Ensi viikon alusta alkaen Suomen länsirajan takana ryskyy ja paukkuu, kun Ruotsin maavoimien kansainvälinen pääharjoitus pyörähtää toden teolla käyntiin. Northern Wind (Pohjoistuuli) 2019 -harjoituksessa puolustaudutaan kuvitteellista vihollista vastaan, joka hyökkää Pohjois-Ruotsiin idän ja pohjoisen suunnalta.
Puolustuksesta vastaa ruotsalainen prikaati, jonka vahvistuksena on suomalainen pataljoona kalustoineen. Hyökkäävä prikaati koostuu pääosin Norjan maavoimien sotilaista. Heidän tukenaan on merijalkaväkeä Yhdysvalloista ja Britanniasta.
Suomalais-ruotsalaisen prikaatin on tarkoitus pysäyttää Haaparannan suunnasta hyökkäävä vihollinen Luulajan–Bodenin tasolle. Miten se käytännössä tehdään, on vielä tarkkaan määrittelemättä.
– Harjoitusta ei ole käsikirjoitettu, minkä ansiosta saamme enemmän realismia ja dynamiikkaa, selvittää harjoittelun suunnittelusta vastaava everstiluutnantti Johan Skiöld Ruotsin asevoimien Forum-lehdelle.
Tämä tarkoittaa hänen mukaansa käytännössä sitä, että sekä hyökkäävän että puolustavan prikaatin komentajat tekevät sellaisia taktisia päätöksiä kuin pystyvät ja katsovat tarpeelliseksi.
Ilmasotaharjoitus samaan aikaa, hyökkääjän tukikohta Rovaniemellä
Suomi lähettää Northern Windiin yli 1 500 sotilasta ja 500 ajoneuvoa. Sadan panssarivaunun joukossa on muun muassa Leopard-taistelupanssareita ja BMP 2M -rynnäkköpanssareita.
Maavoimien koulutuspäällikön, everstiluutnantti Vesa Helmisen mukaan yhtä mittavalla joukolla ei ole Suomesta Ruotsin maavoimien harjoituksiin aiemmin osallistuttu. Muuten harjoittelu yhdessä ruotsalaisten kanssa on jo vakiintunutta eikä ensi viikon suurharjoitus tuo siihen mullistavaa uutta.
– Yhteistoiminta ja talviolosuhteet, Helminen tiivistää harjoittelun painopistealueet.
Norjalaisprikaatin suunnitteluvastaavan Torbjörn Johnsenin mukaan Norjalle kyseessä on virstanpylväs yhteistyössä Ruotsin ja Suomen kanssa.
– Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat osallistuneet useisiin harjoituksiin Norjassa, mutta me emme ole koskaan osallistuneet Ruotsin harjoituksiin näin suurella joukolla, Johnsen sanoo Norjan puolustusvoimien lehdelle.
Lisämaustetta Northern Windiin tuo Ruotsin ilmavoimien FVÖ19-harjoitus, joka lennetään osin samaan aikaan. Harjoitusalue ulottuu Ruotsin lisäksi myös Suomen Lappiin, Hornetit ja Gripenit hyökkäävät Ruotsiin Rovaniemeltä.
Taistelijan simulaattori kertoo osumista reaaliajassa
Northern Windissä 6 000 sotilasta varustetaan simulaattoriliiveillä ja aseiden laserlähettimillä, jotka muun muassa rekisteröivät osumat ja taistelijoiden liikkeet.
– Tästä tulee maailman suurin instrumentoitu sotaharjoitus näillä laitteilla, joita käytämme, Skiöld kehuu.
Helmisen mukaan myös suomalaisilla käytössä olevasta yhteensopivasta simulaattorivarustuksesta on paljon hyötyä harjoituksen analysoinnissa.
– Se antaa realistisemman kuvan taisteluharjoituksessa menestymisestä ja palautteen niin yksittäiselle taistelijalle kuin johtajille, Helminen kertoo.
Norjalaiset, amerikkalaiset ja britit ovat jo harjoitelleet yhdessä Norjassa ennen siirtymistä hyökkäysasemiin lähelle Suomen rajaa.
Suomen harjoitusjoukot ovat pääosin Panssariprikaatista, Jääkäriprikaatista, Kainuun prikaatista ja Porin prikaatista. Ne siirtyvät Suomesta Ruotsiin teitä ja rautateitä pitkin viikonlopun aikana.