Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Näkökulma: maanpuolustuskurssi on suosittu

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Vonka, 19.11.2014.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Parhaillaan menossa olevan 211. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin osanottajat ovat arvovaltaista väkeä. Heidän onkin syytä olla erityisen tyytyväisiä saavutuksiinsa, sillä he ovat onnistuneet saamaan kutsun, jota moni silmäätekevä himoitsee jopa enemmän kuin kutsua Linnan juhliin: kutsun maanpuolustuskurssille.

  http://yle.fi/uutiset/nakokulma_suomen_halutuin_kurssi/7638176
   
 2. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  1,601
  Pisteet:
  156
  Ja kun katsoo tuolla sivulla olevia kommentteja, niin voi hyvänen aika sentään...
   
  Vonka tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Toimittaja Anne Moilanen painottaa "elitismiä" ikään kuin jakaakseen "kansan" pois maanpuolustuksesta.

  Viimeinen kommentoija huomaakin asian:

  Turha painottaa maanpuolustuskurssien "elitismiä" - kyseessä on koko maan edun mukainen kurssi. Puolustus on osa agendaa, mutta ulkopolitiikka, rajanvalvonta, väestönsuojelu, pelastus jne saavat kaikki osansa. Ihan hyvä että eri tahojen johtajat saavat kuvan kokonaisuudesta. Esimerkiksi kansanedustajat näkevät mihin budjettivarat käytetään. ON MYÖS muistettava että vastaavia kursseja järjestetään maakuntatasolla.
   
  Kaira tykkäsi tästä.
 5. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Olipa Suomessa millainen eliitti tahansa tai ei, niin mitä useampi yhteiskunnan eri tahojen vastuullinen ymmärtää edes perusteet siitä mihin yhteiskunnan turvallisuus menee - ja myös kolikon kääntöpuolen, niukkojen resurssien aikaansaamat suorituskykypuutteet - sitä parempi mahdollisuus on pystyä järkevään poliittiseen keskusteluun, virkamiestyöhön ja yksityisen sektorin yhteistyöhön.

  Ei tuo kurssi (tai siis valtakunnallinen ja alueelliset) ole hittituote turhaan.
   
  Vonka, Fencer, YliKoo ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 6. vehamala

  vehamala Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,424
  Tykkäykset:
  1,102
  Pisteet:
  636
  Uusi maanpuolustuskurssi käsittelee kiristynyttä turvallisuustilannetta
  http://yle.fi/uutiset/uusi_maanpuol...e_kiristynytta_turvallisuustilannetta/7745057
  ..
  Maanpuolustuskurssi 212 on aloittanut työnsä.
  Kurssin avajaisissa puhunut puolustusministeri Carl Haglund (r.) kiinnitti huomiota nopeasti muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen Euroopassa.

  Sekä Naton että Venäjän sotilaallinen toiminta on lisääntynyt Suomen lähialueilla, samalla kun sotilaspoliittinen ympäristö on kiristynyt.
  Haglund pohdiskelikin, kuinka moni olisi muutama vuosi sitten osannut arvata, että Euroopassa käydään sotaa vuonna 2014.
  ===========================================================================
  Korostus on minun. Hyvähän se on, että asia on keskustelussa meilläkin.
   
 7. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Sotaa? Eikö sodassa pitäisi olla kaksi tai useampia osapuolia?

  Nythän Ukrainassa on vain tunnistamattomia pieniä vihreitä miehiä tai lomailevia venäläissotilaita tai muita bandiitteja.

  Kysykää vaikka ylipäälliköltä tai Ameriikan presidentiltä
   
  Päivikki tykkäsi tästä.
 8. Atsomuti

  Atsomuti Alikersantti

  Liittynyt:
  29.01.2014
  Viestejä:
  96
  Tykkäykset:
  48
  Pisteet:
  6
  Miten maanpuolustuskurssien vaikutus näkyy näiden kurssien käyneiden toiminnassa? Kursseilla on varmaan ollut tuhansia yhteiskunnan isokenkäisiä, mutta kuinka aktiivisesti he ovat osallistuneet keskusteluihin tai käyttäneet vaikutusvaltaansa maanpuolustuksen edsitämiseksi? Puhuneet puolustusmäärärahojen puolesta, tehneet jotain näkyvää vapaaehtoisen maapuolustuksen ja reserviläisten hyväksi? Turvanneet ampumaratojen toimintaa ja ampumaharrastusta yleensä? En ole huomannut.
   
 9. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,966
  Tykkäykset:
  7,837
  Pisteet:
  1,286
  Tosiaan hyvä huomio Atsomuti. Olen tottunut sellaiseen että yleensä kursseilla opitaan jotain. Hieman on kummallista että vaikka noita kursseja on kautta aikojen ollut yli 200, niin lopputuloksena on vaan maanpuolustuksellista niukkuutta. Eikö niihin osallistuneet päättäjät ole ymmärtäneet viestiä, vai eikö vaan kiinnosta? Joka tapauksessa mitään eivät ilmeisesti ole sisäistäneet.
  Muutaman viime vuosikymmenen aikana armeijan sodanajan vahvuutta on pienennetty 750.000 sotilaasta 230.00 sotilaaseen + muu niukkuus mistä tänään luetaan. Hehän siitä olivat päättämässä.

  Onhan tuo suosittua kun sinne pääsee näkemään ja näkymään. Lopputuloksen kannalta PV saattais käyttää kursseihin uhratut rahat kuitenkin ehkä johonkin tuottavampaan.
   
 10. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,268
  Tykkäykset:
  1,601
  Pisteet:
  156
  Päättäjiä on vaivannut ns. syvän rauhan syndrooma. Mitäpä tässä satsaamaan mihinkään, kun naapurissa on sellainen ikuisessa talviunessa oleva karhu, ja kun meillä on kaiken lisäksi itsenäinen ja uskottava puolustus. Ja NATO-optio, jos ei omat voimat riitä.
   
 11. FinnNSF

  FinnNSF Eversti Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  1,745
  Tykkäykset:
  2,538
  Pisteet:
  316
  Näitä päättäjiä vaivaa myös ns. typeryys. Tilanteessa jossa omat voimat eivät riitä ei enää ole NATO-optiota. Vrt Georgia, Ukraina.
   
  Rannari, Tähystäjä ja Fencer tykkäsivät tästä.
 12. Tupajumi

  Tupajumi Kersantti

  Liittynyt:
  08.05.2015
  Viestejä:
  141
  Tykkäykset:
  374
  Pisteet:
  16
  tulikomento, Beerfect ja kertakenttään tykkäsivät tästä.
 13. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Näkökulma on ennakoitavissa oleva, positiivista on kuitenkin se, että kyseinen toimittaja (Riikka Suominen) osallistui kurssille ja että hän on - kirjoituksen - perusteella kyennyt kuitenkin jollain tasolla analyyttiseen aiheen käsittelyyn vaikka ei itse jaakaan uhkakuvia. Hänen pelot voivat tuntua meistä absurdeilta, aivan kuten meidän pelkomme hänestä - tavallaan on kuitenkin hyvä, että tällaisia "kuplien" rajoja ylittäviä tekoja tehdään, jotta nähdään maailmaa hiukan laajemmasta perspektiivistä, se jos mikä voi edesauttaa eri aiheiden tiimoilta käytävää keskustelua.

  Kirjoituksessa on hyvää myös se, että kirjoittaja kuitenkin tunnustaa omat ennakkoluulonsa, toisaalta nostaa esille selkeitä kurssin ansioita ja tuo myös esille sen, että kaikesta huolimatta se on ehkäpä laajempi, mitä hän ennalta arveli.

  Hyvänä pidin myös sitä, että kirjoittaja selkeästä ristiriidasta huolimatta uskaltaa tuoda esille näkökantoja, joissa hänen näkemystä asetetaan edes jonkin sortin toimiviin raameihin, esim.

  "Toisen päivän iltana olen ristiriidasta niin sekaisin, että minun on pakko soittaa terapiapuhelu Lontooseen. Siellä asuu kaverini ja pitkän linjan rauhanjärjestövaikuttaja Johanna Sumuvuori. Tiedän hänen käyneen lyhyemmän maanpuolustuksen erikoiskurssin kaksi vuotta sitten. ”Miten selvisit järjissäsi?” parun puhelimeen, kun kävelen pimeässä kotiin yli kolmetoistatuntisen kurssipäivän päätteeksi. Koen olevani yksin väkivallattoman maailmankatsomukseni kanssa.

  Sumuvuori lupaa, etten sekoa vajaan kuukauden kurssilla ja vakuuttaa, etten ole selkärangaton mato, vaikken jaksaisikaan jatkuvasti puolustaa rauhaa. ”Mene virran mukana ja nauti siitä, mikä kurssilla on hyödyllistä ja hauskaa”, hän rohkaisee.
  "

  Samoin seuraava kohta kirjoituksessa on huomioitava, tavallaan siitä myös kuvastuu se, että kurssin sisältö on ilmeisellä tapaa hyödyllinen ja se asettaa osallistujansa tarkastelemaan asioita useammasta näkökulmasta:

  "Kavereille yritän peitellä innostustani. Tunnen oloni maanpetturiksi. Onko armeija aivopessyt minut? Soitan Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian dosentti Jukka Lipposelle ja kysyn, mitä minulle tapahtui.

  Lipponen kertoo, että ihminen haluaa olla samaa mieltä ryhmänsä kanssa. Ryhmä voi olla jäsenelleen tärkeä, vaikka se olisi väliaikainenkin. Valikoituun joukkoon kuuluminen ja yhteiset salaisuudet luovat ryhmähenkeä. Ihminen sisäistää ryhmän arvoja ja ajatuksia, koska muuten hän erottautuu porukasta. Se tekisi olemisesta hankalaa.

  Lipponen ei ole tutkinut juuri maanpuolustuskursseja, mutta hän innostuu kertomastani.

  ”Moni yhteisö voisi ottaa kurssista oppia ryhmähengen luomiseen”, hän sanoo.

  Lipposesta vakuuttavaa on erityisesti, että ryhmätyössä vastuutehtävät annetaan potentiaalisesti kriittisille kurssilaisille.

  ”Kun vedät ryhmää, joudut puhumaan niidenkin juttujen puolesta, joiden takana et ihan ole.” Hänestä konseptissa ei ole mitään epäeettistä. Osallistujat eivät ole niin höpsöjä, etteivät tiedostaisi, että heihin yritetään vaikuttaa.
  "

  Artikkeli olisi voinut olla paljon huonompikin, nyt hän nostaa kaikesta huolimatta esille asiallisia kysymyksiä, toisaalta teksti tuo esille oivallisia havaintoja - esim. yllä oleva dosentti Jukka Lipposen havainto.

  vlad
   
  kimmo.j, tulikomento, MeriTJ ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 14. Mainos 15. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Hiukan tuo kyllä viittaa siihen, että olisi hienompaa, jos ekologinen liike tai sosiaaliala ymmärtäisi kertoa päättäjille ilmastonmuutoksesta tai vaikkapa syrjäytymisen ehkäisystä.
   
  vlad ja hansai tykkäsivät tästä.
 16. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  Huom. artikkelia kannattaa lukea kuten esim. muinaista Pahkasikaa, tai kuunnella kuten Alivaltiosihteeriä. Tai siis itse luin, kunnes minulle lopulta valkeni että sehän olikin vakavalla mielellä kirjoitettua tekstiä. Hups. :D

  "Suurin huoleni oli, että minut aivopestään." -Riikka Suominen
  (Entä jos... sinut onkin aivopesty jo vuosia sitten?)

  "Pasifismini perustuu arvoille, ei tiedolle." -Riikka Suominen
  (Häpeä! Tahallinen tietämättömyys on synti.)

  "Kahvitauoilla päivittelemme hallituksen toilailuja tai haukumme rasisteja." -Riikka Suominen
  (OK, tämä sallittakoon. Kahvitauolla vallitkoon täysi sananvapaus, jos ei verbaalinen anarkia.)

  "Kavereille yritän peitellä innostustani. Tunnen oloni maanpetturiksi. Onko armeija aivopessyt minut?" -Riikka Suominen
  (Ei. Päinvastoin, kyseenalaistaminen on heikkouden poistumista mielestä aivan kuten kipu on heikkouden poistumista ruumiista. Onnittelut vahvistumisesi alkamisesta.)

  "Minusta Suomi ei puolustaudu oikeita uhkia vastaan. Meidän turvallisuuttamme uhkaa yksi asia ylitse muiden: ilmastonmuutos." -Riikka Suominen
  (Muista, että asenteesi perustuvat arvoihin, eivät tietoon. Et ole pätevä analysoimaan Suomea koskevia uhkia, saati laittamaan niitä suuruusjärjestykseen, vaikka toki voisit kyetä siihen vuosien saatossa, jos haluaisit. Muista myös mitä totesit Puolustusvoimien tiedollisesta yliotteesta.)

  "Lähetän lapselle kännykkäkuvan trukista, vaikka tiedän, että hän kyllä innostuisi panssarivaunuista." -Riikka Suominen
  (Sä olet huono äiti. Huom. En tarkoita tätä kaikella vakavuudella.)

  "Vaalikonevastausten perusteella muutuin kolmessa ja puolessa viikossa 17 prosenttia maanpuolustushenkisemmäksi." -Riikka Suominen
  (Ei pidä paikkansa. Olet korkeintaan 7% maanpuolustushenkisempi, ehkä 8%. Luota minuun. Muistutan, että asennetta tai sen muutosta ei voi mitata luvuin. Tai voit toki yrittää väitellä asiasta esim. psykologin, lääkärin tai matematiikan professorin kanssa julkisessa lähetyksessä. Please, I urge you. :rolleyes: )

  "Ja vaikka tietäisinkin, niin esimerkiksi asevarustelusta on mahdoton väitellä. Sotilaallisen uhan arviointi nojaa salaisiin tietoihin. Puolustusvoimien ihmisillä on aina tiedollinen yliote." -Riikka Suominen
  (OK, 2. ja 3. lause ovat ihan päteviä argumentteja mutta toisaalta samaan aikaan Riikka-kulta kieltäytyy hankkimasta edes sitä alkeellista ruohonjuuritason tietoa. Hyvin paljon voi oppia ja päätellä jo pelkästään avoimesta saatavilla olevasta tiedosta. Ks. termi OSINT, vaikka kokonaiskuvan muodostamiseen meneekin ehkä vuosia. Jos on sitä mieltä etteikö valtakunnan maanpuolustustilaa voisi päätellä avoimesta materiaalista, on hyvin hyvin väärässä.)
   
  Kaira, tulikomento, ctg ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 17. AKE-ukki

  AKE-ukki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  2,657
  Tykkäykset:
  5,089
  Pisteet:
  636
  Lainaus:
  "Ja vaikka tietäisinkin, niin esimerkiksi asevarustelusta on mahdoton väitellä. Sotilaallisen uhan arviointi nojaa salaisiin tietoihin. Puolustusvoimien ihmisillä on aina tiedollinen yliote." -Riikka Suominen
  (OK, 2. ja 3. lause ovat ihan päteviä argumentteja mutta toisaalta samaan aikaan Riikka-kulta kieltäytyy hankkimasta edes sitä alkeellista ruohonjuuritason tietoa. Hyvin paljon voi oppia ja päätellä jo pelkästään avoimesta saatavilla olevasta tiedosta. Ks. termi OSINT, vaikka kokonaiskuvan muodostamiseen meneekin ehkä vuosia. Jos on sitä mieltä etteikö valtakunnan maanpuolustustilaa voisi päätellä avoimesta materiaalista, on hyvin hyvin väärässä.)

  EDIT:jopa MP.net:in kirjoitteluista saa kokonaisvaltaisemman tilannekuvan. Tosin joltain osin täytyy suodatin olla päällä..:)
   
  tulikomento, vlad, Beerfect ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 18. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Tottahan toki - mihinpä tiikeri raidoistaan pääsee. Mutta kokonaisuus huomioiden, kirjoitus olisi voinut olla paljon surkeampi ja latteampi - pisteet myös siitä, että kaikesta huolimatta osallistui kurssille. (Vai osallistuiko kuitenkin kiinnostuksesta ja kirjoituksella yrittää "valkopestä" itseään?)

  vlad
   
  Beerfect tykkäsi tästä.
 19. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Samoihin lainauksiin itsekin kiinnitin huomiota - maailmankuva se on sekin, mutta peiliin saa kyllä katsoa ja etsiä syyllistä sieltä, jos/kun ei ole halua etsiä tietoa. Kaikkea tietoa ei toki ole julkisesti saatavilla, kaikki eivät pääse kaikkeen tutustumaan, mutta julkisenkin tiedon perusteella on mahdollista tehdä päätelmiä, siitä mikä tilanne todellisuudessa on.

  Viestistäsi poimin yhden lainauksen, johon itsekin kiinnitin huomiota ja mieleen tuli tismalleen samat sanat "Olet huono äiti". Tätä minä en missään ideologisessa ajattelussa ymmärrä (sitähän pasifismikin on), että maailmakuva ja -näkemys on näin rajattu. Jos lapsi (tai kuka tahansa) ilahtuu siitä panssarivaunun kuvasta, niin ei se vanhemman uskottavuus romahda mihinkään, jos kuvan siitä panssarivaunusta sille lapselle lähettäisi.

  Voin kuvitella lapsen naaman: "Hei kaverit, äiti on jollain maanpuolustuskurssilla ja hän laittoi minulle kuvan... trukista..."

  Seuraavaan itsekin kiinnitin FB:ssä huomiota:

  "Löydän joukosta samanmieliset, ne, jotka kyseenalaistavat luennoilla esitetyt asiat. Bussimatkoilla hakeudun heidän viereensä. Kahvitauoilla päivittelemme hallituksen toilailuja tai haukumme rasisteja."

  Ehkäpä se kurssi olisi ollut vielä antoisampi, jos olisi hakeutunut keskusteluun eritavalla ajattelevien kanssa? Rasisteja Suominen varmaan saa haukkua vapaalla muutenkin, joten mitä iloa se tuo elämään tällä kurssilla? Ennakkoluulottomuutta ja uskaliaisuutta olisi osoittanut se, että olisi tutustunut ja keskustellut heidän kanssa, jotka jakavat päinvastaisen maailmankuvan - tai joiden suhtautuminen maanpuolustukseen on myönteinen, jotka eivät ole pasifisteja.

  vlad
   
  kimmo.j, Beerfect, J0h1F ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  Vahva +1 tälle. Kaikesta irvileukailustani huolimatta minäkin arvostin takaraivossani hänen osallistumistaan. Kunnia hänelle joka kirjoittaa tuntemuksistaan, reaktioistaan ja epäröinnistään niinkin avoimesti ja omalla nimellä.
   
  Umkhonto tykkäsi tästä.
 21. tiedotusosasto

  tiedotusosasto Eversti

  Liittynyt:
  21.05.2016
  Viestejä:
  1,919
  Tykkäykset:
  3,586
  Pisteet:
  316
  Pidin kirjoitusta varsin hyvänä. Ok joillakin on vakaumuksensa ja toisilla toinen mutta hän lähti ja heittäytyi mukaan. Kiitettävästi vaikka olikin vakaumuksensa sitoma niin raotti sitä ja suostui tarkastelemaan omia näkemyksiään.

  Hienoa myös huomata, että pv:n henkilökunta ei tuputtanut, käännyttänyt eikä lannistanut vaan antoi niin asian kuin ryhmänkin tehdä tehtävänsä ja tämänkin pasifistin vihreään kuoreen tuli säröjä ja arvostusta siitä mitä meillä on puolustettavana ja kuinka sen kaiken voi menettää.

  Voisi sanoa, että sita parasta pr-työtä pv:ltä ja oikeaan maaperään.
   
  vlad, Kaira ja Umkhonto tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu