Naamiovärit kasvoihin ja ehkäpä muuallekin

Mitä näistä haluaisit PV:n jakovarusteeksi. Jaettaisiin kaikille kuten miehistövyö ikään.

 • Kasvomaali

  Ääniä: 26 42.6%
 • Luontaistuotteen kuten noki

  Ääniä: 3 4.9%
 • Naamioiva kasvoverkko. hyttysverkkokin toki käy.

  Ääniä: 28 45.9%
 • Ei mitään

  Ääniä: 1 1.6%
 • joku muu. Mikä?

  Ääniä: 3 4.9%

 • Äänestäjiä yhteensä
  61
Itselleni on kovinkin tuttu tuo suksisissin mainitsema vaseliini-hiilijauheseos tai sen toinen versio vaseliini-noki. Toimivat tosiaan hyvin, mutta ongelma oli siinä vaiheessa kun piti se väri saada pois naamasta.
Sen jälkeen tuli kokeiltua erilaisia naamiovärejä, joista parhaaksi osoittautui Etelä-Afrikkalainen "Black-Is-Beautiful" väri, jonka saatavuus oli vain tosi heikkoa. Myös ruotsalaisten 80-luvun naamioväri oli hyvää tavaraa. Siinä kun oli hyttysmyrkky mukana samassa töhnässä. Menivät siellä vaan kieltämään myrkyt ja saatavuus loppui siihen. Noissa väreissä oli usein ongelmina heikko pysyvyys ja niiden valuminen silmiin ja suuhun hikoillessa. Tuo Etelä-Afrikkalainen ja ruotsalainen olivat pysyvimmästä päästä.
Sitten tuli kokeiltua partaa. Toimi kohtuullluisesti, mutta ongelma oli hygienian ylläpitäminen. Ikävä kutina sai välillä raapimaan kasvoja tosissaan ja hirvikärpäset löysivät tiensä liian helposti parran sekaan.
Naamiovärin ja parran kanssa vaan oli melkoinen ongelma edessä jos tuli kaasunaamarin käytön tarve. Tiiveys oli melko heikko ja värin kanssa oli edessä isohko pesuoperaatio.
Yhdessä vaiheessa kokeiltiin jopa toista Etelä-Afrikkalaista konstia. Finlayson valmisti ohutta ripstop-kangasta suomen maastovärissä. Siitä tehtiin sitten apartheidmiesten tyyliin huppuja ja kasvosuojuksia, joissa silmien, nenän ja suun reiät. Toimivat hyvin tähystyspaikoilla, mutta liikkeessä olivat liian hiostavia ja kankaan saatavuus loppui.
Seuraavaksi koeiltiin erialisia kommandopiipoja ja tilanne oli ohuimmilla sama kuin tuolla itse tehdyllä hupulla.
Kokeiltiinpa kerran jopa maastovärisiä sukkahousujakin, mutta niiden kestävyys oli heikko.
Sitten otettiin käyttöön nää jousimetsästäjien suosimat naamiohuput. Ne olivat jo melko toimivia, mutta niissäkin tuli ongelmaksi liikkeessä kankaan rajoittunut läpäisevyys suun ja nenän edessä.
Lopullinen valinta on itse asiassa jo 90-luvun alussa kokeiltu mutta saaavuuden paranemisen takia vasta nyttemmin vakituiseen käyttöön otettu spandoflage huppu. Sellainen näkyi erikosrajajääkärit-ketjun viestin #76 kuvassa. Kyse on joustavasta verkkomaisesta putkeksi kudotusta materiaalista (samanlaista kuin putkiside, jota muuten olen käyttänyt samaan tarkoitukseen jo pitkään talvella), johon voi itse tehdä haluamansa reiät. Sen saa nopeasti päästään, kun pitää tempoa nasse naamalle, tai syödä. Kun tekee reiän suulle, ei syöminen ja/tai juominenkaan esty.
Ja koko ajan olen rinnalla pitänyt verkkohuivia. Kyse ei siis ole sellaisesta nailonmaastoverkon palasesta, vaan harvaan kudostusta puuvillahuivista, joka ei kahise. Sen lisäksi on usein mukana sideharsokankaan pala (kesällä värjätty) ja/tai verkkonailonin pala (talvella valkoinen, kesällä sammaleenvihreä) eli samaa materiaalia, josta tehdään jääkiekkoilijan harjoituspaidat, mutta mattapintaisena. Kumpaakin saa kangaskaupasta parilla eurolla metrin leveydeltään puolitoistametrisestä pakasta tai usein jäännöspaloista vielä halvemmalla. Kumpainenkaan ei jää kiinni risuihin (ei kyllä ole jäänyt tuo puuvillaverkkokaan häiriöksi asti) ja sideharsokankaasta saa hätätilanteessa nopeasti kuivuvan pyyhkeen, kaulahuivin, otsanauhan tai lisäsiteen ensisiteen rinnalle. Kun siitä leikkaa pienen palasen ja sen pingottaa kiikarin linssin eteen, häviää paljastavat kiillot eikä näkyvyyskään heikkene mahdottomasti ennen hämärän aikaa.
 
Mustaa ja vihreää naamioväriä oli inttiaikaan käytössä puikkoina ja samat värit löytyy itsellänikin nykyään. Minä tosin mieluummin käytän voidetta. Valkoista naamioväriä en ole löytänyt. Osaako joku auttaa etsimisessä?
Nokikin kelpaa jos naamioväriä ei ole, mutta maaleilla saa muodot paremmin rikki ja kasvot ”epäsäännöllisen näköisiksi” eikä vain maalitaulun mustaksi alueeksi. Lisäksi oikea naamioväri on helpompi levittää.

Kyttäyshommissa ja paikallaan ollessa naamioverkko on ihan hyvä. Liikkuessa ja hikoillessa huono. Talvea varten valkoinen ja lämpimälle ajalle toinen ei-valkoinen.
Kohta alkavalle talvelle täytyy ostaa valkoinen kommandopipo koekäyttöön ja sutata siihen vähän mustaa ja kokeilla miten toimii.
 
Puolustusvoimilla on käytössä myös talvinaamiopuikko, jossa on myös valkoista väriä.

Ressulle kätevin tapa hankkia värejä on teatteritarvikeliikkeet. Esim Grimasin rasvaliukoista teatteriväriä on saatavissa lukemattomissa värisävyissä ja sangen kätevän kokoisissa ja helposti käytettävissä purkeissa. Värejä myydään myös yksittäin ja siten voi valita juuri haluamansa väriskaalan. Myös valkoinen löytyy. Hintakin on suhteessa edullinen noihin sotilas- ja metsästyskäyttöön myytävien värien hintaan verrattuna. Vesiliukoinenkin menee johonkin hetken rypistykeen, mutta valuu kyllä hien myötä pois vähänkin pidemmässä keikassa. Rasvaliukoinen on riittoisa ja sopivan kova jotta myös säilyy ja pysyy kasvoissa.
Noista liikkeistä (esim Punanaamio) löytyy myös halpoja tuubeja eri väreissä (myös valkoisena) jos pitää sellaisesta ohuemmasta töhnästä.
 
Ihana ketju. Itsekin tuskailin valkoisen naamiovärin kanssa. Näin tavaratalon leluosastolla lapsille tarkoitettuja kasvomaalipuikkoja sateenkaaren väreillä. Maksoi piru 15€ tjsp. joten en kehdannut. Lisäksi vesiliukoisia. Liikaa vaaleanpunaista, liian vähän maastovärejä. :D. Mistä lie jääkiekkofanit repivät sinivalkoiset kasvomaalinsa? Jos vaseliini + hiili/noki tuottaa uskottavan mustan niin ehkäpä vaseliini + taululiitu tuottaa valkoisen? Talkki tai kalkki voi toimia myös. Mitä muita myrkyttömiä valkoisia jauheita on, joilla ei pilaa ihoaan tai silmiään? Pitäisi myös olla vesiliukenematon. Kehtaisiko peräti paperia tai vessapaperia hienontaa pölyksi ja sekoittaa vaseliiniin? Valkoisen muovikassin silppuaa? Pumpulia? Höyheniä? Lampaanvillaa? Lemmikkieläimen valkoisia karvoja? (Mä en voi uskoa näitä päähänpistojani...)
 
Kasvonaamiointi verkko olisi paras. Häivyttää muotoja, mutta sen läpi on helppo hengittää.
Kasvomaalit lähtevät irti helposti kun hikoilee ja sataa vettä.

Naamioverkko on itselläni ollut matkassa nykyään, sellainen neliskanttinen. Siihen saa kiinnitettyä naamiointi materiaaleja, päänpäällä se suojaa vähän hyttysiltä ja häivyttää kropan muotoja. Tähystyspaikalla se on hyvä ripustaa tähystysaukon suojaksi, vihollisen lämpötähystys vaikeutuu hiukan.

Muuten sitä voi käyttää kaulahuivina.
 
Itselläni on pari kappaletta näitä ohkaisia putkihuiveja yksivärisenä https://www.varusteleka.fi/fi/product/multi-function-head-wrap-yksivarinen/10561 ovat aika hyviä, saa näppärästi venytettyä korville asti. Suojaavat myös hieman viimalta ja muulta. Noita vissiin saisi jostain huppumallisinakin. Verkkohuivitkin voisivat olla käteviä, varsinkin jos kehittäisi jonkun nipsuttimen millä huivin saa kiinni sopivasti. Joku hiusklipsi, ommeltu nappi tai vastaava?

Kannattaa olla myös naamioväriä mukana, huiveista jää aina vähäsen ihoa näkyviin, ja vaalea iho loistaa metsässä pitkälle. Varmaan paras versio on semmoinen missä ei ole mitään hyttysmyrkkyjä, voi levitellä silmien ja suun ympärillekin kun ei heti kirvele tai maistu suussa.

Tuli mieleen että kannattaa myös käyttää reilusti sitä väriä että naama tummenee, ja naamioida myös kaula, korvat ja niska. Ei paljon auta muutama viiru siellä täällä, tai naaman mustaus jos kaula helottaa :D

Näillä pojilla olisi vähän parantamista vielä:

795125765_128.jpg


Clintillä o puolestaan huolellinen camo; enää ei tarvisi kuin hampaat mustata niin hukkuisi mettään ku camokuorinen nokia. Vrt. taustalla oleva kaveri ilman meikkiä.

eastwood.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Jep, ne korvat ja kaula unohtuvat tosi monelta valkoisiksi.

Sotilaan Käsikirjassa (löytyy PDF:nä intin nettisivuilta) on muuten erittäin hyvä kuvallinen selite miten naamiomaalaus tehdään.
 
Jep, ne korvat ja kaula unohtuvat tosi monelta valkoisiksi.

Sotilaan Käsikirjassa (löytyy PDF:nä intin nettisivuilta) on muuten erittäin hyvä kuvallinen selite miten naamiomaalaus tehdään.

Saattaa tuossa kirjassakin se olla, mielestäni kuitenkaan ei, mutta ainakin se opastus on Taistelijan oppaassa sivulla 84 (löytyy myös peedeeäffänä). Tuli juuri kerrattua molemmat kannesta kanteen ;). Ja kiinnitin huomiota siihen, että Sotilaan käsikirjassa oli kuvissa muutamia huonoja naamioväriesimerkkejä, esim. s. 8 niska ja s. 88 silmien ympärys. (Tuli luettua tarkkaan o_O)
 
Ammattilaisen eroittaa siitä, että kaikki vaatetuksen alta näkyvä iho on tosiaan camottu. Tuollainen pelkän naaman värjäily on pelleilyä.

Sitten on tietysti tätä (ja joka asevoimissa):

paint-992000a.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Tuli mieleen ajatus että ehkäpä kosmetologilta tai ihotautilääkäriltä voisi kysyä että mikä moska/kemikaali on kaikkein sitkein ja vaikein poistaa iholta... ja sitten sitä harkita pitkän keston naamioväriksi, jos se ei vaan mitään liian myrkyllistä tavaraa ole. Myöskin joidenkin vanhempien mielipide on että lapset onnistuvat löytämään kaikki vaikeimminpuhdistettavat ihontuhrausaineet.
 
Mustaa ja vihreää naamioväriä oli inttiaikaan käytössä puikkoina ja samat värit löytyy itsellänikin nykyään. Minä tosin mieluummin käytän voidetta. Valkoista naamioväriä en ole löytänyt. Osaako joku auttaa etsimisessä?
Yritin katsoa samaa, löytyykö tätä valkoista jostain? Periaatteessa naama on valkoinen, eli vihreä raita voisi toimia, mutta toiminnassa voi mennä sitten turhan punavihreäksi :LOL:
 
Top