Nato-vastaisuus Suomessa vähenemässä - syy Venäjässä

On, on leikattu. Mutta vielä ei ole tehty sotaväestä kansainvälistä näytösjoukkoa.

Jäljet hirvittävät. Siis muissa pienissä NATO-maissa.

NATO:stako se johtuu? Vai siitä, että kokevat sijaintinsa turvallisiksi?

Baltiaa tuskin kannattaa verrata Suomeen, koska niiden puolustus on rakennettu nollasta. Jos verrokkeja meille hakee, niin Norja, Hollanti, Belgia ja vieläkö mahtaa olla muita? Sillä erotuksella tietysti, että vain Norjalla on yhteistä rajaa karhun kanssa, mutta norskitkin ovat pääosin Suomen ja Norjan puskurivyöhykkeentakana turvassa.
 
Nytkö ei ole leikattu?

Sehän tässä hullua onkin, että NATO-vastustajien ykköspelko on täytetty ilman NATOakin.


On leikattu ja virhehän se on. Hankinta- ja toimintamenoja ei sentään ole vielä kokonaan suunnattu kansainvälistä toimintaa ajatellen ja se on pelastanut paljon. Kovin olisi niukkaa kalustopuolella, jos NH-90 hankinnan jälkeen olisi jatkettu samalla linjalla. Vähän, uutta, kallista ja ammattisotilaiden käyttämää.

Baltiassa näyttää heränneen epäilyksi Naton todellisesta halukkuudesta auttaa kriisin sattuessa, kun ovat ruvenneet esittämään vaatimuksia maajoukkojen saamisesta Baltiaan. Saahan nähdä toteutuuko.
 
Justiinsa muuten tavaan Mannerheimin muistelmia. Ensimmäistä kertaa. (!)

Siinäpä on aika monta hyvää huomiota siitä, miten olematonkin lupaus kollektiivisesta turvallisuudesta johti kerta toisensa jälkeen puolustusvoimien rahoituksen leikkaamiseen. Vielä 1930-luvun loppupuolellakin.

Lienevätkö 2000-luvun poliitikot edeltäjiään viisaampia?

Piti sinun Mannerheimistakin muistuttaa... Tulee lisää yhtymäkohtia päivään.

Katsos kun Pohjoismaita yhdisti pyrkimys välttää sotaan joutuminen. Siksi vuonna 1938 alettiin Suome ja Ruotsin välillä puhua ”sotilaallisiin toimenpiteisiin asti ulotetusta puolustusvalmiudesta".

Ruotsi vetäytyi hommasta suit sukkelaan, kun uhka alkoi kasvaa ja se laski jäävänsä kuivalle maalle. Hui hai Suomi.

Norja kuvitteli muuten silloin, ettei sen tarvitse sijaintinsa vuoksi pelätä ketään. Puuttui sotilaallista tilannesilmää. Saksan mielestä Norja liittyi Pohjanmeren hallintaan oleellisella tavalla ja Tanskan salmiin, joten se ei hyväksynyt Norjan "Englantia ymmärtävää" puolueettomuuspolitiikkaa. Saksan varustautumiselle oleellista kun olivat yhteydet Ruotsiin ja rautamalmin hankinta sieltä.

Ai juu, Norja on Natossa. Miehittämättömät Suomi ja Ruotsi luottavat näköjään vain itseensä ja Ruotsikin vain siksi, että se on vankan selän takana. Taitaa kyllä olla jo hereillä. Siellä on varmasti menossa mielenkiintoinen projekti.
 
NATO:stako se johtuu? Vai siitä, että kokevat sijaintinsa turvallisiksi?

Baltiaa tuskin kannattaa verrata Suomeen, koska niiden puolustus on rakennettu nollasta. Jos verrokkeja meille hakee, niin Norja, Hollanti, Belgia ja vieläkö mahtaa olla muita? Sillä erotuksella tietysti, että vain Norjalla on yhteistä rajaa karhun kanssa, mutta norskitkin ovat pääosin Suomen ja Norjan puskurivyöhykkeentakana turvassa.

Kas kun meilläkin nuo poliitikot kokevat olevansa turvassa. Mietipä millaista keskustelu oli ennen Krimiä. Ja vielä sen aikanakin: esmes Tuomiojan huolena taitaa nytkin olla se, miten saataisiin EU:n sotajoukkoja mahdollisimman kauas Euroopasta.

Varsinaisten NATO-maiden ohella mielessä kuohuttaa Georgia. Ja Ukraina. Molemmat "nykyaikaistivat" asevoimiaan kovastikin NATO-sopiviksi.

Vonka, nykypäivään yhtäläisyytenä on se, että Suomen liittoutumisessa oikein mihinkään ei ole hirveästi mieltä, jos Ruotsi jänistää. En tiedä olenko tällä foorumilla jo sanonut, mutta mulle NATO-jäsenyyden ehdottomana ehtona on se, että Ruotsi liittyy myös.
 
Mutta sen sanon, että kyllä tämä nykyaika on saanut allekirjoittaneen miettimään NATO-kantaani uudelleen. Ans kattoo, mitä tästä seuraa.
 
NATO:stako se johtuu?

Natostapa hyvinkin. Nyt ollaan taas tässä, ihmettelen vähän miksi mutta ollaanpa kuitenkin. N:n kerran: Nato-kannattajat itse mainostavat Nato-jäsenyyden ratkaisevan Suomen turvallisuusongelmat käyttäen mm. sellaisia sloganeita kuin "Venäjä/NL ei ole koskaan hyökännyt yhteenkään Nato-maahan", implisiittisesti tästä on ymmärrettävä ettei näin tule käymään siis vastaisuudessakaan! skärdis itse on käyttänyt juuri tätä retoriikkaa täällä. Joten on kyllä aivan turha selitellä etteikö Nato-jäsenyyttä tultaisi käyttämään perusteluna entistä laajempaan puolustuksen alasajoon. Miksi ei, kun Nato-kannattajat itse ovat selittäneet että pelkkä jäsenyys tässä ylivoimaisen mahtavassa sotilasliitossa riittää!
 
Toisaalta taas on hieman toista hyökätä yksittäiseen valtioon verrattuna sotilaalliseen liittoutumaan. Kynnys on hieman erilainen.
 
Norja kuvitteli muuten silloin, ettei sen tarvitse sijaintinsa vuoksi pelätä ketään. Puuttui sotilaallista tilannesilmää. Saksan mielestä Norja liittyi Pohjanmeren hallintaan oleellisella tavalla ja Tanskan salmiin, joten se ei hyväksynyt Norjan "Englantia ymmärtävää" puolueettomuuspolitiikkaa. Saksan varustautumiselle oleellista kun olivat yhteydet Ruotsiin ja rautamalmin hankinta sieltä.

Norjalla ei ollut illuusioita sijainnin turvasta. Päinvastoin, Norjassa hyvin tajuttiin maan sekä strateginen että sotataloudellinen merkitys suurvalloille - unohtamatta Norjan suurta kauppalaivastoa jota Britannia enenevässä määrin käytti omaan tuontiinsa. Sen sijaan Norja uskoi olevansa turvassa koska sillä oli hyvin ystävälliset välit sekä Iso-Britanniaan että Saksaan. Kun vallassa oli vielä hyvin pasifistinen työväenpuolue, niin sotavalmistelut olivat vähäiset. Tulkintasi Norjan tilanteesta on täysin väärä joka suhteessa, sillä nimenomaan Britannia ei hyväksynyt Norjan puolueettomuuspolitiikkaa - status quo hyödytti saksalaisia. Niinpä liittoutuneet rupesivat organisoimaan hyökkäystä Norjaan, ja saksalaiset ennaltaehkäisevää Norjan miehitystä. Saksalaiset ehtivät ensin, joten monissa historiankirjoissa on edelleen höpöväite että liittoutuneet "tulivat Norjan avuksi".
 
Sotilaallisen liittoutumisen opas ”for Dummies” – 10 ohjetta pohdintoihin
21.3.2014
Sotilaallinen liittoutuminen ei ole tunnekysymys. Silti tunne ohjaa turvallisuuspoliittista keskustelua. Taka-alalle jäänyt tärkein kysymys on saanut väistyä poliittisista-, henkilökohtaisista-, edunvalvonta- ja ties mistä syistä. Toistuvasti esiin nousevat kysymykset: Mitä liittoutuminen tarkoittaa? Maksaako se enemmän? Mitä saamme? Mitä menetämme? Toimiiko se? Joudummeko muiden sotiin? Toimimmeko arvojemme vastaisesti? Kärsiikö talous?

Siis asiaan.

1. Kenen kanssa voisi liittoutua?

Kiina on kaukana. Tarkasteluun voi ottaa Venäjän, Ruotsin ja Naton. Venäjä ei nouse esiin keskusteluissa, sillä sitoutumisemme Euroopan Unioniin ja läntiseen maailmaan on pitkällä. Venäjän olisi muututtava osaksi läntisen Euroopan yhteisöä ja ajattelua. Suurvaltapolitiikka etäännyttää. Ruotsi on kaikille hyvä vaihtoehto, mutta ei tuo sotilaallisen liittoutumisen tarkoitusta lähemmäksi. Voimaa puuttuu. Nato on läntinen yhteisö ja omaa sotilaallista potentiaalia eniten maailmassa, mutta rasitteena vaihtoehdossa ovat jäsenten suurvaltapolitiikan mukanaan tuomat tunneseikat.



Johtopäätös: Pohdinta on aika helppoa, koska vaihtoehtoja ei ole paljon.



2. Kannattaako liittoutuminen?

Turvallisuuden kannalta kyllä. Enemmän voimaa, enemmän tiedustelukykyä, enemmän kansainvälistä vaikutusvaltaa, enemmän turvaa. Toisaalta enemmän vastakkainasettelua ja vankempi sitoutuminen yhteen leiriin. Enemmän liittojen mukanaan tuomia jännitteitä.



Johtopäätös: Jos tunnet olevasi turvassa ja kykenet vastaamaan pahimpiinkin sotilaallisiin uhkiin itse, älä lisää jännitteitä. Jos tunnet, että rajojasi uhkaa joku, jolla on paljon enemmän voimaa, juokse nopeasti liittoutumisluukulle.



3. Voiko liittoutuminen suututtaa jonkun?

Ehdottomasti. Se suututtaa sen, jonka poliittiset tavoitteet ovat liittoutumasi vastaiset. Jokainen suurvalta pohtii globaalia strategiaa, joka perustuu resurssien varmistamiseen ja oman vaikutusvallan kasvattamiseen. Aina tulee lunta tupaan. Pitää kuitenkin muistaa, että kansainvälisessä politiikassa pahimmat vihamiehetkin käyvät kauppaa, harrastavat diplomatiaa. Ihmiset matkailevat ja raha liikkuu. Raha ei rajoista välitä.



Johtopäätös: Älä pelkää muiden suuttumista. Tee ratkaisusi omista turvallisuusnäkökulmista. Jos liittoudut, naapurikadun jengi suuttuu joka tapauksessa. Kriisissä voi olla vaikeaa pysytellä neutraalina. Jos saman kulman jengit kohtaavat pesismailat kädessä, sinulta kysytään, kumman puolen maila sopii käteen. Älä odota, että saat rauhassa jakaa vieressä tyylipisteitä.



4. Maksaako se paljon?

Venäjä ei ole tarjonnut liittoutumishakemusta. Ruotsin kanssa liittoutuminen ei paljoa maksa. Nato on se, jonka hintalappua kysellään. Naton hinnaksi on arvioitu n. 40 miljoonaa jäsenmaksuina. Esim. (http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2007/12/21/nato-jasenyyden-hinta-...) Se on pari prosenttia nykyisestä n. 2,4 mrd:n puolustusbudjetista. Naton kanssa tehtävä kalusto- ja järjestelmäintegrointi on pitkällä, johtuen yhteisistä harjoituksista, samasta kalustosta ja yhteisistä suunnitelluista kriisinhallintaoperaatioista. Kaluston integrointi ei siis maksa maltaita.

Henkilöstöä lähetettäisiin enemmän Naton esikuntiin. Määrä on ehkä 100-200. Hintalappu on alle prosentin verran nykyisestä puolustusbudjetista.



Johtopäätös: Hintalappu on ainakin Naton osalta kohtuullinen. Osallistuminen Naton operaatioihin maksaa ekstraa. Niin tosin maksavat perinteiset rauhanturvaoperaatiotkin. Riippuu siitä, mitä kykyjä haluaa tarjota Naton käyttöön. Järki saa olla siinäkin mukana. Pienten maiden ei edes oleteta tarjoavan suuria joukkoja, mutta korkealaatuiset ja erikoistuneet kyvyt ovat aina tervetulleita.



5. Ketä kannattaa kuunnella?

Kannattaa kysyä, mitä kukakin hyötyy? Poliitikkojen rasitteena ovat puolueen äänestäjien mielialat. Poliitikko haluaa tulla uudelleen valituksi. Vasemmistoa rasittaa tunnepitoinen USA-vastaisuus. Oikeistoa rasittaa tunnepitoinen vasemmistovastaisuus ja USA-myönteisyys. Keskustaa ja perussuomalaisia rasittaa suomettumisen historia. Koko keskustelua rasittaa tunnepitoisuus.

Asiantuntijoista parhaat löytyvät ulkopolitiikan ammattilaisten ja sotilaiden joukosta. Ulkopolitiikassa tosin karriääri löytyy usein rajojen ulkopuolelta. Se saattaa vaikuttaa mielipiteisiin. Sotilaiden kohdalla palkka ei kasva eivätkä tutkijoidenkaan talojen neliöt lisäänny arvioiden ja analyysin myötä.


Johtopäätös: Kannattaa kuunnella niitä, joilla ei ole omaa lehmää ojassa. Poliitikkoja, jotka voivat ajatella asiaa objektiivisesti ilman tunteita tai puolueen linjarajoituksia. Sotilaita ja tutkijoita, sillä heille ei liittoutumisesta koidu henkilökohtaista hyötyä.



6. Voiko liittolaisiin luottaa?



Mihinkään liittoon ei voi sokeasti luottaa. Aina on oltava kyky puolustaa omaa kotia. Se on oltava niin uskottavaa, että naapurisi joutuu miettimään kahdesti kurittamistasi. Jos kuitenkin naapurin mietintö menee päin honkia, on suu messingillä, kun oman kulman pojat ilmestyvät selkäsi taakse. Maailman sotilasliitoista Nato on esimerkki siitä, että lännen kulmilla on saanut olla rauhassa. Kukaan ei lähde haastamaan sen korttelin jengiä. Oman osoitteen on syytä tosin löytyä juuri siitä korttelista. Naapurikadut ovat joutomaata kriisin tullen.



Johtopäätös: Liitot rakentuvat luottamukselle. Jos liitto uhraa yhden, se uhraa koko liiton. Syteen tai saveen, sotilasliittojen on puolustettava jokaista. Jäsenhakuvaiheessa katsotaan, onko kulman uusi poika uhka koko liitolle, vai sopiva samoihin piireihin. Mitä vahvemmassa liitossa olet, sen paremmin voi yösi nukkua.



7. Onko pakko osallistua toisten sotiin ja seikkailuihin?

Ei tietenkään. Suvereeni valtio päättää itse seikkailuistaan. Liitossa oleminen on kuin hyvä ystävyys. Hädässä autetaan, hölmöilystä torutaan ja keskustellaan. Lojaalisuuden osoittamisen tapoja on monia. On myös konflikteja, joihin kannattaa oikeasti mennä mukaan jo eettisistä syistä.



Johtopäätös: Pidä linjasi ja valitse itse konfliktisi. Lojaalisuuden voi liitossa osoittaa monella tavalla. Myös sellaisilla teoilla, jotka sopivat sinun arvomaailmaasi.



8. Joutuisimmeko sijoittamaan ties mitä ohjuksia maahamme?



Suurissa sotilasliitoissa on varastot täynnä ydinaseita ja torjuntaohjuksia. Suvereeni valtio päättää silti itse niistä aseista, joita maalleen sijoittaa. Norja ja Tanska ovat meille hyvät referenssit. Oma laadukas ja riittävän kokoinen puolustus riittää.



Johtopäätös: Ei tarvitse pelätä ohjussiiloa Lammin linja-autoaseman nakkikiskan takana. Oma hyvä puolustuksemme riittää myös sotilasliitossa kaikille. Me emme halua muuttua ydinasevaltioksi.





9. Voinko jo unohtaa tunnepitoisuuden ja keskittyä olennaiseen?

Voit. Et voi parantaa koko maailmaa. Sellaista liittoa ei ole, joka ei tekisi arvomaailmasi vastaisia asioita. Yksin olet vaikea kaikille. Kukaan ei kuuntele sivusta huutelijaa. Jengissä pääset ainakin sanomaan sanasi ja sinua kuuntelee joku. Voit jopa vaikuttaa jengin toimintaan. Kaikilla on yksi ääni. Siirrä jo Vietnam, jatkosota, Kekkonen ja Paasikivi arvoisilleen paikoille historiassa. Ota oppia ja korkkaa viinipullo Chamberlainin haudan ääressä. Pohdi, haluatko asioiden toistuvan vai haluatko tällä kertaa olla rauhassa?



Johtopäätös: Tunnepitoisuus on myrkkyä turvallisuudelle. Ota järki käteen. Mene rohkeasti mukaan päättämään asioista. Unohda sanat: imperialismi, fasismi ja kommunismi. Niillä sinua vain kiihdytetään olemaan tyhmempi.





10. Miksi keskustelu ei johda mihinkään?

Koska se on täynnä tunnepitoisia väitteitä ilman realismia. Liittoutuneiden naapurivaltioiden arki näyttää samalta kuin täälläkin. Kyse on sotilaallisesta turvallisuudesta. Ei sen monimutkaisemmasta asiasta. Unohda talouspelot. Talouden ylivalta ei anna sotilasasioiden häiritä voittokulkuaan. Kauppa jatkuu, työpaikat eivät katoa. Suurvallat tulevat jatkossakin tekemään suurvaltapolitiikkaa ja pienet vikisevät. Tavara virtaa silti itään ja länteen.



Johtopäätös: Heitä roskakoriin tunnepitoisuus ja turha arvokeskustelu. Vaadi päättäjiltä samaa. Muutu realistiksi. Ymmärrä, että sellaista kansainvälistä liittoa ei ole, jossa ei olisi eripuraa jäsenmaiden ulkopoliittisista ratkaisuista ja oman edun tavoittelusta. Luota siihen, että ahneus pitää talouden pyörät rasvattuina ideologisista eroista ja sotilaallisista jännitteistä huolimatta. Keskity mieluummin ydinkysymykseen: haluanko nukkua yöni rauhassa kavereiden keskellä, vai haluanko purra yksin hammasta ja yrittää juurruttaa itseni kallioon pahimmassakin myrskyssä?
http://tommikangasmaa.puheenvuoro.u...-opas-”for-dummies”-–-10-ohjetta-pohdintoihin
 
7. Onko pakko osallistua toisten sotiin ja seikkailuihin?

Ei tietenkään. Suvereeni valtio päättää itse seikkailuistaan. Liitossa oleminen on kuin hyvä ystävyys. Hädässä autetaan, hölmöilystä torutaan ja keskustellaan. Lojaalisuuden osoittamisen tapoja on monia. On myös konflikteja, joihin kannattaa oikeasti mennä mukaan jo eettisistä syistä.

Valitettavasti Kangasmaa menee tässä täysin metsään. Sellainen liittouma, jossa jokainen voi valita rupeaako sotimaan toisen puolesta, olisi täysin hyödytön. Siksi sellaisia ei pahemmin olekaan olemassa. Ikävä kyllä tästäkin puheenvuorosta puuttuu sitä paljonpuhuttua realismia. Olen syvästi hämmästynyt että "avoimeen liittoutumis-keskusteluun" ei näköjään ollenkaan kuulu liittoutumisen mahdolliset negatiiviset turvallisuusvaikutukset, vaan asia pyritään myymään "ilmaisena lounaana".
 
Valitettavasti Kangasmaa menee tässä täysin metsään. Sellainen liittouma, jossa jokainen voi valita rupeaako sotimaan toisen puolesta, olisi täysin hyödytön. Siksi sellaisia ei pahemmin olekaan olemassa. Ikävä kyllä tästäkin puheenvuorosta puuttuu sitä paljonpuhuttua realismia. Olen syvästi hämmästynyt että "avoimeen liittoutumis-keskusteluun" ei näköjään ollenkaan kuulu liittoutumisen mahdolliset negatiiviset turvallisuusvaikutukset, vaan asia pyritään myymään "ilmaisena lounaana".
Tulee väistämättä mieleen Afga/Irak.

Edit: Ketä antoi ja mitä suorituskykyjä per operaatio. Tulehdutti myös tilannetta. Kaikkea näkökulmaa ei voi rajalliseen blogikirjoitukseenkaan ottaa.
 
Johtopäätös: Kannattaa kuunnella niitä, joilla ei ole omaa lehmää ojassa. Poliitikkoja, jotka voivat ajatella asiaa objektiivisesti ilman tunteita tai puolueen linjarajoituksia. Sotilaita ja tutkijoita, sillä heille ei liittoutumisesta koidu henkilökohtaista hyötyä.

Höpönlöpön.Objektiivinen poliitikko? Sotilaille aukeaa tuottavia ulkomaan esikuntakomennuksia ja tutqijat.. eivät koskaan ostettavissa, eihän?
 
Suomella on jo nyt sen verran tätä "kansainvälistä näytösjoukkoa" ja sitä pohditaan lisättävän koko ajan, että natoko pahentaisi tuota merkittävästi? Entä sitten jos pitäisi osallistua "toisten sotiin"? Ero nykyhetkeen olisi..? Suomessahan moni Natoa vastustava muutenkin haluaa osallistua suurella kiimalla näihin kv-operaatioihin, esim. Tuomioja.
 
Suomella on jo nyt sen verran tätä "kansainvälistä näytösjoukkoa" ja sitä pohditaan lisättävän koko ajan, että natoko pahentaisi tuota merkittävästi? Entä sitten jos pitäisi osallistua "toisten sotiin"? Ero nykyhetkeen olisi..? Suomessahan moni Natoa vastustava muutenkin haluaa osallistua suurella kiimalla näihin kv-operaatioihin, esim. Tuomioja.
Olemme jo nyt rauhankumppanina mukana lähes kaikessa. Kaikki "haitat" on, mutta se suurin hyöty puuttuu eli artikla 5.
 
Olemme jo nyt rauhankumppanina mukana lähes kaikessa. Kaikki "haitat" on, mutta se suurin hyöty puuttuu eli artikla 5.

Päinvastoin. Artikla 5 sitoisi meidät sellaisiin konflikteihin jotka eivät muuten välttämättä koskisi meitä. Artikla 5:n takia meidän olisi pakko osallistua, halusimme eli emme.
 
Artikla 5:n takia meidän olisi pakko osallistua, .

5.Artikla ei yksiselitteisesti määrää, että olisi pakko osallistua, vaan kyseessä on aina neuvottelukysymys, kuten on myös käytännössä nähty.


Edit: Väännetään nyt vielä ratakiskoa, koska joku (en nyt viittaa fulcrumiin)haluaa ymmärtää asian kumminkin väärin.

case 9/11: Al-Qaida verkoston hyökkäys USA:ta vastaan -> Nato, Artikla 5. -> Neuvottelua -> Ei toimenpiteitä, USA aloitti sotansa omin voimin.
 
Viimeksi muokattu:
5.Artikla ei yksiselitteisesti määrää, että olisi pakko osallistua, vaan kyseessä on aina neuvottelukysymys, kuten on myös käytännössä nähty.

Kuten sanoin, jos artikla 5:ttä ruvetaan näin tulkitsemaan niin silloin se olisi täysin kuollut kirjain ja Nato olisi merkityksetön. "Ai teitä vastaan hyökättiin? No mepä autetaan lähettämällä vaikka pari purkkia nötköttiä. Pärjäilkää!"
 
5.Artikla ei yksiselitteisesti määrää, että olisi pakko osallistua, vaan kyseessä on aina neuvottelukysymys, kuten on myös käytännössä nähty.


Edit: Väännetään nyt vielä ratakiskoa, koska joku (en nyt viittaa fulcrumiin)haluaa ymmärtää asian kumminkin väärin.

case 9/11: Al-Qaida verkoston hyökkäys USA:ta vastaan -> Nato, Artikla 5. -> Neuvottelua -> Ei toimenpiteitä, USA aloitti sotansa omin voimin.

Nato-Suomi hyökkäyksen kohteena. Artikla 5:n neuvottelut. Usa ratkaisee käytännössä volyymin, millä osallistutaan.....jos osallistutaan? Eikös se näin mene siinä tosiolevassa elämässä, kun riisutaan haaveet ja käsiteviidakot veks.
 
Nato-Suomi hyökkäyksen kohteena. Artikla 5:n neuvottelut. Usa ratkaisee käytännössä volyymin, millä osallistutaan.....jos osallistutaan? Eikös se näin mene siinä tosiolevassa elämässä, kun riisutaan haaveet ja käsiteviidakot veks.

Jos NATO tekee oharit, se on sitten sen puolustusliiton taru ainakin Venäjän näkökulmasta pelattu. Onko siihen varaa?

Ja ohareilla voidaan tässä ymmärtää

1) NATOn alimitoitettu vaste
2) NATOn vastaamatta jättäminen
 
Back
Top