No joo, ei ole kirvoittanut kovin aktiivista keskustelua. Voi tosin olla, että samaa aihetta on kaluttu foorumilla vuositolkulla monessa ketjussa, eikä sen takia herätä enää mitään intohimoja.
Olen ajatellut, että kaikilla kansalaisilla voisi olla jokin pakollinen poikkeusajan taitojen koulutuskurssi; jokainen voisi valita mielenkiintonsa ja soveltuvuutensa mukaisesti oman polkunsa. Yhtenä vaihtoehtona olisi perinteinen armeijapalvelus, tähän järjestelmään integroitaisiin nykyinen siviilipalvelus, ja mukaan tulisi kaikenlaisia muita poikkeusolojen juttuja (esim ympäristökatastrofin torjuntaa, ennalta-arvaamattomien pakolaismassojen hallintaa, runsaan lumentulon sähkö- ja rautatieverkostolle aiheuttamien ongelmien hoitamista, massiivisen liikenne- tai muun katastrofin uhrien hoitamista jne).
Myöskään armeijapalvelus ei välttämättä tarvitsisi säilyä nykyisen kaltaisena, vaan siihen voisi sisällyttää jotain koulutusmoduuleita näiltä muilta aloilta. Ja mikäli joku löytäisi kutsumuksensa intin aikana, niin voisi jäädä ammattijääkäriksi esim 3-5 vuodeksi, jona aikana saisi tietysti lisää käytännönläheistä koulutusta, mutta ei tarvitsisi käydä mitään hakuprosessia mihinkään sotilasoppilaitokseen ja istua siellä oppitunneilla vuositolkulla. Eli vähän samaan tapaan kuin erikoisjääkäriksi haetaan, mutta olisivat enemmän perustaistelijoita eikä hakeminen olisi niin karsivaa. Sitten kun tämä sopimuskausi olisi ohi, niin halutessaan pääsisi siinä vaiheessa opiskelemaan vaikka aliupseeriksi suoraan, tai jos haluaisi mennä upseeriopintoihin niin pääsykokeisiin saisi lisäpisteitä.
Jollakin tavalla nämä eri "palvelushaarat" pitäisi tasapainottaa siten, että mikään ei välttämättä olisi selkeästi helpoin tie niin, että se houkuttelisi kaikki sluibaajat. Toisaalta, voisi olla hyvä, että se ei-niin-terävä kansakunnan ainesosa saisi myös oman kansalaisvelvollisuutensa suoritettua mutta kuitenkin niin, että eivät olisi liikaa jaloissa. Jotain sellaista voisi ajatella, että jos käy intin, niin saisi lisäpisteitä opiskelupaikkoihin haettaessa, tai vähän isompaa opintotukea tms. Tällä tavalla ehkä sinne armeijaan saisi houkuteltua fiksua porukkaa; vähän samaan tapaan kuin jenkeissä kai myönnetään jotain opintostipendejä armeijan käyneille.
Toki tällainen kaikkia koskeva kriisiajan koulutus olisi jonkinmoinen taakka yhteiskunnalle; vaikka kaikki eivät kävisi 6 tai 12 kk koulutusta vaan joillakin alueilla se voisi olla paljon lyhyempi.