Panssarikomppania hyökkäyksessä Kirkkonummella

Hanski

Ylipäällikkö
OK, myönnetään, minulla on fetissi taktisiin karttaharjoituksiin.... Ne tarjoavat pientä aivopähkinää ja toimivat samalla myös hyvinä treeneinä esikuntiin sijoitetuille ja taistelevien joukkojen johtajille.

Tämän kertainen taktinen pähkinä on varsinaista Heavy Metal:a ja KAIKKIEN SOHVALLA MAKAAVIEN WANNABE-PANSSARIKOMENTAJIEN unelma. Nyt siis tassut irti oluttölkistä ja telaketjut kolisemaan kohti Kantvikia!!!

TILANNE
Olet 2. MEKTSTOSiin kuuluvan 3. panssarikomppanian päällikkö. Kantvikin sataman lähistöllä oleva vartiokomppanian ryhmä on raportoinut noin joukkueen vahvuisesta maahanlaskusta Kantvikin sataman alueelle. Maahanlaskujoukkue on ottanut sataman haltuunsa ja valmistelee selvästi aluetta maihinnousukelpoiseksi. Kansainvälisellä merialueella Upinniemestä n. 80 km lounaaseen on havaittu vahva alusosasto, jossa on mm. mukana yksi мистраль-luokan maihinnousutukialus. Arvio on, että vihollinen suorittaa alueelle noin mekanisoidun komppanian vahvuisen maihinnousun ilmatyynyaluksin ja helikopterein seuraavan 6 tunnin kuluessa. Oman mekanisoidun taisteluosaston komentajalta saat hyökkäystehtävän Kantvikin sataman alueelle. Muu taisteluosasto on kiinni muissa tehtävissä, eikä pysty auttamaan tämän tehtävän suorituksessa muuta kuin jäljempänä kuvatuilla vahvennuksilla.

TEHTÄVÄ
Hyökkäät vahvennetun mekanisoidun komppanian voimin komppanian ryhmitysalueelta Bodominjärven länsipuolelta Kantvikin satamaan ja lyöt alueella olevan vihollisen sekä estät vihollisen lisävoimien maihinnousun alueelle. Hyökkäyksen kärjen tulee vaikuttaa tavoitteessa Kantvikin satamassa K+4 h kuluessa.

VIHOLLINEN
Kantvikin alueella on noin vahvennetun joukkueen vahvuinen vihollinen. Vihollinen pystynee suorittamaan maihinnousun alueelle ennen oman hyökkäyksen vaikutusta. Arviona on, että tälle alueelle suuntautuisi noin vahvennetun komppanian voimat (noin 14 TSTPSV + 6-8 RYNNPSV). Vihollinen on korkeintaan kohtuullisen hyvin koulutettu, mutta toimintamaasto on viholliselle erittäin tuttu ennen vuotta 1956 edeltävältä ajalta. Vihollisen ilmatoiminta on erittäin tiivistä ja erityisesti taisteluhelikopterien uhka on suuri.

OMAT JOUKOT
Omat joukot koostuvat uuden mallisesta panssarikomppaniasta vähän sovellettuna (kts. prikaatikenraali Pekka Toverin artikkelisarja Panssari-lehdessä; tämähän ei ole vielä virallinen kokoonpano, mutta siinä on sopivasti taistelu- ja rynnäkkövaunuja komppaniakoossa => juuri täydellinen kokoonpano maanpuolustus.netin panssarikomentajille!)
- EVJ: 2 * Leo-2A4, 3 * BMP-2, 1 * MT-LBv, 2 * MSSKOOT (sisältää tiedustelupartion, pioneeriryhmän ja PST-ryhmän)
- 1. PSJ: 4 * Leo-2A4
- 2. PSJ: 4 * Leo-2A4
- 3. PSJJ: 4 * BMP-2
- 4. PSJJ: 4 * BMP-2
- KVKRHJ: 3 * KVKRH, 3 * MT-LBv
- HJ: normi ps-hokki
- Vahvennukset: 1 * silta-psv BLG-60, 1 * raiv-psv T-55M + miinajyrä; 2 * Stinger-partio Unimog-ajoneuvoilla

Toiminta-alueella ei toimi muita omia joukkoja pl. 1R/2J/157VARK. Ryhmä voi opastaa hyökkäysalueen lähimaastossa, mutta siitä ei ole hyötyä taistelutehtävissä.

Omien NASAMS-patterien tulialue ulottuu Porkkalanniemelle ja Kantvikiin ja ne pystyvät tukemaan hyökkäystä ilmatorjunnalla.

EPÄSUORA TULI
Komppanian käytössä on KRHK/MEKTSTOS (0,1 tuliannosta) ja PSHPSTO/MEKTSTOS (0,1 tuliannosta) tuli.

RAJOITTEET
- Kehä III on miinoitettu ja murrostettu käyttökelvottamaksi välillä Turunväylä-Jorvaksentie
- Jorvaksentie on miinoitettu ja murrostettu käyttökelvottomaksi välillä Espoonlahden silta - Pikkala

KYSYMYKSIÄ JA HUOMIOITAVIA ASIOITA
1. Miten järjestät tiedustelun hyökkäysreitillä ja kohteessa?
2. Miten toteutat hyökkäyksen?
3. Tarvitseeko taistelujaotus muuttamista?
4. Miten järjestät reservit?
5. Miten toteutat tehtävän jälkimmäisen osan (lisävoimien maihinnousun estämisen)?
6. (EDIT) Miten järjestät ilmatorjunnan ja -suojelun?

Oheisesta linkistä löytyy toiminta-alueen kartta

https://mapsengine.google.com/map/edit?mid=zKXgm99QkEZI.kg0whgbrQ8r4

Loppuun muutama disclaimer
- minulla ei ole tankkikoulutusta, lähinnä olisin (ollut) vastaanottavassa päässä poterossa. Tilanne voi siis olla lähtökohdiltaan väärä, mutta foorumin tankkimiehet korjatkoon!
- jos nyt jostain syystä jollain sattuu olemaan todellista tietoa alueen puolustuksesta ja panssarien käytöstä täällä, älkää ihmeessä sitä tuoko julki! Tämä alue valikoitui taistelumaastoksi, koska se on tuttu pikku-penskasta lähtien ja nytkään en asu kuin 10 km päässä...

ISKE JA MURRA!
 
Viimeksi muokattu:
Kello käy eikä komppanianpäällikön päätöstä kuulu! Reippaasti vaan suunnittelemaan hyökkäystä!!!! Kannattaa varmasti pohtia, mihin vihollinen pyrkii mekanisoidun komppanian maihinnousulla. Takuuvarmasti se pumppu ei jää nyhjäämään satama-altaan reunamille! Mihin se siis pyrkii? Omaa hyökkäystä ei varmaankaan kannata suunnata suoraan vihollisen kärsää vastaan...
 
(Saksankielinen kartta mulla, nimet voivat siis olla vähän väärin). Liikkelle lähdetään Nuuksiontie - Nupurintie - Ämmässuo ja siitä sitten lounaaseen pikkuteitä pitkin maaston suojaa hyväksikäyttäen. Evitskogintietä esimerkiksi. Siitä Karskogintielle ja eteläänpäin Niittykyläntielle. Itäisen kuninkaantien kohdalla osastot kahteen osaan. 1 menee Pikkalaan ja siitä edelleen Marseskogeniin, josta on kivat näkymät koko lahden ylitse ja josta on hyvä antaa tulitukea, tarkkailla ja tulittaa tarvittaessa maihinnousualuksiakin. IT myös tänne ja krh:t. 2 osa porukasta menee Isosuontien ja Vuohimäentien kautta kohteelle, äijät jalkautetaan Vuohimäentielle tultaessa tai tarpeen mukaan ennen. 2 osan mukaan tiedusteluosat.

Mikäli vihollinen on jo liikkeessä niin 2 osa lähtee perään ja 1 osa varmistaa tuon alueen painamalla Båtvikin läpi sinne. Tarpeen vaatiessa 1 osa painaa pikavauhtia Båtvikin läpi sekaan muutenkin.

Onko hullunoloinen suunnitelma? Turvallinen siirtyminen lähistölle ilmasuojassa, isku vihollista vastaan yllättävästä suunnasta jne.
 
Hyvä Hessukessu, siitähän se lähtee! Ruoditaan porukalla vastausta, kunhan saamme vielä lisää kommentteja.

Mutta, mutta! Tähän saakka panssarit on pitänyt sitoa puihin kiinni, etteivät foorumin tankkimiehet lähde hyökkäämään ennen aikojaan. Nyt tankkimiesten vastaukset puuttuvat kokonaan... Onko case liian epätodennäköinen vai jopa liian tuttu?

Tähän voisin kirjoittaa vähän maastontiedustelusta. Ajankohta tälle skenaariolle voisi olla kesäkuun loppu vuonna 201X. Taustakarttaan kannattaa laittaa pohjaksi satelliittinäkymä, niin maasto erottuu paremmin.

Taistelumaasto on suomalaisittain vähän poikkeava. Bodominjärven länsipuoli alkaa olla jo osa Nuuksion kansallispuistoa ja maasto on kuin Kainuusta tai Pohjois-Karjalasta. Maasto on umpikorpea, jylhiä kallioita ja pieniä soita. Panssareilla siellä ei tee mitään, mutta sinne on helppo piilottaa vaikka kokonainen prikaati. Porkkalanniemen pohjoisosa, Jorvaksentien varsi ja Kehä III:n pohjoispuoli ovat erinomaista panssarimaastoa. Alueella on suuria peltoaukeita, joissa voi edetä vaikka panssaripataljoona avorivissä. Nämä eivät välttämättä ole meille toivottuja taistelumaastoja. Vihollinen puolestaan varmaan hieroo karvaisia käsiään karttaa katsoessaan...

Todellisuudessa todennäköinen vihollinen ei jaksaisi alkaa nykerrellä komppanian maihinnousuilla. Rantaan tulisi varmasti vähintään pataljoona, joka sekin olisi merijalkaväkiprikaatin etuosastoa. No, hoidetaan ensin komppaniankokoinen vihulainen!

Tehtävässä kiinnitti varmaan taas huomiota joukkojen epäsuhta. Määrällistä ylivoimaa ei ole, eli ylivoima tulee saavuttaa laadulla, taidolla ja yllätyksellisyydellä!
 
Piti jäädä miettimään samalla kun piti käydä mutkin asoilla.

Onko israelilaiset lennokit jo saapuneet?

Onko Mat1=uusi realiaikainen tilannekuva jo käytössä kaikkine herkkuineen?

Nuuksio on hyvin erilainen kuin Kainuu tai Pohjois-Karjala.

Alueella on hyvin paljon jyrkkiä kalliorinteitä, kasvusto on runsaampaa kuin edellä mainituilla alueilla joten suunnistaminen on hankalampaa.
 
Viimeksi muokattu:
Hyviä kysymyksiä Iso-Mursulla. Sanotaan molempiin kyllä, tilannekuvajärjestelmä on käytössä ja Orbiter:ja löytyy mönkijän lavalta.
 
Panssarikomppanian hyökkäys


Vaihe.1

Maastotiedustelu jossa selvitetään


 • Ilmatorjunta partioille kaksi tuliasemaa siten että sieltä voidaan vaikuttaa satama-alueelle

 • Ilmatorjunnalle kaksi tuliasemaa joissa voidaan suojata komppanian siirtymistä.

 • Kranaatinheitinjoukkueelle ampuma-asemat

 • Tulenjohtopartiolle paikka satamanläheisyydestä.

 • Huoltojoukkueelle polttoaineen täydennyspiste (ilmatorjunnan peittoalueelta ja Veikkolasta päin)

Vaihe 2.

 • Kranaatinheitin joukkue siirtyy valittuihin tuliasemiin ja valmistautuu tukemaan hyökkäystä

 • Tulenjohtopartio siirtyy edellä mainittuun pisteeseen ja aloittaa Mat1-tilannekuvan päivittämisen.

 • 1.ilmatorjuntapartio siirtyy huoltojoukkeen polttoaineen täydennyspisteen suojaukseen

 • 2.ilmatorjuntapartio jää komppanian iskevän osan suojaksi.

Vaihe 3.


 • Komppania siirtyy polttoaineen täydennyspisteelle ja tankkaa itsensä ja jatkaa matkaa. Tämä siksi että isku voi kestää ikuisuuden tai vastustaja on kerinnyt nousta maihin jne.

 • 1. ilmatorjuntapartio siirtyy sataman alueelta valittuun tuliasemaan

 • 2. ilmatorjuntapartio aloittaa siirtymisen edellä mainitulle alueelle kun tankkaaminen on loppunut
 • Lennokki lentää hyökkääysalueen ylitse

Vaihe 4. • Kranaatinheitinjoukkue ampuu iskun ja sen lopuksi savuttaa alueen
 • Lennokki lentää hyökkäysalueen ylitse
 • Komppanian kärki saavuttaa satama-alueen hyökkäystasan ja aloittaa hyökkäyksen suoraan liikkeestä.

Vaihe 5.

- Komppania aloittaa hyökkäyksen alueelle
- Huoltojoukkueen ajoneuvot jäävät sopivaan ilmasuojaan. Kuljettajat lähipuolustukseen.

 1. Vaihe 6.
  -Hyökkäyksen alettua opastava vartiokomppanian ryhmä ja huoltojoukkue muodostavat varmistavan linjan, jonka tarkoituksena on estää mahdollisten erikoisjoukkojen irtoamaan läheiselle teollisuusalueelle.
 2. -Lennokit valvovat mahdollisia vastustajan pakoreittejä.
 3. -Mitä esikuntajoukkueesta voisi laittaa liikkuvaksi reserviksi paon estämiseksi.
Ps. Anteeksi mystiset 1. ja 2. tekstien välissä. Vastauskenttä sekosi kun siirsin tekstin tekstinkäsittelystä tänne.
 
Nyt on kyllä hyvin pohjustettu karttaharjoitus.

Ensimmäinen käskyni: 1R/2J/157VARK. johtajalle. Selvitä maihinnousseen osaston poistumisurat alueelta sekä alkanut etenemissuunta tai havaitut vihollisen haltuun jääneet kohteet kantvikin alueella mikäli ei ole selvää etenemis suuntaa. Ovatko seuraavat liittymät vielä omien hallussa: Jorvaksentie - Porkkalantie, Jorvaksentie - Upinniementie ja Jorvaksentien sekä Båtvikintien risteys. Onko vaunuja jo maissa?

Oletan ettei maihinnousu jää tuohon vaan vihollinen hakee syvyyttä sillanpääasemaa varten.

Panssarikomppaniani on tankattu, täydennetty, rambohuivit otsalle sidottuna, ja tuntolaatan kaksi ensimmäistä kiinnikettä etukäteen taivutettuna, valmiina siirtymään vastaiskuun.

EDIT: Käsky Motoläheteille: Selvitä marssireitin Lähtöalue - Kehäkolmonen - Jorvaksentie - Jorvaksen tien ja Upinniemen tien liittymä esteettömyys. Paluu reittiä Vanha Rantatie - Masalantie - Kehäkolmonen - Lähtöalue. Aikaa 1h.
 
Viimeksi muokattu:
-Poistettu suunnitelma-

EDIT: Jaaha. Ne rajoitteet, ne rajoitteet... Kaikkea sitä oppii. :D
 
Viimeksi muokattu:
Olin pari päivää poissa foorumilta ja täällä on näköjään taistelut riehuneet kiivaana. Tuliko Setämiehellä jo liian realistinen eläytyminen aiheeseen, joka johti sensuuriin vai mitä tapahtui? Jos oli näin, mahdolliset tulevat karttaharjoitukset tulee tehdä epämääräisemmiksi sekä kysyjän että vastaajien osalta...

Setämiehellä on selkeä käsky tiedustelulle ja ilmeisesti toisessa viestissä olisi ollut myös hyvää asiaa? Iso-Mursu on miettinyt huolella huoltoa ja IT:tä ja Hessukessu tehtävän jälkimmäistä osaa (lisäjoukkojen tulon estämisen).

Uskon, että tämän tyyppisillä mietinnöillä on paikkansa foorumin annissa. Koskaan karttaharjoitus ei korvaa oikeaa harjoitusta, mutta pitänee kuitenkin kartanlukutaidon yllä ja antaa johtajakoulutuksen saaneille (ja totta kai muillekin) mahdollisuuden pohtia joukkojen käyttöä ja toimintaan liittyviä haasteita.

Pohdintaan voi myös ottaa maihinnousutukialusten Itämerelle ilmestymisen vaikutukset. Nämä muuttavat rannikkosodankäyntiä ja tulevaisuudessa ei ole enää ollenkaan sanottua, että rannalle sijoitettu MTO-patteri antaa riittävän suojan. Se lihava maali voi hyvin olla rannalle sijoitettujen ohjusten ulottumattomissa ja yksittäisten ilmatyynyalusten upottaminen MTO:lla ei Suomen resursseilla välttämättä ole viisasta.
 
Yksi joukkue Kantvikissa? Ja panssarikomppania Pitkäjärven luona kolmenkymmenen kilometrin päässä? Leon toimintasäde on 500 km tiellä. Jos joku jalkaväkikenraali aikoo saada minut kruisailemaan jonnekin helkkarin Veikkolaan hakemaan menovettä tai odottamaan puoli vuorokautta, jotta vihollinen saa jalansijaa, menen nakkipipo päässä ja (sensuroitu/SUPO). Komppanialla on tankkiauto aina mukana ja lisää tehdään matkalla. Sataman otan heti haltuun.


Ensimmäiset käskyt

00:00

- Vartioryhmä 1) pitää urat Satamatie ja Båtvikintie tähystyksen alla ja 2) selvittää onko maahanlaskujoukkue yksinomaan Strömissä vai onko valmisteluja myös alueilla Båtviken-Åmunnen ja 3) odottaa panssarikomppanian tiedustelijoita, jotka lähtevät liikkeelle heti.
- Ilmatorjunnan tukipyyntö marssisuunnalle Pitkäjärvi-Kirkkonummi-Kantvik.
- Käsky tiedusteluryhmälle
- Käsky joukkueenjohtajille
- Käsky kvkrh:lle
- Käsky vahvennuksille

00:30

- Tiedusteluryhmä liikkelle. Se ottaa kontaktin vartioryhmään ja varmistaa risteyksen Upinniementie-Sokeritehtaantie, tarkistaa mahdolliset pikasulutteet Sokeritehtaantiellä ja valmistautuu samaan tehtävään risteyksessä Vuohimäentie-Båtvikintie.
- Panssarikomppania liikkeelle.

00:45

- Stingerpartio liikkeelle, odottaa ja suojaa PsjJ:tä Ämmässuolla. (esim. etenevän joukkueen sivuutettua Turunväylän siirtyy lähelle kehää (Lapinkyläntie-Mankintie). Siitä siirtyy edellä Kirkkonummelle (Vanha Rantatie-Upinniementie). Odottaa jääkärien ja taisteluvaunujen sivuuttavan pisteen ja seuraa panssarijääkäreitä Storträskin länsipuolelle, mihin jää odottamaan.

00:50

- Panssarijääkärijoukkueet liikkeelle suuntaan Pitkäjärvi-Ämmässuo-Masalantie-Vanha Rantatie-Upinniementie. Panssarijääkärit kiertävät Överbyntien kautta Jeppakseen ja sitten Karlbergintie - Båtvikintie (1.Psj) - Vuohimäentie (2.Psj) Storträskin länsipuolella. 1.Psj hakee kosketuksen viholliseen Båtvikintien suunnassa ja 2.Psj Vuohimäentien suunnassa siten, että kaksi ryhmää etenee Sokeritehtaantielle.

01:50

- Jääkärit ottavat Sokeritehtaantien ja Satamatien haltuun. Satamassa olevaan viholliseen pidetään jatkuva kosketus.

02:00

- Taistelupanssarit ryhmittyvät 1. Psj Sokeritehtaantie (sataman itäosa) ja 2. Psj + tiedusteluryhmä komppanian reserviksi Storträskin pohjoispuoliseen maastoon.
- Kvkrh asemaan mihin tahansa välille Venäläinen sotilashautausmaa-Kantvik ja valmistautuu ampumaan satamaan.

02:00-03:00

- Panssarikomppania tuhoaa Kantvikiin pesiytyneen vihollisen ja ottaa sataman haltuunsa.

- Panssarikomppania odottaa käskyä ja tehtävää. Siihen asti se valmistautuu tuhoamaan maihinnousevan vihollisen rantaan, hakee syvyyttä ja ryhmittyy uudelleen (eri käskyt) vastahyökkäystä varten. Tässä vaiheessa luulisi alueelle saapuvan lisää muitakin omia joukkoja.Loppuun muutama disclaimer
- minulla ei ole tankkikoulutusta, lähinnä olisin (ollut) vastaanottavassa päässä poterossa.!

Siellä Kantvikissako? Onnea. Pidä pää alhaalla. Koko ilta tulee.
 
Viimeksi muokattu:
En tunnetusti osaa näihin panssarisotaliikkeisiin sanoa mitään järkevää, mutta eipä tuo toisaalta ole ennenkään estänyt yrittämästä:

tuossahan leijuu sodanuhka jo kovasti, harmaa vaihe on synkimmillään ja sitten tulee maahanlasku satamaan. Onkohan panssarikomppanian valmius ollut ajan tasalla, jos hyökkäyksen kärjen tulee vaikuttaa VASTA Kplus12H? Liian on hidas vastaisku, liian hidas, kun tekeillä on maihinnousu. Jos ajattelee Alueen komentajan näköaloja, hän varmasti olisi patistanut tuon liikkuvan reservin olemaan paremmassa lähtövalmiudessa, tuskin olisi hyväksynyt moista luuhailua pitkin järven rantoja?

Äkkiä tuumien olisin paiskannut ripeimmät osat liikenteeseen ja sitten hitaammat osat tulla ornahtelevat, jahka ehtivät....tavoite: saada kosketus heti eikä 17. pvä maihinnousualueeksi muuttuvaan paikkaan ja joukkoihin, jotka siellä jo sähläävät. Noin synkeässä harmaassa vaiheessa, jossa ps-komppania on jo passissa ja toimintavalmiina, täytyy sen valmius toimia olla just.

Eli paketin nopeat osat suorinta tietä ilman konstailuja kiinni satamaan kuin biafralainen leipään. NASAMS pitäköön huolta ilmasuojasta. Maastoskootteri liikenteeseen keulaan, samoin joku johtoauto ja vauhtia niveleen. Mitä tuossa taivastelemaan, maahanlasku on joukkueen vahvuinen ja se on paiskattava satama-altaaseen ennenkuin maihinnousuosat ovat mestoilla. Eli: vaunuissa cd-soittimien tapit kaakkoon ja kaasupoljin lattiaan kiinni, ilman konstailuja ja lutvehtimista hyökkääjä Itämereen.

Ps-komppanian päällikkönä panin yhden auton eteen, siinä istuu vasittu opistoupseeri, yliltn. Gerhard Lavikainen, joka taatusti osaa ohjata tuon joukon suoraan Kantvikiin, en edes unessa jättäisi tuota ohjaamista minkään viime vuonna varusmiespalveluksesta vapautuneen alikersantti Glausewitsin hoteisiin. Sillä vitulleen se voisi mennä. Ja sitten tuo Nyrkki harhailisi lopulta jo Kotkassa ja etsisi Kantvikia kuin sika pottua.

Nuo kaksi Stinger-partiota vetäisivät harjoitellun kaavan mukaan sellaisia viiden kilsan vetoja ja vuorotellen asemiin, mutta liikettä en uhraisi ilmauhan edessä, pakkohan sitä on luottaa NASAMS-tukeenkin. Hirmuinen vauhti on mielestäni tuollaisessa casessa vähintään puoli voittoa, tuo maihinlaskettu joukkue on heivattu vek, kunnes varsinainen maihinnousu edes alkaa, kun pistetään vauhtia. Ja siinäpä nouse maihin sitten.

Ps. tätäkin casea pohtiessa tulee ikävä Rannikkotykistöä.
 
, siinä istuu vasittu opistoupseeri, yliltn. Gerhard Lavikainen, joka taatusti osaa ohjata tuon joukon suoraan Kantvikiin, en edes unessa jättäisi tuota ohjaamista minkään viime vuonna varusmiespalveluksesta vapautuneen alikersantti Glausewitsin hoteisiin. Sillä vitulleen se voisi mennä. Ja sitten tuo Nyrkki harhailisi lopulta jo Kotkassa ja etsisi Kantvikia kuin sika pottua.
.

Kokemus johtamistaidosta. Aarne Juutilaisen vänrikkien piti aina pysyä kartalla. Jos "Kauhu" kysyi, missä ollaan, vänrikin täytyi näyttää nuppineulalla paikka. "Kauhu" lupasi ampua vänrikin, joka ei osaa. Ei hän ketään ampunut, mutta vänskät pysyivät pääsääntöisesti kartalla joka maastossa Syvärille asti.
 
Olen pettynyt. Missä on hyökkäys aasiaan? Suursuomi ja mahtavat risteilyohjukset joilla laitetaan matalaksi ensin Iskanderin laukaisupaikat ja sitten vasta panzer march march!
 
Olen pettynyt. Missä on hyökkäys aasiaan? Suursuomi ja mahtavat risteilyohjukset joilla laitetaan matalaksi ensin Iskanderin laukaisupaikat ja sitten vasta panzer march march!
Voit aivan itse perustaa ketjun, jossa keskustellaan hyökkäyksestä Aasiaan. Kokonaan toinen juttu on, onko se järkevää...
 
Kysymys: Koska tuo osasto oli valmiudessa missä olikin, niin se oli varmaankin ottanut huomioon tuon maihinnousun mahdollisuuden? Eli olisiko mitään mahkuja kysellä joltakin taholta (en tiedä kuka tämä voisi olla" mahdollisia paikkoja, joihin olisi tarvittaessa osattava vauhdilla ja mielellään IT ja heittimet valmiudessa pitäen? Eli IT:lle ja heittimille asemat olisi jo valittuna.
 
SJ:lle: Kevyet heittimet ovat yksiselitteisesti komppanianpäällikön käskyvallan alaisia eli ei muuta kuin käsket heittimet valmistelemiisi asemiin. KVKRH on kuitenkin kompakti liikuteltava. IT:lle varmaan riittäisi yleisluoteinen käsky "1. IT-partion johtaja alikersantti Lappi: suojaat komppanian etenemisen yhdessä 2. partion kanssa. Sovitte 2. partion johtajan alikersantti Jokipaltion kanssa partioiden käytön niin, että vähintään yksi partio suojaa jatkuvasti komppanian etenemistä reitillä Bodominjärven länsipuoli - x - y - z - Kantvik. Molempien partioiden pitää pystyä vaikuttamaan hyökkäysalueelle hetkellä K+3h"... tai jotain sinne päin


Baikalille: olet oikeassa, nopeus olisi tässä tehtävässä aivan avainasemassa. Taisin ajatella enemmän ritsamiehen etenemistä K+12h vaikuttamisella... Muutetaan muotoon K+4h
 
Viimeksi muokattu:
Yksi joukkue Kantvikissa? Ja panssarikomppania Pitkäjärven luona kolmenkymmenen kilometrin päässä? Leon toimintasäde on 500 km tiellä. Jos joku jalkaväkikenraali aikoo saada minut kruisailemaan jonnekin helkkarin Veikkolaan hakemaan menovettä tai odottamaan puoli vuorokautta, jotta vihollinen saa jalansijaa, menen nakkipipo päässä ja (sensuroitu/SUPO). Komppanialla on tankkiauto aina mukana ja lisää tehdään matkalla. Sataman otan heti haltuun.

Myönnän että Veikkolan Nesteelle tankkaamaan koukkaus pyöri pitkään mielessäni. Ajattelin sitten että jos tuonne on jo laskettu maihinnousun aloitusporukka, niin vihollisella voi olla tiedossa myös minun komppaniani.

Ajattelin että kruisaillaan vähän maakuntaa sillä aikaa kun tulenjohto, it ja heittimet ettivät paikkojaan. Myönnän minulla ei ole harmainta aavistustakaan kuinka kauan Leo-komppanian tankkaaminen kestää.

Ideana vain se että jos on tulossa maihinnousu niin kohta alkuperäisen leirin yläpuolella voi olla pieni laivue rynnäkkökoneita.
 
Myönnän että Veikkolan Nesteelle tankkaamaan koukkaus pyöri pitkään mielessäni.

Kerro Juhalle terveisiä Hanskilta, kun käyt tankkaamassa komppanian vaunut. Toivottavasti Juha on varannut riittävästi dieseliä ja muista tinkiä kahvit komppanian pojille kaupan päälle! (Paikan omistaja on hyvä ystäväni...)
 
Back
Top