paljonko maavoimien aseita

Hösseli

Kapteeni
Kapiainen kirjoitti:
Mistä päättelet ettei tärkeimmille joukoille olisi kaikkea sitä, mitä ne tarvitsevat?! Minäpä kerron...on niille, oikeasti ja todellisuudessa on.
Niin on, niille mitä vielä on jäljellä. Tilanne on kuitenkin hyvä vain teoriassa, koska yli puolet 2010-luvun operatiivisten joukkojen yhtymistä poistettiin säästöleikkurilla jo nolkytluvulla. Kun nykyiset kokoonpanot varustetaan, on siis saavutettu vasta alle 50% määritellystä minimitarpeesta.

Ei tästä siis millään tilastokikkailulla selviä, eli merkitystä on paitsi varustuksella, myös määrällä. Muutenhan voitaisiin muodostaa joukkueen vahvuisia "prikaateja" ja paukuttaa paraatikorokkeella henkseleitä samalla kun kehutaan miten komialle näyttää ja kaikille on kaikkea.

Jos terävään kärkeen olisi varustettu tuplamäärä prikaateja, niin tilannetta voisi mielestäni pitää kohtuullisena. Se olisi annetuilla resursseilla maksimitasoa ja riittävä osuus kokonaismäärästä olisi ajanmukaisella tasolla. Tuon enempää on mielestäni turha edes tavoitella.

PV on nähdäkseni aiheuttanut tilanteen ihan itse muutamilla väärillä linjauksilla, eli mm. kv-toimintaa ja helikoptereita yms. toissijaisia touhuja on painotettu liikaa. Puolustusbudjetista olisi helposti löytynyt rahat vaikkapa muutaman jääkäriprikaatin päivittämiseen ja valmiusprikaatien varoilla olisi voinut laittaa kuntoon panssariprikaatit. Kokonaan uusia pumppuja ei tietenkään pystytä varustamaan, mutta vanhan päälle rakentamalla ja olemassa olevan kaluston koko elinkaari hyödyntämällä olisi saatu paljon nykyistä enemmän aikaiseksi.
 

Kapiainen

Respected Leader
Kyllä olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että moni keskustelijoista näkee tilanteen aivan liian negatiivisena. Baikalilla oli asiaan myös hyvä teoria ja asia varmaan hyvinkin on niin, että "kurjuuden maksimoinnissa" varuste-/kalustoasiassa on pohjimmiltaan jotakin samaa, kuin siinä että mieluusti narisemme esimiehistä jne jne.
Ehkä on myös niin, että tämä varuste- ja kalustoasia on vuosikymmenten mittaan paisunut jopa jonkinlaisen urbaanilegendan mittoihin. Osasyy tästä kehityksestä on 100% varmasti monella ammattisotilaalla ja heidän puheillaan mm. kertausharjoituksissa reserviläisten kanssa. Se, että ammattisotilas nurisee varustuksen puutteesta, kertoo ehkä kuitenkin ennenkaikkea siitä, millaisiin mittoihin tämä "urbaanilegenda" on paisunut..siihen uskoo jo osa sellaisistakin joilla periaatteessa pitäisi olla myös tieto asian oikeasta laidasta. Eräs asia mikä varmuudella ruokkii tätä "legendaa" on varmasti se, että kenttäarmeija tukeutuu osittain ottokalustoon. Siitä eittämättä looginen mielleyhtymä on se, että koska kalustoa pitää ottaa siviileiltä, on armeijan oma tilanne heikko.
No, tavallaan se tietysti niin onkin, mutta koska niin meillä kuin kaikilla muillakin armeijoilla resurssit ovat rajallisia..kaikkea ei voi, eikä ole edes järkevää hankkia mitä olisi "kiva olla".
Meillä on olemassa se, mitä on tarpeellista, järkevää ja tarkoituksenmukaista olla. Kaikkea ei ole, mutta kuten aikaisemmin sanoin: olennaista tässä onkin se, että se mitä nyt ei ole, pystytään hankkimaan hyvissäajoin ennenkuin sitä tarvitaan. Maailmassa ei ole yhtään armeijaa, jolla olisi se materiaali konkreettisesti olemassa mitä se tarvitsee sotaan. Se ei ole järkevää, eikä edes rikkaimmalle armeijalle mahdollista.

Tämä sama asiaa pulpahtaa usein esiin myös sellaisissa keskusteluissa missä pohdimme Venäjän sotilaallista voimaa. Silloinhan usein otetaan esiin se tosiseikka, että Venäjällä ei ole tällä hetkellä olemassa kuin pieni määrä ns ensilinjan kalustoa ja suuri osa on vanhentunutta ja poistuvaa kalustoa. Tästä vedetään - virheellisesti - se johtopäätös, että Venäjä on heikko, eikä se pysty halutessaankaan mittaviinkaan operaatioihin esim Euroopan suuntaan.
Asia ei kuitenkaan ole näin. Venäläinen ratkaisu asiaan on suhteellisen vireä aseteollisuus. Se toimii koko ajan vireästi. Uusia lentokoneita kehitellään, uusia panssarivaunuja suunnitellaan, uusia asejärjestelmiä kehitellään joka lähtöön. Tämä teollisuus pyörii sillä, että Venäjä myy noita aseita ulkomaille. Heidän kannaltaan tämä tarkoittaa sitä, että tarvittaessa tehtaiden tuotanto..esim panssarivaunujen osalta..voidaan kääntää täyttämään kotimaan tarpeita ja tarvittaessa moninkertaistaa. Tästä seuraa se, että jos NYT Kremlissä tehdään päätös siitä, että Eurooppa otetaan aseellisin toimin haltuun..on tarvittava moderni kalusto tarvittavan ajan kuluttua olemassa.

Samalla tavalla meillä toimitaan. Kaikkea ei ole "nyt", mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä olisi "sitten". Tämän(kin) asian kanssa ovat hyvin monet ihmiset hyvin monilla tahoilla tehneet vuosia ja taas vuosia työtä..ja silloin on jopa todennäköistä, että se työ on myös tuottanut jotakin?!
 

ctg

Greatest Leader
Kapiainen kirjoitti:
Samalla tavalla meillä toimitaan. Kaikkea ei ole "nyt", mutta se ei tarkoita sitä, etteikö sitä olisi "sitten". Tämän(kin) asian kanssa ovat hyvin monet ihmiset hyvin monilla tahoilla tehneet vuosia ja taas vuosia työtä..ja silloin on jopa todennäköistä, että se työ on myös tuottanut jotakin?!
Olen aivan samaa mieltä ja tulee mieleen mitä ne Venäläiset tutkijat tarinoivat Georgian sodan jälkeisestä tilasta missä he nyt ovat varustaneet maansa armeijan parempaan luokkaan kuin mitä se oli ennen vuoden 2008 elokuuta (kalustossa ei ollut puutetta, kokemuksesta kylläkin).

Eli jos sitten joskus tapahtuu jotakin, niin ei se välttämättä olla samassa tilanteessa kuin talvisodan sattuessa, missä miehistö luopui päivärahoista, että saatiin hommattua paukkuvia kamppeita.
 

Hösseli

Kapteeni
Kapiainen kirjoitti:
Eräs asia mikä varmuudella ruokkii tätä "legendaa" on varmasti se, että kenttäarmeija tukeutuu osittain ottokalustoon. Siitä eittämättä looginen mielleyhtymä on se, että koska kalustoa pitää ottaa siviileiltä, on armeijan oma tilanne heikko.
Varmasti näinkin, jokaisen asiaa millään tavalla tuntevan luulisi kyllä ymmärtävän, ettei koko LKP-vahvuuden varustaminen viimeisimmillä kilkkeillä ole ajatuksena tästä maailmasta. Tuolle tasolle pyrittäessä pitäisi joukkojen määrän lopusta poistaa yksi nolla. Isoilla luvuilla edettäessä on porukassa pakosta paljon kivääri ja kokardilinjan ukkoja.

Meillähän on periaatteessa terve ja tasapainoinen systeemi, jossa yhteiskunnan kaikki voimavarat otetaan käyttöön siinä vaiheessa, kun olemassaolo alkaa olla uhattuna. Näinhän sen pitää ollakin.
 
Top