Neuvostoterrori ja sen perintö

tiedotusosasto

Respected Leader
BAN
”Pahempaa kuin Auschwitz” – Kymmenet tuhannet suomalaiset kuolivat Neuvostoliiton leireillä, ja asenneilmaston takia hirmutekoja ei ole pengottu kunnolla, uusi kirja sanoo


Suomalaisten SS-miesten vaiheista on vastikään ilmestynyt valtioneuvoston tilaama selvitys, joten julkisia varoja luulisi viimein löytyvän tutkimukseen, jossa arvioitaisiin suomalaisten rooli punaisen diktatuurin ”pystyssä pitäjinä”.

Omien nurkkien valaisun jälkeen voisi jo vaatia Venäjältä vastuunottoa Stalinin surmauttamista suomalaisista.
 
Viimeksi muokattu:
edit: ei saatana! Tässä haettiinkin suomalaisten syyllisyyttä. Vuosikausia ja varsinkin viime vuosi voivoteltiin punakapinallisten kohtaloa vapaussodassa ja nyt heistäkin halutaan ruveta etsimään syyllisiä - bolshevikkien rikoksiin.

Hieno viitekehys kyllä ja suomalaiset ahkeraa sakkia, kun ovat viime vuosisadan kansanmurhien kantavia voimia, ainakin jos toimittelijoilta ja Suomen historian mustaajilta kysytään. Kohta varmaan löytyy joku armenialaisten ja kreikkalaistenkin murhaamiseen osallistunut finski.

Kun näistä 'syyllisistä suomalaisista' punapakolaisista valtaosa katosi metsiin ja aroille, niin eivätköhän he ole syyllisyytensä kuitanneet. Yksi syyllinen ja selvinnyt rimpula tietysti oli, nimittäin Kuusinen.
 
Viimeksi muokattu:
Eipä taida nuo isot valtiot juurikaan surunvalitella tekemisiään. Venäjä ei tee siinä mielessä poikkeusta. Saksa onkin ainoa -iso tekijä-, joka on tehnyt tiliä oikein isolla kädellä. Kahtokkee nyt vaikka mitä isoa valtiota, joka on häärinyt jos missä ja milloin. Eipä ne anteeksipyytelyt juurikaan ole olleet mikään prioriteettilistan kärkeä.

Venäjällä työssä oleva tuttavani kertoi, että Venäjällä -tehdään tiliä- valmistamalla erilaisia tv-sarjoja, joissa käsitellään hyvinkin kipeitä kohtia Neuvostohistoriassa. En tiedä, ovatko ne kv-levityksessä ollenkaan, enkä tiedä niistä ohjelmista mitään. Ne ovat kuulemma sikäli siloiteltuja, että uhreja ja heidän lkm ei korosteta, mutta varsin selkeästi esitetään tekomiehet ja taustat. Kertoman mukaan tuo formaatti on varmasti lajia, jonka venäläiset itse ymmärtävät parhaiten. Hänen mukaansa näyttää siltä, että -tilinteko- sisäisesti on käynnissä koko ajan, mutta se tehdään tavalla, joka sopii vallanpitäjille. Sekään ei ole loppujen lopuksi mitenkään erikoinen asia, kun tarkastellaan kv-viitekehystä.

Odotahan vaan, @lukkarinapulainen paras on vielä tulossa, jos olen oikein tulqinnut askelmerkkejä. Suomalaisten osoittaminen -syyllisiksi- tässä kontekstissa on vasta alussa, sano minun sanoneen. Odotahan, kun päästään saksalaisten ja suomalaisten asevoimien tiedusteluosastojen tekemisiä vähän vatveloimaan. Brittitutkimuksen mukaan nämä suorastaan lietsoivat Stalinin epäluuloja ns. kansallisuuksia kohtaan.....pitää varmaan paikkansakin, ei sillä. Mutta se syyllisyys.....

Kyllä se kalevalaisten syyllisyys taipuu moneksi ja ylisukupolvinen taakka painaa jälkipolvia ties mihin asti.

Kuusinen on kyllä sellainen ihme selviytyjä. Ehkä hän säästyi siksi, että hänellä voitiin pelotella suomalaisia....sanotaanhan, että neuvotteluissa Kuusista on käytetty näytillä vaihtoehtona suomalaisneuvottelijoille....esim. YYA-punnerruksen jossain vaiheessa väitetään Kuusisen lorvineen paikalla ja häneen on viitattu kylmästi vaihtoehtona silloiselle suomalaispäättäjistölle. Ja kieltämättä siinä on voinut olla oma tenhovoimaisuutensakin oikein lihallisessa muodossa.
 
Minä taas tulkitsen nuo Hesarin jutut siten, että halutaan vähän avartaa sitä aika perinteistä "Pahat ryssät tappoi hyviä suomalaisia kommunisteja" -tulkintaa. Tuo mahdollistaa melko oikeistolaisenkin tulkinnan, eli "Itse sinne menivät ja toisiaan halulla tappoivat". Äärimmilleen kärjistettynä molemmat ovat tietysti vääriä ja totuus löytyy sieltä jostain puolivälistä. Kuitenkin täälläkin on toisinaan surkuteltu niillä Stalinin puhdistusten joukkohaudoilla Karjalassa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että se Karjalan tasavalta oli tarkoitus ulottaa tällekin puolen rajaa. Siksi(kin) sitä suomalaisuutta korostettiin ja opetettiin, että saatiin kasvatettua kaadereita tulevaa vallankumousta varten. Ääretön inhimillinen katastrofi tietysti, mutta talvisodan kannalta ihan kiva, että niitä suomenkielisiä kaadereita enää ollut. SKP:n oli aika hankala rekrytoida ja agitoida porukkaa kun Kuusisen ministereistä ei juuri tuttuja nimiä löytynyt.

Ja se suomalaisten tuki oli välillä aika konkreettista. Leninkin nosti esimerkiksi Pietarin suomenkielisen työväestön, joka osasi lukea ja pystyi kohottamaan luokkatietoisuuttaan monia muita ryhmiä (öhöm) paremmin. Rahja ja muita suomalaisia taisi olla Leninin suojana Talvipalatsiin mentäessä. Ja Judenitšia pysäyttämään haalittiin mm. suomalaisia koulutettavia tankkeja torjumaan. Lisäksi Leninkin ymmärsi, että kannatti laittaa vähemmistöjä pitämään kurissa enemmistöä, koska vähemmistöstä voitiin päästä helposti eroon...

Mutta silti tietysti kokonaiskuvassa se suomalaisten osuus on on aika pieni, mutta hyvä jos sekin tutkitaan.
 
Jos tuota neuvostoterrorin perintöosaa katsoo, niin onhan se varmasti jättänyt monisukupolvisen jäljen entisiin neuvostokansoihin ja naapureihinkin. Kestoltaan melko pitkä -tasaisen terrorin kausi- ja siihen ne huippukohdat päälle. Voi kai sanoa, että Neuvostoterrori eli ja voi paksusti aina Stalinin kuolemaan asti tietyllä tapaa. Se on pitkä veto, pyöreät 25 vuotta.

Suomalaiskansat kuitenkin kokivat neuvostolassa -vain sitä samaa- mitä muutkin kansallisuudet, eipä se kohtalo juurikaan poikennut valtavirrasta. Millä mittarilla tahansa Lenin, Trotski ja Stalin pystyttivät hirmuvallan.

Jäsen @EK nostaa esiin pointin: suomalaisista koostunut Karjalan hallinto oli tosiaan -laajentumishaluinen-. Karjalan oli tarkoitus kasvaa hieman sopivalla hetkellä kohti länttä......
 

Käy esimerkkinä siitä, että asiat on naapurissa käsittelemättä ja toisaalta siitä, että neuvostoliiton perinne terrorin osalta jatkuu ja voi hyvin. Oikeusvaltio, sananvapaus ja ihmisoikeusasiat ovat edelleen tuntemattomia asioita Venäjällä.

Edit: Täällä meilläkin näiden asioiden käsittely voisi vaikuttaa nykyiseen politiikan tekoon. Minä laittaisin paneelikeskusteluun pohtimaan asioita Tuomiojan, Halosen, Lipposen & co. Kanervakin voisi kertoa miltä tuntui olla rauhanmarssilla Itäsaksassa ja veljeillä Stasin kanssa. Vanhanen kertoisi nuoruuden kokemuksistaan ja monta muuta nykypoliitikkoa perustelisi miten naapurimaamme toiminta eroaa natsien toimista.
 
Viimeksi muokattu:

Käy esimerkkinä siitä, että asiat on naapurissa käsittelemättä ja toisaalta siitä, että neuvostoliiton perinne terrorin osalta jatkuu ja voi hyvin. Oikeusvaltio, sananvapaus ja ihmisoikeusasiat ovat edelleen tuntemattomia asioita Venäjällä.
Kuvitelkaa mikä kohu ja huuto nousisi, jos sama uutinen tehtäisiin saksassa Hitleristä.
Osoittaa, ettei mitään katumusta tunneta ja tämä taas mahdollistaa toistamisen.
 
Suomessa ei ole kovin kattavasti ymmärretty Stalin'in aikaisen Neuvostoliiton politiikan merkitystä Suomeen ja suomalaisiin liittyen. Lähtökohtaisesti gruusialaisen Stalin'in henkilöhistorian taustat olivat hyvin erilaiset verrattuna esim. venäläiseen vallankumouksen johtajaan Lenin'iin, jolla oli paljon yhteyksiä suomalaisiin sekä muualle Venäjän ulkopuolelle. Lenin'in kuoleman jälkeen (v.1924) johtoon noussut Stalin'in vaikutti keskeisesti Suomen ja Neuvostoliiton suhteista 1900-luovun ensimmäisellä puoliskolla, aina kuolemaansa asti (1953).

Otetaanpa tähän esimerkki kuinka Venäjän ja Suomen historiaa katsotaan Neuvostoliiton/Venäjän näkökulmasta. Se on vähintään yhtä hyvin tosiasioihin perustuva näkemys kuin suomalaisten kuvaus.

Erityisen suuri merkitys Stalinin henkilökohtaisilla käsityksillä Suomen asemasta ja suomalaisista oli Pietariin paenneille suomalaisille bolsevikeille jotka olivat agitoimassa sekä johtamassa Suomen 1917-1918 punakapinaa, osana Venäjällä toteutettua vallankumousta.

Venäjällä tehdyn bolsevikkien vallankumouksen jälkeen Stalin kävin mm. Helsingissä reilua kuukautta ennen kapinan alkua 14.11.1917 rohkaisemassa suomalaisia sosialisteja sekä vaatimassa vallankumouksen aloittamista myös Venäjään kuuluneen Suomen osalta. https://histdoc.net/historia/1917-18/stalin1917.html

Stalin'in ja muidenkin venäläisten bolsevikkien suureksi pettymykseksi osa Suomen sosialistien sekä punakaartin johtajista edelleen viivyttelivät vallankumouksen aloittamista Suomessa. Se johti Venäjällä vallan kaapanneiden bolsevikkien kannalta ikäviin seurauksiin. Suomen senaatti ehti marraskuun-1917 lopussa kokoontumaan ja julkaisemaan Suomen itsenäisyysjulistuksen joulukuun alussa (4.12.1917, julistus hyväksyttiin senaatissa 6.12.1917). Jos punakapina olisi aloitettu marraskuussa 1917, kuten venäläiset toverit halusivat, olisi Suomen valtiollinen itsenäistyminen käytännössä vaikeutunut mahdollisesti jopa estynyt. Näitä asioita myös historian harrastajana tunnettu Putin on luonnehtinut "historiallisena virheenä".

Punakapinan viivästyessä Suomen osalta bolsevikit päätyivät myöntämään Saksan ja muiden ulkovaltojen edellyttämän (ja vaatiman) hyväksynnän Suomen itsenäisyydelle. Venäläisten bolsevikkien myöntämää hyväksyntää helpotti tieto siitä että vallankumous Suomessa aloitetaisiin lähiviikkojen aikana. Näin tapahtuikin tammikuun 28 päivä 1918. Myöntäessään itsenäisyyden Suomelle bolsevikit laskelmoivat että Suomi siirtyy vallakumouksen jälkeen osaksi "sosialistista internationaalia" ja käytännössä osaksi kommunistisen Venäjän johtamaa yhteisöä.

Kuten tunnettua punaisten aloittama vallankumous/punakapina kukistettiin Suomessa varsin nopeasti. Se kesti käytännössä vain n. kolme kuukautta. Punakaartien johto ja sotatoimet olivat täysin kelvottomia. Jo toukokuun 1918 alussa Suomi oli Mannerheimin johtaman Valkoisen armeijan hallinnassa. Suurin osa kapinasta vastuullisista punakaartin johtajista pakeni Pietariin.
- paenneet punakaartilaiset eivät suinkaan olleet mitään sankareita venäläisten toveriensa silmissä.
- bolsevikkien johto (Lenin, Stalin jne.) ei suinkaan halunnut että yli sata vuotta Venäjään kuulunut Suomi irtaantuu Venäjän imperiumista.
- syylliset Suomen joutumiseen valkoisten hallintaan olivat paenneet Pietariin.

Kuka enää ihmettelee sitä ettei bolsevikkihallinnon kansallisuusasioiden komissaari J. Stalin ollut suinkaan tyytyväinen suomalaisten toverien petokseen?
Venäjä oli siinä yhteydessä menettänyt omalle maanpuolustukselleen geopoliittisesti erittäin tärkeän kokonaisen valtion ja neljä miljoonaan kansalaista.

Viisitoista vuotta myöhemmin Stalin oli saanut oman valta-asemansa vahvistettua. Sitä edelleen lujittaakseen Stalin'in oli käytävä kiinni kansallisesti epäluotettavaan ainekseen. Niistä ei ollut Neuvostoliitossa puutetta. Erityisesti Stalinin "hampaankolossa" olivat (toki monien muiden ohella) ne petturit jotka olivat aiheuttaneet Suomen irtaantumisen suuren Neuvostoliiton kokonaisuudesta. Monet näistä "tovereista" olivat jopa Stalin'in henkilökohtaisesti tuntemia suiomalaisia kommunisteja sekä punakaartin johtajia. Siksi, täysin aiheellisesti, Stalin antoi NKVD:n johtaja Berijalle käskyn ryhtyä rankaisemaan maapettureita.

Näin Stalin rankaisi Suomesta paenneita punakaaritin johtajia ja rikollisia. He olisivat ansainneet rangaistuksensa myös Suomessa.

Ikävintä koko asiassa on se että moni paljon vähemmän syyllinen rivimies joutui Suomessa sijaiskärsijäksi jo heti kapinan jälkeen..suurimmat ja oikeasti syylliset olivat paenneet.
 
Vallankumous syö lapsensa.
 
Vallankumous syö lapsensa.
Juuri näin..

Stalin'in kunnian palauttamminen sopii hyvin tavallisille venäläisille. Tavallisten "musikoiden" kannalta Stalin oli vahva ja määrätietoinen johtaja. Venäläiset eivät ole koskaan tunnetun historian aikana eläneet vapaassa yhteiskunnassa (jossa on toimiva monipuoluejärjestelmä, vapaat vaalit, vapaa lehdistö, demokraattinen hallintojärjestelmä jne.). Ihmiset eivät osaa edes kaivata sellaista mistä heillä ei ole minkäänlaista kokemusta. Stalinin vainot kohdistuivat suurimmaksi osaksi kommunistisen puolueen aktiiviin jäsenkuntaan. Osittain voisi jopa kuvitella että "musikat" olivat pikemminkin tyytyväisiä kun hallitsevaan eliitiin kohdistui NKVD:n suorittamaa "karsintaa". Näin kävi myös suurimmalle osalle Suomesta Neuvostoliittoon paenneille kommunisteille.. Stalin'in mielestä he olivat maanpettureita ja jonkinlainen paradoksi oli siinä että samaa mieltä olivat myös ne suomalaiset jotka olivat joutuneet kärsimään punakapinasta ja sosialistien hirmutöistä.

Ne kommunistit jotka Suomessa tiesivät NL:n asioista pitivät ne visusti omana tietonaan. Stalin'in vainojen alkaessa muutamia kapinanaikaisia punikkeja pääsi pakenemaan Venäjältä. Eräänä tunnetuimmista oli Arvo "Poika" Tuominen joka pääsi livahtamaan Stalin'in vainoja pakoon Tukholmaan.
 
Ai anattas, taas hienoa materiaalia alansa taitavilta tekijöiltä. Kiitos vähäisen ymmärrykseni kehittämisestä kohti jalompaa tulevaisuutta.
 

Sikäli kun tuota juttua luin, niin oma tulkintani oli että nuo Suomalaiset olivat sen aikakauden SJW-vastineiden uhreja. Tässä tapauksessa siis vallankumoukseen agitoituneita maaorjia, jotka eivät kyenneet ymmärtämään miten Suomalaiset saivat aikaan mitä nyt saivatkaan aikaan, joten epäilemättä ilkeät kielet alkoivat kieliä. Etenkin kun kyseessä oli niinkin pieni väestöryhmä.
 
Sikäli kun tuota juttua luin, niin oma tulkintani oli että nuo Suomalaiset olivat sen aikakauden SJW-vastineiden uhreja. Tässä tapauksessa siis vallankumoukseen agitoituneita maaorjia, jotka eivät kyenneet ymmärtämään miten Suomalaiset saivat aikaan mitä nyt saivatkaan aikaan, joten epäilemättä ilkeät kielet alkoivat kieliä. Etenkin kun kyseessä oli niinkin pieni väestöryhmä.
Ei sillä etteikö SJW ilmiöllä olisi ikäviä vaikutuksia, mutta aika kaukaa haettu SJW-kytkös. Toki jos katsotaan että SJW:t tapattaa poliittisia kilpailijoita ja tekee etnistä puhdistusta keskittääkseen valtaa itselleen niin silloin.
 
Ei sillä etteikö SJW ilmiöllä olisi ikäviä vaikutuksia, mutta aika kaukaa haettu SJW-kytkös. Toki jos katsotaan että SJW:t tapattaa poliittisia kilpailijoita ja tekee etnistä puhdistusta keskittääkseen valtaa itselleen niin silloin.

Kun katsotaan vahingon määrää, niin venäjän vallankumoukselle on toki hyvin vaikea löytää vastinetta, mutta pinnan alla oleva asenne on mielestäni sama. Eli "tehdään kaikki se mitä meille on tehty kaikille muille ja sitten vielä kostetaan ihan tosissaan." Vai sanotko, että kyse ei molemmissa ole juuri tästä? Tuo mitä sanoit poliittisten kilpailijoiden tapattamisesta, niin katsoisin sen olevan syy miksi asiat menivät venäjällä niin pahaksi, johtajat tappoivat toisiaan, eivätkä seuranneet mitä alamaiset tekee samaan aikaan ideologian nimissä (kunhan toiminta oli ideologian mukaista). Ja kun alamaiset katsovat mitä johtajat tekevät ideologian nimissä, niin siitä on helppo laajentaa katutasolle.
 
Kun katsotaan vahingon määrää, niin venäjän vallankumoukselle on toki hyvin vaikea löytää vastinetta, mutta pinnan alla oleva asenne on mielestäni sama. Eli "tehdään kaikki se mitä meille on tehty kaikille muille ja sitten vielä kostetaan ihan tosissaan." Vai sanotko, että kyse ei molemmissa ole juuri tästä? Tuo mitä sanoit poliittisten kilpailijoiden tapattamisesta, niin katsoisin sen olevan syy miksi asiat menivät venäjällä niin pahaksi, johtajat tappoivat toisiaan, eivätkä seuranneet mitä alamaiset tekee samaan aikaan ideologian nimissä (kunhan toiminta oli ideologian mukaista). Ja kun alamaiset katsovat mitä johtajat tekevät ideologian nimissä, niin siitä on helppo laajentaa katutasolle.
Ilmiönä SJW kytkös someaikaan on mielestäni se olennainen pointti. Asenteesta en osaa sanoa, mutta epäilemättä Stalinin agitaattorit ja lakeijat ovat voineet hyvinkin ajaan omaa etuaan tai kostoa aatteen nimissä.
 
Suora lähetys kello 9.35: Stalinin vainot -seminaari –”Tunnustakaa rikoksenne!” Suomalaisten vangitsemisista, kuulusteluista ja tuomioista


Lähetys ei ole vielä alkanut

Julkaistu: 7:20, Päivitetty 7:20

Stalinin vainoista keskustellaan Helsingissä myös Oodi-kirjastossa järjestettävässä Gulag-seminaarissa.

Tapahtuman teemana ovat Neuvostoliiton vankileirien saaristossa surmattujen suomalaisten kohtalot.


Gulag ja Suomi – historia ja muisti -seminaarissa on ohjelmaa koko keskiviikkopäivän ajalla 9.00 -17.00. ISTV näyttää suorana lähetyksenä tietokirjailija Jukka Rislakin esityksen kello 9.35 - 10.00: ”Tunnustakaa rikoksenne!” Suomalaisten vangitsemisista, kuulusteluista ja tuomioista.


Puhujina ovat Markku Salomaa, Jukka Rislakki, Susan Ikonen, Erkki Vettenniemi, Peter Maksimow, Aimo Ruusunen ja Kanerva Cederström.


Ulkomaalaisista asiantuntijoista mukana ovat Kristian Feigelson, Irina Flige, Judith Pallot, Nicolas Werth ja Štěpán Černoušek. Paneeliin ottavat osaa Ville Ropponen, Ville-Juhani Sutinen, Arja Paananen ja Lea Pakkanen.


Oodin seminaarissa on mahdollisuus tavata myös SKS:n Outi Hupaniittu, jos Stalin-muistojen keruuprojektista heräsi tuoreita kysymyksiä.


– Olen Oodin seminaarissa paikalla aamupäivän. Toivotaan, että ihmisiltä tulisi hankkeeseemme paljon vastauksia.

 
enpä odottanut tämän olevan ensimmäinen postaukseni tällä foorumilla, mutta olkoon sitten tämä, törmäsin erääseen videoon sinäputkessa ja ketjua silmäiltyäni arvelisin mielipiteitä puolesta ja vastaan & siltä väliltä löytyvän:
oma kantani on että joo pahaa tehtiin puolin ja toisin, Suomi maksoi omista tekemisistään, koskas Venäjä maksaa omistaan?
 
Back
Top