Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Onko asevelvollisuus nousemassa takaisin muotiin?

Viestiketju osiossa 'Taktiikka ja strategia' , aloittaja RPG83, 26.04.2014.

 1. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Olisiko ihan mahdoton skenaario, että Itä-Euroopan kiristynyt tilanne johtaa ennen pitkää asevelvollisuuden käyttöönottoon laajemmin Euroopassa?

  Pitkällä aikavälillähän asevelvollisuudesta on luovuttu monessa maassa. Ainakin Ruotsissa sitä on kuitenkin haikailtu takaisin, ja voi olla, että lähitulevaisuudessa haikaillaan muuallakin. Voisiko Puola palauttaa asevelvollisuuden?

  Toisaalta Venäjällä on jo alettu antaa jonkilaista arvostusta asevelvollisuudelle valtion taholta, mm. palvelusajan lyhentämisellä. Myös asepalveluksen välttämistä on pyritty vaikeuttamaan.

  Kommentteja aiheeseen liittyen?
   
 2. commando

  commando Kenraali

  Liittynyt:
  14.11.2010
  Viestejä:
  2,303
  Tykkäykset:
  266
  Pisteet:
  636
  On täysin mahdoton kunnes 3. maailmansota alkaa. Varsinkin maissa jossa asevelvollisuudesta on luovuttu jo sellaisen tovin jälkeen etteivät isätkään ole käyneet varusmiespalvelusta niin nuoria miehiä ei voida pakottaa varusmiespalvelukseen kuin sodan syttyessä.
   
 3. Mainos 4. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,541
  Pisteet:
  636
  Ukraina ilmoitti tänään ottavansa asevelvollisuuden taas käyttöön. Tietysti se, missä määrin asia tulee toteutumaan ja minkälaisena, on toistaiseksi hämärän peitossa.
   
 5. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Jaa, mahdoton vai?

  http://yle.fi/uutiset/venajaa_pelkaava_liettua_palauttaa_asevelvollisuuden/7826529
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 6. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,652
  Tykkäykset:
  3,179
  Pisteet:
  636
  On se mahdollista koska oon sitä kannattanut ja oon usein aikaani edellä.
   
 7. s91

  s91 Kenraali BAN

  Liittynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  2,090
  Tykkäykset:
  861
  Pisteet:
  636
  Onko jollain Euroopan maalla niin paljon aseita, että se pystyy varustamaan asevelvollisuusarmeijan? Siis muutenkin kuin "tässä sinulle rynkky, mene sillä tappelemaan noita vihollisen tankkeja, helikoptereita ja tykkejä vastaan".

  Ovatko asevelvolliset pärjänneet jossain lähiaikojen sodassa hyvin? Käsittääkseni Ukrainassa heitä on käytetty ja verrattuna vapaaehtoisiin tulokset ovat olleet varsin surkeita.
   
 8. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Mikä tahansa valtio on luultavasti valmis tappelemaan kuinka huonolla aseistuksella hyvänsä, jos häviämisen lopputulos olisi "kansakunnan loppu".

  Joka tapauksessa asevelvollisuudella voi kuitenkin nähdä joitakin hyötyjä:

  1. Ukrainan kriisiä pidempiaikaisella tarkastelulla ulkovallat ovat (yleensä) paljon halukkaampia aseistamaan toista valtiota kuin sotimaan sen puolesta. (Tähän on vaarallista luottaa, sen olen sanonut aiemminkin, mutta silti on parempi omata edes toinen pala (henkilöstö) palapelistä kuin että molemmat palat (henkilöstö, kalusto) puuttuvat.)

  2. Mikäli valtio ei ole suoranaisesti etulinjaa, sillä on mahdollisuus kiihdyttää aseteollisuutensa tuotantoa poliittisella päätöksellä moninkertaiseksi lyhyessäkin ajassa. Lisähenkilöstön koulutus sen sijaan on paljon vaativampaa, jos asevoimien pääosat ovat hajallaan pitkin Puolan viljavainioita.

  3. Jotkut pienten valtioiden, kuten Ruotsi, ammattiarmeijat kärsivät miespulasta. Ruotsin ongelma olisi kansantalouden näkökulmasta korjattavissa paljon edullisemmin sotilaiden palkkatason korotuksella, mutta poliitikot eivät välttämättä näe asiaa samoin kuin sinä ja minä.

  Aloitusviestini antoi ehkä turhan positiivisen kuvan asevelvollisuuden tulevaisuudesta; Euroopan isoimmat valtiot tuskin siihen palaavat ainakaan Venäjän takia. Jotkut valtiot saattaisivat silti hyötyä asevelvollisuudesta, ainakin näennäisesti, jolloin ne saattavat siihen palata.

  Ei liene epäselvyyttä siitä, onko vapaaehtoinen vai pakotettu sotilas parempi. Siitä huolimatta, jos uskomme foorumilla yleisesti esitettyjä näkemyksiä, suomalainen ja ukrainalainen asevelvollinen ovat motivaatioltaan aivan eri tasoilla. Kun mukaan pakettiin yhdistetään parempi koulutus, parempi johtaminen ja (jossakin mielessä) parempi kalusto, voidaan päätyä varsin merkittävään eroon suomalaisen asevelvollispataljoonan ja ukrainalaisen asevelvollispataljoonan suorituskyvyn välillä.
   
 9. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,422
  Tykkäykset:
  6,820
  Pisteet:
  1,286
  Ei aivan aloituksen mukainen kommentti mutta sopinee tähän.

  Meillä asevelvollisuutta voisi kannustaa kunnon eläkekertymällä palvelusajalta. Tuo voitaisiin laskea vaikkapa 30-vuotiaiden miesten keskitulon mukaan. Palvelus kun lykkää valmistumista ammattiin.
   
 10. jak

  jak Majuri Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.02.2015
  Viestejä:
  1,162
  Tykkäykset:
  1,748
  Pisteet:
  156
  Tästä toisessa ketjussa sanoinkin: en usko että minusta olisi tullut sen parempaa jääkäriä vaikka kuukausipalkan olisin saanut.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 11. Isäm Maam Puolustaja

  Isäm Maam Puolustaja Kersantti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  259
  Tykkäykset:
  27
  Pisteet:
  16
  Eivätkö asevelvollisuusarmeijat ole juuri olleet oman maan puolustusta varten aina olemassa? Tuskin mikään maa on lähettämässä varusmiehiä Ukrainan tueksi. Asevelvollisuusarmeijoiden uudelleen henkiin herättäminen voi olla mahdollista nähdäkseni itäeuroopan maissa, mutta länsieuroopassa aika mahdotonta ammattiarmeijoihin siirtymisen jälkeen. Ukrainassa tavallista kansaa tuskin kiinnostaa osallistua separatisteja vastaan käytävään sotaan, he eivät näe sitä mitenkään järkevänä. Nämä Ukrainan vapaaehtoistaistelijat muodostuvat pääasiassa äärioikeistolaisita isänmaan ystävistä ja hekään eivät tunnu saavan tukea kunnolla Ukrainana armeijalta.

  Asevelvollisuusarmeija on paras ratkaisu omaa maata uhkaavaa laajamittaisen hyökkäystä vastaan. Tällaisisssa sekavissa ulkomailla tapahtuvissa taisteluissa se ammattiarmeija on sitten parempi.
   
 12. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,989
  Tykkäykset:
  7,895
  Pisteet:
  1,286
  Ei ole mahdoton ajatus ollenkaan. Se miksi näin ei jo ole kaikissa maissa johtuu tietysti (minun käsitys) siitä, että ollaan Euroopassa jo eletty niin kauan ns. rauhan aikaa eikä selkeää sodan uhkaa ole ollut.
  Tavallaan on selvää, että uhkatilanteisiin varaudutaan. Nyt kun Euroopan tilanne on merkittävästi muuttunut, olen vakuuttunut että monessa paikassa mietitään asevelvollisuuden roolia uudelleen.
  Mitä ne ihmiset sillä lopulta tavoittelevat? Rauhallista elämää. Jos rauha joskus järkkyy pitää olla valmius palauttaa se. Samaa hommaahan poliisikin hoitaa mutta vain pienemmässä mittakaavassa. Jotenkin näin.

  Mitä on asevelvollisuus? No toisaalta se on nimensä mukaiseti valtion velvoittama osallistuminen taistelun opettelemiseen. Vaikka se ei olisi edes velvoite, voi hyvinkin olla että voimakkaasti isänmaalliset yksilöt hakeutuisivat sotilastaitojen opetteluun vapaa-ehtoisestikin. Velvoitteena merkitys on kuitenkin suurempi, koska uskotaan että "yhdessä olemme voimaa" ja mahdollisimman laaja osallistuminen johtaa maksimaaliseen taistelijoiden määrään. Näin se minustakin tulee ajatella. En edes osaisi kyhjöttää jossain nurkassa ja odottaa että "joku muu" tai kone hoitaa hommaa, kyllä siinä pitäisi itsekin kantaa kortensa kekoon.
  Kunnia? Jollain tavalla siitä voi olla ylpeä, että omaansa puolustaa kriisissä; isänä näen siinä perheeni, maapläntin jolla asun, krääsän mitä olen kerännyt ja lähiseudun maisemat joihin voin vapaasti siirtyä kun siltä tuntuu.

  Uskon että asevelvollisuuden suosio jossain määrin lisääntyy, koska pohjimmiltaan ihmisillä on tavoite säilyttää rauhallinen elämäntapa ja se on aktiivisen tekemisen arvoinen asia.

  Peace.

  .
   
 13. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,966
  Tykkäykset:
  24,096
  Pisteet:
  1,286
  Latvia ja Liettua taitavat olla nyt kahden vaiheilla: pitäiskö kouluttaa pari ikäluokkaa täyteen mirnaansa. Suosittelen sitä lämpimästi heille. Rahat voi kaivaa vaikka Euroopan pankin setelipainosta. Kouluttajia saanee briteistä, jenkeistä ja Puolasta.
   
 14. Mainos 15. s91

  s91 Kenraali BAN

  Liittynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  2,090
  Tykkäykset:
  861
  Pisteet:
  636
  1. Jos kansalaiset ovat tähän vapaaehtoisia, niin ei tarvita mitään asevelvollisuusarmeijaa, vaan kansalaiset käyvät intin muutenkin.
  2. Jos tuo lause onkin luettavissa:"Minkä tahansa valtion poliittinen johto on valmis lähettämään kansalaisiaan isänmaallisella paatoksellisella propagandalla siivitettynä kuolemaan valtion puolesta, vaikkei heille olisi kunnon aseita antaa", niin tämä varmaan pätee. Se, onko tämä järkevä lähtökohta, on sitten toinen kysymys.
  3. Mitä edes tarkoittaa kansakunnan loppu? Tämä "hullu diktaattori hyökkää Suomeen ja lähettää koko kansan tuhoamisleireille" -skenaario pyörii aina näissä asevelvollisuuskeskusteluissa. Minusta tämä on varsin epätodennäköinen juttu etenkään Euroopassa tapahtumaan. Edes Stalin ei "lopettanut" viron, latvian tai liettuan kansoja.

  Jos ollaan ulkomaiden aseiden varassa, niin niiden käyttöön joudutaan joka tapauksessa sitten kouluttamaan väkeä, kun ne aseet saadaan. Mihin tässä tarvitaan asevelvollisuutta, jossa koulutetaan niihin aseisiin, joita meillä ei ole tarpeeksi?

  Onko näin? Minusta ainakin olisi huomattavasti vaikeampaa aloittaa vaikkapa modernien suihkuhävittäjien tuotantoa Suomessa kuin kouluttaa vaikkapa 200 000 sotilasta täysin pystymetsästä. Sama juttu tankkien, helikopterien, jne. suhteen. Jotain yksinkertaista sälää voidaan varmaan tuottaa, mutta modernin aseistuksen suhteen pienet maat, kuten Suomi on joka tapauksessa tuonnin varassa. Jos siis jotain poliittisesti haluttaisiin päättää, niin se ei olisi oman tuotannon lisäämistä, vaan yleisesti puolustusmenojen lisäämistä ja sitten aseiden hankkimista ulkomailta. Mutta näille pitäisi sitten kouluttaa porukka, elleivät ne satu olemaan juuri niitä samoja aseita, joita meillä jo on.

  Miksi asevelvollisuus olisi poliittisesti ongelmaton asia? Ainakin itse näen vähemmän ongelmallisena sen, että vapaaehtoisille sotilaille maksetaan sen verran korkeita palkkoja, että heitä saadaan tarpeeksi, kuin sen, että ihmisiä pakotetaan vankilalla uhaten inttiin.

  Entäpä suomalainen vapaaehtoinen sotilas verrattuna suomalaiseen pakotettuun sotilaaseen verrattuna?
   
 16. s91

  s91 Kenraali BAN

  Liittynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  2,090
  Tykkäykset:
  861
  Pisteet:
  636
  Siis miten tuo liittyy asevelvollisuuteen? Minusta tuo ehdottamasi keino on hyvä, mutta liittyy ennemminkin vapaaehtoiseen systeemiin. Asevelvollisuuteen kannustaminen perustuu siihen, että jos et suorita sitä, menet vankilaan. Hyvin yksinkertaista.
   
 17. s91

  s91 Kenraali BAN

  Liittynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  2,090
  Tykkäykset:
  861
  Pisteet:
  636
  Ehkä et, mutta pointti onkin siinä, että keskimäärin olisi. Ne sinua huonommin motivoituneemmat olisivat jääneet pois ja paremmin motivoituneet menneet inttiin. Keskimäärin porukka olisi ollut motivoituneempaa ottamaan oppia vastaan ja siten paremmin koulutettuja.
   
 18. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,129
  Tykkäykset:
  8,149
  Pisteet:
  1,286
  Luulisin että härmäläinen on motivoituneempi puolustamaan suomea kuin asevelvollisuuteen. Tarkoitan tällä kummallisella ilmaisulla sitä, että ei sitä nuori mies mielellään toisten jolppien komennettavaksi mene. Mutta ans olla, jos naapuri tulee oloja häiritsemään. Siinä ehdi edes äiteetä halata, kun hankojen kanssa lähretään muistuttamaan naapurille että raja on sitä varten, että se pysyy sen toisella puolella.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 19. s91

  s91 Kenraali BAN

  Liittynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  2,090
  Tykkäykset:
  861
  Pisteet:
  636
  Luenko tuon siis oikein ja tarkoitat sanoa, että suomalaiset ovat idiootteja, jotka eivät ymmärrä, mitä tarkoitusta varten asepalvelus on? Jos ovat, niin eikö tähän voida nationalistisella propagandalla vaikuttaa? Nythän tätä ei tarvita, kun touhu on pakollista, mutta jos katsot värväysmainoksia niissä maissa, joissa on vapaaehtoinen systeemi, niin ne on rakennettu juuri kahden pilarin varaan: 1. isänmaan puolustaminen ja 2. jännää touhua korkean teknologian vehkeiden kanssa. Molempien pitäisi innostaa nuoria miehiä lähtemään inttiin.
   
 20. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,129
  Tykkäykset:
  8,149
  Pisteet:
  1,286
  En tarkoita :) Mielestäni suomalaisille ei tarvitse erikseen noita hieroa silmään. Selvää se on muutenkin ja puolustusvoimat on tehnyt hyvää duunia mm. imagonsa kanssa netin kautta (youtube jne).

  Mielestäni suomalaisilla on vahva maanpuolustustahto. Mutta, suomalaisuuteen kuuluu myös tietynlainen valitus, purnaus ja auktoriteettien kyseenalaistaminen. Ainakin omasta mielestäni varusmiesten motivaatio oli erittäin hyvä, vaikka otantani olikin rajoittunut. Se että jotain asioita harmitellaan rauhan aikana ei tarkoita sitä, etteikö sitten tositilanteessa toimittaisi hyvin.

  Eli ennemminkin ehkä arvostaisin asevelvollisuusjärjestelmää ja asevelvollisia korkeammalle kuin ehkä sinä. En tosin ihan tarkasti tunne käsitystäsi, mutta noiden muutaman edellisen viestin perusteella tullut tällainen vaikutelma.
   
  Tähystäjä ja Honcho tykkäsivät tästä.
 21. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,422
  Tykkäykset:
  6,820
  Pisteet:
  1,286
  En ymmärrä mitä tarkoitat tässä vapaaehtoisella systeemillä.

  Jos vaihtoehtona on vankila, niin se ei mielestäni ole kannustamista vaikka pakko onkin paras kannustin. Mutta ymmärrän pointin enkä ole siitä eri mieltä. Ajatukseni oli, että yhteiskunta voisi osoittaa arvostavansa asepalveluksen suorittamista. Käytännössähän tämä ei tietenkään onnistu, koska sivareiden pitää tietysti saada Lapinjärven lattianluuttuamisesta sama etuus tai mielummin enemmänkin.
   
 22. s91

  s91 Kenraali BAN

  Liittynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  2,090
  Tykkäykset:
  861
  Pisteet:
  636
  Vapaaehtoinen systeemi= Inttiin meno vapaaehtoista.

  Miksi asepalveluksen suorittamista pitäisi osoittaa arvostettavan enemmän kuin mitä nyt tehdään? Mitä tällä saavutettaisiin? Porukkahan menee inttiin muutenkin, koska se on pakollinen. Ymmärrän, että tuollaisella arvostuksen puffaamisella on merkitystä vapaaehtoisissa systeemeissä, koska sinne pitää sotilaat houkutella, mutta tämähän ei ole ongelmana asevelvollisuudessa. Nykysysteemin sivarit eivät ole mikään ongelma, koska intti kouluttaa jo nytkin liikaa varusmiehiä suhteessa sodan ajan vahvuuteensa.
   

Jaa tämä sivu