Onko mobiiliverkko turvallisuusuhka?

Minä tekisin näin:

- siviiliradioita ei saa käyttää sotaharjoituksissa, ei edes vara-yhteytenä. Jos mies saa sairaskohtauksen niin sitten saa ja apua kutsutaan vaikka valoraketilla.

- käyttäisin vihollisen omia taajuuksia esim glonass. He eivät halua häiritä niitä liikaa. Sitten voisi käyttää gps- ja baidu taajuuksia, koska niitä he ei uskalla häiritä suurella teholla, tai käy niin että tunnukseton risteilyohjus tuhoaa häirintälähettimen. Euro-gps eli Galileo on laitettu tarkoituksella samalle taajuudelle kuin Baidu. Se joka häiritsee toista, häiritsee myös toista. Se on sotilasliitto de-facto.
 
Julkisella puolella ei ole enää lainkaan lankapuhelimia. Kysyin parilta vanhustenkotihoidosta vastaavalta henkilöltä sekä heidän esimiehiltään, mitä he tekevät jos verkko menee pimeäksi ja kriisi pukkaa päälle. Vastauksia analysoidessani johtopäätös oli, hanskat tippuu ja sosiaalan henkilöstö jää kotiin hoitamaan omiaan. Siviliiliyhteiskuntamme toiminta pyörii mobiilien, netin, polttoaineen jakelun, kauppojen ja julkisen liikenteen varassa. Vaihtoehtoja ei ole edes harjoiteltu muuta kuin pienessä piirissä. Kysykää kurillanne tutuilta sairaanhoitajilta, lääkäreiltä tai sosiaalialan ammattilaisilta, miten he ovat varautuneet kriiseihin ja miten harjoitelleet niiden varalta ---------- höh, mitä, häh :eek: o_O :confused: :( , Stokkalla on muuten kohta taas hullut päivät!

Näin se menee. Puhuin asiasta jo 1990-luvulla. Yritin aina esitellä ostamaani viimeistä parkaisua ja otin uudet ympäristöt käyttöön, jotta en tulisi tyrmätyksi kehityksen jarruna. Yritin vain kitistä varajärjestelmien perään. Pännä ja paperi, lähetti, vedettävä tapsi, ne voivat olla kovia juttuja, kun muuta ei ole.

Armeija kykenee viestimään, jos vain vehkeissä on akut ja ilmankin, mutta siviiliyhteiskunta joutuu alkamaan alusta. Siksikin muuten käsinkirjoittamista ei saisi kouluissa kokonaan hylätä.
 
Todellinen ongelmahan se olisi kun kotihoito taapertaisi sitä samaa rinkiä, niiden samojen mummojen luota toiselle. Ei saisi kirjattua, että Terttu on käynyt kakalla. Pahimmilaan jäisi aikaa olla potilaiden kanssa kun ei enää kehtaisi väittää olevan kiire kirjaamaan:p

Vakavasti sanottuna, sosiaali- ja terveystoimen aloilla on varautuminen nähty perinteisesti manaamisena ja siksi se on pyritty kieltämään. Muistan ajan jossa edes sanaa suuronnettomuus ei saanut käyttää. Onneksi ne ajat ovat takana, nythän varautuminen on suunnitelmien tasolla ns. muotia. Muodin leviäminen vie toki aika ja suunnitelmien muuttuminen lihaksi vielä enemmän, mutta suunta on hyvä.
 
Päälliköt haluavat tuntea itsensä tärkeäksi, siksi palaverin puheenaiheeksi nousee joskus varautuminen katastrofaaliseen tulva-tulipalo-kuppa epidemiaan. Kukapa ei haluaisi olla operatiivinen johtaja ja johtaa muutakin kuin Tertun kakan seurantaa. Airokin halusi rintamalle mutta Marski ei päästänyt.

Siviilit voi varautua kriisiin, jos jokaisessa kaupungissa on yksi satelliittilautanen. Siitä datayhteys voidaan jakaa wlan ja wlan toistimilla kymmenisen kilometriä. Saadaan uutisia maailmalta ja voidaan kertoa sukulaisille että ollaan hengissä. Sonera möi tätä ainakin pari vuotta sitten, en tiedä miten nykyään.
 
Back
Top