MPKY 2015

Tämä viisiminuuttinen avaa vähän sitä, miten monelle yhteiskunnan sektorille MPK jakautuu. Sotilaallisesti kaikki todellakin näyttää, kuten Tuomas Gerdt sanoi minulle, "kauniin ilman hommilta", mutta se oli tekijöiden tarkoituskin. Ei kuvattu varsinaisten yksiköiden toimia eikä marraskuun sateista näljää Saharassa tai jätkien hikistä vetoa Helsinki-simussa.

Mutta jos ajattelee koko kansakuntaa, eikä vain upseeriliiton toiveita eduista, minusta kaikki pitäisi jotenkin sijoittaa ja kouluttaa ainakin valmiuteen, naiset ja nuoretkin. Eikä sitä edes yritä mikään muu keskitetysti.

 
Vuosi sitten, kun osallistuin Aselajikouluttajakursille RUK:ssa, niin koulun johtaja muistutti puheessaan, että koulutuksen saaneiden kouluttajien pitäisi myös aktiivisesti osallistua kouluttamiseen. Oli kuulemma harjoituksia, joissa Pv:n piti valvojien ja kaluston lisäksi järjestää myös kouluttajat, koska MPK:lta niitä ei saatu. Hiukka meinasi ihmetyttää ja naurattaa sellainen, täällä Pohjanmaan sotilaallisessa tyhjiössä Pv ei takuulla alkaisi järjestellä korvaavia kouluttaja jostain joukko-osastosta parin sadan kilometrin päästä. Saattaa kyllä kaventaa VEH:n ja KH:n kustannusten eroa, jos molemmissa kouluttajina on palkkaa saava ammattisotilas.

No oletko osallistunut aktiivisesti kouluttamiseen ja saanut hyviä kouluttajatehtäviä? Itsekin kävin tuon kurssi muutama vuosi sitten ja varmaankin samat puheet kuulleena ihmettelen kun ei mitään tehtävää ole kuulunut mpk:lta, pari kertaa kysellyt perään, ainoastaan olen rivi heidän systeemissään. Aina kuitenkin kysellään ja mainitaan, että ukkoja tarvittaisiin lisää kun niitä ei riittävästi koskaan ole. Kumma juttu PV:n puolella harjoitukset, sjoitukset ym toimineet todella hyvin ja hymyssä suin lähden tulevaisuudessakin sotaharjoitukseen..
 
No, olen. 2-3 VEHiä vuodessa ja joku a-ratapäivä paikallisten kanssa keväällä ja/tai syksyllä. Enempään ei juuri taipuisikaan, kun on noita lehmänkantturoita. Kouluttajatehtävien hyvyydestä en tiedä, mutta ainakin ovat olleet mielenkiintoisia omaa koulutusta lähellä olevia hommia.

Arvaan, että paikalliset erot ovat suuria. Täällä nimenomaan tuo varuskuntien puute ja suhteellisen suuri reserviläismäärä ovat potkineet vauhtia sekä ressuihin että pv:n väkeen.
 
Tämä on juuri sitä harrastustoimintaa jota PV:n ei kuulukaan tukea. Ei PV tue naapurin Marttojenkaan harrastustoimintaa. MAAKK:n organisaatioon ei kuulu mitään koirapartioita...jos niitä tarvittaisiin kuuluisivat ne organisaatioon. Täysin turhaa puuhastelua...toivottavasti ei tule minua harjoituksissa vastaan...ei kyllä mikään puoliksikoulutettu kotikoira joukkojen mukana lisää kenenkään palvelusturvallisuutta!

Jos PV edellyttäisi tuollaisia koirapartioita ja koiratoimintaa, olisi se varmaan kirjattu suorituskykyvaatimuksiin ja siihen järjestettäisiin koulutusta tai sijoitettaisiin koulutettuja taistelijoita.

MAAKK johtotehtäviin taidetaan sijoittaa sotilasarvon mukaan, ei todellisen osaamisen. Jos osaamista ei löydy, niin sitten valkataan sitoumuksen tehneistä seuraavaksi huonoin vaihtoehto. Veikkaan ettei joku viesti, it tai vaunokoulutettu ole paras vaihtoehto MAAKK johtoon, vaan SPOL-koulutettu res.ups jolla takana muutama keikka KV-operaatiossa, eli näkemystä siihen MAAKK 1. tehtävään.

Jos MAAKK päällikkö olisi virkaupseeri, hoituisi kaikki suunnittelu virkatyönä ja virkavastuulla.

:D En voi olla palaamatta vielä tähän. MAAKK:lle asetetut tehtävänkuvat hieman vaihtelee alueittain, kuten myös kokoonpanot. Joillain alueilla on enempi "spollimaisempaa" ja jossain muualla jotain muuta.
Samoin yksittäisillä henkilöillä voi olla useita tehtäviä sijoituksenkin mukaan ("koiralla ja ilman"), riippuen joukon kulloisestakin kokoonpanosta/tehtävästä.

Mihin perustuu väite kokoonpanojen eroista?

Reservin SOTAKOIRATOIMINTA tulisi liittää osaksi MPK:n koulutusta, jotta PV:n käyttöön soveltuvia koiria koulutettaisiin jatkuvasti.

Reservin "sotakoiratoimintaan" pitää olla ensin tarve SA-tehtävään perustuen, tarpeen määrittelee SA-suunnittelua tekevät, ei koiraharrastajat. Ihan sama juttu kaiken muunkin "speciaalin" kanssa, harrastajat eivät päätä, tarvitaanko kyseistä suorituskykyä jossain SA-yksikössä. Ei sijoitetusta tykkimiehestäkään tehdä tarkka-ampujaa jääkärikomppaniaan, vaikka hän kävisikin MPK:n TA-kursseilla.

Ammattilaiset ovat luonnollisesti ammattilaisia ja talkooväki talkoolaisia. Mutta
..harjoittaa vapaaehtoisesti tai perustuen vapaaehtoiseen sitoumukseen maanpuolustustalkoita.. Esim. Maakk sitoumus taitaa alistaa myös juridisesti ja velvoittaa tiettyihin juttuihin? Sopimuksella/sitoumuksella on irtisanomisaika kuten sitoumuksella päättymisaikansakin. Onko joku harrastus irtisanomisajalla? Velvoittaako joku harrastus sitoumuksen perustuvaan osallistumiseen? Vapaaehtoisesti ollaan kuitenkin talkoissa ja palkattu väki on työssä. Siinä on vissi ero.

MAAKK:ilainen on sotilas olessaan palveluksessa (KH&VEH), silloin homma ei ole harrastamista. MPK viikonloppukurssi on harrastamista, tosin ei mitenkään vähättelevässä mielessä.

Tuo korostettu on monimerkityksellinen. Mikä on kellekin "kivaa" ;) Joillekin se on hikoilua -36C pakkasessa ja +30C helteessä taisteluampuma-alueen kentillä. Joillekkin se on kuusikon keskellä aamuyön alkutunteina, vaakatasoon vihmovassa rätätuiskussa valmistautumista iskuun. Joillekin se on piilopoterossa 24h kyttäämistä ja havaintojen viestittämistä. Joillekkin se on aluepartiointia rakennetulla alueella jatkuvan "vihollisuhkan" alla. Joillekin se on TA-toimintaa 1km500m radalla. Joillekin se on...

Joillekkin noi on olosuhteita, joissa tehdään töitä isänmaan toivoja kouluttaen taistelijoiksi
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top