Omien poliittisten päättäjiemme mukaan Suomessa kannattaa huolestua vasta jos meitä suoraan uhataan hyökkäyksellä tai se on jo menossa
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288766523727.html
Kartta paljastaa karun totuuden Venäjän toimista Suomen lähellä
Sukhoi Su-24M
Alexander Mishin
Julkaistu: 11.11.2014 7:32
Tuore raportti kertoo, että Venäjän sotilaallinen toiminta on kasvanut lännessä räjähdysmäisesti. Raporttiin liitetystä kartasta on helppo nähdä, miten paljon vakavia selkkauksia on tapahtunut viime kuukausina myös aivan Suomen lähistöllä.
Ilmatilaloukkauksia, provokaatiota, ilmahyökkäyksen simulointia ja suoranaisten vaaratilanteiden aiheuttamista. Venäjän sotilaallinen toiminta etenkin Itämeren alueella on kuluneiden kahdeksan kuukauden aikana lisääntynyt rajusti, kertoo lontoolaisen ajatushautomon European Leadership Networkin (ELN) tuore raportti.
Se on maaliskuusta alkaen listannut noin 40 tapausta, joissa Venäjän katsotaan jollakin tavalla aiheuttaneen sotilaallisia selkkauksia rajojensa länsipuolella. Eivätkä Venäjän toiminnan kohteena ole olleet pelkästään Naton ja eri Itämeren valtioiden sotilaskalusto merellä ja ilmassa vaan myös siviililentokoneet.
Raporttiin on liitetty myös kartta, johon kaikki 40 tapausta on merkattu. Kartasta on helppo nähdä, miten paljon vakavia selkkauksia on tapahtunut viime kuukausina aivan Suomen lähistöllä.
Kolme "korkean riskin" tapausta
Raportin "korkean riskin" tapahtumiksi nimeämiä välikohtauksia on ollut kolme.
Niistä uhkaavin tapahtui maaliskuun 3. päivänä, kun venäläinen tiedustelukone ja SAS-yhtiön Boeing 737 -kone joutuivat törmäyskurssille.
Kööpenhaminasta Roomaan matkanneen koneen kyydissä oli 132 matkustajaa ja miehistö. Se oli juuri lähtenyt Kööpenhaminasta, kun venäläiskone ilmestyi sen reitille varoittamatta. Se ei näkynyt tutkassa, mutta raportin mukaan hyvä näkyvyys ja miehistön valmiustila todennäköisesti pelastivat koneessa olleiden hengen.
Neljä kuukautta myöhemmin Malaysia Airlinesin matkustajakone tuhoutui Itä-Ukrainan ilmatilassa, todennäköisesti ohjusiskun seurauksena ja lähes 300 siviiliä menehtyi. Ohjuksen ampujiksi on epäilty Venäjän tukemia separatisteja.
Muita korkean riskin tilanteita olivat raportin mukaan virolaisen turvallisuuspalvelun työntekijän sieppaus lähellä Venäjän rajaa syyskuun alussa ja Ruotsin lokakuinen sukellusvenejahti.
Raportti mainitsee sen esimerkkinä venäläistoiminnasta, vaikka Tukholman saaristossa vierailleen "vedenalaisen toiminnan" aiheuttajaa ei ole julkisesti kerrottu venäläiseksi.
ELN:n mukaan korkean riskin tapahtumille yhteistä on, että ne olisivat pahimmassa tapauksessa aiheuttaneet vakavaa tuhoa Venäjän ja lännen välisille suhteille ja Euroopan turvallisuustilanteelle.
11 "vakavaa tapahtumaa"
Raportissa eritellään myös kaikkiaan 11 "vakavaa tapahtumaa", joihin on liittynyt vaara tilanteen eskaloitumisesta. Venäjä ja länsi ovat myös ELN:n mukaan lähellä joutua uuteen kylmään sotaan.
Vakavien tapahtumien joukossa on neljä tapausta, joissa venäläiskoneet ovat härnänneet sekä amerikkalaisten että ruotsalaisten sotilastiedustelun koneita.
Esimerkiksi lokakuun 3. päivänä venäläishävittäjä ohitti Itämerellä noin 10 metrin etäisyydeltä ruotsalaisen tiedustelukoneen, mitä pidettiin "äärimmäisen provosoivana" eleenä.
Venäläishävittäjät häiritsivät huhtikuussa Yhdysvaltain Mustanmeren sotalaivaa USS Cookia lentelemällä sen ympärillä. Samanlaista häirintää koki amerikkalaishävittäjä seuraavalla viikolla Ohotanmerellä.
Lisäksi venäläinen lentokone lähestyi Itämerellä Bornholmin saarta tavalla, jonka Tanskan tiedusteluviranomaiset tulkitsivat valehyökkäykseksi ja "provosoivimmaksi liikehdinnäksi vuosiin".
Heinäkuussa venäläishävittäjät pakottivat Kaliningradin yllä lentäneen amerikkalaisen tiedustelukoneen siirtymään Ruotsin ilmatilaan - ilman ruotsalaisten lupaa.
Toistaiseksi Venäjä ei ole ainakaan vähentänyt toimiaan.
Elisa Rimaila