Saavatko etnonationalistit lisää valtaa perussuomalaisten puoluekokouksessa?
Etnonationalistit saattavat vahvistaa asemiaan puoluevaltuuston kautta. Sääntöjensä mukaan perussuomalaisen puolueen tarkoitus on yhä koota yhteen epäoikeudenmukaisesti kohdeltuja väestöryhmiä kristillissosiaaliselta pohjalta.
Jussi Halla-aho valitaan viikonvaihteessa jatkamaan perussuomalaisten puheenjohtajana. Hänellä on käytännössä koko puoluekentän tuki. Toukokuussa hän odotti eurovaalien tuloksia vaalivalvojaisissa Matti Putkosen ja Riikka Slunga-Poutsalon kanssa. (KUVA: OUTI PYHÄRANTA / HS)
Tuomo Pietiläinen HS
Julkaistu: 29.6. 2:00 , Päivitetty: 29.6. 7:32
NOIN kaksituhatta perussuomalaisen puolueen jäsentä kokoontuu viikonloppuna Tampereelle hyvissä tunnelmissa. Kesäkuun alun
kyselyt ovat nostaneet perussuomalaiset Suomen suurimmaksi, ja puolueesta vuonna 2017 näyttävästi eronneet siniset ovat käytännössä kadonneet kentältä.
Puolueväki
äänesti vuoden 2017 puoluekokouksessa valtaan Jussi Halla-ahon, joka alkoi vetää aiempaa johtoa selvästi tiukempaa linjaa maahanmuuttoon ja ulkomailta tulleiden oikeuksiin.
HS seuraa lauantaina puoluekokouksen tapahtumia.
TAMPEREEN messukeskuksessa äänestävällä parillatuhannella perussuomalaisella on viikonloppuna edessään uusi linjanveto. Kokousväki päättää, saavatko niin kutsuttujen
etnonationalistien ajatukset lisää valtaa perussuomalaisten puoluekokouksessa.
Etnonationalistit ottivat
viime marraskuussa otteenperussuomalaisten nuorisojärjestöstä Ps-nuorista. Perussuomalaisten kenttä näyttää siis jatkaneen radikalisoitumista, joka alkoi vuoden 2017 puoluekokouksessa.
Etnonationalismi on radikaalia nationalismia, joka korostaa geenejä ja kaukaisia sukujuuria. Moni etnonationalisteista käyttää suomalaisuudesta samaa määritelmää kuin nationalistijärjestö Suomen sisu, joka on määritellyt suomalaiset näin:
suomalainen kansa koostuu pääosin niiden ihmisryhmien jälkeläisistä, jotka muuttivat Suomeen esihistoriallisena aikana.
Vaikutusvaltaisten Ps-nuorten lisäksi Suomen sisuun kuuluvat muun muassa kansanedustajat
Olli Immonen,
Jenna Simula,
Juha Mäenpää ja
Mauri Peltokangas. Immonen on Suomen sisun ”käräjien” eli hallituksen puheenjohtaja, Simula ja Mäenpää ovat hallituksen jäseniä.
PERUSSUOMALAISENemopuolueen ja Ps-nuorten toiminta näyttää yhdistyssääntöjen perusteella poikkeavan selvästi toisistaan. Sääntöjen vertailu on mahdollista, sillä molemmat ovat itsenäisiä yhdistyksiä.
Aikuisten eli emopuolueen sääntöjen mukaan puolueen tarkoitus on koota yhteen epäoikeudenmukaisesti kohdeltuja väestöryhmiä kristillissosiaaliselta pohjalta. Sääntöjen perusteella näitä sorrettuja ovat esimerkiksi lapsiperheet, eläkeläiset, työttömät, pien- ja perheyrittäjät sekä pienipalkkaiset toimihenkilöt.
Emopuolueessa kristillisyyttä on vielä mukana, vaikka se tulee usein maahanmuuttokritiikin kylkiäisenä. Perussuomalaiset nuoret taas on jättänyt säännöistään kokonaan pois emopuolueen kristillisyyden, sosiaalisuuden ja heikkojen puolustamisen.
Ps-nuorten aatteena ja tarkoituksena on kansallismielisyys, kansallisvaltiokeskeisyys ja suomalaiskansallinen identiteetti.
MITEN perussuomalaisen emopuolueen kurssin muutos nykyistä jyrkempään suuntaan voisi käytännössä toteutua?
Yksi mahdollisuus on, että etnonationalisteja nousee nykyistä enemmän puoluevaltuustoon, joka taas on avain päätöksenteon ytimeen eli puoluehallitukseen. Puoluevaltuusto nimittäin valitsee enemmistön puoluehallituksesta.
Puoluevaltuustossa on vielä jäljellä jopa vanhan maltillisen linjan ”sämppäreitä”, joiksi kutsutaan perussuomalaisten edeltäjän Suomen maaseudun puolueen (Smp) henkisen pääoman kannattajia. Niin sanotut ”halla-aholaiset” saivat 2017 kaikki puheenjohtajapaikat, mutta eivät puolueen piirien tasolla neuvoteltuja puoluevaltuuston paikkoja.
Aika saattaa olla kypsä sille, että maahanmuuttokriittisyyttä ja etnonationalismia korostavat puoluejäsenet syrjäyttävät kristillissosiaaliselta pohjalta sorrettuja puolustavat myös puoluevaltuustossa. ”Sämppärit” ovat puolueessa pääosin jo sivuraiteella ja vahvempi etnonationalistien linja tuhoaisi loputkin soinilaisen ajan jäänteet: se veisi perussuomalaisia kohti aitoa poliittista äärioikeistolaisuutta.
Monille etnonationalisteille Halla-ahokin on aivan liian löysä nationalisti.
PUOLUEVALTUUSTON vyörytys ei olisi tavatonta, sillä entinen puheenjohtaja
Timo Soini (sin) kertoi
silmiä avaavasta hetkestä vuoden 2017 puoluekokouksessa: perinteisesti kokouksessa oli hyväksytty piirijärjestöjen keskenään sopima nimilista puoluevaltuuston jäsenistä.
Yllättäen Suomen sisun toinen varapuheenjohtaja toikin vaihtoehdoksi oman listansa.
”Menettely oli niin härski ja hävytön, että tulkinnalle ei jää mitään sijaa”, Soini kirjoitti blogissaan.
Sisun lista kuitenkin hävisi vuoden 2017 äänestyksessä selvin luvuin, mutta tänä vuonna saattaa käydä toisin.
YHDENVERTAISUUSVALTUUTETTU
Kirsi Pimiä katsoi pari viikkoa sitten, että perussuomalaisten nuorisojärjestö Ps-nuoret rikkoi etniseen alkuperään perustuvaa syrjinnän kieltoa. Kyse oli Ps-nuorten hallituksen varapuheenjohtajan ja viestintävastaavan
Toni Jalosenlähettämästä twiitistä, jossa kehotettiin äänestämään EU-vaaleissa perussuomalaisia, jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi twiittiin liitetyn kuvan kaltaiselta tummaihoiselta perheeltä.
Ps-nuoret puolustautuivat sillä, että twiitin julkaisi järjestön hallituksen varapuheenjohtaja eikä Ps-nuorten hallitus ollut päättänyt twiitin julkaisemisesta eikä Perussuomalaiset nuoret -yhdistys ole vaikuttanut päivityksen sisältöön. Valtuutetun mielestä twiitti kuitenkin oli yhdistyksen toimintaa.
YHDENVERTAISUUSVALTUUTETTUotti kantaa myös Ps-nuorten aktiivien ja muutaman paikallisyhdistyksen johtajan kommentteihin sosiaalisessa mediassa.
”Kommentit osoittavat, että ainakin osan Ps-nuorten johtavassa asemassa toimivien henkilöiden kantana on, että päivityksellä on tarkoitus levittää valkoisen väestön asemaa korostavaa etnonationalistista sanomaa”, yhdenvertaisuusvaltuutettu Pimiä lausui.
Opetus- ja kulttuuriministeriö
päätti tämän jälkeen peruaperussuomalaisten nuorisojärjestön Ps-nuorten koko vuoden 2019 avustuksen, yhteensä 115 000 euroa. Syynä on se, että ministeriö katsoo järjestön toiminnassaan rikkovan nuorisolain tavoitteita, kuten nuorten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistä.
PERUSSUOMALAISTENpuheenjohtaja
Jussi Halla-ahoon kommentoinut muutaman kerran Ps-nuorten etnonationalistien tekemisiä. Halla-aho
katsoi Facebookissa toukokuussa, että nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän ja hyväksyvän puolueen linjaa.
Halla-ahon mukaan he vahingoittavat puoluetta ja nuorisojärjestöä.
”Nämä ihmiset ovat väärässä puolueessa. Toivon, että nuorisojärjestön jäsenistön enemmistö ymmärtää tilanteen vakavuuden”, hän kirjoitti.
Halla-ahon mukaan perussuomalaisten tavoitteena on lopettaa ”haitallinen maahanmuutto” mutta puolueen ohjelmaan ei kuulu ”ihmisten geeniperimän tarkkailu tai suomalaisuuden määrittely ja rajaaminen tällaisin kriteerein”.
Etnonationalistit saattavat vahvistaa asemiaan puoluevaltuuston kautta. Sääntöjensä mukaan perussuomalaisen puolueen tarkoitus on yhä koota yhteen epäoikeudenmukaisesti kohdeltuja väestöryhmiä kristillissosiaaliselta pohjalta.
www.hs.fi