL-pyllistys lupaa hyvää.
 

Huhta

Greatest Leader
-"Pistää muita maksamaan eläkkeitä" on käsittämättömän ontuva fraasi joka on nyt jostain syystä jäänyt pyörimään mediaan. Kukaan vaan ei osaa perustella tätä: Miksi minimiyelliä maksanut henkilö saa vain minimieläkkeen joka koskee sitä osaa yel-maksusta jonka hän on maksanut? -Missä se loppu on jonka "muut maksaa"?

Se loppu tulee Kelalta. Kutsutaan kansaneläkkeeksi, takuueläkkeeksi, eläkkeensaajan asumistueksi... mitä kaikkea nyt eläkeläiselle maksetaankaan, jos työ-/yrittäjäuran ansiot ovat jääneet kovin laihoiksi.
 

PSB 5500

Respected Leader
Ne 2-5 hengen firmat on se suurin työllistäjä kyllä, mutta siellä pitää olla sitten jo sen verran tolkkua päässä että YELit on kohdallaan. Jos siellä on porsasteltu, niin turpaa tulee ja syystä, mutta nämä on varmasti marginaalissa.

yksinyrittäjien, ammatinharjoittajien ja freelancereiden tulotaso jää jälkeen palkansaajista, iso osa yksinyrittäjistä on huomattavan pienituloisia ja neljännes eli noin 25 % kuuluu alimpaan tulodesiiliin, kun vastaava osuus palkansaajista on 8 prosenttia.

Tässä kohdassa sitten napsahtaa. Suomessa on 232000 yksinyrittäjää, joista merkittävälle osalle tuuraajan löytäminen, palkallinen sairasloma ja työttömyyskorvaus on aivan utopistisen vaikea toteuttaa. Kaikille ei välttämättä löydy jatkuvaa työtä, vaan pienyrittäjyys (huom, ei kevytyrittäjä-paska) on ainoa järkevä keino.

Omalla kohdalla olisi jäänyt alkuvuodesta 80% töistä tekemättä, koska lyhyet työsuhteet teettää liikaa paperityötä työnantajalle ja haluavat ketteryyttä. Vaikka verokortilla tekeminen olisi sopinut kaikille, olisin tehnyt kuluvana vuonna jo 13 työttömyystukihakemusta - oma leipä on leveä, mutta lyhyt ja perkeleen kova leikattava. Yrittäjänä ei ongelmaa, teen muutaman viikon, seuraava keikka ilmestyy taas viikon parin huilaamisen jälkeen - lyhin keikka on ollut yksi työpäivä, pisin 2 viikkoa. YEL-pyllistys lupaa hyvää.
Tuota "kevyt-yrittäjäpaskaa" hieman ihmettelen? Ainakin omien palkkatöiden oheen se ns Kevyt-yrittämispaska on ollut hyvä vaihtoehto joidenkin töiden tekemiseen ja laskuttamiseen ei-harmaasti ja ilman toiminimeen tms yritysmuotoon liittyvää paperityötä. Tiedän tietysti että se ei liene kannattavaa sitä kautta pyörittää jos tunteja tulee kuten enemmän. MUTTA itselleni se on ainakin tällä hetkellä hyvä ratkaisu ja voin sen 5 prosenttia maksaa palvelun käytöstä.
 

Korpi

Alokas
Tuosta Yel-himmelistäkin voi vaan miettiä miksei uudistusta voi tehdä niin että kun nostat firmasta palkkatuloa niin samalla joudut maksamaan Yel:n samalla prosentilla kuin palkansaajakin. Liian loogista, helppoa, tasapuolista? Tuttavan kanssa tuli tämä uudistus puheeksi, hänellä oli suunnitelmana vuoden ajan mitä starttirahaa saa, kokeilla kehittää omaa ohjelmisto-ideaansa mutta tämä yel uudistuksen kysymysmerkit kuulemma saivat ainakin tällähetkellä ajattelemaan että parempi jatkaa hommaa harrastekehitteenä täyspäiväisen sijasta.
 

kimmo.j

Respected Leader
Tuosta Yel-himmelistäkin voi vaan miettiä miksei uudistusta voi tehdä niin että kun nostat firmasta palkkatuloa niin samalla joudut maksamaan Yel:n samalla prosentilla kuin palkansaajakin. Liian loogista, helppoa, tasapuolista? Tuttavan kanssa tuli tämä uudistus puheeksi, hänellä oli suunnitelmana vuoden ajan mitä starttirahaa saa, kokeilla kehittää omaa ohjelmisto-ideaansa mutta tämä yel uudistuksen kysymysmerkit kuulemma saivat ainakin tällähetkellä ajattelemaan että parempi jatkaa hommaa harrastekehitteenä täyspäiväisen sijasta.
Tuo toimisi osakeyhtiössä, mutta muissa yhtiömuodoissa ei niinkään.
Juuri tämä koskettaa niitä itsensä työllistäjiä ja 2-5 hengen yrityksiä.
 

Norppa

Kersantti
Tuota "kevyt-yrittäjäpaskaa" hieman ihmettelen? Ainakin omien palkkatöiden oheen se ns Kevyt-yrittämispaska on ollut hyvä vaihtoehto joidenkin töiden tekemiseen ja laskuttamiseen ei-harmaasti ja ilman toiminimeen tms yritysmuotoon liittyvää paperityötä. Tiedän tietysti että se ei liene kannattavaa sitä kautta pyörittää jos tunteja tulee kuten enemmän. MUTTA itselleni se on ainakin tällä hetkellä hyvä ratkaisu ja voin sen 5 prosenttia maksaa palvelun käytöstä.
Sun kohdalla kevytyrittäjyys on siis aivan mainio. Valitsin sanani aika rajusti, kun verenpainetta nostattaa firmat jotka ostaa palveluja pakotetuilta kevytyrittäjiltä - jotka tuottaa palvelua vain yhdelle firmalle. Ei oikein ole reilu pelin henki tuo tuommoinen, pelkkä riskien siirto.

Tilanne on jo hieman helpottanut, mutta kevytyrittäjyys-himmelin alkuaikoina kukaan ei osannut tai halunnut sanoa miten käy kevytyrittäjän työttömyysturvan yms kanssa. Kehuttiin kyllä palvelua, mutta opastusta ei ollut.

Mulle on tullut Ukko.fi-kituuttajia eteen, jotka ihmettelee miten yrittäjät pärjää, kun satasen laskusta otetaan ensin alv, sitten provikka, sitten verot ja sitten pitää vielä maksaa tarvikkeet joita työhön meni. Hetkonen?!

Kevytyrittäjänä kun ei ole toimivaa menetelmää vähennyksiin, mutta ei sitä kannata nuorelle ja innokkaalle kertoa! Eihän kaikki sitä tarvitsekaan, mutta aika tyly osuus jonkun Wolt-kuskinkin tienestistä menee bensaan. Kansaa kannustetaan kovaa yrittäjyyteen, mutta joku kaikille pakollinen yrittäjyyskurssi tekisi aika höpöä että olisi haju miten asiat pyörii. Alkaisi palkansaajallekin muodostumaan käsitys mistä palvelujen ja tuotteiden hinta syntyy.
 

PSB 5500

Respected Leader
Sun kohdalla kevytyrittäjyys on siis aivan mainio. Valitsin sanani aika rajusti, kun verenpainetta nostattaa firmat jotka ostaa palveluja pakotetuilta kevytyrittäjiltä - jotka tuottaa palvelua vain yhdelle firmalle. Ei oikein ole reilu pelin henki tuo tuommoinen, pelkkä riskien siirto.

Tilanne on jo hieman helpottanut, mutta kevytyrittäjyys-himmelin alkuaikoina kukaan ei osannut tai halunnut sanoa miten käy kevytyrittäjän työttömyysturvan yms kanssa. Kehuttiin kyllä palvelua, mutta opastusta ei ollut.

Mulle on tullut Ukko.fi-kituuttajia eteen, jotka ihmettelee miten yrittäjät pärjää, kun satasen laskusta otetaan ensin alv, sitten provikka, sitten verot ja sitten pitää vielä maksaa tarvikkeet joita työhön meni. Hetkonen?!

Kevytyrittäjänä kun ei ole toimivaa menetelmää vähennyksiin, mutta ei sitä kannata nuorelle ja innokkaalle kertoa! Eihän kaikki sitä tarvitsekaan, mutta aika tyly osuus jonkun Wolt-kuskinkin tienestistä menee bensaan. Kansaa kannustetaan kovaa yrittäjyyteen, mutta joku kaikille pakollinen yrittäjyyskurssi tekisi aika höpöä että olisi haju miten asiat pyörii. Alkaisi palkansaajallekin muodostumaan käsitys mistä palvelujen ja tuotteiden hinta syntyy.
Joo, nämä jutut mitä kirjoitit ovat varmasti täyttä asiaa. Ja omakin näkemys kevytyrittäjyyteen olisi varmasti toinen jos esim kaikki työni menisivät sen kautta tai jos olisin pakotettu sen käyttöön.
 

nihilisti

Korpraali
En mitenkään, en usko kuvatunlaisiin levottomuuksiin Suomessa.
Kuka olisi uskonut vielä muutama vuosi sitten, että Euroopassa käydään täysimittaista sotaa?
Kuka olisi uskonut vielä muutama vuosi sitten, että maat laittavat sisäisesti sulkuja joilla elinkeinovapautta rajoitetaan?

Toivottavasti noin ei käy. Asia nyt kuitenkin on niin, että kun rahat loppuu ja leipä loppuu niin kuuliainenkin kansa muuttuu anarkistiksi.
 
Top