Elon Muskin kaikki firmat operoivat keskimääräisesti lähes kokonaan USA:n valtion tukien
No niimpä.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Elon Muskin kaikki firmat operoivat keskimääräisesti lähes kokonaan USA:n valtion tukien
Olet asian ytimessä. Tuostahan se löytyy miksi verot ovat tapissa.Melkoinen osa suomalaista yritystoimintaa pyörii just eikä melkein sillä tavoin, että maksaja lapussa on kunta, valtio, tms. julkisjuttu. Haja-alueiden taksitoiminta on ollut täysin kelakyytien varassa pyörivää toimintaa. Fysiovatkailut samoin. Kuljetus-liikenne...mitä muuta se on, kun ajetaan rekkojen laakerit soikeina mehtävaltion pölliä tehtaalle kuin sitä, että laskun maksaa valtio. Tai yrittäjät, jotka lanaavat tiestöä aliurakoina, auraavat, linkoavat, maisemoivat, kiveävät....ja mitäs muuta pääosa -yksityisestä sote- tuotannosta on kuin sitä, että valtio ja kunnat maksavat viulut.
Suomalaisesta yritystoiminnasta vähän hitonmoinen siivu on sitä, että yhteiskunta maksaa yrittäjän palkkiot. Yhteiskunnan osuus kaikesta touhusta on käsittääkseni kohtuu suuri.
Aikä jännä himmeli kaikkiaan. Joudutaan verottamaan melkoisesti, jotta tämä -yritystoiminta- saadaan pyöritettyä. Joo, tarpeellista palvelutuotantoahan se on, mutta rakenteena panee miettimään.
Joo, koska kilpailu ja ylipäätään lopullinen valinta on henkilön oma.
Ongelmana on tietysti se, että ainakin suuri osa noista hallinnon ihmisistä tekee ihan tärkeää työtä. Suunnittelu, palkanmaksu, huolto jne. Pakkohan jonkin on noitakin tehdä.
Terveysalalla on perustavanlaatuisia eettisiä esteitä, jotka vaikeuttavat kilpailun ja liiketoiminnan soveltamista alalle. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa ruoka. Se on ihmiselle yhtä elintärkeää kuin terveydenhoitokin, silti ruoantuotanto on pääosin yksityisten liiketahojen käsissä ja homma toimii. Miksi sitten terveysalalla tulee tässä suhteessa ongelmia? No siksi, että ravinnonsaannissa ihmiselle riittää tietty minimitaso, siinä missä terveysongelmissa tällaista minimitasoa on mahdoton määritellä.
Ruokaa on saatavissa monen hintaista mutta halvimmallakin yleensä pysyy hengissä. Jos ihmisellä ei ole varaa syödä hummeria, niin ei sitten osta sitä vaan jotain halvempaa ruokaa. Mites terveydenhuolto? Ihmisellä ei ole varaa kalliiseen syöpähoitoon, joten hän on sitten ilman sitä ja...ööh...niin. Useimmilla ihmisillä varmaan hiukan tökkii tällainen ajattelu. 'Equal opportunity' -yhteiskunnassa ei saa olla niin että satunnaiset terveysongelmat tappavat vain köyhät, ei rikkaita.
Amerikassa tämä on ratkaistu vakuutuksilla, mutta siitäkin tulee ongelmia. Vakuutusyhtiölle on edullista yrittää välttää korvausten maksu - tuttua tietysti Suomessakin. Iso osa Yhdysvaltain terveydenhoitokustannuksista kuluu oikeussaleissa. Vakuutusyhtiölle on parempi maksaa $900 000 oikeudenkäyntikuluja, kuin miljoona lääkärinlaskuja. Lisäksi sairaaloilla ei ole paljoa motiivia tehdä toiminnastaan tehokasta, kun piikki on jokatapauksessa auki, joko vakuutusyhtiön tai asiakkaan puolesta. Siksi siellä on sellaisia kummallisuuksia kuten että tunti jenkkisairaalan heräämön putkisängyssä kustantaa enemmän kuin yö Burj al Arabin presidenttisviitissä.
Ei ole, meilläkin se on määrritelty ja sen mukaan mennään. Se että olet rikas, tai köyhä ei sitten siihen vaikuta, mutta monet sosiaaliset asiat kylläkin.
Ehkä se joka järjestää, eli se joka maksaa. Ei niin, että tohtori Sykerö saa idean hankkia laitteen X ja toteaa rahoitusmalliksi "lähetetään lasku kuntiin" Kun tämä yhteys saadaan katkaistua ongelmat alkavat ratketa.
Eikä tässä mitään hätää ole, Suomi saa vielä velkaa, joten ei ole mitään kiirettä korjata asiaa.
Kuitenkin olen nähnyt myös juttuja siitä, että suomalainen terveystoimi toimii jopa tehokkaammin mitä yksityinen. Täytyy muistaa, että julkisella puolella on ne haastavimmat tapauksetkin.Kyllä, mutta jostain kumman syystä vastaavat toiminnot tehdään yksityissektorilla tehokkaammin. Ja terveydenhuollossa hallinnossa tehdään paljon nimen omaan täysin turhaa työtä. Asiantuntija X on saanut Johtajan Z ymmärtämään, että ehdottomasti tarvitaan selvitys siitä, ovatko bioroskikseen meneet näkkileivät voideltu kummalta puolen. Tämän tekemiseen menee sitten aikaa ja kaikki voivat kokea itsensä tarpeelliseksi. Nimimerkillä just tein vastaavaa.Toki tärkeitäkin asioita on, kuten palkanmaksu, mutta sitä ei tee sairaanhoitaja, palkanlaskija joka ohjelmineen laskee ison ihmisjoukon palkat. Huollot taas tekevät osastolla työskentelevät hoitajat, valinehuoltajat, kiinteistöhuolto ja tietysti varsinaiset huoltoyritykset.
Emme tainneet puhua tuossa ihan samasta asiasta. Kahdella ihmisellä voi olla valtavan erilaiset tarpeet terveydenhuollossa. Joku ei tarvitse muuta kuin tarkistuksen silloin tällöin että kaikki on ok, toisella on joku kalliilla hoidettava krooninen sairaus.
Sen sijaan molemmat selviävät kyllä samalla ravinnon määrällä.
Mitä järjestelmässä on korjattavaa - siis kustannustason puolesta? Juurihan todettiin että Suomen terveydenhuolto on paljon kustannustehokkaampi kuin ah-niin-markkinahenkisen Yhdysvaltojen.
No entäs sitten Ruotsi? Sielläkin uudistuksen tulos oli että terveydenhuollon kustannukset nousivat.
En tiedä tehokkuudesta jos hammaslääkäriin pääsy ilman vippaskonsteja tarkoittaa ainakin puolen vuoden jonotusta (jos argumentoidaan julkisen sektorin paremmuuden puolesta).
Ja onhan se täälläkin mahdollista päästä hammaslääkäriin vaikka vartissa jos sanot vastaanottoneidille että maksat käteisellä jenkkilätyyliin 12.000$ kertakäynnistä.
köyhdyit tusta merkittävästi enemmän. 40,40 on vain se summa, joka otetaan toimistomaksuna kertatapahtumasta. Mutta kun katsot tilinauhasi veroprosenttia, niin maksamasi veron osuudesta peräti 9,5% menee suoraan terveydenhoitoon, halusit tai et... "Halpaa" ja hyvää suomalaista ilmaista terveydenhootoa...Täällä = Suomessa? Itse olen päässyt julkisella puolella aina samana päivänä. Viimeksi toissaviikolla soitin ajanvaraukseen klo 8:30 ja istuin lääkärin penkissä klo 10:30. Köyhdyin tuosta 40,40€.
Mä osaan valehdella, jotta saan äitini sisään ja tiedän kuinka järjestelmää pitää käyttää, joten pärjään, mutta ei kai järjestelmän sellainen pitäisi olla. Viimeeksi eilen yritin selittää ihmiselle, että yritämme kyllä puhua, että äitinne saisi osasto paikan kun ei pärjää kotona ja tiesin, että vaikka kuinka puhuisin, ei se auta, mummo potkaistaan kotiin selviämään muka kotihoidolla. No, mä olen puhunut tuota fraasia niin monta vuotta, että ei se uniin tule, mutta aina se vituttaa. Mutta jos te olette tyytyväisiä, niin se on hyvä.
Haluaisinkin kehittää meidän järjestelmää.Tiedän näitä keissejä itsekin. Mutta jos kuvittelet että se muualla on paremmin, niin lienet väärässä.
Osmo Soininvaaralta tuli sattumalta eilen kannanotto asiaan. Hänen näkemyksensä on yksinkertainen, järjestelmä on ihan hyvä mutta alirahoitettu. 100 miljoonalla lisää lääkäreitä niin homma on paketissa. Myös lukijakommenteista löytyy joitain lukemisen arvoisia pointteja.