Varusmiesten ruokaa tekevältä raju avautuminen
Keskiviikko 09.07.2014 klo 13:48 (muokattu 09.07.2014 klo 15:47)
Iltalehti julkaisi viime viikolla varusmiesten lähettämiä kuvia ruoista, joihin varusmiehet eivät olleet tyytyväisiä.
Myös Varusmiesliitto yhtyi mielipiteeseen ja vaati, että ruokamäärärahojen lisäämisen ohella varusmiesten kokonaisvaltaista ruokaremonttia.
Varuskunnissa kiertävänä kokkina toimiva työntekijä kertoo Iltalehdelle, että pystyy hyvin yhtymään varusmiesten tyytymättömyyteen. Kaiken taustalla on hänen mukaansa huhtikuussa tehty reseptiuudistus.
- Nykyiset uudistukset, jotka Leijona Catering on asettanut, eivät toimi näillä henkilöresurssimäärillä. Reseptiikka on myös vaikeutunut. Uusien reseptien mukaan kokeneetkaan kokit eivät pysty tekemään varuskuntaravintoloissa hyvää jälkeä. Raaka-aineita on muutettu ja halvennettu, maustevalikoimaa vähennetty.
Kokin mukaan ruokia ei pysty enää valmistamaan tasalaatuisesti - siihen ei riitä henkilöstö, aika eikä laitteisto.
- Henkilöstölle on sanottu, että vika on meissä, että reseptit on tehty toimimaan. Henkilöstö on laittanut kirjallista palautetta Kuopioon ja välittänyt asiakkaiden palautteita.
"Tiukka linja"
Kokin mukaan työntekijät ovat puhuneet ongelmasta myös suoraan ylemmille esimiehille. Hän kertoo, että kokkeja on kielletty soveltamasta reseptejä. Tätä on hänen mukaansa perusteltu tasalaatuisuudella.
- Meitä kohtaan on hyvin tiukka linja: ei saa soveltaa, käyttää maalaisjärkeä tai maustaa eri tavalla.
Kokki myös kertoo, että omavalvonnasta ollaan välinpitämättömiä. Esimerkiksi kuiva-aineita on käsketty käyttää, vaikka päiväykset ovat menneet kuukausia sitten.
- Katsokaa aistinvaraisesti, ettei ole mitään toukkia, meille on sanottu, hän kertoo.
Iltalehti julkaisi viime viikolla kuvan varusmiehen rahkasta, jossa päiväys oli mennyt viikkoa aiemmin ja tuote oli homeessa. Toisessa kuvassa perunoissa oli toukkia. Kokille nämä tilanteet vaikuttavat "ihan tutuilta".
- Miten aistinvaraisesti voisi edes katsoa kiinni olevaa rahkapurkkia? Myös perunat tilataan halvimmalta toimittajalta ja ne seisovat varastossa - monesti päiväykset ovat jo menneet. Välinpitämättömyys käy ammattietiikkani ja -ylpeyteni päälle.
Otsikkoa korjattu kello 15.48: kyseessä on varusmiesten ruokaa tekevä kokki, ei varusmieskokki.
ANNI ALENTOLA
[email protected]
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014070918475250_uu.shtml
Uutisen yhteydestä löytyy myös pari linkkiä muihin asiaa käsitteleviin kirjoituksiin. Aika raflaava skandaali on saatu aikaiseksi.