Omat varusteet harjoituksissa

Alusvaatteet jämähtäneet 90-luvulle. Intin poolo esimerkiksi on 50% polyesteriä, 33% puuvillaa ja 17% akryyliä. Tänäpäivänä on parempia ratkaisuja.

Jotain kertoo että käytin intin normaalia t-paitaa viimeksi muistaakseni vuonna 2012..
Katso liite: 42848

Tämä slaidi on PV:n häpeäpilkku. Teksti ja kuva eivät juurikaan vastaa toisiaan.

Onneksi meillä on siis pienet murheet.
 
29817354-1118x629.jpg
957865.jpg
Varmaan tuollaisesta tyypillisestä reserviläiskamppeesta kantolaite päivittyisi ballistista suojaa sirpaleilta tarjoamaan malliin, ja sitten ylempänä mainittuja asioita.


Tai sitten toteaisi että varmat kamppeet on omat kamppeet, joten asevaraston kautta ekaan tehtävään.
 
Tämä kyseinen kuva on timestampin mukaan viime Syyskuulta, MPK:n kurssilta:
AWr61qwm.jpg


Viime VEHissä sentään taisteluvarusteet olivat M05 sarjaa, kaikki muu olikin sitten M91:stä...
KoponenTommy-2019-Sahara19-Santahamina-2-10.jpg
 
Tämä kyseinen kuva on timestampin mukaan viime Syyskuulta, MPK:n kurssilta:
AWr61qwm.jpg


Viime VEHissä sentään taisteluvarusteet olivat M05 sarjaa, kaikki muu olikin sitten M91:stä...
KoponenTommy-2019-Sahara19-Santahamina-2-10.jpg

Santahamina? Missä muualla "suojavaatetuksena" käytetään M91:stä?
 
Santahaminassa, Tuusulassa ja (vuosia sitten) Upinniemessäkin. Öbiksessä ei ole tullut hetkeen seikkailtua, joten en osaa sanoa sen tämänhetkisestä tilasta.

Eli oikeastaan kaikkialla Uudella maalla saattaa saada M91:set niskaan. Toki M91 takki ja housut eivät ole yhtään M05:sta huonompia, erot tulevat lähinnä muissa M91 sarjan tamineissa.
M85 ja M91 sirpa puolestaan....
 
Uskoisin että m91 rupeaa olemaan varikoiden varaston täytettä. Suotta varuskunnissa hillotaan m91 pukua vain ressuja varten jos ne pitää kierrättää säkylässä pesussa ja tuoda takaisin. Tunnu missään jos varusmiesten pyykkiä, mallia M05 menee 10 lavaa niin jos viikonlopun VEHistä menee vielä lavallinen lisää M05 tavaraa.
 
Ei ole pohtinut. Ne menee hylkyyn kun menevät.
Enemmän huolettaa että meneekö M17 liivit aikaisemmin hylkyyn kuin M85 tetsarit :rolleyes:

Ainii, yksi kampe mitä tavallaan kaipaa. Sissitakki. Ai että jos siitä tehtäisi uusi versio vettähylkivillä ominaisuuksissa. Suomalainen fjellduken
 
Onkohan PV pohtinut M85:sen päivittämistä? Sinänsä asiansa ajava, tuhoutumatonta nailonia. Pari turhaketta pois, tilaa parille uudelle taskulle. Siltavahtihommissa ihan jees.
Niin, M85 on ihan oikeasti ensimmäinen PV:n modulaarinen kantolaitejärjestelmä, vaikka sitä ei sellaisena yleensä olekaan käytetty. Siihenhän käyvät kaikki ALICE-kiinnitystä käyttävät taskut (siis ALICE:n lisäksi myös USA:n M56- ja M67-järjestelmien taskut).

Periaatteessa M85 voisi olla jopa pidempi-ikäinen kuin 7,62 RK, koska 5,56 lipastaskuja varmaan saisi jenkeiltä uloskantohintaan (USA:han käytti ALICE:a rajoitetusti vielä vuosituhannen alun sodissaan, ja se olisi vieläkin maailmansotatason varustusta, jos USA:ssa puhallettaisiin pilliin ja kutsunnat käynnistettäisiin uudelleen). Ei se tietenkään ole enää kurantti järjestelmä, mutta ajaa asiansa niille, joille sirpalesuojan tarve ei ole kriittinen.
 
———OT———
M85:n ainoat hyvät puolet: 1) niitä on ilmeisesti runsain mitoin varastossa (?) ja 2) ne ovat kestäviä. Muuten koko kantojärjestelmä on kantti kertaa puntti eli hankala varvikossa pyörimiseen. Transporteriinkin on kiva sujuttautua sen kanssa. Taisteluliivi on kuin olisi tanakka osittainen kiinteästi asennettu hulavanne ympärillä. Kauhulla ajattelen sitä, että joudun vetämään kasivitosen tetsarin vielä rujon ruhon päälle kun pikkuhiljaa jalostun tässä siltavahti-rollaattorikommandoikäiseksi ja paikallaan patseeraaminen alkaa olla liikkumisen vakiotermi.

Meinaan vain sitä, että parempaakin on nautittu kun varttuneeempana makkaranpaistokaverikerholaisena tuli myös näitä uudempia remeleitä vedettyä harjoituksissa päälle.
———OT STOP———

Pillin viheltäessä omaa varustusta lähtee taatusti mukaan. Täällä on ollut hyviä listoja siitä, mitä pakataan kassiin. Omaan varustukseeni kuuluu kaiken tarpeellisen ja tarpeettoman ohella 1-2 rynnäkköreppua tilanteen mukaan. Ja nämä ovat niitä halpismalleja (Mil-tec yms.) eli saattavat ja saavat rikkoutua sodan melskeessä mutta suurta tappiota halpisrepun menettämisestä ei tule. Istuimellinen pilkkireppukin on ollut joskus kätevä jos tiedossa on ollut patseerailua.

On mielenkiintoista, että kukaan ei ole maininnut kompassia tässä ketjussa. Se on aika olennainen varuste. Minulla on ollut aina karttoja (oletetulta tai useimmiten tiedetyltä toiminta-alueelta), kompassi sekä kainaloon mahtuva pieni karttalaukku ja suurempi sellainen monenlaisen kynävalikoiman kanssa matkassa. Ihan vain varmuuden vuoksi.

Vanhemmiten oman tavaran määrä on tupannut lisääntymään harjoituksissa ja sitä on välivarastoitu sopiviin paikkoihin kun kaikkea ei ole järkevää raijata koko ajan mukana. Olen toteuttanut useimmiten tilanteesta riippuen materiaalin hajasijoitusta vaikka en ole elänyt enää nuoruuteni RVL-files -jäniselämää varvikossa. Jäniksen on vaikea päästä luonnostaan ja jemmaamisen vietistä, joten varastot eivät koskaan ole olleet harjoituksen päättyessä tyhjiä. Eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka tilanne tulisi päälle ja homma pitkittyisi. Niinhän sitä automainoksessakin aikanaan sanottiin, että pitkän päälle Datsun. (Datsun = ”pakoon loikkiva jänis”, joka muutettiin sitten myöhemmin meilläkin Nissaniksi kun se oli liian sissy nimi automerkille.) ;)

Myös mukavuustekijät on otettava huomioon. Joillain kavereilla on ollut MAkkAranpaistoKaveriKerhossa mukana kahvinkeitin (ajoneuvoon invertteri) yms., mutta nämä erikoisvälineet ovat mahdollisia luonnollisesti lähinnä silloin kun käytettävissä oleva infra ja oma tehtävä tukee kehittyneitä ”kotoutumisratkaisuja”. Omat retkituolit ovat olleet myös kivoja jos majoitutaan esim. kalustamattomissa tiloissa tai miksei myös ulkona. Ei tarvitse istua lattialla tai kenturalla.
 
Nyt kun M85 on tapetilla nii mitä siihen menee?
  • 3 lipasta kehnosti
  • Lapio ja kenttäpullo
  • Suojanaamari
  • Sadeviitta
  • Pakki
  • Siihen hupaisaan säkkiin jokin pakkasvaate.73abn.jpg
Sit voidaan miettiä nykytilaa että onko tuo kuinka ajantasainen varuste, esimerkiksi mihin laitat ensiapuvälineet? Tai radion muuten kuin patentilla?

Ajaisiko tuolle tavaralle (rynnäkkö)reppu ja chestrig tai suoraan sirpaleliivissä muutama tasku kiinnitettynä saman asian..
IMG_20200815_184707.jpg
Tolla pääsee jo 2040 luvulle..
 
Viimeksi muokattu:
@Raivaaja Meinaat että ensiside olkataskussa ja yksi EA laukku per joukkue ei ole riittävästi EA välineitä? ;)

Näin M85:sesta puhuessä, miksi pakki edes on mukana taisteluvyössä?
Heittäisi k.o vekottimen sinne pallokassiin M85, ja vaikke EA välineitä tilalle.

Ja se sipulisäkki on omien empiiristen kokemusten mukaan paras tapa saada tekosyy tehdä pienvahinkoilmoituksia.
 
M85 oli sitä filosofiaa että käytännössä pelkällä taisteluvaljaalla selviäisi päiviä kun pystyy poterot kaivamaan ja sadeviitalla ydinräjähdykset torjumaan miinat kantamaan, pakista kokkaamaan, kranaatit sullomaan ja joitan lippaitakin kantamaan. Verrokkina brittien PLCE ja jenkkien ALICE. Varmaan iippojen ephod valjaat olivat M85 lähtokohtana.
israeli-defense-forces-idf-ephod-vest_1_bf7439074a182adeb0da2e4a8a45ce7f.jpg
idf-military-tactical-vest-ephod_1_3f3a9c78b03cdf5bedd5f5486644cf9a.jpg
 
Brittien valjastetsaria kuuluu kantaa alempana kuin rinkan lantiovyö normisti on, näin maailmalla väitetään. Eikös nimimerkki raivaajallakin ollut oma valjasprojekti taannoin esillä?
 
Taisteluvyö konseptina on hyvä, M85 toteutus vain tökkii.

Ja olen tosiaan samassa käsityksessä Solidsnaken kanssa, että britikin hyödyntävät "Taisteluvyö repun hyllynä" konseptia.
 
Mitenkän brittiläiset pärjää?

a33aacad119d71b6d3ddaea97b3d69e8.jpg

Pystyasennossa haitat eivät tule niin selvästi esille. Mutta jos painetaan munat maahan ja pitäisi pyörähtää toisen puun taakse makuullaan ollessa, niin miltä veikkaatte touhun näyttävän? Ja onko se edes mahdollista?:LOL:

”Sama vika Ranualla” eli M85 on ketterälle liikkumiselle maastossa myrkkyä. Näin sen olen itse kokenut.
 
Ilmoitusluontoinen asia.

1 litrainen Nalgene Oasis-kenttäpullo...

..sopii tähän hollantilaiseen rosterikuppiin.

Hain just pari kuppia postista niin tiedän kokemuksesta.
 
Ilmoitusluontoinen asia.

1 litrainen Nalgene Oasis-kenttäpullo...

..sopii tähän hollantilaiseen rosterikuppiin.

Hain just pari kuppia postista niin tiedän kokemuksesta.
Jostain pitäisi saada normi nalgeneen sopiva kuppi, siis litraiseen, tuntuvat piileskelevän hyvin, kun ei oikein löydy
 
Back
Top