Suomalaiset ovat rajoitettu populaatio - meitä on viisi miljoonaa, ja kaikki ovat enemmän tai vähemmän sukua toisilleen kun mennään riittävän kauas historiaan. Silti suomalaiset eivät ole varsinaisesti sisäsiittoisia - meillä on oma tautiperintömme, mutta emme ole sen sairaampia kuin muutkaan kansat, ja vastaavasti meiltä puuttuu monia sellaisia tauteja, jotka ovat muualla yleisiä, kuten fenyyliketouria ja kystinen fibrioosi.
Syy on siinä, että Suomessa on perinteisesti paheksuttu serkusavioliittoja, sillä niiden vaarat on tiedostettu. Kun isovanhemmat ovat yhteisiä, tällöin vähintään 12,5% geeneistä on samoja. Serkusavioliitossa on tällöin riskinä geenien rikastuminen - serkusavioliitosta syntyneellä lapsella on vähintään 25% samoja geenejä kuin vanhemmillaan. Auts. Ja jos joukkoon sisältyy perinnöllinen sairaus, niin tervemenoa.
Mutta serkusavioliitot voidaan kuitenkin jakaa kahteen ryhmään: sisäserkut ja ulkoserkut. Sisäserkut ovat ihmisiä, joilla on yhdet yhteiset isovanhemmat - siis verisukulaisia. Ulkoserkut puolestaan ovat ihmisiä, joilla on yhdet serkut "välillään" - eli siten että Bravo on Alfan serkku isänsä puolelta mutta Charlie on Alfan serkku äitinsä puolelta. Bravo ja Charlie ovat siis serkkuja Alfalle, mutta eivät toisilleen.
Ja on todettu, että ulkoserkkujen avioliitto on erityisen edullinen tilanne. Siinä, missä serkusavioliitot verisukulaisten kesken ovat varma tie mielenkiintoisiin ja outoihin perinnöllisiin sairauksiin, ulkoserkusten välinen avioliitto tuntuisi olevan geneettisesti hyvä kombinaatio. Kristityissä kulttuureissa serkusavioliittoja on aina kammoksuttu - Yhdysvaltojen "raamattuvyöhykkeellä" useimmissa osavaltioissa serkusavioliitto verisukulaisten kesken on kriminalisoitu - mutta islamilaisessa kulttuurissa serkusavioliitto on normi, sillä se takaa omaisuuden pysymisen suvussa sekä klaanijärjestelmän pysyvyyden. Esimerkiksi Etelä-Somaliassa avioliitoilla pyritäänkin vahvistamaan juuri isänpuoleisia sukulaisuussuhteita. Ihanneavioliitto on perinteinen islamilainen serkusavioliitto, veljesten jälkeläisten kesken. Saudi-Arabiassa kaikista avioliitoista serkusavioliittoja on 50%, Irakissa 33%, Afghanistanissa ja Iranissa noin 30-40% ja Egyptissä noin 20% - eli serkusavioliitto on kovassa kurssissa.