En vain jaksa uskoa, että tietoyhteiskunnassa kovinkaan monen osallistuminen jää sen takia, ettei tietoa olisi.
Noin vertailun vuoksi MPK on toiminut vuodesta 1995, eli organisaatio on kohta ollut olemassa jo neljännesvuosisadan. Varmasti huomattava joukko varusmiehiä on törmännyt MPK:een jossain vaiheessa varusmiespalvelusta. Maakuntajoukot on ollut olemassa vuodesta 2008, eli kymmenen vuotta tulee kohta sielläkin täyteen. Maakuntajoukot sekä näkyvät että kuuluvat kotikasarmeillaan. Ja kuten sanoin, kaikki nuo organisaatiot löytyvät muutaman minuutin googlettelulla.
Syitä osallistumattomuuteen on etsittävä jostain muualta kuin siitä, ettei tiedetä organisaation olemassaolosta. Noin vertailun vuoksi MPK on ollut olemassa pidemmän ajan kuin mitä kului vapaussodasta talvisotaan. Viisi vuotta lisää niin MPK on ollut olemassa pidempään kuin suojeluskunnat aikoinaan.
Tiedän kyllä yhden syyn siihen, ettei vapaaehtoinen maanpuolustus kiinnosta. Sodan ajan tehtävien nousujohteinen harjoittelu tarkoittaa sitä, että joudutaan tulemaan siltä paljon puhutulta mukavuusalueelta pois. Se taas on jotain sellaista mitä useimmat ihmiset eivät etsi harrastuksiltaan. Harrastusten pitää olla nautinnollisia ja kivoja. Useimmille ihmisille riittää äärielämykseksi tunnin lenkki tai pieni hiihtely kevätauringossa minttukaakaota täynnä oleva termos selässä.
Kaikissa länsimaissa tilanne on sama. Sotilaiksi haluavia on vähän. Puhuttiin sitten ammattisotilaista, kodinturvajoukoista (ml. maakuntajoukot) tai sitten vain aktiivisesta reservistä.
Mielestäni vika on siinä, että MPK:n yksittäiset kurssit eivät tarjoa mitään järjestäytynyttä kehystä toiminnalle, toisin kuin maakuntakomppania, mutta MAAKK on sitten taas melko raskassoutuinen ja siihen haetaan motivoitunutta ja sitoutunutta väkeä. Lisäksi oma ongelma ovat parin vuorokauden mittaiset viikonloppuharjoitukset, joka jo vaatii melkoista panostusta ja aikataulutusta osallistumisen puolesta. Harrasteurheilupiireissä moinen olisi jo nimikkeellä 'viikonloppuleiri'.
Täytyy itseasiassa tunnustaa, että oma aktiivinen MAAKK-toiminta loppui siihen, kun oli lopulta hankala sovittaa kokonaisia viikonloppuja kyseiseen toimintaan osallistumiseen. Samaa olen myös kuullut muilta MAAKK:n päästä lopettaneilta - koetaan toiminta mielenkiintoiseksi ja mielekkääksi, mutta harjoitusmallia on pidetty hankala jopa perheettömien opiskelijoiden toimesta, ja on vaikea jatkuvasti järjestää asiansa siten että kokee osallistuvansa riittävästi toimintaan. No, en vissiin sitten ole ollut tätä "riittävän motivoitunutta" osastoa.
Jos haluttaisiin saada aktiivinen hemvärnet pystyyn, niin malli olisi että porukka sijoitettaisiin jollakin tavalla paikallisen hv-komppanian riveihin, ja harjoitukset olisivat kestoltaan max. puoli päivää. Sijoittaminen paikalliskomppaniaan voisi tapahtua esim. siten, että vaikka et ole heti liittyessäsi sijoitettuna hemvärnetin Pielaveden Vartiokomppania 3:n ensisijaiseen henkilöstöön, olet tiedät olevasi kyseisen komppanian varamiehistöä ja treenaat heidän kanssaan. Siitä voi sitten harjoituspäivien mukaan nousta ensisijaiseksi. Tällöin selvä 'oma tiimi' minkä jäseneksi kuuluu, ja tavoite mihin tähdätä. Tai sitten voi jäädä varasijoille pidemmäksi aikaa, mutta olla mukana kuitenkin. Optimitapauksessa kyseisen PVK3:n ensisijaiset voisivat taas sitten nousta ylöspäin MAAKK-sijoitukseen, ja MAAKK-miehistö voisi sitten taas kunniakkaan maakuntakomppaniauran jälkeen downshiftata alemmaksi PVK3:n riveihin halutessaan..
Harjoitustoiminta puolestaan pitäisi järjestää pääsääntöisesti siten, että porukka voisi käydä lyhyen 4-6 h harjoituksen viikonloppuisin, ja välillä olisi tyrkyllä pidempiä 1-2 vrk 'leirejä'. Lyhyet harjoitukset ovat kriittisiä, jos halutaan että porukka voi järjestää aikataulunsa siten, että pääsevät olemaan säännöllisesti mukana. Eli toimintaa pitää nimenomaan lähestyä helpon kautta, aluksi, ja siitä sitten voi jokainen nostaa omaa treenitasoaan haluamansa mukaisesti. Eihän missään urheiluseurassakaan treenit mene siten, että kerran kuukaudessa kaksi päivää putkeen, ja heti ovella sanotaan että 'tähän lafkaan o sitte turha tulla jos et aio vetää täysillä'?