”Jos rajaa ei avata, yritämme läpi laittomin menetelmin” – EU huolissaan Kreikan ja Bulgarian rajan maahanpyrkijöistä
Kreikan poliisi on ampunut kyynelkaasua ihmisiä kohti rajatarkastuspisteellä
Julkaistu: 29.2. 22:29
Yksikään Schengen-alueen maa ei ole toistaiseksi ilmoittanut sulkevansa rajaansa.
EU seuraa huolestuneena pakolaisten ja siirtolaisten kerääntymistä Kreikan ja Bulgarian Turkin vastaisille rajoille, sanoi EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lauantaina.
– Tärkein prioriteettimme tässä vaiheessa on varmistaa, että Kreikalla ja Bulgarialla on tukemme. Olemme valmiina tarjoamaan lisätukea Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexin välityksellä, puheenjohtaja kirjoitti Twitterissä.
Euroopan unionin edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle lauantaina, ettei yksikään Schengen-alueen jäsenmaa ole toistaiseksi lähettänyt ilmoitusta siitä, että aikoisi sulkea rajansa. Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikana useat maat sulkivat rajansa turvapaikanhakijoilta, jotka yrittivät päästä unionin vauraampiin pohjoisiin maihin.
Unionin edustaja korosti myös, että EU odottaa Turkin edelleen kunnioittavan vuonna 2016 solmittua sopimusta, jolla haluttiin rajoittaa turvapaikanhakijoiden saapumista Eurooppaan.
Poliisi käytti kyynelkaasua Kreikan rajalla
Turkin rajalle jumiutuneet siirtolaiset ja pakolaiset ottivat lauantaina yhteen Kreikan rajavartijoiden ja poliisien kanssa. Rajalle on tullut tuhansia ihmisiä, ja väkeä saapui jatkuvasti lisää.
Kreikan hallituksen edustaja Stelios Petsas sanoi viranomaisten estäneen yli 4 000 laitonta maahantuloyritystä. Poliisilähteiden mukaan siirtolaiset olivat sytyttäneet tulipaloja ja yrittäneet leikata reikiä raja-aitoihin. Poliisi käytti väkijoukkoja vastaan muun muassa kyynelkaasua.
Poliisit ja sotilaat partioivat rajalla sijaitsevan Evros-joen penkereillä, mistä laittomasti maahan pyrkivät usein yrittävät Kreikkaan. Poliisi varoitti kovaäänisillä ihmisiä tulemasta Kreikan puolelle.
Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu suivaantui Kreikan toimista.
– Katsokaapa, ketkä luennoivat meille kansainvälisestä oikeudesta. He itse tulittavat häpeämättömästi kyynelkaasulla tuhansia viattomia ihmisiä, jotka ovat pakkautuneet heidän porteilleen. Meillä ei ole velvollisuutta estää ihmisiä lähtemästä maasta, mutta Kreikan velvollisuus on kohdella heitä ihmisarvoisesti, Cavusoglu kirjoitti Twitterissä.
Rajalle jumittunut Syyrian pakolainen Ahmad Barhoum sanoi olleensa paikalla perjantaista lähtien.
– Jos rajaa ei avata, yritämme läpi laittomin menetelmin, Barhoum sanoi.
– Toivottavasti he lopulta päästävät meidät läpi, jotta voimme aloittaa Euroopassa uuden, ihmisarvoisen elämän, täydensi toinen, egyptiläistaustainen Kreikkaan pyrkijä.
"Euroopan unionin täytyy pitää lupauksensa"
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan vahvisti lauantaina jo pitkään mediassa esitetyt epäilyt, joiden mukaan Turkki on avannut rajansa pakolaisille. Erdoganin mukaan Turkki ei enää pysty huolehtimaan uusista Syyriasta saapuvista pakolaisista.
– Miksi? Koska Euroopan unionin täytyy pitää lupauksensa, Erdogan perusteli.
Erdoganin mukaan Kreikan rajalle tulevien ihmisten määrä saattoi lauantaina nousta 30 000:een.
Vuonna 2015 Kreikan kautta tuli EU-maihin noin miljoona ihmistä, joista valtaosa pakeni Syyriassa riehuvaa sisällissotaa.
Yksikään Schengen-alueen maa ei ole toistaiseksi ilmoittanut sulkevansa rajaansa.
www.is.fi