Miten Venäjä reagoisi jos Suomi pyrkisi Natoon?

yrjö

Ylipäällikkö
Lyhyestä virsi kaunis eli mitä arvelette Venäjän tekevän jos Suomi panisi anomuksen sisään? Mitä tapahtuisi siinä vaiheessa kun emme vielä ole saaneet vastausta? Entä sitten jos vastaus on myöntävä? Entä jos emme pääsekään jäseneksi? Mitä tietty olisi erittäin huono tilanne.

Millaisia uskotte olevan Venäjän vastatoimien? Mitä konkreettisesti tapahtuisi? Syttyykö sota? Alkaako hybridisota vai tyytyisikö Venäjä vain meikäläisten maastakarkotuksiin, suomalaisten firmojen toiminnan vaikeuttamiseen, kekkulointiin rajalla ja lisääntyviin ilmatilaloukkauksiin? Jäätyykö välit kuinka pitkäksi aikaa? Vai olisiko suhtautuminen sittenkin pragmaattista, muodon vuoksi olisi pakko hiukan uhota. Suomi on Norjan ohella kuitenkin paras naapuri Venäjälle sen kaikista naapurimaista. Kaikesta retoriikasta huolimatta Venäjä kuitenkin tietää, että Suomi ei ikinä hyökkää tai uhkaa Venäjää oikeasti.

Hiski Haukkala sanoi, että alkaisi melkoinen sirkus. Uskon tämän, mutta mitä sirkusnumeroita Venäjä esittäisi?

Entä mitä Naton muut jäsenmaat sanoisivat ja tekisivät? Mitä Ruotsi sanoo? Entä mitä EU-maat sanoisivat? Mitä Obama ja Merkel sanoisi? Entä britit? muut pohjoismaat?
 
En usko niiden tekevän mitään. Katselevat vaan kulmien alta, mutta muna ei riitä kimppuunkäyntiin.
 
Varmaan reagointi riippuu Venäjän sisäpoliittisesta tilanteesta. Jos öljyn hinta nousee ja talous lähtee kasvuun niin, reaktio on laimeampi. Jos kansa alkaa kapinoimaan nykyistä hallintoa vastaan niin, Putin tekee kaikkensa jotta kansan huomio saadaan käännettyä pois maan sisäisistä ongelmista ja silloin saamme täyslaidallisen kaikkea mahdollista mitä voi tehdä ilman suoranaista sotilaallista hyökkäystä.
 
Venäjää tulkittaessa on syytä muistaa, että se on koulukiusaaja eli ei se koskaan käy muuta kuin sellaisten kimppuun, joita se tietää voivansa kurmuuttaa helposti (Georgia, Ukraina). Näin ollen tuskin näkisimme avointa sotaa, koska esim. Venäjän ilmavoimat ottaisivat Suomen ilmavoimilta niin kovasti turpaan, että venäläisten hävittäjien vientimarkkinat kuivuisivat kasaan.

Sirkuksen kyllä näkisimme, ensin pienempiä temppuja ja sitten intensiteettiä nostaen isompia, jos emme peruisi hakemusta Natoon. Esimerkkejä voisivat olla:

- suomalaisten karkottamiset Venäjältä esim. diplomaatit ja liikemiehet
- kaikkien suomalaisten vientituotteiden vientikielto Venäjälle
- uuden rosatomin ydinvoimalan rakennustöiden lopettaminen/hidastaminen
- ilmatilaloukkaukset
- suuret sotaharjoitukset (100 000+ miestä) koko Suomen rajan pituudelta
- Suomen venäläisten pahoinpitely Suomen fasistien toimesta ja tästä alkavat jatkuvat mielenosoitukset senaatintorilla (osa mielenosoittajista vaikuttaisi olevan venäläisiä turisteja)
- palvelunestohyökkäyksiä suomalaisiin pankkeihin ja muita kyberhyökkäyksiä
- venäläisten sotalaivojen harjoituspurjehduksia Helsingin edustalla ja Ahvenanmaan lähellä
- suomalaisugrilaisten kansojen aloittamat revansistihenkiset kapinat Venäjän Karjalassa, joiden masinoimisesta syytetään suomalaisia äärioikeistolaisia piirejä.
- ja viimeisenä aluevaatimukset Pietarin turvallisuuden takaamiseksi Naton hyökkäysuhan kasvettua sietämättömäksi. Natoonhan ei oteta jäseniä, joilla on kiisteltyjä alueita/aluevaatimuksia. Näitä Venäjä osannee järjestää tarvittaessa
 
Rosatomin loppu olisi kyllä lähinnä taivaanlahja. Tilanne olis vähän kuin että "onneksi sinä sanoit sen ensin..."
 
En usko niiden tekevän mitään. Katselevat vaan kulmien alta, mutta muna ei riitä kimppuunkäyntiin.

Eiks ne tulekaan Alakurtista virka-ajan ulkopuolella tuhatta ja sataa ennen kuin ehditään kissaa sanoa :D
 
Todennäköisesti kaikkea mahdollista "pikkunihkeilyä" kuten suomalaisten firmojen toiminnan hankaloittamista kyseenalaisin keinoin, ilmatilaan "eksymisiä" ja Suomen merialueen kautta lipumista, ehkä palvelunestohyökkäyksiä ym. sekä loputtomasti "huolissaan oloa".

Mitään rationaalista syytä Venäjällä ei olisi olla huolissaan.

E: Niin ja muiden jäsenmaiden suhtautuminen - jos ei Saksa ja USA tue ja loput suostu, niin hakemusta ei edes jätettäisi. Nämä asiat selvitetään kulisseissa vaivihkaa.
 
Todennäköisesti kaikkea mahdollista "pikkunihkeilyä" kuten suomalaisten firmojen toiminnan hankaloittamista kyseenalaisin keinoin, ilmatilaan "eksymisiä" ja Suomen merialueen kautta lipumista, ehkä palvelunestohyökkäyksiä ym. sekä loputtomasti "huolissaan oloa".

Mitään rationaalista syytä Venäjällä ei olisi olla huolissaan.

E: Niin ja muiden jäsenmaiden suhtautuminen - jos ei Saksa ja USA tue ja loput suostu, niin hakemusta ei edes jätettäisi. Nämä asiat selvitetään kulisseissa vaivihkaa.

He ovat rationaalisia oman maailmankuvansa mukaisesti, kuten ISIS.
 
Sillä hetkellä kun Sale saisi kolmannella yrittämällä täytettyä NATO:n webbisivulla olevan jäsenyyden hakulomakkeen (voimassa oleva luottokortti pakollinen) ja painaa enter nappia niin ensiksi sähköpostiin kilahtaa ilmoitus että 1776 miljardin Euron vuosimaksu on veloitettu hakijan tililtä. Veloitus jatkuu automaattisesti vuosyttain, sopimusta ei voi irtisanoa.

Samalla sekunnilla Venäjä alkaa pommittaa strategisilla ydinaseilla jokaista suomalaista yli 50 asukkaan taajamaa – kolmesti.

Tämän jälkeen Salen tietokoneen ruudulle ilmestyy välkkyvä pop-up ikkuna jossa lukee: APRILLIA, SYÖ SILLIÄ, JUO KURAVETTÄ PÄÄLLE! ja kaiuttimesta soi lapsikuoron laulama lällälä-lää, ähäkutti, lällällää.

Kaikkien autojen, mopojen, traktorien, laivojen, lentokoneiden, junien ja ruohonleikkureiden polttoaine loppuu kolmessa sekunnissa ja huoltoasemien tankit kuivuvat. Lehmät menevät umpeen, sataa puukkoja, maito happanee tetraan ja mustat helikopterit vievät kaikki 6-66 vuotiaat miespuoliset suomalaiset Afganistaniin sotimaan amerikkalaisten öljy-yhtiöiden puolesta. Kaikki suomalaiset irtisanotaan, erotetaan ja annetaan vielä potkut koska kaikki työ loppuu Suomesta kun Venäjän kauppa pysähtyy.

Jos taas Sale päättää painaa cancel-nappia niin Putin myöntää Porvoon valtiopäivillä Suomelle autonomian jossa Suomi on itsenäisempi kuin EU:ssa, Suomen kenraalikuvernööriksi ja elinikäiseksi käskynhaltijaksi nimetyn Paavo I erehtymättömän suurikokoiset muotokuvat koristavat kaikkien kaupunkien julkisten rakennusten seiniä. Pakkoruotsista luovutaan ja kouluissa on pakko opiskella vain yhtä vapaaehtoista vierasta kieltä, vaihtoehdot ovat pitkä venäjä, lyhyt venäjä tai venäjä.


Venäjän kauppa muodostaa 130% Suomen ulkomaankaupasta
, tärkeimmät vientiartikkelit ovat sinapinväriset teryleenihousut ja sateessa hajoavat kengät. Pietariin koivuhalkoja ja kirnuvoita kesät talvet rahtaavien suomalaisten hevosreet ruuhkauttavat itään vievät tiet.

Elokuvateattereissa näytetään mustavalkoisia uutisfilmejä siitä kuinka Mosin-Naganteilla aseistetut uljaat suomalaissoturit sotkevat polkupyörillään venäläisten motorisoitujen taisteluosastojen perässä 12 kertaa vuodessa järjestettävissä yhteistoimintaharjoituksissa.

Kaikille kepulaisille ja persuille kasvaa tuuhea tukka ja potenssikin tekee paluun. Vastavalittu miss Suomi paljastaa haastattelussa kiihottuvansa paskan, hien ja vanhan kiljun hajusta.

Suomessa valllitsee ikuinen kesä, Tauno Palo piehtaroi heinäladossa Ansa Ikosen kanssa (mustavalkoisena), kedot täyttyvät kukkivista kukista ja pomppiviista pupuista. Kenellekään ei makseta keskimääräistä huonompaa palkkaa, puroissa virtaa hunaja ja taivaalta sataa mannaa. Kekkonen palaa maisemiin ja ilmoittaa olleensa viimeiset vuosikymmenet vaan kalassa.
 
Lyhyestä virsi kaunis eli mitä arvelette Venäjän tekevän jos Suomi panisi anomuksen sisään? Mitä tapahtuisi siinä vaiheessa kun emme vielä ole saaneet vastausta?

Mitään ei tapahtuisi!
(Epätodennäköistä, mutta kuitenkin mahdollista.)

Poliittista painostusta
(Suomea painostettaisiin poliittisesti niin kahdenkeskisesti kuin erilaisissa yhteyksissä kansainväliseen yhteistyöhön liittyen. Mahdollisia areenoita YK:n turvallisuusneuvosto, ETYJ ja muut kansainväliset järjestöt. Todennäköinen.)

Taloudellinen painostus.
(Vientikiellot ja yritetään painostaa kolmansia osapuolia valitsemaan puolensa. "Tukekaa diplomaattisesti niin MIGin varaosat tulee roimalla alennuksella.". Todennäköistä.)

Psykologiset operaatiot
(Yritetään tahrata vastapuoli ja valmistaa oma kansa sotaan. Lasten oikeudet nousevat uuteen arvoon, kaappihomo politiikkoja ja hämärähommiin ryhtyneitä vaikuttajia kiristetään tiedustelupalveluiden kompremettoivalla materiaalilla. Mahdollinen liuku hybridisodankäyntiin - "äärioikeistolainen reserviläinen tappoi venäläisperheen Bushmaster rynnäkkökiväärillä"."Todennäköinen mutta järeimmät keinot ovat jo sodankäyntiä ja ne voivat edeltää sotilaallisia operaatioita, jos haluttuihin keinoihin ei päästä. Eli lievät muodot hyvin todennäköisiä ja hybridisotaa lähentelevät epätodennäköisiä.)

Suomen eristäminen liittolaisista
Erilaisia keinoja joilla Suomi yritetään mustamaalata ulkomailla, jotta halukkuus sotilaalliseen ja poliittiseen apuun vähenisi. "Autatteko maata jossa äärioikeistolaiset joukkoraiskasivat kehitysvammaisen vähemmistöön kuuluvan tytön ja jonka hallinto on sotkeutunut korruptioon?" "Kuka haluaa kuolla Suomen vuoksi?" Todennäköistä mutta jälleen kerran rankimmat operaatiot vaativat tiedustelupalvelun ja erikoisjoukkojen tukea ja ovat vähemmän todennäköisiä.

Puolueettoman maan puolueettomuuden varmistaminen
Lyhyt mutta aggressiivinen sotilasoperaatio, jolla Suomi pyritään irroittamaan lännen etupiiristä ja maa pyritään saamaan vähintään puolueettomaksi. Epätodennäköinen mutta mahdollinen. "Emme halua mitään muuta kuin, että Suomi on puolueeton. Vierasta maata emme halua tuumaakaa vain torjua NATO:n rauhanrajaltamme!!!"
 
Viimeksi muokattu:
Sillä hetkellä kun Sale saisi kolmannella yrittämällä täytettyä NATO:n webbisivulla olevan jäsenyyden hakulomakkeen (voimassa oleva luottokortti pakollinen) ja painaa enter nappia niin ensiksi sähköpostiin kilahtaa ilmoitus että 1776 miljardin Euron vuosimaksu on veloitettu hakijan tililtä. Veloitus jatkuu automaattisesti vuosyttain, sopimusta ei voi irtisanoa.

Samalla sekunnilla Venäjä alkaa pommittaa strategisilla ydinaseilla jokaista suomalaista yli 50 asukkaan taajamaa – kolmesti.

Tämän jälkeen Salen tietokoneen ruudulle ilmestyy välkkyvä pop-up ikkuna jossa lukee: APRILLIA, SYÖ SILLIÄ, JUO KURAVETTÄ PÄÄLLE! ja kaiuttimesta soi lapsikuoron laulama lällälä-lää, ähäkutti, lällällää.

Kaikkien autojen, mopojen, traktorien, laivojen, lentokoneiden, junien ja ruohonleikkureiden polttoaine loppuu kolmessa sekunnissa ja huoltoasemien tankit kuivuvat. Lehmät menevät umpeen, sataa puukkoja, maito happanee tetraan ja mustat helikopterit vievät kaikki 6-66 vuotiaat miespuoliset suomalaiset Afganistaniin sotimaan amerikkalaisten öljy-yhtiöiden puolesta. Kaikki suomalaiset irtisanotaan, erotetaan ja annetaan vielä potkut koska kaikki työ loppuu Suomesta kun Venäjän kauppa pysähtyy.

Jos taas Sale päättää painaa cancel-nappia niin Putin myöntää Porvoon valtiopäivillä Suomelle autonomian jossa Suomi on itsenäisempi kuin EU:ssa, Suomen kenraalikuvernööriksi ja elinikäiseksi käskynhaltijaksi nimetyn Paavo I erehtymättömän suurikokoiset muotokuvat koristavat kaikkien kaupunkien julkisten rakennusten seiniä. Pakkoruotsista luovutaan ja kouluissa on pakko opiskella vain yhtä vapaaehtoista vierasta kieltä, vaihtoehdot ovat pitkä venäjä, lyhyt venäjä tai venäjä.


Venäjän kauppa muodostaa 130% Suomen ulkomaankaupasta
, tärkeimmät vientiartikkelit ovat sinapinväriset teryleenihousut ja sateessa hajoavat kengät. Pietariin koivuhalkoja ja kirnuvoita kesät talvet rahtaavien suomalaisten hevosreet ruuhkauttavat itään vievät tiet.

Elokuvateattereissa näytetään mustavalkoisia uutisfilmejä siitä kuinka Mosin-Naganteilla aseistetut uljaat suomalaissoturit sotkevat polkupyörillään venäläisten motorisoitujen taisteluosastojen perässä 12 kertaa vuodessa järjestettävissä yhteistoimintaharjoituksissa.

Kaikille kepulaisille ja persuille kasvaa tuuhea tukka ja potenssikin tekee paluun. Vastavalittu miss Suomi paljastaa haastattelussa kiihottuvansa paskan, hien ja vanhan kiljun hajusta.

Suomessa valllitsee ikuinen kesä, Tauno Palo piehtaroi heinäladossa Ansa Ikosen kanssa (mustavalkoisena), kedot täyttyvät kukkivista kukista ja pomppiviista pupuista. Kenellekään ei makseta keskimääräistä huonompaa palkkaa, puroissa virtaa hunaja ja taivaalta sataa mannaa. Kekkonen palaa maisemiin ja ilmoittaa olleensa viimeiset vuosikymmenet vaan kalassa.

Aika juureva kuvaus asioista :D

Yhden kohdan vain muuttaisin, Paavo nimittäin ON kerran erehtynyt. Hän nimittäin luuli kerran olevansa väärässä, mutta se olikin vain erehdys. Siis jos Väykkä-Pavesta puhutaan, Lippos-Paavo ei ole erehtynyt eikä hän ole myöskään ollut väärässä.
 
Putin lähettää Merkelin valtiovierailulle.
 
Suomalais-ugrilaisen terroistijärjestön olemassolo karjalassa tulee esiin pommiräjähdyksen myötä. Miliisi löytää selviä viitteitä suomen tuesta terroristeille. Venäjä on pakotettu laittamaan armeijansa partioimaan karjalaan ja rajalle että terroristien napanuora saadaan katkaistua. Tilanne kiristyy aivan helvetisti. Suomalaiset politiikot vetää Kilpikonnat ja peruu hakemuksen noin minuutti ennen kuin Merkel oli soittamassa että mitäs jos oltaisiin vaan kuten ennenkin.
 
Lyhyestä virsi kaunis eli mitä arvelette Venäjän tekevän jos Suomi panisi anomuksen sisään? Mitä tapahtuisi siinä vaiheessa kun emme vielä ole saaneet vastausta? Entä sitten jos vastaus on myöntävä? Entä jos emme pääsekään jäseneksi? Mitä tietty olisi erittäin huono tilanne.

Tarkastellaan tässä viestissä vain Venäjän asemoitumista ja toimintaa kyseisessä tapauksessa (ja olettamus on se, että Venäjällä valta ei ole vaihtunut eli se on joko Putinin hallussa tai silovikkien edustajan).

Siinä tapauksessa kun Suomi aktiivisesti hakee NATO:n jäsenyyttä uskoisin, että Venäjä ryhtyy erinäisiin painostustoimiin Suomea kohtaan - ne ilmenevät monella tavalla ja täten Venäjä osoittaa tyytymättömyyttään ja pyrkii vaikuttamaan siihen, että Suomi ei etenisi hakuprosessissa aikomusta pidemmälle, että Suomessa harkittaisi uudelleen ja päätettäisikin olla hakematta NATO:n jäsenyyttä.

Venäjän painostustoimina voivat olla ilmatilan loukkaukset, diplomaattien kutsuminen puhutteluun, sanallinen nootti, vaikuttaminen suomalaisten Venäjään myönteisesti suhtautuvien poliitikkojen kautta, rajamuodollisuuksien hidastuminen, erilaisten "tulliepäselvyyksien" lisääntyminen etc. toimet.

Mikäli Suomi jättää hakemuksen sisään em. toimet jatkuvat ja mukaan voi tulla uusia keinoja, esim. suomalaisyritykset kohtaavat Venäjällä odottamattomia ongelmia (joita ne toki kohtaavat jo nyt), sanallinen painostus voimistuu, Venäjän tv ottaa voimakkaamman roolin "olemalla huolissaan Suomen aggressiivisesta politiikasta", ongelmat rajalla lisääntyvät (jonot, tulliepäselvyydet tms.)

Siinä vaiheessa kun Suomi hyväksytään NATO:on Venäjä joutuu tietenkin tunnustamaan tosiasian, mutta uskoisin, että he jatkavat vielä jonkin aikaa protestointia ja painostustoimia ja mukaan saattaa tulla muita aggressioita (kuten kyberhyökkäykset). Pahimmassa tapauksessa Venäjä näpäyttää Suomea erilaisin sanktioin (esim. vaikeutetaan yritysten toimintaa entisestään).

Mutta sen ohella, että Venäjä kohdistaa painostustoimia Suomea kohtaan olen varma, että Moskova painostaa tiettyjä EU- ja NATO-maita jotta Suoimen taival vaikeutuisi. Tai vähintäänkin Venäjä pyrkisi vetoamaan näihin maihin jotta Suomi pidettäisi sotilaallisesti liittoutumattomana saarekkeena pohjolassa.

Entäpä jos Suomea ei hyväksyttäisi NATO:n jäseneksi?

Venäjä ei välttämättä mihinkään sotilaalliseen aggressioon ryhtyisi, siihen ei olisi tarvetta, mutta aivan varmasti he näpäyttäisivät Suomea ja muistuttaisivat "kuka on herra talossa" eli Suomi joutuisi nöyrtymään ja tekemään kaikki aloitteet suhteiden normalisoinnin puolesta ja suomalaisten tulisi kokea tilanne sellaisena, että Suomi on yksin syypää tapahtuneeseen sooloilullaan.

vlad.
 
Kotimaa
Venäjä ajaa Suomea Natoon – "niiden pitäisi ymmärtää näin yksinkertainen asia"
Satu Schauman

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kummastelee, miksi Venäjä ei höllennä aggressiivista politiikkaansa lähialueilla.


Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka uskoo, että Venäjä on omalla toiminnallaan ajamassa Suomea Naton jäseneksi, jos aggressiivinen politiikka sen lähialueilla jatkuu.

– Venäjältä on ilmeisesti kokonaan jäänyt huomaamatta se, että Suomi on EU:n Nato-vihamielisin maa. Ainoa syy, miksi Suomi on ryhtynyt hakeutumaan läheisempään yhteistyöhön Naton kanssa ja saattaa siihen joskus liittyäkin, on Venäjä. Jos Suomi joskus liittyy Natoon, se on Venäjän syy. Niiden pitäisi ymmärtää näin yksinkertainen asia, Tarkka kummastelee.

Tarkan mielestä kyseessä on kiintoisa paradoksi, kun Venäjä samalla viestittää, ettei Suomen ja Ruotsin Nato-lähentyminen saati jäsenyys olisi toivottavaa.

– Jos ne haluavat, että Suomi ei liity Natoon eikä Nato vahvista läsnäoloaan Venäjän rajojen läheisyydessä, Venäjän pitäisi silloin höllentää tätä aggressiivista politiikkaansa ja luopua siitä, Tarkka huomauttaa.

Venäjä jo varautunut
Tarkan mukaan Venäjä on jo käytännössä varautunut Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Venäjä on oikeastaan tehnyt jo kaikki ne temput, jotka se voisi tehdä myös siinä tilanteessa, jos Suomi liittyisi Natoon. Se on lisännyt joukkojaan rajan takana, se järjestää siellä näitä sotaharjoituksiaan ja ärhentelee tällä hetkellä sanallisesti. Ei se voi kuin tehdä näitä samoja temppuja uudestaan, ei se sotaa aloita Suomen Nato-jäsenyyden takia, Tarkka arvioi.

– Se paheksuisi ja lisäisi joukkojaan ja kertoisi, missä kaikkialla on ydinkärjellä varustettuja ohjuksia. N e ovat olleet siellä jo kauan aikaa, jatkaa Tarkka viitaten muun muassa Kaliningradin ja Murmanskin tukikohtiin.


Tarkka ei usko, että Venäjä ryhtyisi kuitenkaan käytännössä voimatoimiin:

– Riski olisi liian suuri.

Tarkan mielestä Suomella on liikkumavaraa Venäjän suhteen "enemmän kuin koskaan", mutta sitä arastellaan käyttää.

– Venäjällä ei ole mitään sellaista muodollista eikä myöskään poliittista niskalenkkiä Suomesta, jonka YYA-sopimus antoi, Tarkka muistuttaa.

Tarkan mielestä Suomen on mahdollista hakea Nato-jäsenyyttä hyvin vaikka ensi vaalikaudella. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, ettei kukaan voi tietää, minkälaisessa tilanteessa muutaman vuoden päästä eletään.

Jäsenyyden vaatiminen ensi vaalikaudella olisi Tarkan mielestä "yhtä tyhmää kuin menneellä kaudella voimassa ollut ehdoton vaatimus olla hakematta jäsenyyttä".

Tyhjä aukko olemassa
Jos Suomi päätyisi hakemaan Nato-jäsenyyttä, turvatakuut eivät kuitenkaan saman tien astuisi voimaan. Ne koskevat ainakin muodollisesti vain jäseniksi hyväksyttyjä.

– Siinä on sellainen tyhjä aukko siinä välissä, jolloin riskit (Venäjän reaktiot) olisivat suurimmillaan, Tarkka myöntää.

Tarkan mukaan Nato voi tosin kriisitilanteessa nopeuttaa jäsenhakemusten käsittelyä "hyvinkin merkittävästi". Siitä ei päästä kuitenkaan mihinkään, että hakemus on hyväksyttävä kaikissa Nato-maiden parlamenteissa.

– Vaikka tämä tehtäisiin pikamarssina, silti se vie aikaa. Mutta tietysti jo se, että semmoinen prosessi olisi menossa, kyllähän se olisi jonkinmoinen signaali Venäjällekin, joka ehkä varoisi käyttäytymistään siinä tilanteessa, Tarkka puntaroi.

Entä miten kauan Suomen Nato-prosessi voisi nopeimmillaan kestää? Tarkka viittaa arvioihin, joiden mukaan jäsenhakemus "saattaisi mennä vuodessakin läpi", jos on akuutti tilanne päällä.

– Mutta jos on akuutti tilanne päällä, vuosihan on hirvittävän pitkä aika. En tiedä, miten se aukko ylitettäisiin, mutta sellainen aukko on olemassa


===========================================================================

Itsekin olen ihmetellyt miten Venäjä pyrkii kaikin mahdollisin keinoin ajamaan naapurinsa NATO:n jäseniksi. Miksi?

Löytyisikö syy Venäjän sisäisestä heikkoudesta jota pyritäään vahvistamaan piiritetyn linnan mallilla? Suomen kaltaiset Venäjään periaatteessa ystävällisen neutraalisti suhtautuvat liberaaleja demokraattisia arvoja toteuttavat rajanaapurit voivat olla autoritaariselle hallinnolle tappavan vaarallisia koska ruohonjuuritason kanssakäynnin kautta venäläiset saavat väistämättä diktatuurin kannalta ikäviä malleja. Jos Suomi saataisiin työnnettyä NATO:n jäseneksi, suomalaisten ja venäläisten välille saataisiin ehkä rakennettua pikkuisen henkistä muuria joka ennaltaehkäisisi ikävien ajatusten itämistä.

Toinen juttu mitä myös ihmettelen on miten varsin laaja joukko suomalaisia haluaa ajaa Suomea takaisin Venäjän kainaloon. Selitykseksi en keksi muuta kuin hinku päästä käyttämään valtataisteluissa Moskovan korttia lyömäaseena. Kokoomus pidettiin vuosikymmeniä ulkona hallituksesta vain siksi että kokoomus ei Kremlille kelvannut ja samantyyppistä Kremlin valtaa moni hinkuu tänäänkin pääsevänsä käyttämään.

Paasikivi on pyörinyt haudassaan viime päivinä niiin vinhaan että jos arkkuun saisi kytkettyä generaattorin niin Hanhikiven voisi jättää rakentamatta. NATO-optio ei olisi Paasikiveltä käyttämättä jäänyt vaan Suomi olisi luotsattu läntisen sotilasliiton turviin pois Kremlin kynsistä heti ensimmäisen tilaisuuden turvin. Paasikivellä ei tätä vaihtoehtoa ollut, nyt meillä se olisi.
 
Kotimaa
Venäjä ajaa Suomea Natoon – "niiden pitäisi ymmärtää näin yksinkertainen asia"
Satu Schauman

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kummastelee, miksi Venäjä ei höllennä aggressiivista politiikkaansa lähialueilla.


Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka uskoo, että Venäjä on omalla toiminnallaan ajamassa Suomea Naton jäseneksi, jos aggressiivinen politiikka sen lähialueilla jatkuu.

– Venäjältä on ilmeisesti kokonaan jäänyt huomaamatta se, että Suomi on EU:n Nato-vihamielisin maa. Ainoa syy, miksi Suomi on ryhtynyt hakeutumaan läheisempään yhteistyöhön Naton kanssa ja saattaa siihen joskus liittyäkin, on Venäjä. Jos Suomi joskus liittyy Natoon, se on Venäjän syy. Niiden pitäisi ymmärtää näin yksinkertainen asia, Tarkka kummastelee.

Tarkan mielestä kyseessä on kiintoisa paradoksi, kun Venäjä samalla viestittää, ettei Suomen ja Ruotsin Nato-lähentyminen saati jäsenyys olisi toivottavaa.

– Jos ne haluavat, että Suomi ei liity Natoon eikä Nato vahvista läsnäoloaan Venäjän rajojen läheisyydessä, Venäjän pitäisi silloin höllentää tätä aggressiivista politiikkaansa ja luopua siitä, Tarkka huomauttaa.

Venäjä jo varautunut
Tarkan mukaan Venäjä on jo käytännössä varautunut Suomen Nato-jäsenyyteen.

– Venäjä on oikeastaan tehnyt jo kaikki ne temput, jotka se voisi tehdä myös siinä tilanteessa, jos Suomi liittyisi Natoon. Se on lisännyt joukkojaan rajan takana, se järjestää siellä näitä sotaharjoituksiaan ja ärhentelee tällä hetkellä sanallisesti. Ei se voi kuin tehdä näitä samoja temppuja uudestaan, ei se sotaa aloita Suomen Nato-jäsenyyden takia, Tarkka arvioi.

– Se paheksuisi ja lisäisi joukkojaan ja kertoisi, missä kaikkialla on ydinkärjellä varustettuja ohjuksia. N e ovat olleet siellä jo kauan aikaa, jatkaa Tarkka viitaten muun muassa Kaliningradin ja Murmanskin tukikohtiin.


Tarkka ei usko, että Venäjä ryhtyisi kuitenkaan käytännössä voimatoimiin:

– Riski olisi liian suuri.

Tarkan mielestä Suomella on liikkumavaraa Venäjän suhteen "enemmän kuin koskaan", mutta sitä arastellaan käyttää.

– Venäjällä ei ole mitään sellaista muodollista eikä myöskään poliittista niskalenkkiä Suomesta, jonka YYA-sopimus antoi, Tarkka muistuttaa.

Tarkan mielestä Suomen on mahdollista hakea Nato-jäsenyyttä hyvin vaikka ensi vaalikaudella. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, ettei kukaan voi tietää, minkälaisessa tilanteessa muutaman vuoden päästä eletään.

Jäsenyyden vaatiminen ensi vaalikaudella olisi Tarkan mielestä "yhtä tyhmää kuin menneellä kaudella voimassa ollut ehdoton vaatimus olla hakematta jäsenyyttä".

Tyhjä aukko olemassa
Jos Suomi päätyisi hakemaan Nato-jäsenyyttä, turvatakuut eivät kuitenkaan saman tien astuisi voimaan. Ne koskevat ainakin muodollisesti vain jäseniksi hyväksyttyjä.

– Siinä on sellainen tyhjä aukko siinä välissä, jolloin riskit (Venäjän reaktiot) olisivat suurimmillaan, Tarkka myöntää.

Tarkan mukaan Nato voi tosin kriisitilanteessa nopeuttaa jäsenhakemusten käsittelyä "hyvinkin merkittävästi". Siitä ei päästä kuitenkaan mihinkään, että hakemus on hyväksyttävä kaikissa Nato-maiden parlamenteissa.

– Vaikka tämä tehtäisiin pikamarssina, silti se vie aikaa. Mutta tietysti jo se, että semmoinen prosessi olisi menossa, kyllähän se olisi jonkinmoinen signaali Venäjällekin, joka ehkä varoisi käyttäytymistään siinä tilanteessa, Tarkka puntaroi.

Entä miten kauan Suomen Nato-prosessi voisi nopeimmillaan kestää? Tarkka viittaa arvioihin, joiden mukaan jäsenhakemus "saattaisi mennä vuodessakin läpi", jos on akuutti tilanne päällä.

– Mutta jos on akuutti tilanne päällä, vuosihan on hirvittävän pitkä aika. En tiedä, miten se aukko ylitettäisiin, mutta sellainen aukko on olemassa


===========================================================================

Itsekin olen ihmetellyt miten Venäjä pyrkii kaikin mahdollisin keinoin ajamaan naapurinsa NATO:n jäseniksi. Miksi?

Löytyisikö syy Venäjän sisäisestä heikkoudesta jota pyritäään vahvistamaan piiritetyn linnan mallilla? Suomen kaltaiset Venäjään periaatteessa ystävällisen neutraalisti suhtautuvat liberaaleja demokraattisia arvoja toteuttavat rajanaapurit voivat olla autoritaariselle hallinnolle tappavan vaarallisia koska ruohonjuuritason kanssakäynnin kautta venäläiset saavat väistämättä diktatuurin kannalta ikäviä malleja. Jos Suomi saataisiin työnnettyä NATO:n jäseneksi, suomalaisten ja venäläisten välille saataisiin ehkä rakennettua pikkuisen henkistä muuria joka ennaltaehkäisisi ikävien ajatusten itämistä.

Toinen juttu mitä myös ihmettelen on miten varsin laaja joukko suomalaisia haluaa ajaa Suomea takaisin Venäjän kainaloon. Selitykseksi en keksi muuta kuin hinku päästä käyttämään valtataisteluissa Moskovan korttia lyömäaseena. Kokoomus pidettiin vuosikymmeniä ulkona hallituksesta vain siksi että kokoomus ei Kremlille kelvannut ja samantyyppistä Kremlin valtaa moni hinkuu tänäänkin pääsevänsä käyttämään.

Paasikivi on pyörinyt haudassaan viime päivinä niiin vinhaan että jos arkkuun saisi kytkettyä generaattorin niin Hanhikiven voisi jättää rakentamatta. NATO-optio ei olisi Paasikiveltä käyttämättä jäänyt vaan Suomi olisi luotsattu läntisen sotilasliiton turviin pois Kremlin kynsistä heti ensimmäisen tilaisuuden turvin. Paasikivellä ei tätä vaihtoehtoa ollut, nyt meillä se olisi.

Tarkka tekee tarkkoja havaintoja.

Se vuoden-parin aukko paikattaisiin tällä.
www.puolustusvoimat.fi

Valitettavasti en ole 100% varma onko meillä oikeasti tätä mahdollisuutta nyt. Ja onko sitä oikeasti ollutkaan? Olis kiva tietää.
 
Entäpä jos Suomea ei hyväksyttäisi NATO:n jäseneksi?

Venäjä ei välttämättä mihinkään sotilaalliseen aggressioon ryhtyisi, siihen ei olisi tarvetta, mutta aivan varmasti he näpäyttäisivät Suomea ja muistuttaisivat "kuka on herra talossa" eli Suomi joutuisi nöyrtymään ja tekemään kaikki aloitteet suhteiden normalisoinnin puolesta ja suomalaisten tulisi kokea tilanne sellaisena, että Suomi on yksin syypää tapahtuneeseen sooloilullaan.

Ei kai kenenkään hakemusta varsinaisesti hylätä kun kukaan ei jätä sellaista ilman tietyntasoista "vihreää valoa". Mutta voi juuttua ikuisesti johonkin jäsenyyssuunnitelmavaiheeseen Georgian tyyliin...tekisi mieli sanoa että se on de facto hylkääminen... :)
 
Ei kai kenenkään hakemusta varsinaisesti hylätä kun kukaan ei jätä sellaista ilman tietyntasoista "vihreää valoa". Mutta voi juuttua ikuisesti johonkin jäsenyyssuunnitelmavaiheeseen Georgian tyyliin...tekisi mieli sanoa että se on de facto hylkääminen...

Olet oikeassa, teknisessä mielessä ei varmasti voida puhua hylkäämisestä mutta jos Suomen kohtalo olisi joku "ikuisuus limbo" Georgian tyyliin niin kyllähän tilannetta voi melkein kutsua "hylkäämiseksi" vaikka se ei sitä tosiasiassa ole. Asiallinen oikaisu!

vlad.
 
Back
Top