Pakolaisuus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja BlackFox
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Pakolaiskiintiö nousee sittenkin? Yhä Risikon tavoitteena: ”Tähän palataan”
Minna Karkkola
27.4.2017 18:44
Sisäministeri Paula Risikko (kok.) sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että pakolaiskiintiön nostamiseen palataan myöhemmin. Risikon mukaan kiintiöstä keskusteltiin hallituksen puoliväliriihessä, mutta päätöstä kiintiön nostamisesta ei syntynyt.

Sampo Terho (ps.) torjui aiemmin julkisuudessa voimakkaasti Risikon esityksen kiintiön nostamisesta. Risikko sanoi ennen puoliväliriihtä, että asiasta keskustellaan riihessä ja hän esittää ensi vuoden kiintiön nostamista 300:lla.

Kansanedustaja Krista Mikkonen (vihr.) huomautti kyselytunnilla, että puoliväliriihestä jäi puuttumaan yksi ennalta odotettu päätös, eli pakolaiskiintiön nosto. Hän muistutti Risikon vastanneen syksyllä 2016, että kiintiötä voidaan nostaa, kunhan turvapaikanhakijoiden määrät tasaantuvat ja ovat hallinnassa, mikä on nyt tapahtunut.

–Esitittekö pakolaiskiintiön nostoa, minkä kokoisena ja millainen keskustelu siitä käytiin? Mikkonen kysyi Risikolta viitaten puoliväliriiheen.

Risikko myönsi esittäneensä.

– Tässä vaiheessa sitä muutosta ei nyt tehdä, mutta tähän palataan. Se on edelleen tavoitteena, koska tässä on Suomessa on hyvin moni ottanut kantaa siihen, että kun tämä tilanne rauhoittuu turvapaikanhakijoiden suhteen niin tähän palataan.

Tällä hetkellä Suomen pakolaiskiintiö on 750, mutta vuosina 2013–2014 se oli 1050.

–Se on muuten ollut pitkään se 750, Risikko sanoi.

Risikon mukaan pakolaistilanne on rauhoittumassa ja nyt on aika arvioida myös Suomessa kiintiötä uudelleen.

–Koska nämä henkilöt, jotka saavat pakolaisstatuksen, ovat juuri niitä henkilöitä, jotka eniten sitä apua tarvitsisivat, Risikko perusteli.

Kiintiöpakolaisina valitaan henkilöitä, jotka ovat jo pakolaisina jossain toisessa maassa ja joiden pakolaisstatuksensa arvioi YK, joka esittää heitä uudelleensijoitettaviksi. Kiintiöpakolaisten vastaanotto eli uudelleensijoittaminen on yksi keino auttaa todellisessa hädässä olevia, sillä kiintiöpakolaisena Suomeen otettavan henkilön suojelun tarve on selvitetty jo lähtömaassa.

Suomi on vastaanottanut kiintiöpakolaisia jo 1970-luvulta alkaen. Suomen ja Euroopan unionin tavoitteena on laajentaa kiintiöpakolaisjärjestelmää aktivoimalla yhä useampia EU-maita mukaan toimintaan. YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen mukaan maailmassa on käynnissä pahin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/21...tenkin-yha-risikon-tavoitteena-tahan-palataan
 
Historiaa.

1990: Somali-invaasio
http://yrjoperskeles.blogspot.fi/2017/04/greatest-shits-aanestys.html

Eli kyseisen vuoden lopulla meille alkoi tulla huomattava määrä somaleita. Ei suinkaan pakolaisleireiltä eikä edes Somaliasta, vaan Moskovasta, johtuen pääosin siitä, että Suuren ja Mahtavan Neuvostoliiton tarjoama toverirahoitus oli loppumassa ja silloiset tulijat olivat Mohamed Siad Barren hallintoa. On vieläkin selvittämättä se, kuinka paljon tietyt suomalaiset järjestöt olivat mukana kyseisessä somali-invaasiossa mutta jotain osuutta niillä epäilemättä on ollut.


On muistutettava, että silloinen presidentti Mauno Koivisto vastusti voimakkaasti somaleitten tuloa ja hallituksella oli valmiina toimintaohje siitä, että niitten tulo tyssättäisiin. Mutta sitten Holkerin hallitus teki yhden lähihistoriamme eeppisimmistä mokista ja aukaisi rajat. Samalla luotiin ennakkotapaus muillekin elätettäväksi tulijoille. Somaleista tuli hämmästyttävän nopeasti kaiken arvostelun ulkopuolella olevia käveleviä solidaarisuuspokaaleita.
Muistutetaan vielä niistä presidentti Koiviston kommenteista, joita hän esitti asian tiimoilta:

"Somalialaiset on syytä pysäyttää rajalle. Otetaan nimet ylös ja luvataan harkita. Todetaan, että Neuvostoliitto on turvallinen maa. Jos joku on eri mieltä, niin sitten riidellään. Sanoin, että ellei näitä pysäytetä, miten sitten muitakaan." (Kommentissaan 29.11.1990 sisäministeri Jarmo Rantaselle ja ministeriön kansliapäällikkö Juhani Perttuselle.)

"Tulisi määritellä raja, johon asti annetaan tulla ja sitten poikki. Jottei tulisi tarpeettomia hankaluuksia, pakolaisia ei tulisi sijoittaa paikkakunnille, joilla on tuntuvaa vastustusta." (Muistiinpanossaan 7.1.1991)

"Minua rasittaa, että on joku eliitti, joka kertoo mitä mieltä kansan pitäisi olla ja antaa tuomioitaan ja hyväksymistään sen mukaan. Täytyy tunnustaa, että minua aika lailla rasittaa sekin, kun sanotaan, että katsokaa muita maita ja kuinka me kehtaamme niiden edessä olla. Aivan kuin meidän historiamme, yhteiskuntamme tai saavutuksemme olisivat sellaisia, että pitäisi jotenkin madella muiden ihmisten edessä." (Kommentti Suomen harjoittamasta pakolaispolitiikasta Ilta-Sanomien haastattelussa 10.1.1991)


Hän oli oikeassa ja häntä olisi tullut kuunnella. Erityisesti hän ennusti naulan kantaan sen ylimielisen eliitin syntymisen. Ehkä hänkään ei tosin osannut ennustaa, kuinka suureksi ja röyhkeäksi se lopulta turposi.

Salaiset arkistot 1990: Hallituksella oli järeä somalipykälä valmiina
RIKOS JULKAISTU 15.02.2015 13:15 http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/art...sella-oli-jarea-somalipykala-valmiina/4781296


Valtioneuvosto varautui salaisessa kokouksessa marraskuussa 1990 käännyttämään kaikki Neuvostoliiton kautta tulevat pakolaiset.


Suomen hallitus valmistautui loppuvuodesta 1990 salaisessa kokouksessa pysäyttämään Neuvostoliitosta tulevien kolmansien maiden kansalaiset rajalle. Somalialaisia varten laadittiin valmis valtioneuvoston päätös, jota ei koskaan käytetty.

Asiaa käsiteltiin hallituksen ulkoasiainvaliokunnan salaisessa kokouksessa pääministeri Harri Holkerin virkahuoneessa marraskuussa.

Yleinen salassapitoaika laissa on 25 vuotta. Se tarkoittaa sitä, että vuonna 1990 salaisiksi leimatut asiakirjat ovat nyt julkisia. Tämän jutun asiakirjat löytyivät ulkoministeriön arkistosta. Ne ovat kokonaisuudessaan alempana jutussa.


Vainikkalan somalit
Vuonna 1990 Suomeen saapui suuri joukko somaleita Neuvostoliitosta. Hallituksen huoli liittyi siihen, että 26.-28. marraskuuta Vainikkalan kautta Suomeen tuli lähes 200 somalialaista.

- Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Neuvostoliiton viranomaiset eivät jatkossakaan estä luvattomasti pyrkivien tuloa, asetukseen liittyvässä sisäministeriössä kirjoitetussa muistiossa todetaan.

Asiaa esitteli tuolloinen sisäministeri Jarmo Rantanen.

Muistion linja on selkeä. Neuvostoliittoa voitiin pitää kolmansien maiden kansalaisille turvallisena valtiona ja ensimmäisen vastaanottajamaan on oltava vastuussa pakolaisista.

- Näin ollen Suomi voi palauttaa kyseiset maahantulijat Neuvostoliittoon, muistiossa todettiin.

Muistiossa oletettiin, että muuttovirta saattaa laajeta hallitsemattomaksi.

Taustalla Koivisto
Asiakirjasta se ei selviä, mutta taustalla oli presidentti Mauno Koiviston tahto.

Muistelmateoksessaan "Historian tekijät - Kaksi kautta II" Koivisto mainitsee nimenomaan Vainikkalan somalit ja toteaa pitäneensä välttämättömänä, että pakolaisvirta saataisiin hallintaan.

Koivisto kirjoittaa, että Suomeen oli saapunut vuoden 1990 alusta marraskuuhun mennessä noin 2000 somalialaista. Oikeampi määrä lienee kuitenkin noin 1500.

Joka tapauksessa Koivisto tapasi 29. marraskuuta - siis päivää ennen hallituksen ulkoasianvaliokunnan kokousta - sisäministeri Rantasen ja ministeriön kansliapäällikkö Juhani Perttusen.

Ote kirjasta:

"Sanoin heille: 'Somalialaiset on syytä pysäyttää rajalle. Otetaan nimet ylös ja luvataan harkita. Todetaan, että Neuvostoliitto on turvallinen maa. Jos joku on eri mieltä, niin sitten riidellään'. Sanoin, että ellei näitä pysäytetä, miten sitten muitakaan."

Pykäliä ei käytetty
Pääministeri Harri Holkerin virkahuoneessa 30. marraskuuta pidetyssä kokouksessa olivat paikalla Holkerin ja Rantasen lisäksi ministereistä Matti Louekoski, Ilkka Suominen, Pertti Salolainen, Ole Norrback ja Tarja Halonen.

Hallitus päätti varautua järeällä pykälällä, mutta sitä ei koskaan käytetty Koiviston tahdon mukaisesti.

Myöhemmin, helmikuussa 1991 valiokunta pohti uudestaan Neuvostoliiton turvallisuutta, kun Georg Otsilla Helsinkiin saapui 160 somalia.









Somaleja ei palautettu Neuvostoliittoon, vaan heille myönnettiin oleskeluluvat lähinnä suojelun tarpeen perusteella viitaten Somalian sekasortoiseen tilanteenseen.

Suomessa on somalitaustaisia henkilöitä nykyisin noin 13000.

Alla hallituksen valiokunnan pöytäkirja, pykäläluonnos ja sisäministeriön muistio.





 
Nyt kun "oma puolueeni" Kokoomus näyttää ujuttavan syystäkin äärimmäisen epäsuositun hallintarekisterin voimaan ikäänkuin tutkaverkon alapuolella muiden uutisten peittämänä, on varmaan hyvä hetki alkaa poliitikkojen lähipiireineen investoimaan vastaanottobisneksiin. Sitten voi seuraavan isomman saapumiserän kanssa kantaa kovasti vastuuta eikä kukaan toimittelija pääse taustoihin käsiksi.

Tätä en ole koskaan Kok-puolueessa ymmärtänyt: Miten palvelee liike-elämää jos hankaloitetaan lakien valvontaa (raksojen verotunnusten vastustus) ja lisätään mahdollisuuksia peitellä omia sidonnaisuuksia (hallintarekisteri).
 
Tiettyjen järjestöjen veneisiin ollaan yhteydessä Libyasta päin? Mitenkäs tämä selitetään Suomessa? Onko seuraava faktaa vai valehteleeko italialainen viranomaisten edustaja?

Lainaan BBC:tä:



Lasti on tulossa; ovatkos ruotsalaisten keltaiset veneet valmiina?

BBC ei ole valemedia joten suurella mielenkiinnolla seuraan
miten tuo uutinen jalostetaan suomalaisille.

Eipäs ole näkynyt valtamedia uutisoinnissa mikä on perin yllättävää..

Eilen asiasta kuitenkin uutisoi...

Italialaissyyttäjän hurja väite Välimeren ”meritaksipalveluista” – avustusjärjestöt toimivat kimpassa ihmissalakuljettajien kanssa

Italialainen syyttäjä Carmelo Zuccaro sanoo voivansa todistaa, että avustusjärjestöt ja ihmissalakuljettajat ovat keskenään yhteydessä. Ihmissalakuljettajat ovat riskeeranneet kymmenien tuhansien ihmisten hengen kuljettajamalla laittomia siirtolaisia ahtaasti pakattuihin merikelvottomiin aluksiin juuri Libyan aluevesien ulkopuolelle. Monet avustusjärjestöt löytävät näitä miehistön hylkäämiä aluksia.

Saksalainen Deutsche Welle (DW) kirjoittaa, että Välimeren ylitykset ovat henkilömäärissä lisääntyneet lähes puolella viime vuoden vastaavasta ajasta. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö arvioi jo tuhannen menehtyneen tänä vuonna Välimeren ylitysten vuoksi. Yksin pääsiäisenä Välimereltä kuljetettiin Euroopan puolelle lähes 9 000 ihmistä.
Italialaispuolueet kahdessa leirissä

DW kirjoittaa Italian pääministeri Paolo Gentilonin kehottavan varovaisuuteen, eikä hän pidä avustusjärjestöjen kritisoinnista. Gentilonin mukaan kaikkien tulisi kiittää järjestöjä ihmishenkien pelastamisesta.

Sen sijaan kannatusmittausten kärjessä oleva Viiden tähden liike kertoo olevansa Zuccaron havainnoista samaa mieltä. Puolue katsoo avustusjärjestöjen toimittavan taksipalveluja Eurooppaan haluaville laittomille siirtolaisille. Myös Pohjoisen liitto ja Italian voima tuomitsevat järjestöjen toiminnan. Näillä kolmella puolueella on hieman yli 50 prosentin kannatus. Italiassa järjestetään parlamenttivaalit ensi vuonna.
Itävalta vaatii Välimeren reitin sulkemista

Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotka vaati viime viikolla Välimeren reitin sulkemista. Hän kertoi Itävallan olevan toimintavalmiina Itävallan ja Italian yhdistävällä Brennenin solalla, mikäli Italiaan saapuu useita ihmisiä Välimereltä.

Ministeri perusteli sulkuvaatimustaan yksinkertaisesti sillä, ettei EU ole kehittänyt mitään vaihtoehtoisesti toimivaa mallia hallita maahanmuuttoa ja hillitä menehtyneiden määrän kasvua Välimerellä.

– Meripelastus ei saa olla matkalippu Eurooppaan, sillä se antaa järjestäytyneelle rikollisuudelle kaikki keinot taivuttaa ihmisiä matkalle taloudellisista syistä, Sobotka perusteli.
Avustusjärjestöt kiistävät yhteistyön

Uutistoimisto Reutersin mukaan avustusjärjestöt torjuvat väitteet yhteistyöstä. Carmelo Zuccaro tähdentää myöä sitä, etteivät kaikki järjestöt ole yhteydessä ihmissalakuljettajiin.

SUOMEN UUTISET
https://www.suomenuutiset.fi/italia...imivat-kimpassa-ihmissalakuljettajien-kanssa/
 
Nyt kun "oma puolueeni" Kokoomus näyttää ujuttavan syystäkin äärimmäisen epäsuositun hallintarekisterin voimaan ikäänkuin tutkaverkon alapuolella muiden uutisten peittämänä, on varmaan hyvä hetki alkaa poliitikkojen lähipiireineen investoimaan vastaanottobisneksiin. Sitten voi seuraavan isomman saapumiserän kanssa kantaa kovasti vastuuta eikä kukaan toimittelija pääse taustoihin käsiksi.

Tätä en ole koskaan Kok-puolueessa ymmärtänyt: Miten palvelee liike-elämää jos hankaloitetaan lakien valvontaa (raksojen verotunnusten vastustus) ja lisätään mahdollisuuksia peitellä omia sidonnaisuuksia (hallintarekisteri).

No kun eivät he palvele liike-elämää (yrittäjiä) tai keskivertoporvarin hyvinvointia vaan suurpääomaa ja isorikkaita ja rikastuvat itse siinä rinnalla pikku kytkyineen ja palkintovirkoineen. Kokoomus on käsittämättömän iso puolue ottaen huomioon miten marginaalisen pienen porukan asiaa ajavat.
 
Kunnolliselle tutkimukselle kansalaismielipiteestä olisi tarvetta. On harmillista, että sellaista ei ole tehty. Samalla on tärkeä muistaa, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, eikä niiden soveltamista pidä alistaa kansalaismielipiteelle.

Niinpä. Ja uskallan veikata että vastaa jatkossakin, jos meinataan vielä tehdä lisää mielipidetutkimuksia.

Mitäpä järkeä olisi tehdä mielipidetutkimuksia, kun valmiiksi on päätetty että kaikki vähänkään asiaa sivuavat asiat -ja tarpeen vaatiessa muutkin- ovat ihmisoikeusasioita, eikä niistä saa olla mieltä, mitään.

Pää on ummessa ja tiivis.
 
No kun eivät he palvele liike-elämää (yrittäjiä) tai keskivertoporvarin hyvinvointia vaan suurpääomaa ja isorikkaita ja rikastuvat itse siinä rinnalla pikku kytkyineen ja palkintovirkoineen. Kokoomus on käsittämättömän iso puolue ottaen huomioon miten marginaalisen pienen porukan asiaa ajavat.

Minusta tuntuu, että he eivät näissä asioissa aja sen koommin rehellisesti toimivan suurpääoman kuin yrittäjänkään asiaa, mutta erilaisten vilunkivillejen ja epärehellisen suurpääoman toki.

Esimerkiksi tuo veronumero raksoilla on asia jossa Rakennusliitto (siis AY-puoli) ja isot kotimaiset rakennusfirmat olivat samassa veneessä vaatimassa numeron käyttöönottoa. Hyötyjinä puutteesta kaikki, jotka hyväksikäyttivät pimeää työvoimaa.

Hallintarekisteristä hyötyy...hmm...enpä oikein edes tiedä kuka. Paljon asiasta kertoo että Stubido oli ainoa joka kehtasi ilman kunnon argumentteja laittaa kasvonsa asian ajamiselle.

Sekoomukseen eksyy usein ihan täyspäistä väkeä, siksi kai minä olen niitä usein äänestänytkin. Mutta mistä ihmeestä näitä aivopieruja kuten hallintarekisteri kaivetaan? Kuka niitä oikein kulisseissa sompailee ja miksi?
 
Melkoinen upseerin ura :)

Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanottokeskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua
Mies asui vastaanottokeskuksessa ja nosti pakolaistukia, mutta työskenteli samaan aikaan ammattisotilaana varuskunnassa Ranskassa.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005188436.html?ref=rss

Pakolaisjärjestelmään uinut..
2,w=1986,q=low,c=0.bild.jpg


http://www.bild.de/bild-plus/news/i...eld-51495546,view=conversionToLogin.bild.html
 
Nyt kun "oma puolueeni" Kokoomus näyttää ujuttavan syystäkin äärimmäisen epäsuositun hallintarekisterin voimaan ikäänkuin tutkaverkon alapuolella muiden uutisten peittämänä,.

Orpo on tänään ilmoittanut, että Suomeen ei tule hallintarekisteriä. Hyvä niin.

Mutta miten persut tämänkin onnistuivat ryssimään?:facepalm:

Nyt persut sanovat JAA hallintarekisterille, mutta kokkarit Orpon johdolla saavat sen torpattua.

On nämä politiikan kiemurat erikoisia, mutta miten persut aina vetävät pakasta mustan Pekan?
 
Sisäministeriön päällikkö kirkon sekaantumisesta turvapaikkapolitiikkaan: Todella loukkaavaa
SATU SCHAUMAN
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvostelee kirkon sekaantumista turvapaikkapolitiikkaan. Nykypäivän haastattelussa hän palaa tuntemuksiinsa, kun pääkaupunkiseudun kirkoissa luettiin taannoisena sunnuntaina Maahanmuuttoviraston kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Nerg sanoo kokeneensa asian ”todella loukkaavana”. Hänen ensimmäinen reaktionsa oli, eikö kirkko luota suomalaiseen oikeusjärjestelmään?

– Minusta se ei ollut millään tavalla kirkon tehtävä. Lukea viranomaisten päätöksiä, ja vielä tarkoitushakuisesti niiden alkuosioita painottaen.

Nerg huomauttaa, että turvapaikkapäätösten alkuosioissa kerrotaan, miten turvapaikanhakija on itse kokenut tilanteen. Sen jälkeen ryhdytään analysoimaan, miten kuvaus suhteutuu annettuun päätökseen? Onko se totta? Ovatko olosuhteet muuttuneet?

– Vastaavasti siellä olisi voitu lukea vaikkapa Kelan toimeentulotukipäätöksiä. Minusta tämä oli aivan käsittämätöntä, Nerg jatkaa.

Hätämajoituksesta kerrottava poliisille
Nerg kokee itse olevansa "perusarvoiltaan suomalainen luterilainen kristitty". Kirkossa hän käy hieman keskimääräistä useammin. Nerg on aiemmin ollut myös kristillisdemokraattisen puolueen jäsen. Tosin vain lyhyen ajan – vuonna 2007 - jolloin hän pyrki puolueen listoilta eduskuntaan, muttei tullut valituksi.

Pakolaiskriisin alkuvaiheessa lukuisat kirkot avasivat ovensa ja tarjosivat hätämajoitusta turvapaikanhakijoille, joita saapui bussilasteittain pohjoisesta. Monet kirkot ovat sittemminkin tarjonneet lyhytaikaista hätämajoitusta niin paperittomille turvapaikanhakijoille kuin suomalaisille asunnottomille.

Julkisuudessa sisäministeriön ja kirkon välillä on ollut aistittavissa jännitteitä. Kansliapäällikkö Nerg arvosteli jo syksyllä järjestöjen ja kirkon tarjoamaa hätämajoitusta ja katsoi sen antavan "väärän viestin" paperittomille, joiden vapaaehtoista paluuta pitäisi pikemminkin kannustaa.

Miten kansliapäällikkö kokee kirkon toiminnan nyt?

– Jos kirkko tarjoaa yhtä lailla samanlaista hätäapua niin paperittomille kuin muillekin hädänalaisille ihmisille ja jos he ovat yhteydessä viranomaisiin, eivät lähde piilottelemaan ketään eivätkä estämään viranomaisten toimintaa, niin silloin kaikki on kunnossa, Nerg sanoo.

Nergin mukaan "yhtään sellaista tilannetta ei ole tullut eteen", että kirkko olisi mennyt tässä niin sanotusti liian pitkälle. Alueen seurakunnat ja poliisilaitokset ovat käyneet ohjeistukset läpi keskenään.

– Jos kirkko ottaa laittomasti maassa olevan hätämajoitukseen yöksi, kirkon velvollisuus on kertoa tästä poliisille, jotta olemme asiasta tietoisia.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/nerg_kirkko_turvapaikat-647240
 
Orpo on tänään ilmoittanut, että Suomeen ei tule hallintarekisteriä. Hyvä niin.

Mutta miten persut tämänkin onnistuivat ryssimään?:facepalm:

Nyt persut sanovat JAA hallintarekisterille, mutta kokkarit Orpon johdolla saavat sen torpattua.

On nämä politiikan kiemurat erikoisia, mutta miten persut aina vetävät pakasta mustan Pekan?

Eli persut ryssi homman ja kokoomus urhoollisesti torppasi epäsuositun ehdotuksen, jota itse on ajanut? Ristus mitä paskaa.

Joku toinen voisi riekkua, että kokoomus käänsi takkinsa.

Värilasit päässä asiat näyttää yksinkertaisilta.
 
On nämä politiikan kiemurat erikoisia, mutta miten persut aina vetävät pakasta mustan Pekan?

Persut ovat tiedotuspuolella kuin sanonnan Jonnet - eivät vain osaa! Eivätkä he saa niin helposti anteeksi.

Jos olisin Persujen päättäjiä, niin antaisin vaikka kaikki raajani jotta puolueen kärkiporukoihin saataisiin joku Taru Tujusen tyylinen viestintäjyrä.
 
Persut ovat tiedotuspuolella kuin sanonnan Jonnet - eivät vain osaa!

Ei heillä ole muutenkaan esim. vaalien aikaan apuna sellaista viestinnän kanalaumaa kuin vihreillä tai kokoomuksella.

Miten olisikaan koska persuksi paljastuminen tarkoittaa media-alalla pahimmillaan työttömyyttä. Tässä maassa on kymmeniä pääkaupunkiseudun mediayrityksiä jotka ovat omien sanojensa mukaan suvaitsevia ja monenlaisia ihmisiä hyväksyviä mutta käytäntö on aivan muuta....
 
https://sarastuslehti.com/2017/04/29/eero-paloheimon-haastattelu/
Eero Paloheimon haastattelu


Eero Paloheimo (s. 1936) on Tuusulassa asuva tekniikan tohtori, poliitikko ja kirjailija. Hän on hoitanut Teknillisen korkeakoulun puurakentamisen professuuria vuosina 1995-2000 ja toiminut vihreiden kansanedustajana vuosina 1987-1995 sekä eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajana vuosina 1994-1995. Paloheimo on julkaissut kymmenen kirjaa ja ollut mukana lukuisissa kansainvälisissä ekologiaan ja luonnonsuojeluun liittyvissä hankkeissa. Hän erosi vihreiden jäsenyydestä vuonna 2010. Paloheimon haastattelun on tehnyt Timo Hännikäinen 27.4.2017.



Timo Hännikäinen: Sinulla on tiedemiestausta, mutta olet ollut eri tavoin mukana politiikassa lähes koko urasi ajan. Mikä vei sinut politiikan pariin? 1960-70-luvuilla et ymmärtääkseni tullut toimeen silloisen vasemmiston etkä oikeiston kanssa?



Eero Paloheimo: Olen aika huono saalis kollektiivisille valheille ja kollektiiviselle vaikenemiselle. Nämä olivat 1970-luvun lopulla – Neuvostoliiton aikoina – molemmat politiikan arkipäivää. Maailman ympäristökysymykset sen sijaan alkoivat olla yhä ajankohtaisempia. Niitä pidin tärkeinä ja jouduin politiikkaan niiden motivoimana vähän vahingossa. Sen sijaan lähtöni eduskunnasta ja puolueesta myöhemmin oli vakavan harkinnan tulos.



Oliko vihreän liikkeen alkuperäinen tarkoitus tehdä konkreettista politiikkaa perinteisten ideologisten rajojen (kuten oikeiston ja vasemmiston) yli? Onnistuiko se koskaan?



Luulin ilman muuta, että tuo oli tarkoitus. Olin aika hämmentynyt, kun huomasin, että jotkut, teini-ikäisestä lähtien politiikassa marinoituneet tyypit näyttivät ennen muuta tekevän karriääriä itsellensä, harjoittivat puhdasta valtapolitiikkaa, aatteellisesti naamioitua tietenkin. Vuosien varrella tuo tavoite on tullut yhä selkeämmäksi. Olinpa minä lapsellinen.



Erosit vihreistä vuonna 2010vastalauseena puolueen maahanmuuttolinjauksille. Miten arvioit puolueen nykytilaa ja millaisena näet sen tulevaisuuden?



Uskon, että poliittisesti vihreät menestyvät. Siis: saavat lisää kansanedustajia, ministereitä, pormestareita, kaupunginjohtajia, kunnanvaltuutettuja ja sitä rataa. Sen sijaan – muuttuessaan yleispuolueeksi – ne tavoitteet, joita minun lisäkseni eräät muutkin pitivät aluksi keskeisinä, tulevat valitettavasti unohtumaan, kunnes ympäristöongelmat tulehtuvat niin polttaviksi, että kaikki puolueet vaativat radikaaleja muutoksia. Sitten niitä voi taas puolustaa poliitikon uran kärsimättä.



Mistä vihreiden (ja yleisemmin ekologisen liikkeen) naiivi suhtautuminen maahanmuuttoon ja monikulttuurisuuteen mielestäsi johtuu?



Typerryttävän pinnallisesta suhtautumisesta koko prosessiin. Siinä sotketaan keskenään suhtautuminen yksilöön ja suhtautuminen laajaan ilmiöön. Vertaus: voi vastustaa henkilöautoliikennettä vihaamatta autoilijaa.



Ylimitoitettuun muuttoliikkeeseen näytetään nyt suhtautuvan kahdella tavalla. Joko vedotaan vapaaseen liikkuvuuteen eikä rajoiteta muuttoa, tai sitten halutaan sulkea rajat ja antaa kehitysmaiden itse sotkea asiansa tai korjata ne. Ekologisesta näkökulmasta kumpikaan ratkaisu on tuskin riittävä. On selvää, että asiat pitäisi hoitaa kuntoon muuttoliikkeen lähtömaissa, mutta miten tämä tehtäisiin käytännössä? Länsimaiden antama apu ei sisällä mitään ehtoja sille, miten kehitysmaiden pitäisi hoitaa luontoaan tai rajoittaa väestömääräänsä.



Herkkä asia. Olen ehdottanut kehitysavun vahvaa keskittämistä koulutukseen – Sillä ehdottomalla rajoituksella, että esimerkiksi afrikkalaisia ei vaadita luopumaan kulttuurinsa kauneimmista piirteistä. On lähes rikollista työntää länsimaalaista rahan valtaa jokaiseen planeetan kolkkaan. Ihmiskunnan arvomaailma on täysin epäterve.



Olet matkustellut laajalti Afrikan maissa ja kirjoittanut Afrikasta kirjan. Onko Afrikan tilanteessa, esimerkiksi sen väestökehityksessä, tällä hetkellä nähtävissä mitään myönteisiä kehityskulkuja? Väestöräjähdyshän on paljolti lakaistu maton alle ainakin valtavirtamediassa ja ääntä pidetään lähinnä ilmastonmuutoksesta, vaikka nämä ongelmat kytkeytyvät erottamattomasti yhteen.



Tässä kysymyksessä ollaan liian pinnallisia ja arkoja. Kiina on ainoa maa maailmassa, joka on kantanut vastuunsa tästä ongelmasta. Se on joka tapauksessa edessämme. Mitä myöhemmin asiaan reagoidaan, sitä ankarampia keinoja tarvitaan. Kysymys on sukupolvien välisestä taakan jakamisesta.



Uusin hankkeesi on nimeltään Unite the Armies. Sen tarkoituksena on koota kansallisista armeijoista suuri kansainvälinen toimintayksikkö, joka tekisi aavikoiden metsitystöitä ja muutenkin torjuisi ekokatastrofia. Miten päädyit tällaiseen projektiin, ja miten se on edennyt?



Päädyin siihen, kun huomasin, että kuudesosalla maailman varustelumenoista voitaisiin Sahara metsittää ja ihmiskunnalla on käsissään jättimäinen potentiaali, joka on täysin väärissä hommissa. Armeijoiden pitäisi yhtyä ja käydä yhteiseen puolustussotaan meitä uhkaavaa ympäristökatastrofia vastaan. Hanke etenee liian tahmeasti.



Hankkeeseen liittyy epäilemättä monia auki olevia kysymyksiä. Kuka esimerkiksi johtaisi ”ekoarmeijaa” ja miten sen rahoitus järjestyisi?



Kenraalit johtaisivat, YK:n valvonnassa. Rahat leikattaisiin nykyisistä puolustusmäärärahoista, tasaprosentilla kaikilta mailta.



Monet valtiot ovat tällä hetkellä sotilaallisessa konfliktissa keskenään tai niiden välit ovat muuten kireät. Miten tällaiset maat saataisiin mukaan kaavailemaasi yhteiseen hankkeeseen? Vai riittäisikö aluksi, että edes muutama suuri valtio osallistuisi?



Ei niitä heti saada mukaan. Mutta kun asia laajenee maailmanlaajuiseksi, kaikkien hyväksymäksi keskustelunaiheeksi, olisi toiveita, että 10 vuoden kuluttua asiasta tehtäisiin ensimmäinen kansainvälinen sopimus. Periaate on tärkeä, detaljeista neuvotellaan.



Tämän hetken Euroopassa nationalistiset liikkeet ovat vahvistumassa. Ihmiset näyttävät edelleen kokevan kansallisvaltion itselleen tärkeäksi ja EU:n kaltaiset projektit, joiden tarkoituksena on ollut kansallisten rajojen hälventäminen, eivät ole onnistuneet suunnitellulla tavalla. Nykytilanne sisältää mielestäni dilemman. Ilmastonmuutoksen, väestöräjähdyksen ja aavikoitumisen kaltaiset globaalit ongelmat eivät ole ratkaistavissa pelkästään kansallisella tasolla, vaan vaativat yhteistyötä ja ylikansallisia rakenteita. Toisaalta taas kansallisvaltio on ainoa toimiva yksikkö, joka kykenee toteuttamaan ekokatastrofin torjuntaan vaadittavat konkreettiset toimenpiteet paikallisella tasolla.Ovatko kansallinen suvereniteetti ja maailmanlaajuisten ympäristöongelmien ratkaiseminen mielestäsi yhteensovitettavissa?



Ovat, samalla tavoin kuin esimerkiksi on sovittu postin kulkemisesta. Ajatukseen pitää tottua. Samalla erityisesti Euroopan tulisi vaalia mosaiikkimaista luonnettaan, nähdä kulttuurientropian uhka. Monikulttuurisuus on rikkaus, josta massiiviset muuttoliikkeet tekevät tasapaksua mössöä.

 
Monikulttuurisuus on rikkaus, josta massiiviset muuttoliikkeet tekevät tasapaksua mössöä.

Tuossa on kyse siis aidosta monikulttuurisuudesta ja monipuolisuudesta. Ei siitä väärästä poliittisesta monikulttuurisuudesta jolla massiivisia muuttoliikkeitä on puolusteltu ja edistetty.

Suomalaisuudestakin halutaan eroon vaikka me olemme yksi osa sitä Euroopan monipuolisuutta. Entinen Microsoftin ja YLE:n johtaja Mikael Jungner on sitä mieltä että Suomen kieli on "taakka"

Pilattiin monikulttuurisuus ja nyt vesitetään rasismi -sanaa.
Rasismia on muka kaikkialla.
 
Back
Top