Oletettavissa olevat tappiot

Jos liikekannallepanossa perustettavalle joukolle jaetaan aseet ja ammukset sekä räjähteet, niin omat tappiot alkaa rullamaan Heti. 1 - 3 % viikkovauhdilla. Omia ammutaan vahingossa, räjähtitä asennetaan väärin. Putkimiina naulataan puuhun kiinni, nalli miinassa ja sitten vasara lipsahtaa.... Miinoja kylvetään sinne tänne sissitoiminnan nimissä ja sitten niihin myös kävellään. Tulenjohtajat laskee väärin...

Olin parikymmentä vuotta sitten kertausharjoituksissa ja se porukka oli kyllä sellanen, että vihollista ei kyllä olis tarvittu ollenkaan.
 
Kapiainen kirjoitti:
Tässäkin pitää koko ajan muistaa se, että kaikki on kiinni loppujenlopuksi siitä, osaammeko arvioida uhkakuvat oikein. Se, mitä teemme tänään on sellaista, jolla vastataan uhkiin 20-30 vuotta eteenpäin. Jos nyt arvoimme asiat väärin, olemme lirissä 20-30 vuoden päästä.
Koska asioita on helppo tarkastella taaksepäin, voidaan todeta että Puolustusvoimat on onnistunut melkoisen hyvin uhkien arvioinnissa 40-luvun lopulta tähän päivään. Se, onnistummeko jatkossa arvioimaan yhtä yhtä hyvin, jää nähtäväksi.
Se on huomattava, että tällä hetkellä on todennäköisesti totuttua vaativampaa arvioida uhkia, joihin pitää pystyä vastaamaan. On varmasti äärimmäisen vaikeaa sanoa kumpi on "oikein": Ruotsin ja monen muun Eurooppalaisen valtion valitsema tie keskittyä KRIHA-tyyppisiin tehtäviin, vai pitäisikö keskittyä johonkin muuhun?!
Monesti on jo mainittu, että historia on osoittanut, että useimmiten valtiot ja armeijat tapaavat varautua sen tyyppisiin sotiin kuin mitä on meneillään tai viimeksi ollut. Jos historia toistaa itseään niin KRIHA on tätä päivää..20-30v päästä edessä on jotakin muuta. Mitä se on, on avainkysymys.

mm. NATO keskittyy tällähetkellä aika pitkälle terrorismin vastaiseen toimintaan ja meilläkin ilmavoimat saivat NATO:n määrittelemän kansainvälisen sertifikaatin... Epäilen sopivatko Naton uhkakuvat esim. Suomen maaperällä olevaa ilmavoimien tukikohtaa vastaan sodan aikana. Mitä luulette kuuluko MEIDÄN vihollisen toimintatapoihin esim. itsemurhaiskut, putkipommit, yksittäiset sinko- ja rk-iskut jostain kaukaa...
 
AKE-ukki kirjoitti:
mm. NATO keskittyy tällähetkellä aika pitkälle terrorismin vastaiseen toimintaan ja meilläkin ilmavoimat saivat NATO:n määrittelemän kansainvälisen sertifikaatin...

Henk.koht mielipiteeni on, että USA ja NATO siinä sivussa eivät osanneet arvioida/ ennakoida terrorismin vastaista sotaa uhka-arvioissaan ja sen myötä ei myöskään koulutuksessa tai kaluston kehittämisessä. Tällä hetkellä siihen panostetaan suht voimakkaasti, joka näkyy sekä koulutuksessa, että kalustoon liittyvissä asioissa...ja joka johtaa hyvin helposti jälleen kerran siihen, että valmistaudutaan sellaiseen sotaan kuin nyt on meneillään/viimeisin sota on ollut..ja sen myötä ollaan jälleen hieman jälkijunassa kun seuraava "tilanne" iskee päälle.
Suomi ei ole tähän mennessä lähtenyt tuohon kovin voimakkaasti mukaan..ja toivottavasti ei lähdekään, koska tarkasteltaessa asioita sillä perpektiivillä kuin näissä asioissa olisi mielestäni tarkasteltava, mennään todennäköisesti metsään jos NYT aletaan kehittää sellaisia valmiuksia joita tarvitaan siinä sodassa jota maailmassa käydään tällä hetkellä. Seuraava kahina on todennäköisesti erilainen.
 
Back
Top