Tavallisten suomalaisten tekemä satelliitti nousee lennolle avaruuden rajamaille lauantaina kello 10.00 näyttelykeskus WeeGeen pihalta Espoon Tapiolasta.
Lauantaiaamuna näyttelykeskus WeeGeen pihalta lähetetään kaasupallolla satelliitti käymään avaruuden rajamailla stratosfäärissä. Satelliitin ovat rakentaneet tavalliset suomalaiset Avaruusrekan koko Suomen kiertäneellä matkalla. Avaruusrekka liittyy Aalto-yliopiston Suomi 100 -satelliittihankkeeseen.
Stratosfäärissä olosuhteet ovat avaruudelliset, joten jos laite toimii siellä, se toimisi myös avaruudessa.
Alun perin ”satelliitti” oli tarkoitus lähettää lennolle kiertueen viimeisestä paikasta, Espoon Matinkylästä. Voimakas pohjoistuuli olisi kuitenkin vienyt satelliitin mereen, joten lähetys peruttiin. Tähän asti syksyiset sääolosuhteet ovat estäneet satelliitin lähetyksen: sopivaa aikaa on odotettu siksi, että lennolta halutaan kauniita kuvia. Sen vuoksi lähetystä ei ole tehty synkkänä sadepäivänä.
Yleisö pääsi osallistumaan nyt lähetettävän satelliitin tekoon esimerkiksi Jyväskylässä. (KUVA: Suomi100-satelliitti-hanke)
Lauantaille ennuste on erinomainen ja Trafi antoi lennolle pikavauhtia luvan perjantaina. Lähetysvalmistelut alkoivat perjantaina ja jatkuvat vielä paikan päällä WeeGeessä kello 10 alkaen. Oletettu pallon lentoonlähtöaika on noin 20 minuuttia myöhemmin.
Sodankylässä rekkaan kertyi väkeä jonoksi asti. (KUVA: Suomi100-satelliitti-hanke)
Hieman yli kaksituntisen lentonsa aikana satelliitti ottaa kuvia ja tekee mittauksia olosuhteista ympärillään. Se myös tallentaa lentonsa reitin, joten sen lentoa voidaan tutkailla jälkikäteen tarkasti.
Satelliitin tekemiseen osallistui 35 Avaruusrekassa käynyttä vierasta ympäri Suomen. Heidän nimikirjoituksensa lentää satelliitin mukana avaruuden rajamaille.
Avaruusrekka on erikoisvarusteltu rekka-auto, joka kiersi Suomea syksyllä. Kuvassa Lappeenranta. (KUVA: Suomi100-satelliitti-hanke)
Avaruusrekka on erikoisvarusteltu rekka-auto, joka kiersi Suomea Avaruusmatka 2017- teemalla ja Suomi 100 -juhlavuoden ja Suomi 100 -satelliitin merkeissä. Avaruusrekkakiertueen takana olivat Suomi 100 -hanke, Aalto-yliopisto, Espoon kaupunki, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, Euroopan avaruusopetusresurssitoimisto ESERO ja WeeGee yhdessä suomalaisten avaruusalan toimijoiden kanssa.
Yleisö on tervetullut seuraamaan lähetystä paikan päälle.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005464027.html