muun muuassa Somali matujen työllistymisestä asia....
http://professorinajatuksia.blogspo...=Feed:+blogspot/Ipsas+(Professorin+ajatuksia)
Mitä uusi tutkimus kertoo somaleistamme?
Helsingin Sanomat kertoo vasta julkaistusta
uudesta UTH-tutkimuksesta seuraavasti: "yli kymmenen vuotta Suomessa asuneiden työllisyys on lähellä suomalaistaustaisten työllisyysastetta". Tämä kuulostaa siis hyvältä, mutta tutkimuksen toinen osuus työllisyyden ohella koski maahanmuuttajiemme terveyttä ja hyvinvointia, eikä HS kerro tutkimuksen annista siltä osin mitään. Paneudutaanpa niihin siis meitä kaikkia kovasti kiinnostavien somaleiden kautta.
Seuraavat lainaukset ovat suoraan tutkimusraportista ja kommentit omiani.
"Perhesyyt ovat olleet lähes kaikissa ryhmissä yleisin maahan muuton syy. Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleilla... suojelun tarve on ollut lähes yhtä yleinen syy maahantuloon kuin perhe ja rakkaus... Pakolaistaustaisten yleisimmät taustamaat olivat Irak, Somalia, Afganistan ja Iran."
Tämän kai arvoisa lukijani tiesi muutenkin. Maahamme on lähdetty eniten Irakista, Somaliasta, Afganistanista ja Iranista. Eikä siis esimerkiksi Syyriasta, jonka tapahtumilla viime syksyn pakolaisvirtaa on yritetty kovasti perustella (
esimerkki).
"THL:n vuonna 2012 toteuttaman Maahanmuuttajien terveys- ja hyvinvointitutkimuksen mukaan taas noin joka kymmenes somalialais- ja kurditaustaisista naisista osasi lukea vain huonosti tai ei lainkaan, miehistä pari prosenttia...UTH-tutkimuksen perusteella korkeintaan muutaman vuoden koulua käyneitä löytyi kaikista 10-vuotisikäryhmistä, mutta he olivat useammin naisia kuin miehiä, yleisimmin pakolaistaustaisia ja kotoisin lähinnä Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta sekä Saharan eteläpuoleisesta Afrikasta."
Lukutaidottomien ihmisten kannalta on tietenkin ikävä, että Suomen kaltaisessa länsimaisessa yhteiskunnassa lukutaito on keskeinen tekijä menestymisen kannalta. Ilman sitä joutuu auttamatta syrjään koko yhteiskunnasta.
"Ulkomaalaistaustaisten palkansaajien arviot esimiestyöstä suomalaisilla työpaikoilla olivat varsin myönteisiä. Selvä enemmistö arvioi saavansa tarvittaessa tukea ja apua esimieheltään erittäin tai melko paljon (63 %). Osuus on varsin samalla tasolla kuin suomenkielisellä palkansaajaväestöllä (66 %).
Ainakin työpaikkojen esimiehet kohtelevat somaleita ja muita pakolaisina maahamme tulleita reilusti. Niin olen yrittänyt tehdä itsekin. Mutta miten tämä sopii käsitykseen pakolaisten Suomessa
yleisesti kohtaamasta syrjinnästä?
Aiemmmissa tutkimuksissa "somalialaistaustaisten havaittiin olevan useimmiten täysin raittiita. Ulkomaalaistaustaisten ryhmien elintapoihin liittyy kuitenkin myös merkittäviä terveysuhkia. Maamu-tutkimuksessa havaittiin mm., että venäläis- ja kurditaustaisista miehistä suuri osa tupakoi, somalialaistaustaiset henkilöt puolestaan käyttivät niukasti tuoreita kasviksia ja monilla heistä oli huomattavan alhainen D-vitamiinitaso. Lisäksi somalialais- ja kurditaustaiset naiset harrastivat hyvin vähän liikuntaa... somalialaistaustaiset, etenkin miehet, kokivat terveytensä erityisen hyväksi "
Kun kantasuomalaiset syyllistyvät väkivalta- ja seksuaalirikoksiin lähinnä juovuspäissään, viina ei näyttäisi selittävän näitä
somaleiden parissa yleisiä rikollisuuden lajeja. D-vitamiinin puutoksella taas tiedetään olevan
vakavia seurauksia.
Toisaalta D-vitamiinia saisi helposti viettämällä aikaansa auringonvalossa pitämällä riittävän ison osan ihosta paljaana. Näyttäisi siis siltä, että somalikulttuurin pukeutumiskoodi vaarantaa sen mukaan käyttäytyvien naisten terveyden. Kannattaisikohan asialle tehdä jotain?
"Tässä tutkimuksessa havaittiin suuria eroja eri taustamaaryhmien välillä hormonaalisen raskauden ehkäisyn käytössä. Vastaavasti Suomessa aiemmin julkaistujen tutkimusten mukaan somalialaistaustaiset naiset käyttivät muita harvemmin raskauden ehkäisymenetelmiä. Myös somalimiehistä kaksi kolmasosaa raportoi, ettei halua käyttää ehkäisyä. Syynä siihen ettei käytetä raskauden ehkäisyä, on tavallisimmin uskonto ja tapakulttuuri."
Somalialaisten runsas lisääntyminen perustuu siis heidän kulttuuriinsa. Senhän me jo tiesimmekin, mutta mitähän heidän kulttuurinsa sitten sanoo seuraavasta.
"Synnytyksiin liittyvät ongelmat, perinataalikuolleisuus, lapsen pienipainoisuus ja ennenaikaiset synnytykset olivat... keskimääräistä yleisempiä Somaliasta, Pohjois-Afrikasta, Lähi-idästä sekä jossain määrin myös Itä-Euroopasta ja Etelä-Aasiasta muuttaneilla... somalialais-, kurdi- ja venäläistaustaisilla naisilla oli enemmän synnytyksiä ja spontaaneja keskenmenoja kuin tutkimuspaikkakuntien koko samanikäisen väestön naisilla... Monisynnyttäjien osuus kaikista synnyttäneistä oli suurin muu Afrikka- sekä Lähi-itä- ja Pohjois-Afrikka-ryhmissä. Lisäksi keskenmenon kokeneiden osuus oli suuri muu Afrikka-ryhmässä."
Tutkimuksessa on myös tietoa suomalaisia yleisesti iljettävästä somaliperinteestä.
"Maamu-tutkimuksen mukaan Suomessa asuvista somalialaistaustaisista naisista 70 prosenttia ja kurditaustaisista 32 prosenttia oli ympärileikattuja. Lähes joka viides niistä UTH-tutkimuksessa haastatelluista naisista, jotka olivat kotoisin maista, joissa tehdään ympärileikkauksia, kertoi olevansa ympärileikattu."
Minulle heräsi kysymys siitä, kuinka moni somali (ja muukin ympärileikkauskulttuurista tuleva) on luopunut tästä kulttuurinsa piirteestä saavuttuaan Suomeen. Näin siksi, ettei kulttuurin muista haitallisista piirteistä ole edelle kirjoitetun perusteella luovuttu kovinkaan hanakasti.
"Mielenterveysongelmien osalta...tulokset vahvistavat tietoja siitä, että Lähi-itä- ja Pohjois-Afrikka-taustaisen väestön tilanne on huolestuttava. Heillä, sekä miehillä että naisilla, oli enemmän lääkärin toteamia mielenterveysongelmia kuin Suomen koko väestössä tai muissa ulkomaalaistaustaisissa ryhmissä, sekä muita ulkomaalaistaustaisia ryhmiä enemmän masennus-, uni- tai rauhoittavien lääkkeiden käyttöä."
"Sekä liikkumiskyvyn rajoitukset että työkyvyn ongelmat kasautuvat erityisesti Lähi-itä- ja Pohjois-Afrikka-taustaisille. Joka neljäs tähän ryhmään kuuluva koki jonkin terveysongelman rajoittavan tavanomaista toimintaansa ja lähes yhtä moni arvioi olevansa osittain tai kokonaan työkyvytön. Tulos on sopusoinnussa Maamu-tutkimuksen tulosten kanssa, joiden mukaan fyysisen toimintakyvyn ja työkyvyn rajoitukset olivat yleisiä erityisesti kurditaustaisessa, mutta joiltain osin myös somalialaistaustaisessa väestössä."
Ei ihme, etteivät somalit työllisty. Heillä on sekä mielenterveys- että fyysisiä esteitä suoriutua normaalissa työelämässä. Lisäksi mielenterveysongelmat lienevät yhteydessä heidän huomattavaan osuuteensa väkivalta- ja seksuaalirikollisuudessa.
Vaikka kyllähän "toisaalta tiedetään, että suuri enemmistö työttömistä venäläis-, somalialais- ja kurditaustaisista maahanmuuttajista kokee olevansa työkykyisiä ja työhaluisia."
Ja mitä tutkimuksessa sitten kerrotaan työllisyydestä. Suoraan somaleiden osalta ei mitään (kirjoitin asiasta jokin aika sitten
täällä), mutta seuraavan löysin.
"Maassa-asumisaika vaikuttaa eniten pakolaistaustaisten työllisyyteen: alle viisi vuotta maassa-asuneista pakolaisista vain hyvin harva* oli työllistynyt vuonna 2014, mutta yli kymmenen vuotta asuneista työllisiä oli jo puolet."
Kuulostaa aika lupaavalta, mutta tutkimus ei kerro kuinka suuri osa työllistyneistä pitkään maassa olevista pakolaisista on työllistynyt tehtäviin, joita ei Suomessa tarvittaisi ilman laajamittaista humanitaarista maahanmuuttoa. Siis esimerkiksi tulkiksi tai muuksi turvapaikkabisneksen työntekijäksi. Toisin sanoen jäljelle jää kysymys siitä, kuinka hyvin he työllistyvät avoimille työmarkkinoille, mikä lienee keskeistä maassa vasta lyhyen ajan olleiden kohdalla.