Näin kokkarina on taas pakko taas miettiä mitä piip. Toivottavasti ministeri Sanni Grahn-Laasonen tajuaa, ettei tässä ole mitään järkeä.
Sekä poliitikoissa, että virkamiehissä on paljon ihmisiä joiden sormia syyhyttää kieltää asioita ihmisiltä.
Alaikäisten tyttöjen alkoholin käytön suitsiminen on pelkkä olkiukko. Jos lonkeroa ei ole tarjolla, tytöt hankkivat jotain muuta joka sopii makuun ja muotiin.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/89b56a32-2234-45de-8818-a9d18f0f3a67
Euroopan komissio jyrähti alkoholilain lonkeropaitsiosta – Näin Hartwall kommentoi
Vahvemmat lonkerot ovat jäämässä Alkoon. Komissio on huolissaan valmistustaparajoitteen vaikutuksista markkinoihin ja kilpailuun.
Iltalehden suuri lonkerotesti: 18 eri greippilonkeroa otti mittaa toisistaan – yksi ylivoimainen ykkönen. IL-TV
https://www.iltalehti.fi/kirjoittajat/Oula Airiola
Oula Airiola
Perjantai 22.12.2023 klo 19:22
Hallitus aikoo sallia enintään kahdeksan tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien juomien myynnin ruokakaupoissa. Vahvuuden nosto koskisi kuitenkin vain käymisteitse valmistettuja juomia, mikä on nyt saanut Euroopan komission älähtämään.
LUE MYÖS
Alkoholilakiin tulossa omituinen lonkeropaitsio
Alkoholilainsäädäntöön perehtynyt X:n käyttäjä
Rikhard Sjöberg on julkaissut kirjeen, jonka Euroopan komissio on lähettänyt ulkoministeri
Elina Valtoselle (kok).
Jos alla oleva julkaisu ei näy, löydät sen
täältä.
Kirjeessään komissio esittää huolen siitä, että vahvempien tisleistä valmistettujen juomasekoitusten jättäminen pois vähittäismyynnistä voisi johtaa käymisteitse valmistettujen juomien suosimiseen. Se taas voisi käytännössä tarkoittaa Suomessa valmistettujen tuotteiden suosimista muissa jäsenvaltioissa valmistettujen tuotteiden kustannuksella.
Kirjeessään komissio kehottaa Suomen viranomaisia ”analysoimaan ilmoitetun ehdotuksen mahdollisia vaikutuksia kilpailuun ja varmistamaan, että kansallinen toimenpide ei johda tuontituotteiden välilliseen syrjintään”.
Hallituksen esitys jättäisi ”mörkölonkeron” edelleen Alkoon. ANNA JOUSILAHTI
Miten käy mörkölonkeron?
Hallituksen alkuperäinen esitys jättäisi muun muassa Hartwallin ”mörkölonkeron”, eli 7,5 prosenttia alkoholia sisältävän lonkeron pois ruokakauppojen hyllyiltä. Kyseinen tuote on yksi suosituimmista Alkossa myytävistä juomasekoituksista.
Hartwallin toimitusjohtaja
Kalle Järvinen kertoo olevansa toiveikas, että komission huomautus saa hallituksen muuttamaan suunnitelmiaan.
– Toivon, että sieltä sen verran järkeä löytyy, että se valmistustaparajoite poistetaan. Kyllä me näemme, että se on niin paljon kilpailua vääristävää, että mikäli komission huomautusta ei nyt oteta huomioon, niin kyllä me sen sitten myöhemmin haastamme EU-tasolla, Järvinen sanoo.
– Komissio kiinnitti ihan samaan asiaan huomiota kuin mekin, että se valmistustapaerottelu on perusteeton. Toivotaan tietysti, että hallitus ottaa sen huomioon nyt lakiesitystä eteenpäin viedessään.
Jos alla oleva taulukko ei näy, löydät sen
täältä. Juttu jatkuu taulukon jälkeen.
Puutteellista näyttöä
Hallitus perustelee valmistustaparajoitusta sillä, että vahvemmat tisleistä valmistetut juomasekoitukset olisivat käymisteitse valmistettuja juomia houkuttelevampia alaikäisille tytöille.
Järvinen ei ole vakuuttunut hallituksen perusteluista.
– WHO:ta myöten kaikki terveysinstanssitkin sanovat, että sillä ei ole yhtään mitään merkitystä, mikä se alkoholin lähtökohta on terveyden tai muun kannalta. Ei tuollaista erottelua voi millään järkevästi perustella, Järvinen sanoo.
Kirjeessään Euroopan komissio toteaa, että huoli alaikäisten tyttöjen terveydestä näyttäisi perustuvan ”puhtaasti hypoteettisiin näkökohtiin”, eivätkä Suomen viranomaiset ole pystyneet osoittamaan konkreettista syy-yhteyttä vahvempien tislepohjaisten juomasekoitusten vähittäismyynnin ja hallituksen väittämien kansanterveydellisten haittojen välillä.
Komission mukaan syy-yhteyden todistamiseksi olisi toteutettava tarkemmin rajattu tutkimus.
Hartwallin toimitusjohtaja Kalle Järvinen kertoo, että Hartwall on tarvittaessa valmis oikeustoimiin. JAAKKO JASKARI / KL