Onko täällä muita sitsanneita?

Protheon_93

Respected Leader
BAN
Itse tänä syksynä astuin yliopiston maailmaan ja sitsaaminen on tullut heti tutuksi.

Onko täällä muita MP-nettiläisiä, joilla sitsaamisesta omakohtaista kokemusta?
 
Mikä se semmoinen on?
Akateeminen pöytäjuhla, jossa on tiukasti ohjattu ohjelma ja säännöt. Pääosin sitseillä lauletaan sitsilauluja. Huikkaa otetaan tuon tuosta laulujen aikana ja välissä. Sääntöjen rikkomisesta rangaistaan. Sitseillä on toastmaster, jolta pitää pyytää puheenvuoro arvokkaalla tyylillä ja osoittaa arvostusta muita sitsaajia kohtaan.
 
Vai sellaista. En ole yliopistoa käynnyt ja vaikka olisinkin ei tuo tunnu olevan mun juttu.
 
Kieltämättä tällä foorumilla yleneminen on ripeää, en kuitenkaan lue itseäni foorumin sanankäyttäjien eliittiin, vaikka tänne koiruuksia latailenkin ;)
Tämä taas ei kerro sitä, että oletko sitsannut.

Ja nimimerkistä päätellen ajattelin että olisit Metal Gear - veteraani, mihin viittaukseni Foxhound eliittijäsenellä viittasi.
 
Tämä taas ei kerro sitä, että oletko sitsannut.

Ja nimimerkistä päätellen ajattelin että olisit Metal Gear - veteraani, mihin viittaukseni Foxhound eliittijäsenellä viittasi.
Ollaan kuulemma vähän nimimerkkihenkilön näköinen :p , jonkinlaista hiiviskelyäkin joskus harrastettu, tosin ilman tietokonetta
 
Itse tänä syksynä astuin yliopiston maailmaan ja sitsaaminen on tullut heti tutuksi.

Onko täällä muita MP-nettiläisiä, joilla sitsaamisesta omakohtaista kokemusta?
Vastaavaa toimintaa ilman akateemisuutta on tullut harrastettua. Tuota harrastetaan jkv palokuntapiireissä, hiukan eri versioina. Pukukoodina palokunnan juhlapuku ja suuret kunniamerkit. Palokunnan versiossa pidetään luonnollisesti puheita, jaetaan huomionosoituksia ja muistamisia. Maljoja nostetaan runsaasti. Silloin tällöin hauskaa puuhaa, mutta seuraavana päivänä ei niin hauskaa.
Päättyvät usein huomattavan epäformaalisti saunan lauteille, joskus saunan jälkeen myös yökerhoon. Onpa ilkeiden juorujen mukaan joitain haettu kotiin asemalta seuraavana päivänä.
 
Jotain laumasielujen juttuja ilmeisesti ja siten ajanhukkaa. Akateemisesti opiskellut vuosikymmeniä sitten ja täydentäen lähivuosina, varsin menestyksellisesti jopa.
 
Sitsailtu on useaan otteeseen. Annan tässä hieman laajemman kuvauksen, kun monille tämä perinne tuntuu olevan vähän vieras.

Kyseessä ei missään tapauksessa ole mikään pönötys, vaikka juhlava pukeutuminen ja tietynlaiset säännöt ovat tilaisuuksissa tärkeitä. Erilaiset perinteet ja tavat vaihtelevat runsaasti eri ainejärjestöjen ja yliopistojen välillä, mutta jotain yhteistä kyllä löytyy. Laulut tosiaan ovat keskeisiä ja niitä voi kukin toivoa. Lauluissa on usein jonkinlaisia sääntöjä ja erilaisia versioita eri lauluista on lukemattomia. Sanat ovat yleensä väännetty sitsit järjestävän tahon erityisalan mukaisiksi, mainitsevat joitakin tunnettuja lehtoreita ja professoreja, tai ne ovat täynnä alatyylisiä rivouksia. Kerran risteilyllä tapasin Tamperelaisen porukan, joka lonkalta esitti kymmeniä erilaisia lauluja, joissa kaikissa pilkattiin jollain tavalla Turkua. Laulut yleensä lauletaan yhteislauluna, jolloin se oma ääni armeliaasti hukkuu taustalle. Yleensä sitseissä jaetaan ihmisille lauluvihot, joista sanat selviävät.

Ruonojen tai puheiden lausuminen on aina toivottavaa, muttei missään tapauksessa välttämätöntä. Puheenvuoron saa pyytää kilistämällä lasiaan milloin tahansa, kunhan jonkun toisen puhe tai laulu ei ole kesken. Laulua voi toivoa samalla tavalla. Maljoja kohotetaan yleensä puheiden ja laulujen jälkeen ja siinä on omat lasienkilistelysääntönsä, jotka unohtuvat hyvin usein tai menevät sekaisin, se kuuluu asiaan. Joskus sääntörikkomuksista seuraa rangaistuksia, mutta nämä eivät ole millään tavalla ilkeitä. Harvoin rangaistuksia joutuu suorittamaan yksin ja usein kyseessä on joku improna järjestettävä esitys, johon kaikki rangaistavaksi määrätyt osallistuvat tms.

Sitsien pääideana on tutustuttaa uudempia opiskelijoita vanhempiin ja pitää hauskaa. Tietysti tärkeää on myös se ikiaikainen tarve löytää seuraa. Yleensä pöydissä naiset ja miehet laitetaan aina vierekkäin perinteen mukaan, tämä voi tietysti olla mahdotonta hyvin nais/mies -valtaisilla aloilla. Sitseillä myös syödään yleensä alkupala, pääruoka ja jälkiruoka, että kyseessä ei ole pelkkä juopottelu. Alkoholi on tietysti kuvioissa mukana, mutta ei mitenkään pakollisena asiana. Kukaan ei kyttää juomasi viinan määrää ja usein jotkut juovat alkoholittomia juomia, mutta sitseissä kyllä usein voi tulla melkoiseen tuiteriin, jos ei ole varovainen. Etenkin viiniä voi juoda eri maljojen ja laulusääntöjen takia nopeasti puolihuomaamatta usemmankin lasin. Fuksien kannattaa varoa sitsiviinin kirousta.

Suosittelen kyllä tämänkaltaisia juhlia. On joskus mukavaa nähdä ihmiset vähän paremmin laittautuneena ja sitseillä ihmiset oikeasti kuuntelevat toisten puheita ja ovat miellyttävästi vanhanaikaisen kohteliaita (ainakin niillä sitseillä joilla minä olen käynyt.) Se on ihan mukavaa vaihtelua normaaleihin opiskelijoiden ryyppyjuhliin, joissa heilutaan tahraisessa kauluspaidassa parta ajamatta Gambina-pullo kourassa huutamassa toisten päälle.
 
Kannattaa myös tutustua virolaisten ylioppilaiden vappujuhlaan. Eivät heilu haalarit päällä vaan miehillä puku ja naisilla juhlamekko.
Naisystävä mukana korporaatio Indlassa joten olen pari kertaa päässyt seuraamaan marssia vierestä.
Tässä ovat lähdössä vappumarssille.
korporatsioonid-rongkaik-tudengid-volber-86073503.jpg
 
Tässä pari videota:

Pikavilkaisu tuohon "hauskanpitoon" antoi sellaisen vaikutelman, että suostuisin osallistumaan tuommoiseen 200€/h korvausta vastaan. Ja laskutus kokonaisilta tunneilta alkavien tuntien mukaan laskutettuna. Tämä siinä tapauksessa ettei tarvitse edes koskea alkoholijuomiin.
 
Back
Top