Sitsailtu on useaan otteeseen. Annan tässä hieman laajemman kuvauksen, kun monille tämä perinne tuntuu olevan vähän vieras.
Kyseessä ei missään tapauksessa ole mikään pönötys, vaikka juhlava pukeutuminen ja tietynlaiset säännöt ovat tilaisuuksissa tärkeitä. Erilaiset perinteet ja tavat vaihtelevat runsaasti eri ainejärjestöjen ja yliopistojen välillä, mutta jotain yhteistä kyllä löytyy. Laulut tosiaan ovat keskeisiä ja niitä voi kukin toivoa. Lauluissa on usein jonkinlaisia sääntöjä ja erilaisia versioita eri lauluista on lukemattomia. Sanat ovat yleensä väännetty sitsit järjestävän tahon erityisalan mukaisiksi, mainitsevat joitakin tunnettuja lehtoreita ja professoreja, tai ne ovat täynnä alatyylisiä rivouksia. Kerran risteilyllä tapasin Tamperelaisen porukan, joka lonkalta esitti kymmeniä erilaisia lauluja, joissa kaikissa pilkattiin jollain tavalla Turkua. Laulut yleensä lauletaan yhteislauluna, jolloin se oma ääni armeliaasti hukkuu taustalle. Yleensä sitseissä jaetaan ihmisille lauluvihot, joista sanat selviävät.
Ruonojen tai puheiden lausuminen on aina toivottavaa, muttei missään tapauksessa välttämätöntä. Puheenvuoron saa pyytää kilistämällä lasiaan milloin tahansa, kunhan jonkun toisen puhe tai laulu ei ole kesken. Laulua voi toivoa samalla tavalla. Maljoja kohotetaan yleensä puheiden ja laulujen jälkeen ja siinä on omat lasienkilistelysääntönsä, jotka unohtuvat hyvin usein tai menevät sekaisin, se kuuluu asiaan. Joskus sääntörikkomuksista seuraa rangaistuksia, mutta nämä eivät ole millään tavalla ilkeitä. Harvoin rangaistuksia joutuu suorittamaan yksin ja usein kyseessä on joku improna järjestettävä esitys, johon kaikki rangaistavaksi määrätyt osallistuvat tms.
Sitsien pääideana on tutustuttaa uudempia opiskelijoita vanhempiin ja pitää hauskaa. Tietysti tärkeää on myös se ikiaikainen tarve löytää seuraa. Yleensä pöydissä naiset ja miehet laitetaan aina vierekkäin perinteen mukaan, tämä voi tietysti olla mahdotonta hyvin nais/mies -valtaisilla aloilla. Sitseillä myös syödään yleensä alkupala, pääruoka ja jälkiruoka, että kyseessä ei ole pelkkä juopottelu. Alkoholi on tietysti kuvioissa mukana, mutta ei mitenkään pakollisena asiana. Kukaan ei kyttää juomasi viinan määrää ja usein jotkut juovat alkoholittomia juomia, mutta sitseissä kyllä usein voi tulla melkoiseen tuiteriin, jos ei ole varovainen. Etenkin viiniä voi juoda eri maljojen ja laulusääntöjen takia nopeasti puolihuomaamatta usemmankin lasin. Fuksien kannattaa varoa sitsiviinin kirousta.
Suosittelen kyllä tämänkaltaisia juhlia. On joskus mukavaa nähdä ihmiset vähän paremmin laittautuneena ja sitseillä ihmiset oikeasti kuuntelevat toisten puheita ja ovat miellyttävästi vanhanaikaisen kohteliaita (ainakin niillä sitseillä joilla minä olen käynyt.) Se on ihan mukavaa vaihtelua normaaleihin opiskelijoiden ryyppyjuhliin, joissa heilutaan tahraisessa kauluspaidassa parta ajamatta Gambina-pullo kourassa huutamassa toisten päälle.